Tuesday, January 6, 2015

Bingkisan Dari Kaherah: Siapa Ibu Jika Tidak Anak Di HatinyaHati seorang isteri dekat kepada suaminya. Hidup dan matinya untuk suami. Kesetiaannya tidak pernah berbelah bagi. Sejak diterima nikahnya hingga selamanya hanya itulah suaminya. Tidak ada pilihan yang lain. Walaupun sebelum berkahwin banyak pilihan di hadapinya, tetapi apabila pilihannya telah ditetapkan maka kekallah pilihan itu sebagai yang terbaik untuknya. Senang dan susah bersama. Naik dan turun, pasang dan surut kehidupan berumahtangga dihadapi dengan cekal dan tabah. Bersamanya doa dan harapan. Kepada Allah diserahkan segala-galanya. Mengadu yang semampu. Memohon keredhaannya untuk hidup dan semati dengan suami pilihannya.
         
Hati seorang ibu sentiasa pada anak-anaknya. Dari darah dagingnya lahir anak-anak yang membesar dan mendewasa. Hidup menghidupkan warisan keluarga. Anak-anak itu menghidupkan harapan bahawa hidupnya berzuriat panjang. Akan lahir nanti cucu dan cicit. Lahir lagi seterusnya cucu dan cicit mereka. Kadang-kadang perjuangan seorang ibu tidak pernah dinobatkan sebagai sesuatu yang indah. Yang bertanda dengan mercu kejayaan gemilang. Pada hakikatnya perjuangan ibu yang mengandungkan tidak dilihat oleh anak yang dikandung. Anak yang dilahirkan tidak melihat ianya dilahirkan. Tidak mendengar sakitnya ibu melahirkan.Apatah lagi turut merasakannya. Anak itu ada seorang ibu. Bukan dua dan bukan tiga. Seorang sahaja yang mengandungnya. Seorang sahaja yang melahirkannya. Seorang sahaja yang DNAnya mengalir di tubuh badannya.


Hati seorang nenek akrab pula kepada cucu-cucunya. Langkauan generasi warisannya. Betapa menimang seorang cucu itu sangat membahagiakan. Tiada siapa yang tahu bahawa cucu adalah lambang kebahagiaan seorang nenek. Bahawa anaknya melahirkan zuriat yang menyambung warisan keluarga. Berkembang dan terus berkembang. Maka apabila seorang cucu dihadirkan terlonjaklah pahatan riang seorang nenek. Berulang indahnya menimang darah daging sendiri. Letih menimang anak sudah lama hilang. Bergantilah musim untuk tangannya menimang cucu. Mengusap dan meriba. Memeluk dan mendakap. Mencium dan mengucup. Memanjakan anak kecil yang bernama cucu. Begitulah kasih dan sayang terhadap keturunan yang tidak pernah sunyi dari kerinduan dalam berkeluarga.

Namun dalam membesarkan anak-anak keutamaan seorang ibu ialah agama dan disiplin hidup dalam semua perkara. Membina matlamat dan fokus kerjaya. Menganugerahkan yang terbaik untuk keluarga. Antara perkara yang mendahului keperihatinan ibu ialah ketakwaan kepada Allah dan Rasulnya dan kesejahteraan anak-anak dan cucu-cucu. Walaupun anak-anak sudah berkerjaya dan berumahtangga dan mencipta kejayaan masing-masing tetapi ibu itu masih tetap perihatin dengan keseluruhan kehidupan anak-anaknya. Ibu telah melakukan yang terbaik dan sangat berharap anak-anak mengambil iktibar tentang apa yang telah dididikkan kepada anak-anak dalam serba-serbi hal. Sama ada kecil atau besar. Antara lain keutamaan ibu ialah kepentingan agama kepada anak-anak. Keselamatan anak-anak. Pendidikan anak-anak. Kesihatan anak-anak. Kejayaan anak-anak. Kebahagiaan anak-anak. Apabila anak-anak telah dewasa dan telah berumahtangga fokusnya pula bertambah dengan keselamatan cucu-cucu. Pendidikan cucu-cucu. Kesihatan cucu-cucu. Kejayaan cucu-cucu.

Sifat seorang ibu pasti sama di mana-mana. Sewaktu anak-anaknya masih kecil-kecil dahulu hinggalah kepada cucu-cucu, tentang keselamatan keluarga, seorang ibu tidak berkompromi. Semasa anak-anak bersekolah cukup masa anak-anak mesti sampai di rumah. Jika lewat banyak gundahnya. Tidak senang duduknya. Tingkap dan pintu dijengah dengan kerapnya. Setiap bunyi diintai kembalinya anak dari sekolah. Banyaklah nanti tanyanya apabila anak kembali dari sekolah. Perlu laporan panjang dari anak-anak. Apabila anak-anak melahirkan cucu-cucu kebimbangan itu seolah-olah berulang. Cucu-cucu adalah imej seorang nenek. Cerminan warisannya. Kejayaan cucu-cucu adalah juga kejayaanya sebagai neneknya.

Seorang ibu yang perihatin tidak membiarkan anak-anaknya bermain di luar rumah tanpa pengawasan. Tidak boleh bermain sendirian di luar rumah. Tidak boleh merayau tidak tentu hala. Tidak boleh pergi ke rumah kawan-kawan tanpa sebab yang menasabah. Tanpa urusan akademik. Jauh sekali tidur di rumah kawan. Anak-anak tidur di rumah saudara mara yang tidak keruan sekalipun ia tidak suka. Jika ia yakin dengan seseorang barulah dia benarkan. Tentulah seorang ibu mendapat didikan yang terbaik dari bapanya. Datuk dan nenek anak-anaknya. Menanggapi kepekaan tinggi terhadap status keluarga yang miskin ketika bersama bapanya dahulu. Atau juga mungkin kaya mengikut kadarnya. Sebagai seorang anak ia telah berbuat apa yang perlu membantu bapanya untuk meringankan beban keluarganya. Mewarisi amalan rumahtangga dan mencontohi keperihatinannya tentang rumahtangga. Seorang ibu telah mendidik anak-anaknya tanpa mengira jantina. Kesemuanya wajar boleh menguruskan rumahtangga apabila berumahtangga. Begitu juga harapannya supaya anak-anaknya berupaya menguruskan kerjaya dan organisasi.

Anak-anak kekal abadi di hati seorang ibu. Terasa sangat dekat di hatinya. Siang dan malam ia membelai perasaan sayang itu tanpa lelah. Tanpa rasa bosan. Malah yang selalu dizahirkan ialah rindunya. Banyak disebut apabila anak selalu menghubunginya. Disebut juga anak-anak yang jarang didengar khabarnya. Rindu kepada anak rindu juga kepada cucu-cucu. Ada sahaja yang diingat. Makan dan pakainya. Kesihatan dan cerdik pandainya. Suatu hal yang selalu orang lupa ialah menantu. Apabila anak-anak sudah berumahtangga menantu sudah menjadi anak tarafnya. Hubungannya tidak akan putus sampai bila-bila. Walau apapun yang bakal terjadi. Sudah kekal menjadi mahram. Cerita tentang menantu bukan sesuatu yang terpencil. Kadang-kadang rindunya kepada menantu bukan kepalang. Risaunya juga bukan kepalang. Anak dan menantu diharap berjaya dan berbahagia. Tidak ada yang lebih baik dari kebahagiaan anak-anak apabila berumahtangga. Melahirkan seri dan aura indah dalam keluarga.


Sesiapapun rindukan ibunya. Mereka yang sudah ketiadaan ibu sekalipun masih tetap rindukan ibunya. Fitrahnya begitu. Kerana itu rinduilah ibu. Dia seorang sahaja yang rindunya tidak pernah bertepi. Tidak pernah bersempadan. Tidak pernah ada penghujungnya. Hingga ke akhir hayatnya seorang ibu kekal sebagai seorang ibu. Rindunya kepada anak-anak tidak pernah pudar. Demi matahari dan bulan rindu itu bersinar sepanjang zaman. Ada rindu lain di hati anak. Tetapi seorang ibu hanya anak-anak yang dirindunya. Itu sahaja yang abadi dalam ingatannya. 

Sayangilah ibu. Sayangnya membawa ke syurga.
Bila kali terakhir anda nyatakan sayang anda pada ibu anda?