Saturday, June 6, 2015

Melestarikan Sifat-Sifat PemimpinPemimpin adalah ketua. Dia juga imam. Dia di hadapan. Dialah yang tanggungjawabnya ditagih. Autoritinya diletak di atas junjungan. Benarkah segala urusan tertanggung di atas bahu pemimpin? Benar. Yang pasti pemimpin akan ditanya di akhirat nanti akan kepimpinannya. Allah yang akan bertanya dan bukan manusia. Apa bidang kuasanya. Apa tanggungjawabnya. Apa kebaikan yang diberikan kepada mereka yang dipimpinnya. Keadilan yang sewajarnya. Keikhlasan yang dipamerkan. Kebajikan yang diberikan. Kepekaan yang selalu diutamakan. Walaupun pemimpin duduknya di hadapan, mereka yang di belakang berhak menegur dan memperingatkannya. Imam yang kadang-kadang wajib ditegur oleh makmumnya. Khususnya apabila terdapat kesalahan yang besar. Begitulah pemimpin yang perlu ditegur apabila tindakannya mengakibatkan mudarat. Menyusahkan mereka yang dipimpin. Menimbulkan rasa benci. Rasa meluat. Rasa mual. Rasa geram. Bertambah pula dengan timbulnya keresahan di hati mereka yang dipimpin. Kekeliruan kerana arahan yang bersilih ganti. Arahan yang bercanggah-canggah. Arahan yang tidak menenangkan hati mereka yang dipimpin.

Pemimpin berada di tempat tinggi kerana:
1                    Dilihat berkersesuaian. Ada ciri-ciri pemimpin yang dilihat orang.
2                    Berdasarkan situasi. Tiada orang lain yang dilihat layak kecuali dirinya.
3                    Semula jadi. Menonjol, berkarisma dan diikuti orang lain.
4                    Ditentukan Allah seperti suami dan bapa.

Apabila seorang pemimpin dipilih atau dilantik ia hilang hak dirinya. Maksudnya ia tidak boleh memikirkan dirinya lebih berhak berbanding dengan mereka yang dipimpinnya. Apa-apa yang dipertimbangkan utamakan mereka dahulu dan bukan dirinya. Seorang pemimpin mendahulukan kepimpinannya dan bukan dirinya. Seorang bapa berkorban apa sahaja untuk anak-anaknya. Seorang bapa mungkin rela tidak makan asalkan anak-anaknya kenyang di hadapan matanya. Seorang bapa tidak berganti baju asalkan anak-anaknya berbaju baru. Seorang bapa tidak tidur asalkan anak-anaknya nyenyak setiap malam. Begitulah seorang ketua, dalam hatinya adalah mereka yang dipimpinnya. Rasulallah memikirkan umatnya. Kebaikan umatnya. Kesejahteraan umatnya. Dididik  supaya mereka ke syurga kesemuanya. Kerana itu seorang pemimpin hendaklah mencontohi Rasulallah. Tiada kepentingan untuk dirinya. Mati seorang pemimpin sewajarnya bukan meninggalkan kekayaan tetapi rakyat yang hidup bercukupan. Sihat dan bertenaga. Berakhlak mulia. Kemuliaan hatinya sentiasa dipupuk. Keikhlasannya diwajarkan. Sentiasa kurang dari orang-orang yang dipimpinnya.

Dalam dunia serba mencabar ini terlalu ramai pemimpin yang hanya nampak ringgit dan sen. Mereka yang dipimpin pula beranggapan wajar selalu memberi ringgit dan sen untuk memuliakan pemimpin. Sebenarnya ringgit dan sen menjadi punca hati berkaca dengan keghairahan untuk mendapat lebih dan lebih banyak. Banyak dan bertambah banyak. Tidak lagi ingin berpada. Tidak lagi memiliki sifat qanaah. Yang dilihat dan diimpikan ialah ringgit dan sen. Dalam hal seperti itu pemimpin merancangkan bagaimana ringgit dan sen dapat dilonggok. Dapat dihimpun sebanyak-banyaknya. Dapat bermewah dan berkelebihan. Dapat dipamerkan sebagai lambang kejayaan. Adakah ianya sebagai hak? Sebagai jalan yang benar dan bukan yang batil. Kadang-kadang pemimpin lupa adanya istidraj. Khayal dan lunak dalam sesuatu yang bukan hak sehinggalah Allah mencabut kemewahan yang ada di sekelilingnya. Mungkin musibah menimpa dirinya sehingga banyak wangnya yang perlu dibelanjakan. Sakit berat yang berpanjangan. Kesusahan yang bertimpa-timpa tanpa disangka. Tanpa diduga. Dirinya yang dahulunya disanjung orang merudum menjadi kebencian orang lain. Khususnya mereka yang dipimpinnya.

Seorang pemimpin perlu selalu ingatkan Allah. Mohon panduan dan petunjuk dari Allah. Apa-apa yang hendak dilakukan sandarannya ialah redha Allah. Mereka yang dipimpin juga perlu bertanggungjawab. Tidak boleh hanya redha dengan kesilapan yang dilakukan pemimpin. Tidak boleh hanya berdiam diri apabila pemimpin berbuat apa-apa yang menyalahi hukum. Yang menyalahi kebiasaan. Yang menyalahi adat. Seorang pemimpin namanya di atas tetapi dirinya sentiasa berada di bawah. Di bumi nyata. Tidak boleh berada di awang-wangan. Tidak boleh melihat orang lain dari atas sahaja tanpa turun ke bawah. Tidak boleh melihat dari jauh tanpa melihat sendiri dengan jelas kenyataan dan fakta. Sangat malang apabila pemimpin mendengar sebelah pihak sahaja. Tidak mendengar hujjah dari pihak yang sebelah lagi. Setiap perkara ada dua sisinya. Bukan satu sahaja. Setiap teguran lihat rasionalnya. Setiap nasehat dilihat dari benarnya. Setiap aduan dilihat butiran dan faktanya. Seorang pemimpin tidak boleh sekali-kali cenderung untuk menyebelahi pihak-pihak tertentu sahaja. Tidak dan tidak boleh mendengar dari orang tertentu sahaja. Sangat tidak wajar. Hilang harga dirinya jika berbuat begitu.

Mereka yang dipimpin berharap sangat bahawa pemimpinnya memberikan yang terbaik untuk mereka. Jika tidak berkesampaian hajat itu, wajarlah seorang pemimpin meletakkan dirinya jauh paling bawah berbanding dari orang-orang yang dipimpinnya. Mereka inginkan keadilan walaupun sedikit tetapi hak. Tidak wajar sangat apabila pemimpin mengugut mereka dengan berbagai-bagai ugutan. Membuat cabaran yang bukan hak. Umpamanya jika tidak setuju dengan racangannya dan keputsannya maka mereka yang dipimpinnya dicabar supaya meletak jawatan. Itu bukan sifat pemimpin. Bukan sifat orang yang bertanggungjawab. Bukan sifat pemimpin yang wajar dipatuhi. Kepada seorang pemimpin memberikan yang terbaik kepada orang-orang yang dipimpinnya adalah suatu kewajaran. Suatu tanggungjawab. Perihatin dengan apa yang diperlukan mereka. Memberikan yang terbaik mengikut kemampuan dan keupayaannya. Seorang pemimpin tidak boleh berlepas tangan dalam apa-apa perkara yang menjadi kontroversil. Yang mengakibatkan kemelut di persekitarannya. Di kalangan orang-orang di sekelilingnya.


Seorang pemimpin tidak boleh mengambil apa-apa kepentingan untuk dirinya sedangkan orang lain dinafikan apa-apa hak yang sewajarnya. Fikirkan kembali, bahawa mereka yang dipimpin hendaklah diberi seberapa banyak yang terbaik untuk mereka. Pemimpin seharusnya berasa puas apabila mereka yang dipimpin berada dalam keadaan terbaik. Jauh dari masalah. Jauh dari ketidakselesaan. Kebahagiaana kepada pemimpin ialah apabila dirinya dapat menyumbang sebanyak mungkin. Bukan mengaut sebanyak mungkin. Marilah kita tingkatkan diri kita untuk banyak memberi dan bukan banyak meminta. Pemimpin tidak boleh menagih yang bukan-bukan. Katakan tidak kepada ketidakadilan.