Thursday, June 26, 2014

Siri Lima Belas: Kesabaran Yang Bertbalas

Keluarga besar Hajjah Arfah, anak kedua Haji Abas bersama Hajjah Aminah.


Kesabaran Haji Abas banyak kali teruji. Alhamdulillah Haji Abas dapat melalui kesemuanya dengan tabah. Allah memberinya ganjaran yang tidak terhingga. Anak kedua Haji Abas dipinang orang. Heboh sekampung kerana yang meminang ialah wakil rakyat (ADUN) kawasan tersebut. Yang Berhormat (YB) Haji Othman bin Haji Taib meminang anak gadis Haji Abas untuk anak lelakinya. YB tinggal di kampung sebelah. Juga seorang berketurunan Banjar. Anaknya seorang juruteknik. Hidup berseorangan di Parit Yusof, Muar. Risau juga YB kerana anaknya tidak berteman. Tiada siapa yang menguruskan kehidupannya. Sebagai bapa, difikirkan bakal menantu yang sesuai untuk anak lelakinya. Anak gadis kedua Haji Abas menjadi pilihan. Mereka tidak kenal. Tidak juga bercinta. Mereka ingin disatukan atas urusan orang tua masing-masing.

Bersama anak dan cucu-cucu.

Kepada Haji Abas peminangan itu memeranjatkan. Darjat antara kedua keluarga itu terlalu berbeza. Haji Abas arif akan kedudukan diri dan keluarganya yang miskin. Tentunya tidak setaraf dengan keluarga YB. Itulah jawapan Haji Abas terhadap pinangan YB. Dengan yakin YB memberi jaminan bahawa kemiskinan itu bukan soalnya. Tidak perlu dipersoalkan. Tidak perlu diperbesarkan. Peminangannya ikhlas untuk anak lelakinya. Bersatulah kedua keluarga mereka atas dasar agama. Atas dasar tanggungjawab ibu dan bapa. Majlis perkahwinan pada kali kedua tentu lebih terurus kerana sudah ada pengalaman pertama dahulu. Cuma pada kali ini menantu yang pertama menjadi tukang masak. Satu masalah kecil timbul. Tanpa diduga langsung.

Rupanya orang kampung ada yang tidak senang apabila orang luar yang memasak. Pada hal yang memasak itu adalah menantu pertama Haji Abas sendiri. Ganjil bunyinya. Benar, orang dahulu sangat tinggi keakuannya. Egonya. Mereka tidak suka orang luar mengambil alih hal-hal yang biasa mereka lakukan. Seolah-olah gotong royong yang mereka lakukan terlalu mengikat diri. Memberatkan. Bukan meringankan. Tidak memberi pilihan. Pada pendapat mereka apabila orang luar yang memasak, mereka menjadi hina. Alhamdulillah, perasaan sebegitu hilang juga akhirnya. Sekarang ini ada kebebasan untuk bertindak  di luar dari tradisi. Ramai orang kampung yang memanggil tukang masak pilihan mereka sendiri. Konser gotong royong yang dipanggil rewang masih berjalan seperti biasa. Siapa yang memasak tidak lagi penting. Mereka datang membantu seperlunya.

Semuanya seperti suatu rahmat yang tidak terduga. Seorang yang pernah berpindah-randah Allah beri ganjaran yang tidak ternilai. Hanya Allah yang menentukan bahawa menantunya anak YB. Alhamdulillah Allah menggantikan sesuatu yang mendukacitakan kepada sesuatu yang melapangkan fikiran. Pada waktu itu kadang-kadang menjadi sukar untuk bersatu jika berlainan darjat. Begitu garapan allahyarhan Tan Sri P. Ramlee dalam Antara Dua Darjat. Dalam Ibu Mertuaku. Dalam Penarik Beca. Filem-filem Melayu box-office waktu itu. Hakikatnya begitulah. Haji Abas bersyukur kerana anaknya dipinang orang. Bakal menantunya anak YB.

Kenduri kendara di kampung pada waktu itu menuntut persediaan yang panjang dan rapi. Kayu api pula menjadi keutamaan. Perlu disediakan dengan segera. Selewat-lewatnya sebulan sebelum majlis diadakan, kayu api hendaklah disediakan. Dicari pokok getah yang tumbang. Atau ditebang pokok yang mati atau layu. Digergaji dengan gergaji besar. Disorong dan ditarik di dua belah hujung. Haji Abas dan anak-anaknya bersilih ganti memotong kayu. Dari setual menjadi bertual-tual. Dipikul kayu itu setual-setual ke rumah. Dibelah dan dijemur. Apabila kering disusun dibangsal kayu. Sedia untuk digunakan. Kayu getah tidak kira saiznya selalu dikumpul untuk dijadikan bahan pembakar. Zaman belum ada gas. Rumah berjelaga. Prosesnya panjang dan meletihkan. Tetapi tuntutan keperluan itu dilaksanakan juga. Tiada pilihan lain.


Dahulu tiada balai seperti sekarang. Pasang siap sahaja. Bila-bila boleh dipasang. Pada waktu dahulu balai jamuan dibina menggunakan berbagai kayu atau buluh. Berbagai saiz dan panjangnya. Dicacak di hadapan rumah.  Beratapkan rembia. Lantai tempat duduk mungkin kayu sebatang-sebatang yang bersaiz kecil. Atau papan jika berkemampuan untuk membelinya. Meja jamuan sebenarnya meja panjang yang memang memanjang. Untuk makan sedulang berempat orang. Maknanya meja panjang itu tidak terlalu lebar supaya hidangan boleh dicapai oleh mereka yang hendak menjamu selera. Untuk mengangkat hidangan diperlukan ramai ahli kendarat (pramusaji). Berulang-alik sama ada mengangkat hidangan atau mengangkat dulang kosong untuk dibasuh dan digunakan semula. Konsep buffet belum ada. Pendek kata memang letih mereka yang tugasnya mengangkut hidangan. Lebih-lebih lagi apabila hari hujan. Tanah basah dan becak. Tanah melekat di kasut atau selipar. Ada seorang dua yang mungkin tergelincir. Bertaburanlah hidangan di atas tanah. 


Apabila dua orang anak gadis Haji Abas berumahtangga, banyak yang melegakan hatinya. Tetapi Haji Abas kehilangan pembantu-pembantu yang selama ini meringankan beban tugas  mengurus rumahtangga Hajjah Aminah. Pada masa itu anak gadis yang seorang lagi masih sunti dan masih bersekolah. Beberapa tahun kemudian barulah dia dapat membantu kerja-kerja rumah selepas tamat SPMnya. Sehingga dia berumahtangga pada tahn 1971 kerja-kerja rumah dilakukannya. Berlatih menjadi surirumah yang berketrampilan. Menggarap pertua-petua yang elok dari Haji Abas dan Hajjah Aminah. Menjelang tahun 1971 di rumah Haji Abas tinggal empat orang sahaja yang berada di rumah. Dua telah berumahtangga. Dua orang yang lain bekerja di Johor Bahru. Kehidupan Haji Abas ibarat kapal di tengah lautan. Sudah banyak timbul dari karamnya. Pelayarannya semakain mudah. Badai kemiskinan beransur-ansur ditinggalkan. Pelabuhan impian sahaja belum disinggahi. 

Haji Abas bersama Haji Abdullah. Anak saudara iaitu anak sepupunya.