Makanlah selagi larat. Selagi belum kenyang. Selagi selera memuncak. Selagi kecur air liur. Selagi masa mengizinkan. Kita makan dari pagi hingga ke pagi esoknya. Manusia belajar menjadualkan waktu mereka makan. Kita dapati ada keselarian antara agama. Antara bangsa. Antara negara. Antara budaya. Kita sarapan waktu pagi. Minum pagi antara sarapan dan makan tengahari. Makan tengahari sewaktu rehat antara waktu kerja. Minum petang. Makan malam. Ada sedikit variasi antara bangsa-bangsa di dunia. Ia melibatkan kuantiti dan kualiti. Pengaruh iklim, suhu dan kelembapan udara. Keperluan hidup yang berbeza. Barangkali kita boleh belajar dari bangsa-bangsa yang bertamadun. Bangsa yang pada persepsi kita lebih maju. Lebih terkehadapan berbanding kita. Mengambil yang baik asalkan tidak menyalahi syara’.
Orang putih tidak makan nasi. Orang Afrika juga
tidak makan nasi. Orang Amerika Selatan tidak juga makan nasi. Antara mereka orang putih lebih maju. Makanan
bukan penentu hakiki kemajuan mereka. Orang Asia semuanya makan nasi. Tetapi
kita dapati orang Jepun, Korea dan Cina mungkin lebih maju berbanding dengan
yang lain. Selepas Perang Dunia II orang Jepun mengubah pemakanan mereka. Nasi
bukan lagi yang paling utama. Mereka makan daging dan minum susu. Susi mereka
menebar ke seluruh dunia. Digilai dan ditagih di mana-mana. Saiz mereka bertambah
besar. Keupayaan minda mereka juga bertambah. Kreativiti dan innovasi mereka
menyerlah dalam produk-produk mereka. Lihatlah Toshiba dengan kecanggihannya.
Toyota dengan kenderaannya. Berbagai-bagai produk yang tinggi kualitinya. Tolehlah
ke Korea. Samsung ada di mana-mana. Menyaingi apa sahaja yang dibuat orang
putih.
Diet atau pemakanan pastinya ada kaitan dengan ketamadunan yang dibina bangsa. Orang keturunan
Sam. Anak Nabi Nuh yang merentas dari India, ke Timur Tengah dan akhirnya ke
Barat mempunyai ciri yang makan bergantung sangat kepada nasi. Mereka bergantung
kepada gandum, daging dan susu. Tubuh badan mereka besar dan tinggi. Iklim barangkali
mempengaruhi pencapaian lain. Orang Barat lebih maju kerana mereka lebih
menekuni periuk nasi mereka dengan memba kerja, membuat penyelidikan dan sentiasa
ingin berada pada tahap yang lebih tinggi berbanding dengan orang lain. Fall, winter dan spring adalah musim-musim mereka bekerja. Musim summer barulah mereka berehat, berhibur,
bersantai-santaian.mereka yang berada di bawah iklim panas didapati kecundang
dengan kepanasan. Maka pendingin hawa dicipta untuk menyelesaikan isu panas. Mungkin
jalan penyelesaian semasa yang diperakui berhasil. Di bawah suhu yang terkawal
manusia menjadi lebih produktif. Wallahu ‘alam.
Banyak yang boleh diperkatakan tentang makanan. Sarapan
kita menunya tidak banyak berubah dari dahulu hingga sekarang. Nasi lemak, bihun
goreng, mi goreng, lontong, soto, mi rebus, nasi putih,nasi kerabu, nasi
dagang, roti canai dan kuih muih. Kabohidrat
memanjang. Masa sarapan pula banyak variasi. Ada yang awal dan ada yang lewat. Malah ramai yang tidak sarapan.
Terus sahaja makan tengahari. Minum pagi
kadang-kadang adalah waktu sarapan yang sebenarnya. Sarapan yang sewajarnya
sebelum memulakan kerja diambil pada waktu kerja. Dua dalam satu. Sarapan dan
minum pagi. Makan tengahari selalunya nasi sebanyak-banyaknya. Lauk dan sayur
menggunung. Waktunya banyak variasi. Ada yang seawal pukul 11.00 pagi. Selepas
pukul dua masih ada yang makan. Kerja? Jadualnya tidak menentu. Seksa pelanggan
menunggu.
Kita sarapan sangat sedikit. Seperti tidak kenyang.
Tidak biasa makan awal pagi. Kesilapan
besar. Dari segi pemakanan sarapan harus yang utama. Kenyangkan perut.
Bekalan tenaga hingga petang. Makan tengahari kurang kuantitnya berbanding
sarapan. Kualitinya yang lebih tinggi. Makan petang bagi bangsa yang maju ialah
sebelum solat Maghrib. Selepas maghrib mereka masih bertahan. Tenaga masih
banyak. Segar. Orang Melayu khsusunya sarapannya berat tetapi banyak kaerbohidrat.
Lepas sarapan sudah terasa mengantuk. Tengahari karbohidrat lagi. Makan
berpinggan-pinggan. Lepas makan mengantuk lagi. Makan malam kita selepas Isya’.
Lepas makan memang mengantuk. Bila masanya kita menjadi manusia produktif.
Inovatif. kreatif. Tenaga kita hilang selepas makan. Bukan bertambah. Jadual makan kita menyalahi
keperluan metabolism tubuh badan kita. Di kampung pula kenduri tahlil selepas waktu
Isya’. Makan pukul 11.00. aduhai.
Agaknya baik jika kita membuat banyak perubahan
tentang tabiat makan. Menunya yang memberi tenaga. Sarapan dengan roti, susu
(bukan teh atau kopi atau nescafe atau horlik atau milo). Telur dan kentang.
Jus dan buah. Tengahari dengan jus. Sandwich. Buah. Petang makan yang
ringan-ringan. Sedikit dengan jus dan buah. Kuih barangkali. Atau sayur. Elak
minyak. Elak lemak. Elak yang banyak membawa penyakit. Bila kita masak di rumah,
kita yang menetukannya. Belajar dari piramid makanan. Pilih dan utakmakan yang
berkhasiat berbanding dengan yang sedap. Sedap tetapi banyak mudaratnya.
Bukankah makan di luar banyak negatifnya. Waktu kita
makan, rumah kita terdedah kselamatannya. Ketika itulah banyak orang memecah masuk.
Apatah lagi jika rutin kita makan di luar dengan jadual yang tetap. Orang
memerhati pergerakan kita. Itu belum lagi ancaman keselamatan jalanraya. Pastikan,
bila meletak kereta hrndaklah bersebelahan dengan tempat makan. Jangan melintas
jalan. Anak-anak dalam bahaya. Mereka tiada pertimbangan kewarasan untuk
melintas dengan selamat. Ibu bapa yang menetukan keselamatan mereka. Buatlah
penyelidikan. Selamatkah kedai makan yang dikunjungi itu. Persekitarannya.
Penyediaan makanannya. Selalu beringat dengan halal, suci, bersih dan manfaat
makanan itu. Bukan sedap dan bukan harganya murah. bukan juga kerana disukai
orang lain.
Berapa banyak waktu terbuang hanya kerana makan di
luar. Persiapan berpakaian. Perjalanan pergi dan balik. Masa membuat pesanan.
Waktu makan yang tidak perlu tergopoh gapah. Menu yang penuh minyak. Perasa
makanan. Tambahan-tambahan perasa yang baik entah tidak. Semasa di kedai atau
diwarung ahli keluarga ramai yang tidak berkomunikasi. Selepas menyebut makanan
yang diingini masing-masing kembali dengan hal peribadi. Bapa bertelefon dengan
rakannya. Si ibu berceloteh entah apa menggunakan telefon. Ada anak lelaki
sibuk sms. Yang perempuan mendengar lagu. Yang lain mengoyang badan melayani
muzik yang melekat di telinga. Makan di luar bukan quality time. Dari segi psikologi ianya a waste of time.
Jika satu keluarga memasak di rumah rasanya masa
yang diambil lebih pantas. Makannya bersama. Keakraban antara ahli keluarga
dipupuk sepanjang masa. Tetapi semuanya
hendaklah dimulakan sewaktu baru mula berumahtangga. Anak-anak dilatih sejak
dari kecil lagi. Membantu apa yang boleh. Setakat mengambil sayur di peti ais
bukan membebankan anak=anak yang kecil. Belajar menghindar makan di luar. Banyak
menjimatkan dari segi kos, masa dan tenaga. Di rumah suasana boleh dicipta. Ibu
yang menjadi raja dapur kenalah bijak menghias dapur. Makanan dihias berwarna
warni. Menunya ditukar mengikut jadual. Perkenal menu baru dari masa ke semasa.
Tidak perlu kursus profesional. Pelbagaikan bahan memasak sudah cukup memberi impak
yang berbeza. Cubalah. Air tangan ibu penambat kasih suami dan anak-anak.
Satu hal yang saya pelajari dari arwah nenek dan ibu
saya ialah memasak mestilah ada sifat tulus dan ikhlas. Memasak itu dijiwai. Arwah nenek saya memasak
nasi menggunakan air gambut yang merah. Bila dimakan sedapnya tidak terkira. Garam,
asam, gula, cuka atau kicap bukan ada sukatan. Bubuh secukup rasa. Secukup warna.
Main campak-campak sahaja. Enaknya menambah selera. Semua yang ada di sekeliling
kita hendaklah diharmonikan. Kita menjadi kondukturnya. Maknanya kitalah yang memainkan
peranan itu. Olahan pada kita. Garapan pada kita. Natijahnya pada kita. Enak makanan
itu dari dalam. Memasak bukan susah. Banyak hal lain yang lebih susah. Untuk perut
sendiri apa salahnya mengambil sedikit usaha. InsyaAllah banyak manfaatnya.