Thursday, March 20, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Nabi Yusof, Fayoum Dan Kemajuan Pertaniannya

Ladang bawang yang luas. Isinya dalam makanan. Daunya untuk sayur. Setiap masa ada di pasar. Harganya pula murah.  


Fayoum jarang kita dengar namanya. Namun begitu nama Nabi Yusof sangat dekat dengan kita. Kembaranya yang menyayat hati dari sebuah perigi buta di bumi Sam (Jordan) hingga ke Mesir. Kisahnya digilai Zulaikha, ibu angkatnya sendiri juga memberikan banyak iktibar. Melalui kisah Nabi Yusof kita dibawa ke Mesir lama yang pemerintahnya tidak zalim seperti Firaun. Bahkan rajanya perihatin terhadap penderitaan rakyatnya. Mimpi raja tentang lembu kurus menelan lembu gemuk diterjemahkan oleh Nabi Yusof sebagai ancaman yang bakal datang ke Mesir. Kemarau selama tujuh tahun akan melanda Mesir selepas zaman mewah selama tujuh tahun sebelumnya.  Nabi Yusof dilantik sebagai menteri yang bertanggungjawab terhadap kesejahteraan Mesir dalam menghadapi bencana yang bakal menimpa Mesir. Mengurus pertanian dan khazanah negara yang berupa bekalan makanan.

Setelah mendapat perintah raja Mesir, Nabi Yusof memulakan kerja-kerja merangka pelan tindakan untuk menyelamatkan Mesir tujuh tahun dari tarikh tersebut. Allah mewahyukan kepada Nabi Yusof supaya membangunkan Fayoum lengkap dengan bandar pentadbiran, kawasan pertanian, sistem taliair, tempat simpanan makanan dan sistem kehidupan yang melaksanakan industri pertanian selengkapnya. Ketika itu dan hingga sekarang Fayoum kekal sebagai nadi pertanian negara Mesir. Di sini masih kekal dengan gandum, jagung, anggur, zaitun, mangga, bawang, kentang dan sayuran-sayuran lainnya. Termasuk juga perternakan dan perikanan. Semasa lawatan penulis,  kawasan ini dilihat sangat luas. Beribu-ribu hektar luasnya. Sedang menghijau segala yang ditanam. Kawasan luas kita-kira tiga jam perjalanan dari Kaherah ini mewah dengan sumber pertaniannya.

Padang pasir yang luas apabila diairi menjadi kawasan pertanian yang sangat subur. Allah memberi kebijaksanaan kepada Nabi Yusof untuk membina kincir air yang dapat dialirkan ke kawsan-kawasan pertanian. Bekalan air yan tidak pernah terputus itu melestarikan bekalan makanan yang juga tidak putus-putus. Gambaran mukjizat yang kekal hingga ke hari ini. Di sinilah kincir air yang paling awal dibina manusia. Air menyuburkan pertanian. Mengenyangkan keperluan perut dan kesihatan. Menyelamatkan bumi Mesir dari ancaman kebuluran dengan izin Allah. Pengajarannya sangat besar. Manusia tidak boleh lari dari pertanian yang berkaitan dengannya. Sumber alam semulajadi yang Allah bekalkan kepada manusia. Bagaimana manusia dididik supaya banyak berusaha. Banyak berfikir. Banyak mengharap rahmat Allah. Mensyukuri nikmatnya. Mensyukuri perlindungannya.

Bahawa jika sesebuah negara itu ingin maju dan terus maju maka sektor pertaniannya hendaklah dibela. Dimajukan. Diberi perhatian yang melebihi kewajaran. Darinya makanan dan sumber kekuatan sesebuah negara. Majulah sehebat mana sekalipun tetapi bidang pertanian tidak boleh diabaikan. Semua negara maju tidak mengabaikan pertanian walaupun kemajuan negara mereka hingga ke angkasa atau ke dasar laut atau ke dalam bumi. Perindustrian perkilangan adalah suatu cabang lain yang berdasarkan teknologi pembuatan. Pertanian juga perlukan teknologi tetapi dasarnya jelas. Memenuhi keperluan fizikal yang tidak ada komprominya. Fayoum memberikan gambaran jelas tentang perlunya membanyakkan sumber makanan. Sama ada untuk keperluan cukup makanan atau untuk eksport atau memenuhi keperluan negara dari segi perhubungan antarabangsa.

Suatu pengajaran besar yang sangat nyata ialah bekalan makanan untuk sesebuah negara perlu mencukupi untuk selama tujuh tahun. Petunjuk jelas ini tidak dipatuhi oleh negara-negara Islam. Rasanya tidak ada negara Islam yang sumber makanannya mencukupi. Hampir kesemuanya diimport. Negara Islam yang makanan ruji rakyatnya adalah beras mengimport beras dari negara bukan Islam. Negara Islam yang makanan ruji rakyatnya adalah gandum mengimport gandum dari negara maju di Barat dan Amerika. Kita dalam bahaya tetapi tiada siapa yang peduli. Sumber pertanian di negara Islam tidak dimanfaatkan untuk mempercukup bekalan dan sumber makanan untuk rakyat. Stok penimbal terlalu sedikit. Itupun tidak diberi perhatian yang serius. Kita mengambil ringan bahawa makanan boleh diimport. Makanan boleh dibeli.


Nabi Yusof telah mengasaskan pertanian yang masih bergungsi hingga ke hari ini. Kita telah maju dengan teknologi pertanian. Malangnya di negara Islam seperti negara kita kawasan pertanian semakin sempit. Semakin kurang. Semakin dibiarkan. Semakin kita biarkan untuk diisi dengan bangunan. Dengan kilang. Kawasan-kawsan baru tidak dibuka. Perancangan besar dan global tidak direncanakan. Hal-hal yang menakutkan sepatutnya mendasari hati kita. Kenapa tidak mencukupkan sumber makanan yang diperlukan. Kenapa tanah yang subur tidak dibangunkan. Kenapa teknologi tidak disemarakkan. Kita perlu maju ke hadapan tetapi dengan membawa agenda lama yang dibangunkan  teknologinya. Kita perlu makan maka sumber makanan perlu diperbanyakkan. Terus banyak dan semakin banyak. 


Di sebatang jalan di Kaherah. Perhatikan van di kanan gambar. Kebanyakan kenderaan kemik di sana sini. Dianggap biasa kepada mereka.

Masih di Kaherah


Sudah berada di kawasan Fayoum


Jalan menuju ke Fayoum

Jalan yang melalui sebuah kampung
Tasik Qarun. Seluruh harta benda Qarun Allah tenggelamkan sehingga kawasan ini menjadi tasik yang luas. Ada tasik lain yang berhampiran. Juga sebahagian dari Tasik Qarun. Keseombongan dan kengkuhan yang tiada manfaatnya. Segala-galanya milik Allah. Kesemuanya kembali kepadaNya. Kembali ke tanah. Tempat asal manusia.

Gandum sedang menghijau. Ditanam semasa musim sejuk. Sejuk mata memandang. Tanpa air kawasan ini adalah padang pasir. Teringat Malaysia dengan padinya. Seperti melalui jelapang padi di Kedah.

Sebuah bangunan yang mengesahkan ami berada di Fayoum

Kawasan pertanian yang menghijau

Laluan di tepi Tasik Qarun

Sebuah masjid di kejauhan. Nampak syahdu.Bawang di celah-celah pokok zaitun


Bingkisan Dari Kaherah: Kincir Yang Menghidupkan Sebuah Bangsa


Banyak kincir air sepertinya pada zamannya. Di serata tempat di seluruh Fayoum. Teknologi telah mengubah peranannya. Sekaran kincir yang ribuan tahun usianya ini menjadi bahan sejarah. Diperbaiki dan disenggara dari masa ke semasa. Dikekalkan sebagai bukti bahawa al-Quran adalah benar.


70% bumi adalah air atau cecair. Semua yang bernyawa mengandungi 70% air. Maka air adalah sumber kehidupan yang utama. Barulah kita cerita mengenai tanah, api dan udara. Campuran sempurna keempat-empatnya membentuk fizikal insan dan bumi. Air mengawal kehidupan yang diharmonikan dengan pepejal fizikal, kehangatan dan udara untuk pernafasan terutamanya. Allah jadikan bumi kaya dengan tumbuh-tumbuhan. Bersamanya didatangkan haiwan di darat, unggas di udara dan hidupan air di laut. Kesemuanya menjadi manfaat kepada manusia dengan izin Allah. Ada yang memudaratkan. Tetapi kebanyakannya memberi manfaat. Sejak dari dahulu lagi manusia sudah berjinak-jinak dengan pertanian sebagai sumber makanan yang berpanjangan. Makanan ruji terutamanya. Mungkin gandum yang diproses menjadi tepung. Diolah menjadi kuih atau roti atau apa sahaja makanan kegemaran. Di Asia pula makanan rujinya nasi dari beras dan dari padi.

Pertanian dan air adalah gandingan sinonim. Di Mesir kawasan di sepanjang sungai Nil adalah kawasan pertanian yang subur. Di Fayoum yang terletak di selatan Kaherah adalah antara kawasan yang subur dari segi pertaniannya. Nabi Yusof menggerakkan usaha menjadikan pertanian sebagai keutamaan. Darinya datang bekalan makanan. Di Fayoum terlihat begitu luas kawasan pertanian yang menghidupkan berbagai hasil pertanian. Ada gandum, anggur, mangga, bawang, herba dan berbagai lagi sayur-sayuran. Padang pasir adalah kawasan yang kering dan kosong. Hujan di Mesir bukan seprti kita di Malaysia. Pada kebanyakan masa hujan hanyalah rintikan air yang turun setitik demi setitik. Gerimis kecil dan hanya sebentar. Mendungnya lama. Gelap langit. Namun hujannya sangat sedikit. Sangat mengujakan apabila turun hujan lebat.

Begitulah hujan yang dianggap rahmat. Ada air turun dari langit. Dari atas. Membasahi apa sahaja yang ditimpanya. Walaupun sebentar dan sedikit tetapi impaknya pada hati sangat mendalam. Orang di sini berdoa sepanjang-panjang hujan turun. Rahmat Allah diterima dengan doa kesyukuran. Berdoa sekehendak hati. Mudah-mudahan rahmat yang turun disambut dengan doa yang dipanjatkan ke hadrat Ilahi. Ada sesuatu yang unik di Mesir umpamanya. Hujan tidak lebat. Tetapi bekalan air tidak pernah terputus seperti kita di Malaysia. Alhamdulillah Allah membekalkan air yang tidak pernah putus. Sungai Nil sentiasa mengalir airnya sepanjang zaman.

Di Fayoum Nabi Yusof membina kincir air yang masih dapat dilihat hingga kini. Sesudah ribuan tahun masih ada buktinya seperti yang tersebut di dalam al-Quran. Usaha pertanian diteruskan dari generasi ke generasi berikutnya tanpa putus. Hasil pertanian di Mesir murah pula harganya. Semua rakyatnya boleh membelinya. Seikat daun bawang seberat hampit sekilo hanya RM1. Oren yang masak dan manis hanya RM1.50 sekilogram.  Di Malaysia sebiji RM1.50. Di sini hanya RM0.25 sahaja. Keladi RM1, keledek RM1.25, cabai RM1.25 sekilogram. Bunga kobis RM3.50 sebiji yang saiznya lebih besar dari kepala manusia. Pertanian dan pertanian. Terasa kuasa beli sangat tinggi sewaktu berada di bumi anbia ini. Pesara seperti penulis rasa segar berada di Mesir.

Kincir air dan Fayoum sangat harmoni. Air dari sungai dan taliair dialirkan ke kawasan pertanian. Kincir yang digerakkan oleh arus air sentiasa bergerak selama 24 jam sehari, tujuh hari semingu. Setiap detik ianya berpusing.  Menceduk air, menuangnya ke dalam tadahan lalu mengalir ke kawsan yang ada usaha bercuck tanam. Ada sistem yang mengawal air supaya sentiasa mencukupi keperluan sahaja. Tidak lebih dan tidak kurang. Ada takungan air atau petak-petak yang diguakan untuk mengawal aliran air. Sesuatu yang unik dan terancang. Nabi Yusof Allah anugerahkan sebagai jurutera pertanian, jurutera air, menteri pertanian, menteri kewangan dan berbagai lagi yang perlu untuk menggerakan usaha-usaha pertanian.

Pertanian bukan sesuatu yang remeh. Bukan sesuatu yang hina. Ia nadi kehidupan manusia. Nadi kehidupan sesebuah negara. Negara yang kaya dari segi pertanian lazimnya rasa lebih selamat apabila berlaku hal-hal yang menggugat negara. Rakyatnya cukup makan. Cukup tenaga untuk berhadapan dengan berbagai cabaran hidup dan cabaran keselamatan negara. Malang rasanya apabila bandar Alor Setar membesar maka sawah padi menjadi mangsa. Di atas sawah terbina pula rumah mewah, kilang besar dan kecil, rumah kedai dan sebagainya. Senerio yang sama berlaku di Melaka, di Selangor, Negeri Sembilan dan Perak. Penduduk semakin ramai tetapi sumber makanan semakin dikecilkan. Perhatian lebih kepada quick cash dan bukan sustanaible food supply.

Fayoum adalah sejarah besar umat Islam msejak dahulu kala. Industri pertanian sepatutnya lebih maju setelah belakunya Revolusi Pertanian dan Revolusi Perindustrian. Hakikatnya tidak begitu. Manfaat dari kedua-dua revolusi tersebut tidak diambil oleh orang Islam. Kerana itu kita terus menerus bergantung kepada musuh-musuh Islam untuk membekalkan makanan kepada orang Islam. Sehinggalah ada pemimpin yang tersedar dari lenanya. Pertanian akan disegarkan nilainya suatu hari nanti. Tetapi jangan terlalu lama. Umat sentiasa menanti dengan mulut ternganga dan perut yang kelaparan.
Berlatarbelakangkan sejarah Nabi Yusof. Kincir itu besar dan agung manfaatnya kepada rakyat Mesir. Melihat tinggalan sejarah sebegitu memberi keinsafan betapa besarnya usaha Nabi Yusof menyelamatkan Mesir dari kemarau. Tentunya dengan bimbingan Allah dan dengan izinNya.

Disinilah gunanya trigonometri dalam kalkulus. Dulu di sekolah belajar tentang tangen, sain dan kosain. Takungan air akan mula tumpah apabila tangennya mendekati sifar. Air itu mengalir melalui peparit yang dibina antara kincir. Mengalir masuk ke takungan air yang dibina berhampiran. Dari situ dialirkan ke kawasan pertanian yang memerlukan air.


\
Kereta kuda yang cantik masih mengiasi Fayoum. Sebagai tarikan pelancong. Sayang tidak punya masa untuk mencubanya.
Masih banyak yang dapat kami kongsikan bersama.
Di Bandar FayoumSebatang jalanraya arah ke Kaherah. Kami dalam perjalanan pulang. Selamat tinggal Fayoum.