Monday, February 9, 2015

Bingkisan Dari Kaherah: Berfikir Aras TinggiInsan dan haiwan berbeza kerana akalnya. Allah yang menentukan perbezaan itu. lalu di dalam al-Quran Allah selalu berfirman dengan pertanyaan: Tidakkah kamu befikir. Cel pada otak kita berbillion banyaknya. Kita boleh berfikir aras tinggi jika kita menghendakinya. Jika kita bina sistem berfikir yang berkesan. Pernah lihat imej-imej moyet yang melakukan aksi-aksi aras tinggi. Di Jepun ada monyet yang membasuh dahulu ubi keledek yang hendak dimakan. Mungkin meniru manusia di sana yang melakukannya begitu. Ada gambar orang utan yang boleh menari. Begitu juga haiwan sarkas yang boleh melakukan berbagai aksi yang di luar jangkaan manusia berfikir. Kita di beri maklum yang haiwan hanya memiliki nafsu dan bukan kecerdasan minda. Namun haiwan-haiwan itu boleh melakukan aksi yang manusia biasa tidak dapat melakukannya. Itu belum berbagai jenis burung yang boleh bercakap, boleh melaungkan azan dan boleh menghafal ayat-ayat al-Quran.

Bukankah mereka yang tidak berfikir dikira sudah mati? Kadang-kadang kita mencari makna berfikir. Apakah takrifnya? Organ tubuh badan bahagian manakah yang berfungsi ketika berfikir? Apakah topik spesifik yang difikirkan? Untuk apa kita perlu berfikir? Pentingkah berfikir? Termenung itu berfikirkah? Banyak lagi soalan-soalan berkaitan. Sekarang cuba lihat ke dalam diri kita sendiri. Carilah jawapan-jawaan yang sesuai dengan soalan-soalan di atas. Malas? Itu pilihan pertama. Anda tiada agenda wajar untuk masa terdekat atau akan datang. Mungkin segala-galanya sudah ditanggung beres oleh keluarga. Atau oleh kemewahan yang sudah tersedia. Fikir sedikit-sedikit cukuplah. Benar. Itu juga pilihan bagi kebanyakan orang. Cukup-cukuplah menyeksa diri. Kenapa hendak teruk-terukkan kepala untuk berfikir. Jika dapat, dapatlah. Jika ada, adalah. Jangan terlalu diperah minda sendiri.

Ada kelainan kepada orang-orang yang istimewa. Mereka berencana setiap masa. Yang dilihat atau didengar atau dihidu atau dirasa atau disentuh menjana proses berfikir. Activate the sense to think ahead. Mungkin ramai antara kita yang tidak maklum bahawa setiap masa kita dikelilingi dengan masalah. Ada yang besar dan ada yang kecil. Ada pula yang rumit. Ada pula masalah harian yang memang berulang-ulang. Untuk makan di kedai sahaja kita mengambil masa yang panjang sedangkan lauk-pauk kesemuanya sudah tersedia. Kita tercegat memerhati lauk-pauk yang ada. Berkira-kira tentang kombinasi antaranya yang paling sesuai. Tidak memilih lauk seperti semalam. Tidak juga seperti makanan sarapan pagi tadi. Mungkin terjangkau pula apa yang akan dimakan pada malam ini. Sesudah dipilih difikirkan pula kuantiti kombinasi setiap satunya. Hendak makan dengan tangan atau dengan sudu dan garpu. Apabila duduk semeja dengan rakan sekerja, hendak go dutch atau hendak belanja makan. Sebulan sekali apa salahnya. Fikir dan berfikir.

Banyak sebenarnya yang perlu difikirkan. Bukan hanya diri kita sendiri. Kerjaya yang dibina. Kesihatan yang dijaga. Harta benda yang dijadikan jaminan masa hadapan. Bagaimana dengan keluarga dan anak-anak. Kesihatan mereka. Pendidikan mereka. Makan-minum dan pakaian mereka. Akhlak mereka. Masa hadapan mereka. Tambah lagi dengan kenderaan dan rumah tempat tinggal yang selesa. Kita berfikir untuk meletakkan status kita sesesuai dengan apa yang kita miliki. Sesuai dengan harapan kita pada masa hadapan. Mampukah kita berhenti dari berfikir? Dalam jaga kita berfikir. Malah kadang-kadang dalam tidur kita bermimpi yang kita sedang berfikir. Dalam mimpi mendapat berbagai ilham apa yang perlu dilakukan dengan situasi yang sedang kita hadapi. The power of thinking.

Bagaimana jika kita angkat diri kita ke aras yang lebih tinggi. Memikirkan tentang negara. Tentang bangsa. Tentang agama. Maka kita berlegar memikirkan tentang ekonomi yang merudum, perdagangan antarabangsa yang menyukarkan, politik antarabangsa yang dipelopori USA dan Yahudi, masalah hedonism, akhlak dan kebejatan kejahatan manusia akhir zaman. Di mana kita? Ia tidak ada kena mengena dengan fizikal kita secara langsung. Tetapi kesemuanya mencakup mengenai kesejahteraan kita sebagai umat sejagat. Makan dan minum kita banyak diimport. Kita memainkan politik dunia. Sama ada condong ke Barat atau condong ke Russia. Atau berada di tengah-tengahnya. Ekonomi kita berkait dengan dunia luar. Kita eksport dan pada masa yang sama kita import. Bagaimana kadar tukaran wang asing yang berkaitan dengan ringgit? Kukuhkah ringgit kita?

Soalan dan masalah besar sebegitu hanya berlegar di kalangan mereka yang pernah sampai di IPT. Yang banyak mendengar dan membaca. Yang bersedia mengambil tahu. Yang memikirkan letak dirinya di kalangan umat manusia. Sama ada tempatan atau antarabangsa. Ianya bukan isu-isu yang boleh diabaikan. Bukan boleh dinyahkan dari minda kita untuk tidak memikirkannya. Kita tidak pernah hidup sendirian di planet bumi ini. Manusia dihubungkan Allah dengan manusia yang lain. Dengan alam dan makhluk lain. Maknanya kita perlu berfikir sepanjang masa. Dari perkara peribadi hingga kepada keluarga, kepada negara dan yang berbagai-bagai lagi. Tetapi ada masanya kita terlupa untuk memikirkan hal-hal yang terlalu simple. Yang terlalu dekat dengan kita. Yang hari-hari kita pandang. Kita memang maklum mengenainya.

Kadang-kadang ada sesuatu yang sangat mudah. Perlu kita selesaikan masalah walaupun saiznya tersangan kecil. Kita megetahui yang ianya masalah harian yang kita lihat sepanjang masa. Sebagai analogi kita lihat kasut kulit kita. Lihat dalam-dalam. Sudah berapa lama tidak digilap. Dua bulan? Enam bulan? Sejak dibeli tahun lalu? Allahuakbar. Bukan lama untuk menggilapnya. Mungkin kurang dari 10 minit. Cuba hari ini anda gilap kasut anda. Pagi esok lihat reaksi orang-orang di sekeliling anda.

1                   Akan ada yang senyum simpul. Tentu. Mereka belum pernah melihat kasut anda sekilat itu. boleh pula dibuat cermin. Sekelip mata anda menjadi perhatian. Pernah anda fikir tentang falsafahnya. Ada falsafahnya? Ya, ada. Apabila kasut yang letaknya di bawah anda masih sayang dan mengambil berat tentangnya, tentu anda lebih mengambil berat tentang hal-hal yang di atas dan lebih penting statusnya.  Kasih sayang umpamanya. Cinta. Kerjaya. Kecekapan dan keberkesanan bekerja. Kesetiaan dalam kerjaya atau cinta. Terhadap harta benda yang lain dan sebagainya. Hanya dengan menggilap kasut. Hanya kerana kasut anda berkilat dipandang orang.
2                   Akan ada yang terkejut. Anda sudah dilihat berubah. Paradigma anda sudah berganjak. Akan ada yang meletakkan harapan tinggi jika anda istiqamah berubah. Kerjaya mungkin meningkat. Kepercayaan peringkat tinggi diserahkan kepada anda.
3                   Akan ada yang puji. Tentu. Apabila kasut berkilat fizikal anda serta merta berubah. Personaliti berubah. Pandangan orang lain terhadap anda berubah. Layanan orang lain akan berubah.
4                   Akan ada yang kehairanan. Biasa. Akan ada yang tertanya-tanya. Kenapa dan mengapa. Ada apa-apakah tentang diri anda. Menimbulkan banyak pula persoalan.
5                   Akan ada yang perli. Biasalah orang Melayukan. Tidak menghargai perubahan orang lain. Tidak memberi semangat. Tiada sokongan moral. Melihat negatif dan pesimistik.
6                   Akan ada yang sinis. Begitulah mereka yang tidak sukakan anda. Tidak ada apa-apa. Hanya mereka mengalami clash of personality dengan anda.
7                   Akan ada yang minta petua. Anda dirujuk untuk hal-hal yan belum pernah anda fikirkan sebelum ini.


Banyak lagi perkara kecil yang perlu anda lihat kembali. Kadang-kadang yang kecil selalu terlepas pandang. Apabila anda berfikir, surut juga ke belakang untuk memikirkan hal-hal lain. Hal orang lain. Hal masa hadapan. Mungkin hal yang selalu anda lihat dan anggap memang begitu. Sudah tradisi. Sudah diterima sebagai adatnya. Tidak terfikir untuk mengubah kedudukannya. Mengubah fungsinya. Mengubah dasar mengenainya. Sebab itu kadang-kadang untuk menerajui perubahan anda perlu melihat segala-galanya secara holistik. Mengikut spektrumnya. Ada sekuen. Ada konsekuennya. Cubalah beramal untuk berfikir secara sistematik. Juga secara sismatik. Jangan lupa berfikir di luar kotak. Gunakan cel-cel yang tidur dalam otak kita. Insyaallah banyak manfaatnya.