Saturday, June 14, 2014

Siri Lima: Merdeka Dalam Ralat Yang Panjang
Detik-detik terakhir perjuangan kemerdekaan tidak dapat disertai oleh Haji Abas. Ketika Tunku  melaungkan merdeka di Stadium Merdeka Haji Abas terlantar di rumah. Hanya semangatnya sahaja yang bersama Tunku. Sampai bila-bila. Sampai sekarang, sesudah 58 tahun.


Siri Lima:


Padang Merbuk telah ditinggalkan dalam kenangan yang mengesankan. Haji Abas kembali ke kampungnya. Parit Mohamad, Parit Sulung, Batu Pahat, Johor. Kampung yang jauh terpencil di luar bandar. Jalan perhubungan hanya dengan sungai sama ada untuk ke Bandar Penggaram atau ke pekan Parit Sulung. Itu adalah cerita 58 tahun yang lalu. Cerita semasa cucu, cicit dan piut Haji Abas belum lahir. Cerita yang bukan dongeng tetapi realiti zaman yang berbeza. Bukan untuk diungkit tetapi untuk kembali mengerti bagaimana susahnya sesuatu zaman yang dahulu. Zaman yang jika diundur pastinya hanya kepayahan sahaja yang ada. Cerita mengejar suatu kemerdekaan untuk sebuah negara yang bermaruah. Hadiah untuk anak cucu yang akan mewarisinya. Bukan janji keindahan yang datang bergolek. Bukan janji yang pilih datang melayang. 20 Februari 1956 bukan janji yang indah-indah belaka untuk Haji Abas.

Ketentuan Allah tiada siapa yang tahu. Beberapa ketika sekembalinya Haji Abas dari sama-sama menyambut Tunku di Padang Merbuk, Melaka, Haji Abas ditimpa musibah. Kakinya sakit yang teramat sangat. Tidak boleh berbalut. Tidak boleh bersetokin. Tidak boleh berkasut. Kedua-dua tapak kakinya perlu dibersihkan selalu. Dilap kering supaya tidak semakin memberatkan sakitnya. Seorang lelaki, seorang suami dan seorang ayah yang seperti lumpuh tidak boleh bergerak untuk berjalan dengan sempurna. Hidupnya hanya di dalam rumah. Pergerakannya terbatas. Malah untuk membuang air besar dan kecil terpaksa di dalam rumah. Rumah kampung yang berlantaikan papan itu ditebuk untuk membuat lubang. Dari lubang itulah Haji Abas melepaskan hajatnya. Tidak terbayang seorang lelaki yang lincah, hanya mampu bergerak lemah. Perlu banyak dibantu untuk semua keperluannya. Keadaan yang menuntut banyak kesabaran yang sangat tinggi dari isteri dan anak-anak. Sementelahan pula tandas orang di luar bandar terletak di luar rumah.

Penyakit yang seperti kayap air itu ditanggung terlalu lama. Merekah, merah, gatal dan sakit bercampur baur. 31 Ogos 1957 hanya dapat didengar melalui cerita orang lain. Melalui cerita dari mulut ke mulut. Dia tidak lagi dapat menatap wajah Tunku. Tidak lagi dapat bersama di Stadium Merdeka. Tidak dapat sama-sama melaungkan gema merdeka bersama rakyat yang sudah bebas. Kebersamaannya untuk terus “merdeka” terkandas kerana penyakit yang Allah cubakan ke atasnya. Keterbatasan kesihatannya merupakan tekanan hebat kepada keluarganya. Hajjah Aminah terpaksa mengambil alih tugas mengendalikan rumahtangga. Paginya menoreh bersama anak sulung. Ada anak yang merawat Haji Abas sepenuh masa. Makan, minum, mandi dan menguruskan dirinya sepanjang masa. Rumah itu seperti sebuah rumah sakit layaknya.

Anak seramai lima orang perlu disara. Haji Abas perlu dirawat. Banyak juga wang ringgit yang perlu dikorbankan. Derita Haji Abas menusuk qalbunya. Jauh membisa di dalam. Dia lumpuh sebagai ketua keluarga. Tiada peranan positif yang dapat disempurnakan. Nafkah tidak dapat diusahakan. Anak-anak tidak dapat diurus. Malah dirinya perlu diurus orang lain. Banyak kali hatinya menangis. Merintih mengenangkan nasib. Pada waktu-waktunya hanya air mata yang membasahi pipinya yang cengkung tidak berisi. Pada zaman itu orang kampung tidak pergi ke hospital. Tidak juga ke kelinik. Kos pergi suatu kepayahan. Kos keluarga untuk berulang-alik ke hospital adalah suatu hal lain yang perlu difikirkan. Budaya mencari rawatan di hospital masih belum wujud. Laungan merdeka belum lagi memasukkan istilah rawatan hospital ke dalam minda orang luar bandar. Orang seperti Haji Abas.

Maka dipanggillah mereka yang dikira pandai mengubat. Mungkin sekadar jampi serapah. Mungkin ada ubat untuk disapu. Namun sembuhnya tidak lagi diizinkan Allah. Suatu cabaran psikologi kepada Haji Abas. Kepada keluarganya. Perlu dirawat isteri sebelum tua dan uzur. Perlu dirawat anak sebelum masa selayaknya untuk menerima rawatan anak. Yang lazimnya dibalas apabila ibu dan bapa berada dalam zon tua dan uzur. Ketentuan Allah adalah sesuatu yang diredhai adanya. Namun derita batin Haji Abas tiada siapa yang tahu. Nalurinya tercalar. Keampuhannya sebagai lelaki tercabar. Dia hanya mampu berdoa. Bersyukur kerana masih dipanjangkan usia. Masih dapat memandang isteri dan anak-anak yang tidak dapat dibantunya untuk hidup selesa.

Episod derita itu bertimpa-timpa pada dirinya. Kemerdekaan tidak dapat disambut kegemilangannya. Malu, sedih dan terhina kerana terpaksa ditanggung oleh isteri yang dibebani dengan tugas mencari nafkah untuk keluarga. Terbeban perasaan kerana dirinya tidak mampu menambah rezeki keluarga tetapi sebaliknya menghabiskan banyak wang untuk rawatan dirinya. Kecewa kerana anak-anaknya yang sepatutnya bergelak ketawa meredam duka merawatnya. Anak-anaknya yang kecil tidak dapat diulit manja seorang ayah. Namun Allah memberinya kekuatan untuk meneruskan hidup. Penyakitnya beransur sembuh. Namun tidak boleh tersalah sedikit. Mungkin tersalah makan. Mungkin tersalah rawat, penyakit itu datang dan pergi. Bertahun-tahun ditanggung. Allah sahaja yang mengetahui beratnya hati Haji Abas dan penyakitnya. Berapa berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Bertahun-tahun kemudian barulah penyakit itu nyah dari dirinya. Dia kembali menikmati kesihatan yang seperlunya untuk terus memimpin keluarga.


Dalam usianya 100 tahun Haji Abas masih kuat berjalan bagi orang seusianya. Tentulah tenaganya sudah banyak menurun. Solatnya sudah lebih selesa dengan duduk di kerusi. Tangannya bolelah membuat kerja yang mudah dan ringan. Hanya pendengarannya sahaja yang sudah diambil Allah. Matanya masih agak awas. Seleranya masih segar. Tidurnya masih banyak lenanya. Pendek kata dia masih boleh mengurus dirinya sendiri. Kecualilah ketika sakit yang agak merumitkan pergerakannya. Masih boleh berjalan ke kedai. Masih boleh ke masjid dan surau. Alhamdulillah, uisa 100 tahun bukan semestinya sudah habis usiaguna. Masih dikira sihat untuk meneruskan episod hidup melampaui abad pertama dalam usianya. Yang penting negara ini telah merdeka. Dia telah melepasi zaman payah dan derita yang jika dikenang hanya airmata yang menggenang di mata. Anak-anak mungkin memahami. Cucu, cicit dan waris keturunannya mungkin hanya melihat masa yang statik. Tidak melihat latar dan sejarah lamanya yang penuh dengan duka lara.

Siri Empat: Padang Merbuk 20 Februari 1956

rentetan22
20 Februari 1956 Tunku melaungkan Merdeka di Padang Merbuk, Bandar Hilir, Melaka.


Siri Empat:


Padang Merbuk di Melaka adalah sejarah besar dalam Permasyuharan Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu. Tarikh itu ialah 20 Februari 1956. Beberapa hari sebelumnya Tunku dan rombongannya baru pulang dari London iaitu pada . Kerajaan British mengesahkan bersetuju dengan sepenuhnya memberi kemerdekaan kepada tanahair yang hauskan kebebasan pada 8 Januari 1956. Haji Abas dan rakan-rakannya adalah antara ribuan manusia yang membanjiri Padang Merbuk. Yang menyaksikan sendiri Tunku melaungkan perkataan “MERDEKA”. Laungan yang berkali-kali itu disambut dengan gemuruh oleh khalayak. Keterujaan menerima BAHTERA MERDEKA begitu syahdu. Lagu ciptaan Jimmy Boyle itu selalu benar berkemundang di radio. Manifestasi sebuah kemerdekaan. Sayu, nostalgik dan mengujakan. Maka belayarlah sebuah negara yang baru merdeka. Meredah lautan mencari tepi untuk mempersadakan bahtera itu di pentas dunia.

Tunku, Abdul Razak, Kolonel H. S. Lee dan V. T. Sambathan adalah antara mereka yang bersama-sama berunding dengan British untuk memberi kemerdekaan kepada Tanah Melayu. Penerbangan komersil belum ada lagi. Bayangkan pelayaran menggunakan kapal laut. Merentasi Lautan Hindi, Laut Merah, Terusan Suez, Laut Mediterranean dan Lautan Atlantik untuk ke London. Pelayaran yang mengambil masa yang panjang. Pergi sahaja kira-kira sebulan. Di London selama sebulan. Perjalanan balik juga sebulan. Tiga bulan yang dinanti dengan penuh debaran. Yang menanti menunggu berita gembira yang penduh sensasinya.

Haji Abas bukan keseorangan. Batu Pahat menghantar nama-nama besar ketika itu. Tentu ramai yang masih ingat nama-nama seperti Tan Sri Saadon Zubir (Ketua Pemuda UMNO ketika itu), Kamisan Haji Ashari, Haji Othman Taib, Sri Tan Syed Nasir, Datuk Taha, Datuk Syed Isa dan ramai lagi. Dari kampungnya termasuklah Juhari, Wak Sunu dan beberapa orang yang lain. Penulis tidak dapat hendak merakamkan dengan terperinci sukarnya untuk sampai di Melaka pada zaman itu. Untuk ke Melaka hanya ada dua jalan. Pertama, dari Batu Pahat ke Muar kemudian ke Melaka. Keduanya, dari Ayer Hitam melalui Yong Peng, Parit Sulung, Muar dan kemudiannya Melaka. Kenderaan yang ada sama ada bas atau lori. Rasanya tidak ada antara kita yang bersedia untuk menggunakan lori dari Batu Pahat ke Melaka. Bas sudah dikira kendaraan yang sangat mewah. Kereta sangat suatu keistimewaan. Tidak ramai yang memilikinya. Ahli politik tidak memilikinya. Penyokong politik memang putih mata untuk memilikinya. Demi sebuah kemerdekaan lautan api diredah. Ianya bukan episod cinta tetapi sebuah kecintaan kepada negara tersayang.

Sehari sebelum hari bersejarah 20 Februari 1956, Haji Abas menggilap kasut kulitnya hingga berkilat. Jenuh menggilap kasut itu. Kasut zaman itu berat dan tebal. Bila dipakai terasa beratnya. Tetapi apabila melangkah, derap bunyi kaki sangat mantap menghentak tanah. Tidak kira apa jenamanya, yang penting kilatnya. Jika boleh hingga seperti cermin. Ingat cerita P Ramlee mengenai Bujang Lapuk? Begitu sebenarnya amalan ketika itu. Baju dan seluar yang hendak dipakai pada hari esoknya dilipat serapinya dan diletakkan di bawah tilam selama semalaman. Pada hari esoknya apabila pakaian itu dikeluarkan ianya kelihatan licin dan kemas. Tidak perlu hendak diseterika. Pada masa itu Haji Abas belum mampu untuk membeli seterika tembaga yang dipanaskan dengan membubuh arang atau kadang-kadang tempurung yang dibakar di dalamnya. 

Seterika tembaga ini satu-satunya yang digunakan untuk menjadikan baju agak kemas. Sukar sungguh mengendalikannya. Tidak boleh terlalu panas. Haji Abas mampu memilikinya beberapa lama kemudian. Setelah Persekutuan Tanah Melayu merdeka.


Segala-galanya atas tanggungan sendiri. UMNO belum ada dana. Perikatan belum ada dana. Tambang pergi dengan wang dari saku sendiri. Dari mana-mana wang yang tersimpan. Makan minum ditanggung sendiri. Pastinya ramai yang bergolok bergadai kerana ingin berada bersama sejarah besar negara. Penulis sendiri merasakan gema dan getarnya tarikh itu. Sibuknya orang kampung untuk mengerti yang namanya merdeka. Sebuah perjuangan yang akhirnya membebaskan negara dari cengkaman British. Dari 1824 hingga 1957 adalah suatu jangkamasa yang agak panjang. 1824 adalah Raffles berada di Singapura. Terhelah Sultan Hussein kepada Raffles. Itu belum cerita Tok Janggut, Dol Said, Mat Salleh dan ramai lagi yang tersimbah darahnya untuk memerdekakan negara. 1874 berlakunya Perjanjian Pangkor. Bermulanya secara rasmi sejarah hitam negara. Penjajahan bermula di Tanah Melayu. 1957 kita merdeka. Haji Abas bersama detik dan sejarah itu.

Manusia yang berpusu-pusu pada tarikh 20 Februari 1956 itu tentulah kegirangan. Senyum yang memanjang. Semangat menjelma dari segenap anggota tubuh badan. Mereka yang sakit terasa kebah. Yang hidupnya susah seperti Haji Abas masih berpeluang berada di tempat bersejarah itu. Perbualan hanya berkisar tentang kemerdekaan. Tentang Tunku. Tetang UMNO. Tentang Perikatan. Tidak ada yang lebih penting selain dari kemerdekaan. Belum ada cerita pembangunan. Belum ada cerita untuk memajukan negara. Tidak diketahu baying dan wajahnya kemerdekaan itu sendiri. Yang ada hanya laungan merdeka. Menyebut merdeka. Menjerit merdeka. Memahat hati nurani dengan merdeka. Tidak ramai yang berani menjangka apa selepas merdeka. Apa kerangka sebenarnya yang akan dibawa kepimpinan negara pada waktu itu.

Untuk pertama kalinya belenggu yang memberat terurai dengan kemerdekaan. Suatu penantian yang cukup lama. Yang telah mengorbankan ramai pejuang bangsa. Yang darah mereka mengalir untuk dituntut bela. Sampai masanya British dirtunjukkan pintu keluar. Keluar dari negara yang dijajah dengan selesanya. Berkelip mata mengingat bagaimana tumbangnya Melaka kepada Portugis. Beralih kepada Belanda. Kemudiannya British-Jepun-British. 20 Februari 1956 detik yang dinanti-nantikan apabila Tunku dengan rasa syukur mengumumkan tarikh rasmi kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu. Sambutannya pada tarikh 31 Ogos 1957 diadakan di Kuala Lumpur. Hingga di Padang Merbuk, Bandar Hilir, Melaka upaya Haji Abas. Serak suaranya melaungkan merdeka. Tenang hatinya melihat lagi Tunku dengan loghat Kedahnya. Jalinan semangatnya bersama khalayak dibawa pulang dengan penuh nikmat dan syukur. Merdeka juga negaraku, bisik hati Haji Abas.

rentetan6
8 Januari 1956
YTM Tunku dan Lennox Boyd (Setiausaha Tanah Jajahan Inggeris) menandatangani Perjanjian Merdeka di London.


rentetan1
1 Januari 1956
Dari kiri: Datuk Ahmad Kamil, Datuk Dr Ismail, Datuk Hj Abdul Wahab, YTM Tunku Abdul   Rahman, Dato' Mohammad Seth, Kolonel Sir H.S. Lee, Dato' Abdul Aziz Majid dan Datuk Abdul Razak Barisan belakang: T.H. Tan (Setiusaha Wakil Perikatan) dan Abdul Kadis Shamsuddin (Setiuasaha wakil Raja-raja)rentetan12
20 Februari 1956
En Ghafar Baba, mempengerusikan perhimpunan raksasa di Padang Bandar Hilir, Melaka.