Friday, August 26, 2016

Reunion Banyak HatiKita bertemu dan berpisah. Berpisah dan bertemu semula. Kita pergi kerana dalam hidup ini kita banyak urusan hidup untuk diri kita masing-masing. Sesekali kita membuka lembaran kenangan lama. Melihat wajah-wajah luhur waktu kecil dan mudanya. Melihat semula imej-imej tingkah laku sahabat atau saudara mara yang suatu ketika dahulu selalu bersama. Masa menjarakkan hubungan. Menjarakkan komunikasi. Menjarakkan masa pertemuan. Lazimnya setiap pertemuan menjadi semakin singkat dan semakin singkat. Peluang dan ruang untuk bersembang sangat terhad. Sangat-sangat terhad. Maklumat penting sahaja yang mungkin dapagt dikongsi. Itu pun sangat sedikit. Dunia sudah bergerak sangat pantas. Tiada siapa antara kita yang dapat mengejarnya. Kita turut berlari bersamanya. Namun ada antara kita yang tertinggal di belakang. Usia menjadikan kita menempuh berbagai keuzuran.

Keuzuran waktu
Keuzuran kesihatan
Keuzuran harta-benda
Keuzuran semangat
Keuzuran peluang

Berbagai lagi yang tidak pernah kita jangkakan sewaktu kita masih muda.  Tidak ramai antara kita yang dapat melihat jauh ke hadapan. Melihat jangka masa 50 hingga 70 tahun di hadapan.

Teknologi berubah
Cara berfikir berubah
Gaya hidup berubah
Persekitaran berubah dengan pantasnya

Tidak banyak manfaatnya untuk nostalgik. Kesemua yang kita hadapi dalam masa terkini merupakan anjakan-anjakan paradigma masa. Anjakan pemikiran. Anjakan pemahaman. Anjakan amalan.  Masa dahulu hanya kenangan. Hal-hal semasa adalah apa yang kita hadapi. World view kita jauh berbeza dengan apa yang pernah kita alami. Masa seperti arus yang berlalu pergi. Mengalir ke laut. Laut itulah nisbahnya pengalaman yang terhimpun. Ia pasang dan surut. Ianya menggelora perasaan pada ketika-ketikanya. Teringat rakan-rakan lama yang pernah sama-sama dalam suka dan duka. Sama-sama melalui zaman remaja yang sangat nostalgik. Yang sangat meranum perasaan. Mungkin ada masanya mengguris rasa. Zaman kanak-kanak yang penuh peristiwa. Zaman remaja yang penuh pancaroba.

Bila agaknya kita dapat bertemu. Tidak mungkin bertemu sambil menonton wayang. Sambil makan jagung. Atau makan kacang. Atau kuaci. Kita mungkin bertemu di rumah saudara mara. Di rumah sahabat handai. Tetapi waktu pertemuan sangat singkat. Hanya sempat bertanya khabar. Bukan lagi kerja apa. Bukan bertanya tempat kerja. Bukan lagi berapa orang anak. Kemungkinannya bertanya berapa orang cucu. Menetap di mana. Kadang-kadang ada juga pertanyaan nakal. Dah berapa rumah? Bermaksud berapa orang rumah. Itu sahaja yang dapat dikongsi bersama. Sesuatu yang common antar asesama kita. Yang biasa-biasa. Tidak kelihatan yang tersirat. Yang tidak dilihat.

Tidak ramai antara kita yang concern dengan rakan-rakan lama. Dengan saudara-mara yang dahulunya bersama. Banyak cerita 50 tahun lalu umpamanya yang kita tidak tahu. Tidak maklum mengenainya. Berita yang kita terima hanya cebisan-cebisan. Ada pula antara berita sesebut yang tidak sahih. Kerananya kita selalu merancang untuk mengadakan majlis reunion. Bertemu semula dalam suasana santai. Kembali kepada zaman santai semasa kanak-kanak atau remaja. Bukan penuh protokol. Kita buang pangkat kita kerana kita sudah tidak ada pangkat. Sesama rakan lama pangkat tidak diambil kira. Nama dipanggil seperti dahulu. Nama yang biasa dipanggil semasa bersama. Kita kembali bertaut masa. Bertaut perasaan. Bertaut mengembalikan apa yang pernah kita lalui berssma.

Dalam majlis reunion kita ingin kembali seperti dahulu. Bertemu dalam iklim yang sangat santai.  Kita yakin bahawa suasana seperti itu dapat direalisasikan. Kita menjadi ceria. Barangkali panduan-panduan kebersamaan harus dipatuhi.

1                     Bersabar dengan rakan-rakan yang mungkin berubah karakternya. Dahulu pendiam sekarang becok. Dahulu becok sekarang pendiam. Dahulu peramah sekarang pendiam. Dahulu pendiam sekarang sangat peramah.
2                     Bersabar menggunakan masa bersama. Ada yang awal ketibaannya. Ada pula yang lewat. Bila sudah berusia banyak perkara yang perlu diurus. Paling banyak mengurus pelupa pada diri.
3                     Elakkan terlalu glamour terutama kepada isteri-isteri. Berpakaian santai yang bersesuaian. Biarlah berpada supaya keadaan santai yang ingin dicipta kekal santai.
4                     Makanan bukan faktor utama. Ala kadar sahaja. Tiada pembaziran. Tiada yang menyebabkan ada yang makan dan ada yang tidak. Maaf, bukan juga menjadi faktor teguran dan cemuhan.


Reunion? Ya reunion. Mohonlah rakan-rakan lama yang kita kenal memberi response. Kemungkinan besarnya reunion ini adalah kali yang terakhir. Usia kita sudah melebihi usia subsidi. Untuk reunion tahun berikutnya mungkin ada antara kita yang sudah tiada. Ada yang uzur. Ada yang berpergian. Just for once we present ourselves. Mungkin hanya kali itulah kita dapat hadir. Sesama kita sebenarnya rindu untuk bersama. Rindu untuk bertemu kembali. Rindu untuk menatap wajah-wajah luhur dahulu semasa kita pernah bersama. Tiada ungkapan yang mungkin dapat kita luahkan. Bertemu sudah cukup mengenyangkan jiwa kita. Biarlah rindu itu selalu menggamit kita untuk bertemu lagi dan lagi. Rugi rasanya andainya kita terlepas pandang peristiwa besar dalam hidup kita ini. Kenangannya biarlah semakin panjang. Kita yang memanjangkannya.

Andai Masa Berputar KembaliKita selalu menyesali apa yang berlalu. Pada hal apa yang sudah berlalu kekal tiada pada kita. Kehadirannya tiada. Kebersamaannya tiada. Malah ingatan terhadapnya juga akan semakin pudar ditelan masa. Ia akan berganjak dari rindu yang amat sangat menjadi rindu yang suam-suam kuku. Akhirnya ia hanya kenangan. Teringat kembali itupun jika ada yang trigger mengenainya. Semua yang berlalu mungkin ada hikmahnya. Bergantung di sudut mana kita berada. Di aras mana kita berdiri. Yang pastinya apa sahaja yang berlalu membawa bersamanya sesuatu yang menyakitkan. Memberatkan. Menimpakan perasaan demi perasaan. Apapun alasan, yang berlalu itu tetap berlalu pergi. Meninggalkan kita yang tercegat kaku. Meninggalkan kita dengan pantas tanpa ada lagi alasan untuk berputarnya kembali masa yang berlalu itu. What is gone is gone forever. Kapas sudah menjadi benang.

Sesuatu itu bermula dengan harapan yang gilang-gemilang. Harapan yang menjulang tinggi mengawan. Cahaya-cahaya indah yang dihasratkan untuk digapai tangan. Digarap menjadi impian nyata untuk dikongsi bersama selama-lamanya. Diadabikan dalam diri dan perasaan. Suatu harapan perlukan premis. Perlukan variabel-variabel subjektif yang perlu pula direalisasikan. Proses itulah yang selalunya gagal digarap. Kita hanya melihat ke hadapan tanpa sedar ada blind spot yang tidak diambilkira kehadirannya. Kita hanya melihat jalan tanpa menyedari bahawa di sepanjangnya banyak onak dan duri, kekangan dan halangan, kekurangan yang sukar dipenuhi. Siapapun tidak pernah 100% siaga berhadapan dengan segala kemungkinan. Kebarangkalian yang mungkin tinggi akan terjadi sesuatu yang berat. Atau mungkin kebarangkalian yang rendah bahawa ianya tidak akan berlaku.

Kadang-kadang kita terlalu bergantung kepada satu atau dua variabel sahaja untuk merealisasikan harapan kita. Kita memalingkan diri dari ancaman-ancaman yang hadirnya telah diduga semenjak dari awal lagi. Kerana itu harapan sahaja tidak pernah mencukupi. Bukan resepi tunggal ke arah untuk mencapainya. Harapan sewajarnya proses akhir untuk apa sahaja. Ramuan kejayaan perlu disediakan lebih awal. Prasarananya telah diwujudkan. Pemain-pemain yang terlibat memahami peraturan dan prosesnya. Sama ada kita pada pihak bersama atau pihak bertentangan, masing-masing memahami the rule of the game. Itulah panduan kita. Hukum-hakam dijadikan panduan.

Andai masa boleh diputar kembali kita pasti lebih bersedia untuk berhadapan dengan apa sahaja. Itulah sesuatu yang mustahil. Masa lalu tidak mungkin kembali memberi peluang dan ruang untuk kita. Lazimnya kita melihat pengalaman orang lain. Kita membuat pengamatan tetapi kita tidak pernah empati kerana ianya bukan penglaman kita.Tidak perlu pula semua pengalaman perlu dilalui untuk memahami sesuatu situasi. Cukuplah kita ada deria untuk memahami. Kita ada perasaan untuk turut serta. Kita ada kecerdasan untuk berada di tempat mereka yang mengalaminya.

Orang tua selalunya dirujuk dalam banyak perkara. Tetapi anak-anak dan mereka yang muda selalu pula mengelak untuk bertembung bicara. Ijazah dan sijil dijadikan alasan untuk berada di pihak yang benar. Usia tidak dijadikan ukuran bahawa yang lebih dewasa sudah masak pertimbangan di dada. Natijahnya mungkin bukan begitu. Pengalaman yang terhimpun bersama pengamatan dan keberadaan masa selalu mengajar manusia supaya lebih bijaksana. Tanda dan symtom masa hadapan mungkin sudah tergambar di hadapan mata. Ramalan dan jangkaan sewajarnya dijadikan wadah untuk merancang masa hadapan. Merawat tentu lebih pedih. Lebih jerih. Lebih sakit. Luka dan parut yang banyak kali berdarah. Itu belum masa yang terbuang. Penyiksaan diri yang entah berapa banyaknya. Tentu sahaja airmata tumpah sebanyak-banyaknya. Penyesalan hanya suatu korban masa dan pembaziran.

Apabila kit asudah terlajak lalu ke hadapan, kita tiada upaya lagi memutar masa. Segalanya sudah ditinggalkan di belakang. Yang kita rasa siksa dan pahitnya. Yang kita lihat berkaca hanya derainya. Air mata juga berkaca di mata. Yang remuk tentu hati. Yang patah sayapnya. Kita meninggalkan kesemuanya sebagai kenangan yang sukar dilupakan. Yang selalu menghambat duka lara. Andainya manusia bisa mengatur segalanya. Andainya manusia bisa membuat keputusan yang wajar dan sesuai. Andainya kita sebagai yang terlibat peka bahawa khilaf sangat besar bencananya. Yang retak akan belah. Yang riuk akan patah. Yang condong akan rebah. Yang bertongkat akan rebah juga. Akal kita kadang-kadang tumpul untuk berfikir jauh. Berfikir lebih jitu. Lebih matang. Lebih menjangkau jauh ke hadapan. Banyak hal kecil yang terlepas pandang. Terabai kerana dianggap tidak signifikan. Kerananya banyak kegagalan di tengah jalan.


Siapapun akan mempertahankan apa yang dirasa telah bermula. Mengagahkan diri dan perasaan untuk meneruskan perjuangan. Cuba menepis apa yang mendatang. Namun demikian banyak yang tidak dapat ditentang. Badai yang datang mengalih arah ketahanan diri. Jiwa jadi kacau semakin jauh perjalanan. Semakin lama diperjuangkan. Sesuatu yang rapuh pasti tiada ketahanannya lagi. Itulah manusia yang perjuangannya antara menang dan tewas. Antara ria dan duka. Antara jaya dan kecewa. Selagi manusia bernama manusia, itulah perjuangan yang tidak pernah habisnya. Binalah ketahanan diri. Ketahanan perasaan. Ketahanan psikologi. Ketahanan beragama. Cintailah Allah sehabis tenaga. Sehabis upaya. Sesungguhnya hanya kepadaNya kita bergantung harap yang terbaik. Hidup dan matilah keranaNya.