Wednesday, November 11, 2015

Kesihatan Itu Dilihat dan DiusahakanKebersihan sebahagian dari iman. Hanya empat patah perkataan yang simple. Namun begitu berapa ramai antara kita yang benar-benar perihatin tentang kebersihan. Bahawa kebersihan itu berkait dengan kseihatan. Dengan kesejahteraan. Dengan kebahagiaan. Dengan keindahan hidup. Kebersihan pula berkait dengan alam di sekeliling kita. Dalam rumah. Persekitaran luar rumah. Jalan. Kejiranan. Longkang, parit dan sungai. Sikap kita. Amalan kita. Falsafah hidup kita tentang sampah. Untuk bersih bukannya susah. Yang sukar diubah ialah sikap kita yang tidak mahu berubah. Menolak idea dan amalan yang lebih baik. Paradigma yang paradox. Ingin kekal seperti yang lama walaupun tidak baik. Tidak mengubah dari kotor menjadi lebih bersih. Kebersihan yang mutlak memang suatu tuntutan tetapi sekurang-kurangnya cukup bersih untuk mengelak sebarang malapetaka penyakit yang mungkin akan datang.

Paling dekat ialah dalaman rumah kita. Adakah ianya bebas dari sampah dan sarap. Bebas dari sepah. Bebas dari pakaian kotor bertaburan. Bebas dari buku anak-anak yang tidak tentu susunnya. Bebas dari debu. Dari abuk. Dari sebarang kotoran yang mungkin minyak, getah, sabun dan air. Rumah dalam keadaan tidak selesa diduduki. Tidak enak dipandang. Mari kita lihat di luar rumah. Banyak daun berguguran? Bunga layu yang berada di perdunya. Lalat, langau, lipas, cicak, nyamuk, tikus, burung, biawak dan ular mungkin menziarahi halaman dan sekeliling rumah. Itu belum sampah buangnn dan ciptaan anak-anak yang tidak ditegur bahawa perbuatan itu salah. Menyalahi ajaran agama. Menyalahi prinsip kebersihan dan kesihatan. Kesihatan bukan hanya fizikal. Ianya berkaitan juga dengan emosi, psikologi, perasaan dan dalaman kita. Secara mantapnya kebersihan menyangkut juga kepada akhlak seseorang. Maksudnya orangnya dinisbahkan kepada tingkah lakunya berinteraksi terhadap sampah di sekelilingnya.

Apabila kita menjengah mana-mana longkang di sekeliling kita, yang kita lihat ialah kotoran yang tepu. Sampah pelbagai jenisnya. Baunya menyengat hidung. Siapa yang bertanggungjawab? Penduduk di sepanjang longkang itu atau pihak berwajib yang memungut cukai pintu? Pada peringkat awal, mereka yang di hadapan rumahnya ada longkang maka menjadi tanggungjwabnyalah untuk menjaga kebersihan longkang di hadapan rumahnya itu. Yang tersengat hidunya tentulah mereka yang dekat dengan kotoran itu. Yang sakit matanya tentulah mereka yang melihat sampah sarap dalam longkang itu. Yang tidak senang hatinya adalah mereka yang dalam persekitarannya banyak sampah. Namun begitu pihak berkuasa tempatan perlu lebih tinggi pekanya. Lebih besar hatinya. Perlu lebih perihatin. Perlu tentukan keutamaan jangka pendek dan jangka panjang. Memiliki senarai semak yang boleh dilaksanakan sepanjang masa. Pada awalnya proses membersihkan mungkin menelan kos yang tinggi tetapi untuk menyelenggara secara berjadual tentulah lebih mudah dan lebih murah. Aktiviti berbentuk ad-hoc selalunya membebankan dari segi kos. Libatkan penghuni rumah di sepanjang longkang. Tanggungjawab bersama.

Kita berusaha untuk membersihkan persekitaran kita. Untuk itu daya fikir kita perlu terlebih dahulu berubah. Kita perlu belajar secara intensif dari negara yang maju dari segi kebersihan. Yang lanskap negaranya mengujakan siapa sahaja yang berkunjung datang. Mereka meninggalkan negara it dengan membawa kenangan dan imej negara yang menyenangkan. Sihat fizikal hanya suatu kesimpulan. Kesihatan total meliputi emosi dan mental kita. Kita masih jauh dari yang terbaik. Jepun lebih baik. Amerika Utara lebih baik. Eropah lebih baik. Secara perbandingan mungkin Singapura jauh lebih baik dari kita. Kita dekat di seberang tambak. Terlalu dekat tetap kita tidak mahu mengambil yang baik dari sana. Tidak ada kompromi mengenai kebersihan. Ia bukan sahaja keperihatinan manusia mengenainya. Agama Islam sangat menganjurkan pentingnya kebersihan. Mengamalkannya sebahagian daripada iman. Maknanya kebersihan adalah tanda bahawa seseorang itu wujud iman di dalam hatinya atau pada dirinya.

Kebersihan bermula dari rumah. Dimulakan oleh ayah dan ibu. Khususnya ibu. Emak. Surirumah. Ibu yang menguasai semua ruang dalam rumah. Dalam dapur. Dalam bilik tidur. Dalam bilik air. Dalam setor. Di mana sahaja yang kemungkinannya sampah atau debu bersarang. Begitu juga di lantai, di atas meja dan kerusi, di atas peti ais, mesin basuh. Lihat juga di atas almari pakaian, pinggan mangkuk, tuala, sinki, peralatan makan dan minum. Itu belum pakaian, cadar dan selimut, gerobok solek dan banyak lagi yang perlu dilihat, diperhati dan diberi perhatian. Begitulah institusi pendidikan dan pendidik cuba menerapkan semangat kebersihan untuk memahirkan bakal ibu dan ayah tentang kebersihan. Andainya ibu dan ayah tidak mengerti konsep kebersihan maka kita dapati rumahtangga mereka penuh dengan hal-hal yang tidak mencapai tahap kebersihan yang sewajarnya.

Ramai keluarga yang menggaji pembantu rumah. Mereka mengharap pembantu  itulah yang menjamin kebersihan rumahtangga mereka. Sikap yang salah. Tanggapan yang jauh meleset. Harapan yang hanya mimpi tanpa kenyataan. Pembantu rumah boleh membersihkan rumah tetapi siapa yang menentukan standardnya. Kualitinya. Pasangan yang menggaji mereka yang menentukannya. Bukan orang lain. Di sinilah malangnya keluarga yang tidak ada dalam kamus mereka tentang bagaimana hendak menjana persekitaran yang bersih. Bagaimana hendak kekal bersih. Seorang menantu penulis menjadi profesional dalam hal memberisih dna mengemas rumah. Kebanyakan keluarga tidak tahu bagaimana sebenarnya membuat:
1                   Susunatur ruang rumah mereka.
2                   Susunatur perabot dalaman.
3                   Susunatur peralatan rumah.
4                   Susunatur barang dalam kabinet.
5                   Susunatur dalam bilik air.
6                   Susunatur almari pakaian.
7                   Pengurusan sampah sarap untuk dibuang.
8                   Pengurusan hari dan jadual untuk mengemas dan membersihkan rumah.
9                   Pengurusan kebersihan persekitaran seperti keliling rumah, halaman rumah, dinding rumah, garaj, setor, pokok bunga hiasan.


Cuba perhatikan apabila anda berkunjung ke rumah saudarap-mara atau sahabat andai. Apa yang kita lihat ialah di luar pintu utama:
1             Kasut dan selipar tidak tersusun. Bersepah tidak tentu hala.
2             Selipar sebelah di sini dan sebelah lagi di sana.
3             Kasut sebelah menghala ke rumah dan sebelah lagi menghala ke halaman.
4             Sebelah selipar dekat dengan tangga dan sebelah lagi jauh dari tangga.
5             Setokin bersepah di ruang tangga.
6             Wajah kasut dan selipar perlu dibasuh dan dilap kotorannya.

Melihat kasut di luar rumah sudah cukup bagi tetamu membuat tanggapan awal bahawa di dalam rumah pastinya lebih dahsyat lagi. Benar di ruang tamu anda akan dapati:
1                  Pakaian anak-anak bersepah di lantai, atas kerusi dan ada yang di atas meja.
2                  Tidak dapat dibezakan antara pakaian bersih dengan pakaian kotor.
3                  Anda mungkin terpijak pensil dan pemadam di atas lantai. Atau juga mainan anak-anak.
4                  Buku latihan dan buku teks anak-anak di bawah meja atau di bawah kerusi.
5                  Ada pula gelas dan cawan kosong di atas meja. Mungkin di atas kerusi.
6                  Sampah bertabur di sana dan di sini.


Andainya masalah kebersihan tidak selesai di rumah maka masalah kebersihan menjadi masalah negara. Masalah masyarakat. Masalah kejiranan. Di surau dan masjid. Di sekolah dan pejabat. Di lorong dan jalanraya. Sebab itulah ibu dan ayah menentukan standard kebersihan yang diingini. Tidak cukup dengan hanya menggaji pembantu rumah. Tidak cukup hanya pandai memberi arahan itu dan ini. Tidak cukup hanya menjerit tidak puas hati. Pembantu perlukan standard. Ditunjukajar proses dan perlaksanaan standard yang perlu dilaksanakan. Ibu paling utama keperihatinannya terhadap kebersihan. Ayah pula pelengkap. Membantu melaksanakannya mengikut prosedur yang selayaknya. Anak-anak dididik dan diasuh cara mengurus keberihan dari yang sekecil-kecilnya hingga yang sebesar-besarnya. Dari yang remeh-temeh hingga yang sangat signifikan. Dari yang mudah hingga yang perlukan tenaga atau kekuatan mental. Latih anak-anak membersihkan longkang, membersihkan bilik air. Jadikan mereka tawadu’. Boleh turun merendah diri demi untuk menjaga kebersihan. Sayang kepada anak bukan bererti membebaskan mereka dari tanggungjawab yang bakal mereka laksanakan apabila mereka dewasa kelak.