Tuesday, May 27, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Menghalalkan Makanan Halal

Islam menyuruh kita makan makanan yang halal dan toyyibah. Garis pandauannya cukup jelas. Pemisah antara halal dan haram juga jelas. Malangnya kita kalah antara ilmu dan nafsu. Kita juga kalah apabila malas untuk berfikir. Apabila kesemua perkara diserahkan kepada ulamak agama maka tanggungjawab mengenai fardu ain yang sepatutnya digalas oleh ulamak sains tidak dilaksanakan. Malah kadang-kadang tidak difikirkan. Sejak dari dahulu lagi penulis selalu sangsi dengan produk makanan yang tidak dikeluarkan oleh usahawan Islam. Usahawan yang mengerti tuntutan Islam. Mengerti selok belok Islam. Patuh syarie. Mana mungkin produk makanan untuk orang Islam dibuat oleh mereka yang bukan Islam. Sepatutnya kita yang Islam sentiasa waspada. Perlu syak wasangka. Apabila produk makanan dikeluarkan oleh mereka yang bukan Islam banyak proses dan prosedur yang tidak patuh syarie. Kita menagambil mudah konsep bersih, suci dan halalan toyyibah. Sekarang kita terjebak dalam konflik yang dalam dan mengerikan.

Makanan yang tidak halal sudah menyerap dalam tubuh badan kita. Sudah mendarah daging. Menjadi tulang belulang. Mengalir dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Seluruh nafas kita mengandungi unsur-unsur yang haram. Natijahnya terlalu banyak. Implikasinya terlalu berat. Musibahnya terlalu mendesak. Sedikit demi sedikit anak-anak kita liar dari agama. Sukakan hal-hal yang tidak baik (sifat asal haiwan tersebut). Sifat mengawan yang melampaui batas halal (juga sifat asal haiwan tersebut). Berminat berkerumun menghurung hedonism. Apa yang tinggal? Makanan dan ubat-ubatan kesemuanya mengandungi bahan dari haiwan yang sama. Malah rokok yang jelas diharamkan tidak dipedulikan orang Islam. Sudah dijelaskan berkali-kali bahawa di dalamnya terdapat DNA haiwan yang sama. Selain daripada racun dan dadah berbahaya. Perokok tegar terus dengan hisapan haram. Di kampung merokok jadi adat. Jadi madat. Siapa pun tidak ada yang ambil pusing.

Dalam hal ini kita tidak boleh menuding jari kepada orang lain. Baik kita berhenti sejenak. Brek. Mungkin kita yang banyak melakukan kesalahan. Kesemua kita terlibat mengakibatkan kesemua mala petaka ini berlaku. Terlalu sedikit antara kita yang terlepas dari dakwaan tidak terlibat. Cuba fikirkan dari aspek usahawan, kepenggunaan, kepimpinan dan politik.

Usahawan:
1 Berapa ramai antara kita yang terlibat dalam industri makanan.
2 Jika terlibat, dalam sektor yang mana.
3 Setakat mana usaha untuk mengembangkan industri yang sudah diceburi.

Kepenggunaan:
1 Sejauh mana pengguna memahami konsep halal dan haram dalam makanan.
2 Kenapa pengguna lebih berminat dengan kelazatan yang tidak halal.
3 Kenapa mereka memilih produk yang perlukan logo halal sedangkan pembuatnya bukan Islam.
4 Kenapa terlalu prasangka dengan produk halal orang Islam sendiri.
5 Perlukah makanan dan minuman yang sifatnya mewah tetapi tidak tentu halalnya.
6 Bukankah makanan dan minuman import di luar kawalan halal.

Kepimpinan:
1 Apakah usaha untuk membawa umat ke arah berkecukupan dalam makanan halalan toyyibah.
2 Apakah dasar selamat untuk industri makanan untuk umat Islam.
3 Adakan pasukan pemantau dari kalangan ahli akademik yang ramai di IPT.
4 Wujudkan makmal kajian yang dapat melibatkan pelajar dan staf akademik di mana-mana institusi pelajaran sama ada di sekolah menengah atau di IPT.
5 Konsep mengekalkan bekalan makanan ini hendaklah berterusan. Tolong jangan hangat-hangat tahi ayam.

Politik:
1 Perlunya difikirkan dasar makanan halal.
2 Kembalikan kepada Islam.
3 Jawatankuasa patuh syarie dalam setiap kilang makanan halal.
4 Ramaikan pakar dalam kejuruteraan kimia khususnya untuk industri makanan.
5 Mula dan perluaskan industri yang mengeluarkan bahan atau unsur untuk membuat makanan halal dalam negara.
6 Kerjasama serantau atau dengan negara Islam yang lain demi ummah sejagat.
7 Beri definisi yang tepat dan terperinci mengenai berbagai bahan seperti pengawet, penaik, pewarna dan lain-lainnya.

Tidak cukup dengan hanya: Pewarna yang dibenarkan. Pengawet yang dibenarkan. Penaik yang dibenarkan. Nyatakan nama atau simbol saintifiknya supaya dapat dikesan dan disahkan status halalnya. Pengalaman penulis hanya di Amerika Syarikat sahaja label makanan sangat terperinci. Umpamanya dalam semua jenis roti terdapat berbagai bahan seperti minyak sayur atau haiwan, penaik sayur atau haiwan. Oleh kerana di sana label makanan dan minuma sangat jelas maka pengguna dapat memilih yang halal. Untuk makluman, orang Yahudi sangat teliti tentang makanan. Mereka mengelak dari bahan-bahan dari haiwan walaupun hati mereka tidak secantik makanan mereka. Memang benar hampir kesemua makanan mengandungi bahan dari haiwan yang sama. Ubt gigi, sabun mandi, ais krim dan lagi dan lagi dan lagi. Malangnya di Malaysia kita dihijab dari mengetahui yang mana halal dan yang mana halal. Kita menyangka logo halal Jakim dapat melidung dan menyelamatkan kita. Pada hakikatnya tidak begitu. Ilmu da agama yang lebih boleh diharap menjadi perisai dari cabaran makanan yang tidak halal.

Kita perlu menggerakkan seluruh kekuatan yang ada untuk reaktif dan proaktif dengan keadaan malang yang menimpa umat Islam. Keangkuhan kita menyebabkan kita terjebak dalam makanan dan minuman yang tidak halal. Jika langkah drastik tidak diambil maka isu ini akan berpanjangan. Ayuhlah sama-sama kita buka mata. Buka minda. Buka langkah yang boleh membawa kita keluar dari kemelut makanan ini. Bagaimana?

1 Pendidikan Islam diperkukuh supaya orang Islam sangat peka dengan ancaman di sekeliling mereka terutamanya makanan dan minuman yang tidak halal.
2 Pendidikan sains diperkukuh. Penulis mencadangkan supaya semua pelajar Islam diwajibkan mengambil matapelajaran kimia hingga ke peringkat SPM. Aspek makanan dan minuman diberi fokus yang utama. Apabila tamat sekolah ramai rakyat yang boleh menjalankan ujikaji sendiri untuk menentukan makanan dan minuman mereka halal atau tidak.
3 Wujudkan gadjet mudah dan murah untuk mengesan DNA haiwan haram dan alkohol. Mudah dibeli dan mudah digunakan.
4 JAKIM perlu mengedarkan senarai makanan dan minuman haram dari masa ke semasa. Pemimpin agama di negari, daerah dan kampung menampal senarai itu di premis idabat. Edarkan juga ke setiap tangan mereka yang Islam.
5 Ibu dan bapa pantau apa yang dimakan dan dimiunm oleh anak-anak.

Akhirnya yang perlu kita fikirkan ialah berfikir semula. Menilai semula. Menyenaraikan semula keutamaan kita. Kita bukan sahaja berhadapan isu halal dan haram bahkan juga melibatkan tempat makanan itu dijual atau dihidang. Premisnya juga perlu halal. Kehadiran haiwan haram selalu mengganggu sumber makanan halal untuk umat Islam. Bekas membungkus atau menghidang. Tempat menyimpan. Alat pengangkutan. Pengendalian dan penyusunan. Ada yang lebih utama:

1 Berhenti membeli makanan yang bukan produk Muslim.
2 Tidak membeli makanan dan minuman dari premis bukan Islam.
3 Logo halal hanya untuk usahawan Muslim kerana yang bukan Muslim sukar untuk patuh syarie.
4 Masak sendiri kebanyakan makanan. Ibu dan bapa serta anak-anak bergilir-gilir memasak di rumah.
5 Berhenti dari hidup secara Barat. Belum tentu makanan ala Barat nyata halalnya.

Makanan dan minuman halal sangat diperlukan. Ibadat kita berkait dengan makanan dan minuman itu. Bukan susah. Ingat Allah dan Rasulallah selalu. Jadikan ianya penghalang supaya kita tidak lagi menginginkan sesuatu yang belum tentu halalnya. Yang halal lebih banyak dari yang tidak halal. Jadikan diri kita panjang akal dan bukan pendek fikir. InsyaAllah kita berjaya kita ada usaha ke arah kebaikan.