Thursday, December 6, 2012

Parlimen Canada di Ottawa


 
Utuwa. Bunyai seperti perkataan Red Indian 


Parliament sits in the Centre Block in Ottawa
 
Di setiap negara bangunan parlimen adalah antara yang unik. Tersergam dan bermenara. Tau mungkin berbentuk menara sepert iPerlimen Malaysia.


Parlimen di mana-man negarapun adalah kemuncak pelaksanaan politik. Ahlinya menggubal undang-undang. Untuk negara. Untuk rakyat. Untuk melindungi maslahah umum. Cuba lihat parlimen kita di Kuala Lumpur. Berapa ramai orang Malaysia yang mengunjunginya. Berapa ramai guru yang menghuraikan paernannya kepada pelajar. Berapa ramai anak-anak sejak dari kecil sudah maklum bahawa di negaranya ada bangunan ulung yang di dalamnya dihuni oleh orang-orang yang berwibawa. Berintegriti. Yang kapasiti inteleknya sangat tinggi. Mereka bersidang dan berhujjah untuk memberikan yang terbaik kepada rakyat. Berbulan dan berminggu persidangan demi persidangan disegerakkan dengan aliran politik dan kehendak rakyat banyak.

Suatu ketika dahulu matapelajaran sivik di sekolah menengah. Banyak aspek kehidupan, budaya, agama dan good governance disampaikan kepada khalayak pelajar. Banyak maklumat yang memandu mereka meneroka hidup sebenar di luar rumah dan sekolah. Malangnya rakyat Malaysia (maaf - tidak terkecuali guru) menganggap bahawa hanya matapelajaran yang disenaraikan dalam peperiksaan sahaja yang dianggap penting. Sivik terkeluar dari senarai itu. Maka guru yang mengajarnya adalah guru yan tidak serius. Guru masuk kelas atau tidak menjejaskan kepentingan peperiksaan. Kebetulan antara ramai guru di sekolah yang kerap tiada di premis ialah Pengetua. Mesyuarat di berbagai premis keranakedudukannya yang tinggi di daerah. Pengetua yang dijadualkan mengajar matapelajaran sivik. Pelajar tidak banyak belajar. Mereka keluar sekolah seperti kalkatu yang hanya mengejar cahaya pada waktu malam. Rama antara mereka yang tidak tahu apa-apa tentang negaranya. Yang mereka tahu ialah mencari makan. Noktah.

Alangkah eloknya jika parlimen menjadi destinasi pendidikan luar bilik darjah. Anak-anak mendapat makluman awal bagaimana negara ditadbir. Melihat orang-orang yang terlibat iaitu Ahli Parlimen. Yang Berhormat. Perbahasan yang dibuat member pengajaran bahawa sesuatu itu harus dipecahkan ruyungnya dahulu sebelum mendapat sagunya. Undang-undang bermula dari parlimen. Alangkah baiknya anak-anak kecil dimengertikan bahawa disiplin adalah sebahagian daripada undang-undang yang digubal di parlimen. Bagi pelajar IPT Akta 174 adalah digubal khusus untuk pelajar-pelajar IPT. Apa yang dilaksanakan sama di IPT atau di sekolah berpunca dari parlimen atau sekurang-kurangn akabinet. Maaflah. Sekolah di Malaysia seperti kilang yang menghidangkan robot tanpa perasaan. Sekolah menjadi kilang. Pelajar keluar dari kilang dianggap sebagai barang siap. Realitinya lulusan sekolah hanyalah anak-anak yang perlukan banyak arah dan panduan.

Saya telah menjejakkan kaki saya di parlimen Canada di Ottawa. Lebih sehari perjalana denga kenderaan darat. Bermalam di tengah jalan. Di Malaysia itulah yang kita sebut . Ottawa kita sebut O-TA-WA. Orang Canada tidak faham. Kepada mereka disebut U-TU-WA. Jauh bezanya. Ejaan betul, sebutannya berbeza. Saya tidak pasti sama ada bahasa Perancis atau Red Indian. Pada hari saya d situ berpusu-pusu pelancong memasuki parlimen. Orang Canada sendiri dan orang Amerika. Ada juga pelancong asing. Mereka ingin tahu bagaimana mereka diperintah. Siapa yang memerintah mereka. Bagaimana negara mereka ditadbir. Parlimen menjadi destinasi pelancongan yang menarik. Tidak ada parlimen yang sama di mana sekalipun. Setiap satunya unik bagi negara itu sahaja.

Satu lagi amalan tradisi di Parlimen Canada ialah Perdana Menterinya membuat persidangan akhbar selepas setiap hari parlimen bersidang. Perdana Menteri memaklumkan kepada rakyat apa yang dibincangkan oleh ahli-ahli parlimen. Tempatnya khusus. Dia tidak duduk di kerusi empuk. Dia berdiri di tangga khas untuk memberi sidang akhbarnya. Jadi seperti mimbar pula. Anggota press bolehlah bertanya apa sahaja mengenai topik-topik yang menjadi agenda parlimen hari itu. Maksudnya oleh kerana siding aakhbar dibuat setiap hari maka isu-isu yang dibangkitkan oleh wartawan adalah yang relevan sahaja. Tidak perlu keluar dari konteks. Itulah tangungjawab Perdana Menteri Canada kepada khalayak rakyatnya. Tidak ada yang tersembunyi. Telus dan perlukan kebijaksanaan dan hemah untuk menyampaikan sesuatu keputusan kerajaan atau apa-apa yang dibincangkan di parlimen pada hari berkenaan. Siding akhbar itu live dan bukan rakaman. Rakyat mahu tahu dari mulut Perdana Menteri sendiri dan bukan yang sudah diedit.

 
Tangga utama Parlimen Canada. Perhatikan tangan kami semuanya dalam poket. Bukan gaya atau fesyen. Sejuk. Suhu agak rendah. Sarung tangan tidak dibawa. Tidak dijangka begitu. Yang bleh kami lakukan hanyalah memasukkan tangan ke pokit. Bolehlah tahan sedikit.
 
 
Tangga ini sangat signifikan. Di tangga inilah Perdana Menteri Canada membuat persidangan akhbar selepas setiap sesi parlimen. Bukan duduk. Tiada kerusi empok. Bukan membaca teks. Dia berdiri. Wartawan di kaki tangga. Semuanya terbuka. Soalan terbuka. Jawapannya juga off hand.
 
 
Tiang get yang bertulis Parlimen Canada. Kaki saya berjejak di sini. Sebuah tempat di sebalik dunia. Malam dan siangnya 12 jam berbanding Malaysia.
 
 
Anak-anak yang mengetahui banyak perkara lebih matang akalnya. Fikirannya berada pada tahap lebih tinggi. Skop pandangannya menjangkau ufuk. Hadnya langit di atas. Hilang kejumudan yang ada pada dirinya. Ia menjadi lebih mudahlentur. Flexible. Paradigma beralih dengan mudah. Banyak pula paradox yang diharmonikan untuk membahagiakan hidup. Mereka bukan jenis bertaqlid. Apa yang mereka buat adalah tindakan yang bermaklumat. Ada kewarasan dalam menilai sesuatu. Mereka lebih celik maklumat. Celik akal. Celik fikiran. Celik tindakan. Ibu bapa dan guru, bola di kaki tuan dan puan. Mainkan peranan itu agar anak-anak menjadi dewasa dengan akal budi yang melangit tingginya.

 

 
 
Quuen Elizabeth II masih lagi lambang  kuasa Britain di canada. Terdapat pula Governor General yang mewakili kerajaan British.
 
 
Dilihat dari sudut lain, bumbung bangunan ini berwarna kebiru-kehijauan.
 
 
Satu lagi legasi British ialah uniform rasmi polis mereka. Baju merah. Topi tinggi berwarna hitam. Saya temui uniform yang sama di London. Di Buckingham Palace. Mereka sedang sibuk mengarak panji-panji.


Mayu = Ayu = Pretty


 Apa maksud tajuk di atas. Hal itu terjadi di rumah sahabat saya orang Perancis Canada. Setelah makan udang saya berlegar-legar di ruang tamu rumahnya. Terpandang saya gambar seorang kanak-kanak perempuan berusia kira-kira enam tahun. Comel. Mata biru. Rambut perang. Trait orang putih tulen. Cirri-cirinya yang menebal. Tentunya keturunan Perancis. Saya tanya sahabat saya siapa nama anaknya itu. Mayu, katanya. What’s the meaning of Mayu? Tanya saya lagi. Mayu is in French. In English it’s pretty. Ada siapa-siapa menangkap lonjakan hati saya ketika itu. Ada kena mengena dengan  bahasa kita. Bagaimana kaitannya? Ada persamaan yang seperti mengejutkan saya tentang persamaan bahasa antara dua bangsa yang berbeza.

Gee! What a coincidence. In my language there’s a word “ayu” which means pretty. Mayu is pretty. Ayu is also pretty. Close similarity. Very close. Dua perkataan yang hampir sama. Dua bangsa menuturkannya. Dua dunia yang berbeza. Tiada kena mengena antara satu sama lain. Perancis tidak pernah sampai di Malaysia. Tidak pernah menjajah kita. Orang British bencikan orang Perancis. Tidak mungkin mereka membawa perkataan mayu  ke Malaysia. Maknanya kedua-dua bangsa membina dan menggunakan dua perkataan yang hampir sama dalam keadaan masing-masing tidak mengetahui kewujudan perkataan itu di negara lain. Bangsa lain yang menuturkannya. Maknanya pula sama. Mayu is ayu is pretty.

Seorang pensyarah dari UPM, PM Dr. Mat Ropa bin Ismail telah berkunjung ke Romania. Sebelum memasuki sebuah bilik tertera perkataan “Buka’. Dia bertanya kepada pengiringnya tentang maksud perkataan itu. Buka is open. Beribu-ribu kilometer ia terbang ke sebuah negara asing di Barat. Dia menemui bahasanya sendiri. Suatu kebetulan lagi. Dia memijak dan memandang lantai. Ditanyanya nama bahan yang digunakan. Sekali lagi dia jadi kerkesima. Marmar, jawab  pengiringnya. Sama dengan kita menamakannya marmar. Munglin banyak lagi perkataan yang sama maknanya jika dikaji dengan mendalam.

Allah jadikan manusia berbangsa-bangsa supaya mereka berkenal-kenalan antara satu sama lain. Maksud ayat al-Quran. Berkongsi kemanusiaan. Menurut riwayat, anak Nabi Adam a.s. seramai 40 orang. Setiap seorang diajar dengan satu bahasa. Dari 40 bahasa itulah berkembangnya bangsa dan bahasa ke seluruh dunia. Selepas banjir besar tiga orang anak Nabi Nuh yang membiakkan keturunan Bani Adam. Mereka adalah Sam yang menguasai Barat dan Amerika. Ham membiak di Afrika. Yapeth menjadi asal keturunan kita yang membiak ke Timur. Kulit mereka antara putih kuning hinggalah sawo matang. Hitam manis. Hitam-hitam si tampuk manggis. Makin ku pandang semakin manis.

Ke manapun di dalam dunia ini ada bahasa yang sama. Kadang-kadang sama ejaan dan bunyinya. Sama maknanya. Ada masanya makna berbeza. Dalam bahasa Jawa ewes bermakna sudah. Yang telah berlalu. Dalam bahasa Inggeris was yang bermakna telah. Kadang-kadang orang Jawa meringkaskannya menjadi wes sahaja. Mirip benar dengan was. Ada yang lebih mengejutkan orang Jawa mengatakan mubeng. Orang putih mengatakan moving. Infleksi dan intonasi suara dan bunyinya sedikit berbeza. Maknanya sama. Exactly the same. Bukankah jauh jarak dan budaya antara orang putih dengan oranag Jawa. Satu di utara dan yang satu lagi di selatan. Dunia yang terpisah secara geografi.

Baiklah. Kita tinjau lagi bahasa lain. Orang Arab memanggil kucing sebagai kitton. Dengan huruf  . Orang Inggeris menggunakan kitten untuk anak kucing. Al-fil kata orang Arab. Kata orang Putih elephant. Begitulah antara bahasa Perancis dan bahasa Inggeris. Terlalu banyak kerana inter-budaya berlaku dalam perhubungan manusia. Dalam konteks Malaysia orang Hokien paling banyak mengiasimilasi  bahasa Melayu. Perkataan sayang menajdi biasa. Gua sayang lu. Itu belum orang Banjar dan orang Jawa. Terlalu banyak persamaannya. Sebutan sedikit berbeza.

Bahasa Jawa
Bahasa Banjar
 
Makna
Abang
Habang
Merah
Ireng
Hirang
Hitam
Banyu
Banyuk
Air
Sampian (bahasa halus)
Ampian
(bahasa halus)
Tuanhamba

 

Sekadar memberi contoh. Ini bermakna banyak bangsa yang bahasanya banyak sama. Cuba tonton drama Filipina. Mereka banyak menggunakan huruf Kho (). Kebetulan barangkali kerana kita bangsa serumpun.

Manusia berkembang ke merata pelosok dunia. Lalu mereka membentuk budaya dan adat resam yang berbeza sesuai dengan pemikiran mereka. Sesuai dengan iklim negara mereka. Sesuai dengan kepercayaan mereka. Persekitaran membangunkan bangsa mereka mengikut acuan mereka. Cara hidup berbeza. Cara pengendalian diri berbeza. Masyarakat diurus dengan cara yang berbeza. Masing-masing membina persepsi yang berbeza. Bermanfaat dalam konteks mereka masing-masing. Harus juga dinilai dalam konteks mereka. Penilaian di luar kotak tentulah membingungkan. Kita tidak mungkin menemui puncanya. Atau dasarnya.

Mengetahui semua ini menjadikan kita lebih arif tentang mansia dan kemanusiaannya. Kelainan bukan bermakna pemisahan yang hakiki. Tiada yang mutlak. Kita diminta memahami dalam konteks yang berlainan. Memahami bahawa perbezaan menjadi suatu fitrah. Suatu rahmat. Kenal mengenali antara satu sama lain. Mencari titik persamaan dan pertemuan. Bahawa di sana ada manfaat dalam banyak perbezaan. Komunikasi dan perhubungan membuka mata dan minda untuk melihat jauh ke dalam bahawa kita tetap dari keturunan yang sama. Bapa kitaAdam dan ibu kita Hawa. Lintasan masa yang panjang menjarakkan persamaan yang pada awalnya adalah sama.

Sewaktu saya menunaikan fardhu haji pada tahun 1999 dahulu saya selalu terpegun melihat manusia yang berbagai. Berbagai saiz. Berbagai bentuk tubuh badan. Berbeza warna kulit. Berbeza cara berpakaian. Berbeza apa yang dimakan. Terlalu banyak perbezaan dari segi cara berjalan, bahasa pertuturan dan serba serbi yang lain. Saya katakan kepada anak saudara saya, mereka ini semua adalah saudara seagama kita. Di akhirat nanti kita dihimpunkan di tempat yang sama di jannah Allah. InsyaAllah. Ketika itu tiada lagi apa-apa bentuk perbezaan sekalipun yang paling kecil. Hati menjadi senang kerana ada titik pertemuan dalam agama. Akidah yang sama. Mengimani semua perkara yang sama. Menjalankan ibadah yang sama rukunnya. Allahuakbar.

Wednesday, December 5, 2012

Udang dan Mentega


Di Seneca College of Applied Technology saya diperkenalkan ramai stafnya. Walaupun Edward Chop counterpart yang tetap, ramai lagi yang menjadi counterpart sementara. Untuk sehari atau dua hari sahaja. Setelah 22 tahun saya sudah tidak ingat nama-nama mereka lagi. Tahun 1990 yang sudah lama. Seorang daripdanya berketurunan Perancis. Suatu hari dia mengajak saya dan Datuk Zakaria ke rumahnya. Dia balik awal hari itu. Dalam perjalanan pulang dia singgah di sebuah pasaraya dan membeli udang galah besar. Dia hendak menjamu kami dengan udang katanya. Jika pembaca dalam keadaan saya apa jangkaan tuan. Kami akan menjamu selera tentunya. Kita akan selalu berfikir cara kita. Cara Melayu. Cara Malaysia. Banyak hidangan. Antaranya udang galah. Makan besar. Bikwah kata orang Kelantan. Big Work? Kenduri besar.

Itulah gunanya pengalaman. Kita mengerti adat orang. Budaya orang. Bukankah lain padang lain belalangnya. Hari itu kami makan besar. Udang besar. Hendak dimasak apa udang ini. Gulai? Tidak mungkin. Sambal? Mana orang putih pandai masak sambal. Goreng bertepung? Lagilah tidak tahu. Mungkin orang Asia yang masakannya glamour. Meletihkan. Lambat. Kepada orang putih masakan dan makan boleh dimasak secara simplified. Sangat mudah. Sesiapapun tahu memasak cara mereka. Bagi yang tahu pastinya. Nak tahu? Betul? Ok. Sampai di rumahnya sahabat saya tadi menjerang air dalam periuk. Nak buat apa ni kata hati saya. You take care of yourself. Find any drink in the fridge. It takes awhile. Have a rest.

Setelah air mendidih dimasukkannya kesemua udang yang dibeli tadi ke dalam periuk. Memerah kesemua udang itu. Proses masak. Sementara itu dia memanaskan mentega – butter. Apabila cair dimasukkan mentega itu ke dalam mangkuk. Meja diset. Setiap seorang disediakan satu pinggan kecil dan satu pinggan besar. Udang masak. Diangkat seekor demi seekor ke dalam bekas besar dan diletakkan di atas meja. Kebetulan isteri sahabat saya itu berkerja. Tengahari itu isterinya tidak makan tengahari di rumah. Anak perempuannya pula berada di sekolah. Seorang sahaja katanya. Kami bertiga santai sungguh di rumah itu. Saya dan datuk Zakaria seperti berada di rumah sahabat atau saudara di Malaysia. Layan diri.

Apa nak buat udang dan mentega cair ni? Tertanya-tanya sendirian. Saya lihat kepala udang dibuang. Rasanya kita di Malaysia kepala udang kita ratah juga. Sayang. Nah, beza kan? Cuba lihat semula apabila membeli udang selepas ini. Pada kepala udang itulah terkumpul tahinya. Di situlah juga terkumpul bahagian paling lemak. Kolestrol? Tepat. Selepas ini tahulah bagaimana hendak makan udang yang lebih selamat dari segi kolestrol. Apabila udang sudah tanpa kepala barulah diuruskan bahagian badan dan sepitnya. Sepitnya banyak isi kerana udang itu bersaiz besar. Yang bersaiz kecil barangkali tidak banyak isi pada sepitnya.

Maaf, hidangan lain tidak ada. Tidak ada nasi. Jauh panggang dari api. Roti pun tiada. Kentang tiada. Sayur tiada. Salad tiada. Kami hanya makan udang semata-mata. Saya tidak pula bertanya berapa harga udang itu sekilo. Kami bersedia untuk makan. Diajarnya kami makan udang. Tahu makan. Di Malaysia biasa makan. Tetapi kali itu cara makannya berlainan. Isi udang dicecahkan dengan mentega cair. Udang tadi direbus tanpa garam. Tanpa apa-apa bahan tambahan. Air dan udang sahaja. Dicecah mentega cair yang masin. Agak-agak apa rasanya? Perrrrrrrgh! Masin, lemak dan enak lazat. Waktu itu usia saya 44 tahun. Masih sihat. Segar bugar. Tidak langsung takut dengan penyakit. Rasanya saya makan tiga ekor udang galah besar. Cecah mentega cair. Kecur mecur mulut saya bila teringat peristiwa itu. Orang putih memudahkan apa sahaja sistem yang ada ruang untuk dipermudahkan. Sistem makan satu daripadanya.

Kita makan udang terlalulah payahnya. Banyak sangat ramuan dan cara masaknya. Tidak ada orang Malaysia makan udang seperti saya makan di Toronto. Bukan budaya. Mungkin selepas membaca entry ini akan ada yang mencuba. Sila. Boleh jadi amalan. Tunggu! Tunggu! Jaga kolestrol. Orang Malaysia makan udang masak sambal. Paling popular. Panggang? Mungkin. Gulai lemak cili api? Ada juga. Ada pula goreng dengan tepung. Jarang pula goreng biasa. Tanpa apa-apa kecuali garam. Waktu kecil saya di kampung dahulu saya buat botok udang. Campur udang galah (pancing atau tangkap dengan menggunakan pongkis) yang sudah ditumbuk halus dengan kelapa parut (parut sendiri). Campur cekur dan bawang. Garam tentunya. Kukus beberapa jam. Sedap dimakan sebagai lauk.

Minggu lepas asaya masak sambal udang. Setengah kilo udang. 10 batang cili merah. 20 biji cili api. Bawang merah lima labu. Bawang putih satu labu. Serai sebatang. Halia sebesar separuh ibu jari. Minyak zaiton secawan. Blend semua bahan yang disebut. Panaskan minyak. Bila cukup masak masukkan bahan yang sudah diblend tadi. Goreng hingga berbau harum. Masukkan udang hingga masak. Garam secukup rasa. Gula jika ingin rasa manis. Asam sedikit. Cubalah. Pasti ketagih nanti.

Monday, December 3, 2012

Counterparts


 
Rasanya usianya jauh lebih tua dari saya. Biasalah orang putih bertubuh besar. Tetapi ketinggiannya tidaklah terlalu berbeza dengannya. Nampak biasa sahaja. Banyak tempat yang kami kunjungi bersama. Dia maklum ke mana tempat yang sesuai. Ed orang baik. Sepanjang tiga bulan dia tidak mengumpat. Tidak mengajak ke tempat maksiat. Dia juga tidak berbuat maksiat. Bangunan di belakang sebenarnya sebuah tempat makan. Selepas kami makan kam rakamkan gambar ini. Di sebuah padang yang luas. Lanskap di Barat yang biasa. Rerumput menghijau. Sedikit kekuningan di hujung Fall. Masih September. Di hujung Oktober suhu sudah jauh menurun. Sejuk di hujung kuku.
 
Di Toronto saya diregukan dengan Datuk Zakaria. Bergerak bersama. Aktiviti yang sama. Destinasi yang sama. Bertemu dengan orang yang serupa. Banyak baiknya sistem regu. Pertama, tidak takut. Kedua, ada pembantu. Ketiga, masalah dikongsi bersama. Keempat, boleh merancang bersama. Seneca College of Applied Technology menyediakan seorang counterpart yang bernama Edward Chop. Saya panggil dia Ed. Dah berumur juga. Orangnya baik. Pemurah. Ada sebuah kedai di Toronto yang dinamakan Crazy Ed. Selalu juga saya bergurau dengannya. Bila saya sebut namanya dia menyambung not Crazy Ed. Banyak juga saya belajar darinya.
Suatu hari saya katakan kepadanya bahawa gadis Canada cantik-cantik. They’re pretty. Dia tidak setuju. “Nah.” Bermaksud no. Pengalamannya barangkali. Gadis Barat menurutnya adalah kasar. Rough. Saya biasa bersama orang Barat. Dalam filem, video, gambar dan mungkin internet mereka nampak jelita. Cun melecun. Tunggu sekejap. Manusia tidak boleh dilihat hanya dari jauh. Kebanyakan orang Barat adalah bak bunga dedap. Maaf, pendapat peribadi saya. Cantik dari jauh. Bila didekati banyak cacat celanya pada persepsi kita orang Asia. Pada mereka itulah kecantikan yang mereka ada. Kenataan mereka begitu. Pada kita sahaja persepsinya berlainan.
Kasar tentulah subjektif. Kata-kata Ed memberikan saya ruang untuk memerhati. Melihat di sebalik panadangan mata. Deria tambahan saya memanipulasi keadaan. Kasar pertama ialah kulit mereka. Kulit orang Barat cantik di bahagian muka. Pandanglah lengan mereka. Tengkuk mereka. Ada kontras antara kulit muka dengan kulit di bahagian lain. Pigmen kulit nampak putih. Mereka suka basking pada musim summer. Berjemur di bawah terik matahari. Kita lari dari pancaran cahaya matahari. Berpayung di tengahari. Orang Barat panas pada musim summer sahaja. Pada musim lain cahaya matahari tidak panas. Jika kulit mereka nampak terbakar mereka sangat gembira. Selepas beberapa ketika kulit mereka mengelupas. Bersalin kulit. Kulit yang baru nampak halus pada mereka.
Tidak boleh lawan orang Asia. Bangsa apapun kulitnya halus mulus. Iklim membentuk kulit kita begitu. Warisan kulit kita begitu. Keturunan Yapith anak Nabi Nuh selepas banjir besar. Kulit orang Barat nampak kasar kerana iklim dan cuaca. Kerana suhu. Kerana sejuk dan panasnya berbeza. Walaupun winter sangatlah sejuknya, mereka yang berada dalam lingkungan itu merasakan biasa sahaja. Kadang-kadang mereka santai memakai baju biasa sahaja. Tanpa baju tebal yang berlapis-lapis. Satu hal yang sangat berbeza ialah kulit mereka banyak jeragat atau tompok hitam. Bila mereka buka baju baru nampak sangat. Saya lihat yang lelaki bukan wanitanya. Oleh kerana yang wanitanya suka memakai pakaian tidak cukup kain maka terlihat juga pada lengan, kaki atau mungkin telinga dan tengkuk mereka.
Mungkin ramai tidak percaya. Orang Barat jarang mandi. Mereka tidak ada konsep mandi wajib. Mandi sunat. Mandi rutin seperti kita. Pagi mandi. Tengahari mandi. Petang mandi. Panas mandi. Berpeluh mandi. Orang Barat tidak begitu. Sewaktu musim summer mungkin mereka banyak mandi. Musim lain jarang-jarang. Sewaktu winter mungkin selama berbulan-bulan mereka tidak mandi. Boleh bayang daki yang melekat di kulit dan tubuh badan mereka. Bertempek-tempek. Oleh kerana udara di sana kering mereka tidak merasa rimas dengan diri mereka. Kita yang melihatnya geli geleman. Di Malaysia orang hilang akal sahaja yang tidak mandi. Tidak membersihkan tubuh badan. Sebab itu sabun wangi di Malaysia berbagai jenama. Berbagai jenis. Tidak cukup yang berbuku banyak pula yang berbentuk gel. Bermacam-macam wangian.
Mana ada budi bahasa di kalangan orang Barat. Mereka selalu direct to the point. Yang penting mereka dapat apa yang mereka mahu. Ketika mereka bercakap itulah pada pandangan kita mereka agak kasar. Kasar suara. Kasar intonasi suara. Kasar sewaktu mengungkapkan kata-kata. Mungkin suara mereka menjadi lunak ketika bercinta dan berasmara dana. Saya tidak pasti. Tanyalah kepada mereka yang berpengalaman. Budaya menjadikan mereka begitu. Mereka tidak ada masa untuk berlenggang lenggok dalam berbahasa. Begitu iklim membentuk budaya mereka. Kemajuan mereka sangat pantas kerana budaya segera yang ada pada mereka. Wanita Barat bila berjalan seolah-olah menghentakkan kaki mereka. Dari jauh sudah didengar hentakan kaki itu. Pada bangunan yang bertingkat-tingkat hentakkan kaki mereka boleh didengar dari tingkat yang lain. Jalan mereka panats. Yakin. Robust. Nampak kasar pada kita. Gaya mereka. Hentakan itu didengar sangat kuat kerana tubuh badan mereka yang besar dan tinggi. Tentulah berat badan mereka jauh melebihi saiz kita yang rata-rata lebih kecil.
Lihatlah muzik mereka. Dengar kasarnya. Muzik klasik mereka kadang-kadang berbunyi kasar. Mengejut-ngejut. Naik turunnya yang pantas. Dengarkan lagu klasik  Beethoven yang bertajuk Concerto In Five. Permulaannya kasar. Pergerakannya laju. Di tengah nampak gemalainya. Di hujung kasar balik. Lagu Melayu alahai. Gemalainya yang melebih-lebih. Begitulah gambaran budaya dan kehidupan kita. Lambat dan lemah. Santai dan tiada menyegerakan. Akhirnya bangsa kita turut mewarisi kelemahan itu. Kelembutan yang diterjemahkan menjadi lambat. Tertinggal di belakang. Mengekori ketua yang juga lambat. Banyak berkeliling dengan kata-kata dan gerak-gerak yang melambatkan. Kecergasannya tiada. Kesegeraannya hilang dalam lenggok gemalai yang memikat hati dan peraasaan tetapi tidak membangkitkan semangat besar menggapai yang tinggi. Yang besar. Yang gah di mata dunia.
Edward Chop memberikan idea untuk saya meninjau kembali pandangan saya terhadap orang Barat. Setelah kemabli ke Malaysia ada juga saya hubunginya melalui poskad. Dia juga menghubungi saya. Apabila masa berlalu saya terputus hubungan. Biasalah begitu. Kita ingat tetapi gagal berhubungan. Kali terakhir saya menghubunginya selepas Soviet Russia berpecah menjadi berbagai negara. Gobarchov gagal mengikat sebuah negara yang besar. Selepas Perang Dunia II banyak negara yang menganggotai Soviet Russia. Pada awal tahun 1990an negara besar itu berpecah. Sekarang kita dengar negara-negara seperti Ukraine, Georgia, Kargystan dan banyak lagi. Kerja Allah. Bersatu dan berpisah adalah mainan masa yang ditentukan Allah. Ingatan saya kepada Edward Chop sebagai counterpart  saya di Canada masih. Sesudah 22 tahun rasanya dia sudah tiada. Gambar dan ingatan sahaja yang tinggal.
 
 
Sudah lama saya tidak berhubungan dengan Datuk Zakaria. Sudah bersara. Masih menetap di Ipoh. Gambar-gambar bersamanya saya ulang melihatnya. Megimbas kembali masa yang berlalu. Laluan hidup yang selalu kita tinggalkan. Jika tidak menoleh ke belakang takut-takut lupa dari mana kita datang. Di mana kita telah berada. Sekurang-kurangnya kita tahu siapa kita sekarang. Di mana kita berjejak. Ke mana pula arah yang belum dituju.

Sunday, December 2, 2012

Makan Di Luar Rumah: Impak Sampingannya


Makanlah selagi larat. Selagi belum kenyang. Selagi selera memuncak. Selagi kecur air liur. Selagi masa mengizinkan. Kita makan dari pagi hingga ke pagi esoknya. Manusia belajar menjadualkan waktu mereka makan. Kita dapati ada keselarian antara agama. Antara bangsa. Antara negara. Antara budaya. Kita sarapan waktu pagi. Minum pagi antara sarapan dan makan tengahari. Makan tengahari sewaktu rehat antara waktu kerja. Minum petang. Makan malam. Ada sedikit variasi antara bangsa-bangsa di dunia. Ia melibatkan kuantiti dan kualiti. Pengaruh iklim, suhu dan kelembapan udara. Keperluan hidup yang berbeza. Barangkali kita boleh belajar dari bangsa-bangsa yang bertamadun. Bangsa yang pada persepsi kita lebih maju. Lebih terkehadapan berbanding kita. Mengambil yang baik asalkan tidak menyalahi syara’.

Orang putih tidak makan nasi. Orang Afrika juga tidak makan nasi. Orang Amerika Selatan tidak juga makan nasi.  Antara mereka orang putih lebih maju. Makanan bukan penentu hakiki kemajuan mereka. Orang Asia semuanya makan nasi. Tetapi kita dapati orang Jepun, Korea dan Cina mungkin lebih maju berbanding dengan yang lain. Selepas Perang Dunia II orang Jepun mengubah pemakanan mereka. Nasi bukan lagi yang paling utama. Mereka makan daging dan minum susu. Susi mereka menebar ke seluruh dunia. Digilai dan ditagih di mana-mana. Saiz mereka bertambah besar. Keupayaan minda mereka juga bertambah. Kreativiti dan innovasi mereka menyerlah dalam produk-produk mereka. Lihatlah Toshiba dengan kecanggihannya. Toyota dengan kenderaannya. Berbagai-bagai produk yang tinggi kualitinya. Tolehlah ke Korea. Samsung ada di mana-mana. Menyaingi apa sahaja yang dibuat orang putih.

Diet atau pemakanan pastinya ada kaitan dengan  ketamadunan yang dibina bangsa. Orang keturunan Sam. Anak Nabi Nuh yang merentas dari India, ke Timur Tengah dan akhirnya ke Barat mempunyai ciri yang makan bergantung sangat kepada nasi. Mereka bergantung kepada gandum, daging dan susu. Tubuh badan mereka besar dan tinggi. Iklim barangkali mempengaruhi pencapaian lain. Orang Barat lebih maju kerana mereka lebih menekuni periuk nasi mereka dengan memba kerja, membuat penyelidikan dan sentiasa ingin berada pada tahap yang lebih tinggi berbanding dengan orang lain. Fall, winter dan spring adalah musim-musim mereka bekerja. Musim summer barulah mereka berehat, berhibur, bersantai-santaian.mereka yang berada di bawah iklim panas didapati kecundang dengan kepanasan. Maka pendingin hawa dicipta untuk menyelesaikan isu panas. Mungkin jalan penyelesaian semasa yang diperakui berhasil. Di bawah suhu yang terkawal manusia menjadi lebih produktif. Wallahu ‘alam.

Banyak yang boleh diperkatakan tentang makanan. Sarapan kita menunya tidak banyak berubah dari dahulu hingga sekarang. Nasi lemak, bihun goreng, mi goreng, lontong, soto, mi rebus, nasi putih,nasi kerabu, nasi dagang,  roti canai dan kuih muih. Kabohidrat memanjang. Masa sarapan pula banyak variasi. Ada yang awal dan ada  yang lewat. Malah ramai yang tidak sarapan. Terus sahaja makan tengahari.  Minum pagi kadang-kadang adalah waktu sarapan yang sebenarnya. Sarapan yang sewajarnya sebelum memulakan kerja diambil pada waktu kerja. Dua dalam satu. Sarapan dan minum pagi. Makan tengahari selalunya nasi sebanyak-banyaknya. Lauk dan sayur menggunung. Waktunya banyak variasi. Ada yang seawal pukul 11.00 pagi. Selepas pukul dua masih ada yang makan. Kerja? Jadualnya tidak menentu. Seksa pelanggan menunggu.

Kita sarapan sangat sedikit. Seperti tidak kenyang. Tidak biasa makan awal pagi. Kesilapan  besar. Dari segi pemakanan sarapan harus yang utama. Kenyangkan perut. Bekalan tenaga hingga petang. Makan tengahari kurang kuantitnya berbanding sarapan. Kualitinya yang lebih tinggi. Makan petang bagi bangsa yang maju ialah sebelum solat Maghrib. Selepas maghrib mereka masih bertahan. Tenaga masih banyak. Segar. Orang Melayu khsusunya sarapannya berat tetapi banyak kaerbohidrat. Lepas sarapan sudah terasa mengantuk. Tengahari karbohidrat lagi. Makan berpinggan-pinggan. Lepas makan mengantuk lagi. Makan malam kita selepas Isya’. Lepas makan memang mengantuk. Bila masanya kita menjadi manusia produktif. Inovatif. kreatif. Tenaga kita hilang selepas makan.  Bukan bertambah. Jadual makan kita menyalahi keperluan metabolism tubuh badan kita. Di kampung pula kenduri tahlil selepas waktu Isya’. Makan pukul 11.00. aduhai.

Agaknya baik jika kita membuat banyak perubahan tentang tabiat makan. Menunya yang memberi tenaga. Sarapan dengan roti, susu (bukan teh atau kopi atau nescafe atau horlik atau milo). Telur dan kentang. Jus dan buah. Tengahari dengan jus. Sandwich. Buah. Petang makan yang ringan-ringan. Sedikit dengan jus dan buah. Kuih barangkali. Atau sayur. Elak minyak. Elak lemak. Elak yang banyak membawa penyakit. Bila kita masak di rumah, kita yang menetukannya. Belajar dari piramid makanan. Pilih dan utakmakan yang berkhasiat berbanding dengan yang sedap. Sedap tetapi banyak mudaratnya.

Bukankah makan di luar banyak negatifnya. Waktu kita makan, rumah kita terdedah kselamatannya. Ketika itulah banyak orang memecah masuk. Apatah lagi jika rutin kita makan di luar dengan jadual yang tetap. Orang memerhati pergerakan kita. Itu belum lagi ancaman keselamatan jalanraya. Pastikan, bila meletak kereta hrndaklah bersebelahan dengan tempat makan. Jangan melintas jalan. Anak-anak dalam bahaya. Mereka tiada pertimbangan kewarasan untuk melintas dengan selamat. Ibu bapa yang menetukan keselamatan mereka. Buatlah penyelidikan. Selamatkah kedai makan yang dikunjungi itu. Persekitarannya. Penyediaan makanannya. Selalu beringat dengan halal, suci, bersih dan manfaat makanan itu. Bukan sedap dan bukan harganya murah. bukan juga kerana disukai orang lain.

Berapa banyak waktu terbuang hanya kerana makan di luar. Persiapan berpakaian. Perjalanan pergi dan balik. Masa membuat pesanan. Waktu makan yang tidak perlu tergopoh gapah. Menu yang penuh minyak. Perasa makanan. Tambahan-tambahan perasa yang baik entah tidak. Semasa di kedai atau diwarung ahli keluarga ramai yang tidak berkomunikasi. Selepas menyebut makanan yang diingini masing-masing kembali dengan hal peribadi. Bapa bertelefon dengan rakannya. Si ibu berceloteh entah apa menggunakan telefon. Ada anak lelaki sibuk sms. Yang perempuan mendengar lagu. Yang lain mengoyang badan melayani muzik yang melekat di telinga. Makan di luar bukan quality time. Dari segi psikologi ianya a waste of time.

Jika satu keluarga memasak di rumah rasanya masa yang diambil lebih pantas. Makannya bersama. Keakraban antara ahli keluarga dipupuk sepanjang masa.  Tetapi semuanya hendaklah dimulakan sewaktu baru mula berumahtangga. Anak-anak dilatih sejak dari kecil lagi. Membantu apa yang boleh. Setakat mengambil sayur di peti ais bukan membebankan anak=anak yang kecil. Belajar menghindar makan di luar. Banyak menjimatkan dari segi kos, masa dan tenaga. Di rumah suasana boleh dicipta. Ibu yang menjadi raja dapur kenalah bijak menghias dapur. Makanan dihias berwarna warni. Menunya ditukar mengikut jadual. Perkenal menu baru dari masa ke semasa. Tidak perlu kursus profesional. Pelbagaikan bahan memasak sudah cukup memberi impak yang berbeza. Cubalah. Air tangan ibu penambat kasih suami dan anak-anak.

Satu hal yang saya pelajari dari arwah nenek dan ibu saya ialah memasak mestilah ada sifat tulus dan ikhlas.  Memasak itu dijiwai. Arwah nenek saya memasak nasi menggunakan air gambut yang merah. Bila dimakan sedapnya tidak terkira. Garam, asam, gula, cuka atau kicap bukan ada sukatan. Bubuh secukup rasa. Secukup warna. Main campak-campak sahaja. Enaknya menambah selera. Semua yang ada di sekeliling kita hendaklah diharmonikan. Kita menjadi kondukturnya. Maknanya kitalah yang memainkan peranan itu. Olahan pada kita. Garapan pada kita. Natijahnya pada kita. Enak makanan itu dari dalam. Memasak bukan susah. Banyak hal lain yang lebih susah. Untuk perut sendiri apa salahnya mengambil sedikit usaha. InsyaAllah banyak manfaatnya.

Thursday, November 29, 2012

Kari Kepala Ikan di Toronto


Sewaktu di USA dahulu jarang saya melihat kepala ikan. Bila kita beli ikan penjual akan bertanya heads on or off. Orang putih pasti jawab off. Ikan disiang bersih tanpa kepala dan tanpa tulang. Yang dibawa balik ialah daging putih ikan. Terus boleh dimasak apa sahaja. Disimpan senang. Tidak perlu kerja tambahan untuk menyiang dan memotongnya. Kerja jadi ringkas. Hidup menjadi senang. Beli dalam keadaan siap sempurna untuk dimasak sahaja. Orang Malaysia pula suka heads on. Beli, bawa balik, siang hanya buang sisi perutnya sahaja. Ada ketidaksesuaian sebenarnya. Di US kita tidak boleh membuang sampah kecuali pada hari yang ditetapkan sahaja. Hari itu pula ditetapkan sehari dalam seminggu. Jika jadualnya hanya pagi Isnin maka pagi Isnin itulah masanya membuang sampah. Namun begitu sampah boleh dibuang pada Ahad malam. Sebelum pagi Isnin. Bayangkan isi perut ikan selama seminggu. Mana boleh tahan hidung disumbat bau ikan busuk. Sebab itu orang putih mesti heads off.

Di Toronto memang ada penjual yang menjual kepala ikan sahaja. Bagaimana budaya itu terjadi saya kurang pasti. Cuma yang pastinya budaya kepala ikan selalunya orang India yang pakar. Di Canada memang ramai orang India yang berhijrah ke sana. Budaya kepala ikan dibawa bersama agaknya. Bila orang Melayu juga di Canada, budaya kepala ikan merebak tentunya. Di pasar, kepala ikan bukan satu atau dua. Berlonggok-longgok. Gerai yang satu itu hanya menjual kepala ikan sahaja. Rasanya saya beli dua kilo sahaja. Itupun dah banyak. Bia balik ke rumah memang masak kari. Kebetulan kari yang saya bawa masih banyak. Walauoun hanya saya sahaja yang membawa kari, saya bawa dalam kuantiti yang banyak. Al-maklumlah takut orang lain terlepas pandang. Memang betul jangkaan saya. Tidak seorangpun yang membawanya. Lama tak jumpa kari kepala ikan. Masing-masing berselera makan.

Budaya selalunya payah hendak dilupakan. Akan teringat selalu bila tidak menjengahnya. Lupa pula hendak cerita lebih lanjut kepala ikan yang saya beli. Sebenarnya di Canada tidak ada ikan merah. Jika adapun yang sejuk beku dari Thailand. Saiz kecil tetapi harganya berganda-ganda mahalnya. Kepala ikan yang ada di Toronto adalah ikan tasik besar. Namanya tidak tahu.  Ikan air tawar. Maka tidak ada isu hanyir seperti ikan sungai atau tasik kita. Bila dimasak sedap seperti ikan air masin juga. Mungkin kita tidak pasti. Ikan air masin tidak masin. Serupa seperti ikan air tawar yang memang tidak masin. Ikan menjadi masin sebab kita garamkan dia. Tanpa garam ia tetap tawar. Apa iktibarnya agaknya? Kita patut jadi ikan. Masin atau tawar adalah pengalaman sepanjang hidup. Walau apapun pengalaman itu kita jadi kita. Kekal abadi dengan iman dan taqwa. Abadi akidahnya. Menjaga akhlaknya. Jadi ikan yang tidak masin kecuali digaramkan. Diasinkan. Dijeruk. Dipekasam. Sifat aslinya mengikut fitrah yang tetap ikan. Dulu, kini dan selamanya.

Orang Malaysia suka makan kepala ikan. Walaupun ada orang kata banyak makan kepala ikan menjadikan kita pelupa kenyataannya ialah kari kepada ikan tetap popular. Kedai-kedai mamak menjadi tumpuan setiap tengahari. Ada kepala ikan  yang berpuluh-puluh ringgit  harganya. Makan mungkin berdua atau bertiga. Menyandar selepas makan. Terasa kari santak ke dada. Bila sendawa terasa benar karinya. Yang selalu dicari ialah kari kepala ikan merah. Jauh popularitinya mengatasi ikan-ikan lain. Apa rahsianya tiada siapa tahu. Kedai mamak penuh sesak berebut-rebut setiap waktu makan tengahari. Entahlah ketagihan yang kadang-kadang melampaui kefahaman orang biasa. Berbaris dan berebut setiap tengahari. Abang mamak yang dicari. Abang Kassim selalu dilupakan orang.

Selain dari kari, orang Malaysia di bahagian selatan semenanjung suka makan asam pedas. Ada kalanya daging lembu dan ayam juga dimasak asam pedas. Malah orang Cina sudah pandai memasaknya di kedai-kedai makan mereka. Kegilaan tentang asam pedas memeningkan kepala saya. Mercup bak cendawan kedai-kedai makan yang menawarkan masakan ikan asam pedas. Seperti kari, ikan merah yang paling popular. Istimewa benar ikan merah. Di Batu Pahat umpamanya ada kedai hanya popular dengan asam pedas ikan merah sahaja. Sarapan pagi juga nasi berlaukkan ikan merah. Ada pula yang makan roti canai berlaukkan asam pedas di kedai yang lain. Siang dan malam selama 24 jam pasti ada asam pedas. Jangan risau. Tidak perlu mengidam. Ikan merah asam pedas sentiasa tersedia.

Rasanya rakyat Malaysia suka makan di luar. Pendidikan yang semakin tinggi menjadikan ramai wanita tidak betah ke dapur. Dapur hanya persinggahan sementara. Dikunungi sekali sekala. Bukan lagi hub aktiviti utama. Bukan lagi pusat operasi.  Sementelahan itu orang lelaki semakin tidak gemar berada di dapur. Semakin banyak masanya di luar rumah. Makan di kedai semakin digemari. Mengapa? Saya juga ingin tahu. Teori pertama mungkin didikan. Kedua kebiasaan. Ketiga adat. Keempat situasi. Kelima hidup mewah. Keenam lambang. Ketujuh jaminan keselamatan. Kelapan semuanya ada. Kesembilan alternatif yang serupa. Kesepuluh pilihan. Senarai ini panjang jika dicatatkan. Maksudnya berbagai alasan diberikan untuk menjustifikasi kegemaran makan di luar.

Didikan: Dari kecil ramai anak-anak kita dibelikan makanan. Makanan orang yang mereka kenal. Makanan masakan ibu jarang-iarang. Cinta masakan ibu menjadi asing. Jika ayah tidak pandai memasak semakin jauhlah ia dari mengasihi makanan di rumahnya sendiri. Yang dibawa balik masakan orang lain. Air tangan ibu sukar dijamah.

Kebiasaan: Dibiar anak-anak makan di luar. Ibu bapa sediakan wangnya sahaja. Makanan di luar menjadi kebiasaan kepada anak-anak. Apatah lagi berbagai jenama makanan segera di luar sana. Ada wang semuanya menajdi kebiasaan. Ibu bapa lebih suka pula keadaan itu berlaku. Tidak payah penatkan diri memasak. Maka kebiasaan menjadi kebiasaan. Menjadi budaya.

 

Adat: Ibu bapa mungkin membuat peraturan yang salah. Kedua-duanya berkerjaya. Makan tengahari tidak disiapkan. Makan malam juga tiada jadual yang pasti. Anak menganggap makan di luar sebagai adat kebiasaan. Tiada perbincangan dan perbahasan mengenai perkara itu.

Situasi: Kedua ibu bapa berkerjaya. Pembantu rumah ada atau tiada tidak banyak  bezanya. Pembantu tiada kuasa memaksa anak-anak majikannya makan di rumah atau tidak. Jika makan maka masakan itu adalah hasil air tangan pembantu rumah. Orang Indonesia pastinya. Gaya masaknya, cara hidangannya, rencah dan resepinya semuanya asing dari sentuhan ibu. Suami juga menjadi terbiasa dengan air tangan pembantu rumah. Sentuhan isteri hanya fizikal. Bukan rohaninya. Bukan sentuhan halus yang meresap dari dalam. Makanan kadang-kadang menjadi pengalir kepada kasih sayang seorang siteri kepada suaminya. Anak-anaknya.

Hidup mewah: Hidup mewah juga menjadi paradigma yang mengubah kebiasaan. Mengubah adat. Mengubah budaya. Makan di restoran lebih santai kepada mereka. Rumah adalah tempat bersemayam dan berhibur.

Lambang: Jangan lupa juga bahawa makan di luar mungkin lambang  kejayaan hidup kepada sesebuah keluarga. Menu yang dipesan. Cara makan. Pilihan tempat. Kesemuanya menunjukkan lambang itu.  

Jaminan keselamatan: Lebih berprestij tempat makan itu lebih tinggi jaminan keselamatan makanan yanag dihidangkan. Premis yang bertaraf A umpamanya ada jaminan kebersihan, keselamatan dan kebolehpercayaan dari segai banyak perkara yang positif bagi sesebuah premis makanan.

Semuanya ada: Makan di rumah terhad menunya. Resepinya diulang-ulang tanpa ada suntikan menu baru. Di luar sana boleh dipilih premis yang menawarkan berbagai menu.

Alternatif yang serupa: Banyak premis makanan yang menjadi alternatif. Walaupun menunya serupa, masih terdapat kelainan yang membezakan selera pelanggan. Ikutlah mana yang sesuai.

Pilihan: Makan di luar adalah pilihan. Bukan keistimewaan. Bukan pula hak. Ianya pilihan sama ada di rumah atau di luar. Jika ibu dan bapa boleh memasak sendiri alangkah baiknya. Jika anak-anak dilatih untuk pandai memasak sejak dari kecil lagi alangkah lebih baiknya. Dalam rumah terdapat ramai chef yang boleh mempelbagaikan menu untuk selera keluarga.

Jangan lupa makan di luar ada impak sampingannya.  The side effect.

Tuesday, November 27, 2012

Toronto Di Tepian Tasik Ontario

 
 
 
 
Pernah saya singgah CN Tower (Canadian National Tower) di Toronto. Waktu mula sampai mendongak juga memandang menara yang begitu tinggi. Antara yang tertinggi di dunia. Gambar di atas pemandangan yang panaromik dilihat dari menara itu. Toronto merupakan bandaraya terbesar di Canada. Tiga bulan di sana tidak banyak tempat yang dapat diterokai. Sekadar tempat-tempat biasa yang selalu dikunjungi orang. Tasik itu besar. Gambar di bawah memperlihatkan keindahan Toronto dengan mercutandanya yang ulung. CN Tower.
 
 
Perasan tak? Semua bandar besar di dunia seperti wajib memiliki sebuah menara. Begitu juga dengan Menara Kuala Lumpur. Saya temui di Washington, New York, London, Toronto dan Kuala Lumpur. Rasanya ada di Putrajaya. Ramai mengatakan bahawa menara itu adalah lambang Iluminati. Satu cabang kelompok yang menguasai dunia. Mereka bukan agama, bukan bangsa,bukan juga Yahudi seperti yang selalu ditakuti. Mereka terdiri dari kalangan yang kaya raya, berkuasa dan dianggap berada pada echelon yang tertinggi.
 
 
 
Tasik Ontario adalah yang paling kecil antara lima tasik besar di America Utara: Superior, Michigan, Huron, Erie dan Ontario. Semasa di Tingkatan Dua dahulu (tahun 1962) guru Geografi saya menekankan akronim HOMES untuk mengingat nama-nama tasik itu. H untuk Huron. O untuk Ontario. M untuk Michigan. E untuk Erie dan S untuk Superior. Namun begitu tasik-tasik itu bersaiz besar. Walaupun bukan laut tasik-tasik tersebut berperanan seperti laut. Menjadi jalan perdagngan bagi bandar-bandar di sepanjang pantainya. Toronto hanya sebuah darinya. Chicago, Cleveland, Buffalo, Thunder Bay, Green Bay, Milwaukee, Duluth, Rochester, Hamilton dan banyak lagi. Sebahagiannya di USA dan sebahagian yang lain di Canada. Kebanyakannya yang di USA lebih membangun. Ramai. Meriah.
Toronto memberikan kenangan yang besar ertinya dalam hidup saya. Bila kita mengembara di bumi Allah, kita diperlihatkan berbagai ciptaan Allah. Bukan untuk dilihat. Bukan untuk sekadar dinikmati. Bukan pula untuk berbuat maksiat di tempat-tempat itu. Yang lebih besar ialah mensyukuri keberadaan kita di situ. Tidak ramai orang yang berkesempatan untuk berada di tempat-tempat yang berlainan di dunia ini. Ramai orang hanya diberi peluang membaca, menonton video, menonton filem, melayari internet, siaran langsung, lintas langsung dan rakaman-rakaman elektronik. Itu hanya input-input sekunder. Orang lain yang merakamkannya. Sudah diedit. Sudah diberi pandangan peribadi. Mengikut persepsi mereka. Minat mereka. Banyak lagi yang tersembunyi dari pandangan mata. Lain orang lain fokusnya. Lain hasratnya. Lain matlamatnya. Yang alami masih tersembunyi kebenaannya. Banyak yang perlu dicungkil kebaikannya.
Kembara saya mengelilingi dunia memberikan rasa bersyukur yang amat sangat. Allah memberi saya peluang dan ruang untuk melihat sendiri ciptaannya yang terlalu banyak. Nikmat yang tidak terhingga dan tidak terhitung. Merakamkan dengan gambar menjadi suatu tanggungjawab pula rasanya. Merakamkannya melalui tulisan menjadi suatu keperluan. Merakamkannya dalam penceritaan mudah-mudahan memberi iktibar. Memberi rangsangan untuk kita lebih mengenal Allah. Lebih mensyukuri segala nikmat yang mencurah-curah ke atas kita. Mata kita yang memandang telus di sebalik ciptaan. Telinga kita yang mendengar disebalik bunyi ciptaan Allah. Minda kita yang berputar merencanakan proses dan prosedur bersyukur kepadaNya. Perasaan kita yang selalu disapa taqwa untuk terus beribadat kepadaNya. Sangat indah semuanya. Hati kita menjadi besar. Allah ada di mana-mana. Pusinglah ke mana sekalipun Allah besama kita.
Yang penting apabila kita berada di tempat-tempat yang berlainan kita belajar untuk menyerap budayanya yang positif. Amalan hidup yang penuh dengan syukur. Menegathui dari mana kita datang, apa yang sedang kita lakukan, ke mana kita harus mengarahkan diri kita untuk menuju akhirat. Akhirnya kita bertemu dengan Rabb kita. Pertemuan yang mengakhiri segala pertemuan. Toronto hanya satu episod dalam hidup saya. Laluan-laluan pejalanan di destinasi yang lain memberi impak yang lain. Merealisasikan apa yang pernah saya baca. Menjengah realiti dari alam realiti teknologi.  Semuanya dihidangkan Allah di hadapan mata. Ditatap sendiri. Bukan cerita orang kedua atau ketiga. Ini cerita benar yang dialami sendiri. Digarap melalui kesedaran ianya suatu pengalaman yang besar ertinya dalam hidup.
Pengembaraan bukan suatu pembaziran waktu.  Bukan pembaziran kos. Bukan pembaziran tenaga. Bukan pembaziran perasaan. Mereka yang kembaranya banyak, maka mindanya penuh dengan pengalaman sendiri. Pernah melihat adalah suatu kelebihan. Pernah berada di suatu tempat dan ruang adalah suatu anugerah yang sangat perlu disyukur. Udara yang pernah dihirup menghidupkan. Tanah dan bumi yang dipijak memberi fakta kenyataan. Bukan untuk disimpan beku dalam minda dan inatan. Saya kongsikan untuk pembaca. Kesemuanya adalah kebaikan dan hikmah. Kita melihat yang bermanfaat. Tahaf syukur memberikan gambaran keluasan dan ketinggian leluhur pengalaman. Susur galur perlajanan yang panjang tetap berhenti. Namun hentian bukan penamat segala yang tamat. Ianya menggerakkan kita untuk mengumpulkan sinergi tenaga bagi memanfaatkan orang lain. Biar minda kita terus meneroka. Di luar sana Allah menyediakan banyak ciptaannya untuk difikir dengan insaf bahawa kita terlalulah kerdilnya.kepada Allah sahaja kita bergantung segala harap. InsyaAllah. Amin.

 
 
Di tepian Tasik Ontario itulah terletaknya Toronto di negeri Ontario. Saya suka plet kereta di Ontario. Captionnya berbunyi: Ontario, yours to discover. Kerana Toronto berada di tepian tasik maka terdapat sebuah marina yang besar. Penuh dengan bot berkuasa tinggi. Sukan air yang biasa bagi orang putih. Water skiing. Jet skiing. Cruising. Memancing. Berenang dan banyak lagi.
  Berhampiran marina itu tapak pameran terbesar di Canada. Saya dan teman-teman melihatnya pada hari kedua di Toronto. Gambar di atas menunjukkan seekor ayam yang sungguh besar. Mungkin mencecah 10 kg. Terpegun Mohamad melihat ayam besar. 
 
 
Bayangkan di tasik-tasik di utara Amerika itu terdapat kapal peronda dan kapal perang. Kapal pengangkut tidak perlu dikira banyaknya. Saya berkesempatan berada di atas dek sebuah kapal yang sederhana besarnya. Di Malaysia belum pernah merasainya. Hingga sekarangpun.
 
 
Berebut-rebut orang ingin masuk ke dalam kapal. Bukan mudah mendapat pengalaman sebegitu. Percuma pula. Apatah lagi orang yang jauh dari laut. Kapal besar adalah sesuatu yang istemewa.
 
 
Perabot tidak terkira banyaknya. Berbagai-bagai jenis kayu. Canada kaya dengan hutan hawa sederhana. Pokok kayunya besar-besar dan tinggi-tinggi. Ratusan tahun usainya. Perabot mereka advanced. Ergonomic. Human engineering yang selalu diberi perhatian.
 
 
Terdapat bayang sedang mengambil gambar. Itu bayang saya. Matahari di sebelah belakang. Bayang yang membayangi. Bayang itu adalah kita yang membayang. Lin dan Mohamad posin di hadapan meriam.

 
Di sebah jeti. Marina di belakang saya penuh dengan berbagai saiz bot. Seperti di tepi laut pula. Santai kedudukan dan keadaannya.

 
Di belakang sana adalah sebuah sphere yang besar. Di dalamnya ruang pamerean yang luas. Saya dan Lin santai duduk-duduk.