Monday, June 30, 2014

Siri Enam Belas: Menantu dan Bemenantu

Photo: Pn Hajjah Rugayah Hj Abas leisure time at BP Mall
Haji Abas dan Hajjah Aminah bersama anak sulung mereka, Hajjah Rugayah.


Sampailah masanya Haji Abas dan Hajjah Aminah ditinggalkan oleh anak-anaknya seorang demi seorang, demi seorang. Yang lelaki merantau kerana berkerjaya. Begitu juga yang perempuan. Berkerjaya atau berumahtangga. Kebetulan pula menantu Haji Abas warga Batu Pahat kesemuanya kecuali menantu sulungnya (isteri anak dari isteri yang kedua) berasal dari Muar. Ada antaranya berlainan mukim. Ada yang selang berselang kampung. Malah ada yang bernikah dengan jiran sekampung. Kriteria menantu Haji Abas tidak rumit. Bakal kesemua menantu sewajarnya mempunyai asas agama yang kuat. Seboleh-bolehnya yang lelaki bukan yang merokok, tidak berjudi dan tidak melakukan maksiat  lain seperti perempuan serta arak. Bakal menantu perempuan pula diberikan kriteria tambahan. Orangnya perlu pembersih dan sukakan kebersihan. Pandai mengurus rumahtangga.  Satu lagi kriteria umum ialah menantunya bukan orang yang dikategorikan pemalas. Kesemua menantunya diharapkan ringan tulang di mana sekalipun mereka berada. Prinsip dan disiplin ini seeloknya diambil oleh semua generasi keturunan Haji Abas. Banyak manfaatnya dalam mendidik anak cucu sendiri.


Sebahagian dari cucu-cucu dan cicit-cicit Haji Abas dari anak keempatnya.

Antara kegemaran Haji Abas apabila bertandang ke rumah sesiapapun ialah memerhatikan suasana dalam rumah dan luar rumah. Jika matanya sedap memandang dia akan mengangguk setuju. Dia akan duduk tenang. Sehingga akhir tahun 1980an kesemua anak Haji Abas telah berumahtangga. Cucu dan cicit Haji Abas seharusnya menghargai prinsip urusan rumahtangga Haji Abas ini. Pada dasarnya semua orang sukakan keteraturan. Ramai yang sukakan kekemasan. Tidak mungkin ada orang yang tidak sukakan kebersihan. Didikan Haji Abas terhadap anak-anaknya sangat mengesankan. Sehingga usianya 100 tahun inipun Haji Abas belum lagi mengabaikan prinsip yang didokongnya sejak dari muda lagi. InsyaAllah dalam entry yang lain nanti akan ada ceritanya yang lebih terperinci. Terlalu banyak petua dan prinsip yang boleh dipelajari dan diamalkan.Bertemu sekali-sekala menceriakan keadaan. Hanya dalam majlis-majlis seprti ini adik-beradik dan anak buah dapat bersama.

Kembali kepada kisah anak-anak Haji Abas. Allahyarham Ismail, anak pertama Haji Abas bersama isteri keduanya menentap di Parit Jawa, Parit Sulung hingga akhir hayatnya setelah puas merantau hingga ke Brunei dan Sabah.  Ditaqdirkan allahyarham Ismail tidak meninggalkan zuriat. Anak sulung Haji Abas bersama Hajjah Aminah kekal di Solok Wan Moh, Batu Pahat. Sekarang menjadi guru al-Quran. Bersama allahyarham suaminya dia dikurniakan dengan lapan orang anak. Anak kedua Haji Abas hingga sekarang menetap di Taman Koperasi Bahagia, Batu Pahat. Suaminya telah meninggal dunia. Bersama allahyarham dia kurnaiakan 11 orang anak. Anak ketiga Haji Abas bersama Hajjah Aminah bernikah dengan penduduk Parit Jawa, Parit Sulung. Mereka menetap di Johor Bahru sebelum berhijrah ke Batu Pahat dan bersara di situ. Seorang pesara Jabatan Pengairan dan Saliran. Juga seorang pesara penghulu. Mereka dikurniakan dengan empat orang anak. Anak keempat pula bernikah dengan jiran sekampung Parit Mohamad. Seorang guru sekolah menengah pada awalnya. Bertugas di beberapa tempat dan di beberapa negeri. Akhirnya menetap di Batu Pahat dan bersara sebagai pensyarah di Universiti Tun Hussein Onn, Batu Pahat. Mereka mendapat sembilan orang anak. Yang kelima bernikah dengan penduduk Parit Separap. Menetap dan bersara di Johor Bahru. Seorang pesara Jabatan Kastam dan Eksais DiRaja Malaysia. Dikurniakan pula dengan tiga orang anak. Anak keenam bernikah dengan orang Parit Bengkok, Bagan, Batu Pahat. Bertugas di Kuala Lumpur sehingga bersara di sana. Seorang pesara kerajaan dari Kementerian Kebajikan dan Pembangunan Wanita. Menetap di Kuala Lumpur bersama tiga orang anaknya. Yang ketujuh berkahwin dengan orang Air Hitam, Batu Pahat. Menetap di Johor Bahru bersama dengan lima orang anaknya. Dia bekerja sendiri. Sementara itu yang bongsu berkahwin dengan orang Solok Wan Moh, Batu Pahat. Menjadi guru al-Quran dan mahir membuat mini popia dan kuih makmur secara bermusim. Hari raya khususnya. Suaminya bekerja di Telekom Malaysia dan menentap di tempat yang sama bersama empat orang anak mereka.


Ini bukan cucu Haji Abas beristeri dua tetapi tiga sepupu dari anak ketiga, kelima dan bongsu

Anak-anak Haji Abas berada di tiga tempat yang berasingan: Batu Pahat, Johor Bahru dan Kuala Lumpur. Enam orang di Batu Pahat. Dua orang di Johor Bahru dan seorang di Kuala Lumpur. Seorang pernah berada di Terengganu dan Ipoh.  Cucu bongsu Haji Abas bersama Hajjah Aimah lahir menjelang alaf baru tahun 2000. Hanya beberapa orang yang masih berada di sekolah menengah. Beberapa orang juga masih berada di IPT. Sekarang ini generasi cicit pula sedang menyungsung ibu dan bapa saudara sepupu masing-masing. Apabila sampai ke generasi kelima ini kejelikitan berkeluarga sudah mula agak renggang. Tinggal di tempat yang berjauhan dan berlainan. Kesempatan untuk bersua muka terlalu terhad. Cuti masing-masing tidak bertembung. Hari raya mungkin bersua sekali sekala. Antara bertemu dengan tidak. Kadang-kadang perlu pula membuat temujanji.

Suatu masa dahulu. Anak kelima Haji Abas bersama Hajjah Aminah bergambar dengan anak sulungnya.

Kesusahan Haji Abas adalah pada era pra-merdeka dan beberapa tahun pasca-merdeka. Allah menentukan segala-galanya. Ditaqdirkan dua orang menantunya meninggal dunia lebih awal. Suami Hajjah Rugayah, allahyarham Masro meninggal lebih awal dari suami Hajjah Arfah, allahyarham Md Nor. Kisah Hajjah Rugayah telah dinukilkan sebelum ini. Begitu juga rupanya yang menimpa Hajjah Arfah. Allahyarham Md Nor tenang orangnya. pelembut dan tidak banyak ragamnya. Sakit batuknya agak berlarutan. Namun ditanggungnya dengan senyuman. Semoga Allah menerima rohnya dengan redha. Menjadi ibu tunggal dengan 11 orang anak tentu merumitkan Hajjah Arfah. Cumanya ada anaknya yang sudah berumahtangga. Yang masih bersekolah ramai bilangannya. Dari sekolah kebangsaan hinggalah ke sekolah menengah. Wang pencan allahyarham suaminya dicukupkan untuk menyara segala keperluan anak-anak yang masih bersekolah. Yang sudah bekerja membantu sedikit sebanyak. Certita kesusahan Haji Abas cerita sekitar Malaysia merdeka tetapi cerita kesusahan cucu-cucu Haji Abas adalah cerita jauh selepas merdeka. 

Antara cucu dan suami kepada cucu Haji Abas.

Kemerdekaan adalah suatu titik masa yang sepatutnya berganjak maju. Namun negara muda yang baru bangkit dari tidur lamanya menghadapi kesukaran untuk memberi nafas kemerdekaan itu kepada warganya. Cerita Haji Abas menjadi suatu analogi susahnya Malaysia bangkit dari kemiskinan. Meminjam bukan kepalang banyaknya. Dari Amerika Syarikat serta dari Jepun. Termasuk juga dari Britain dan negara-negara Eropah. Malaysia bukan sahaja miskin malah tidak cukup makan. Malangnya kita berada dalam zon selesa. Kekal berterusan di zon itu. Hingga sekarang kita terus-terusan mengimport makanan ruji kita. Untuk memajukan negara kita terus-terusan berhutang. Hingga sekarang setelah 57 tahun merdeka Malaysia masih kekal berhutang. Amaunnya pula semakin meningkat. Alhamdulillah Haji Abas dan anak-anaknya terlepas dari hutang kemiskinan yang dahulu. Walau bagaimanapun cucu dan cicit Haji Abas tidak terlepas dari ikatan hutang negara. Kemerdekaan Haj Abas dari belenggu hutang tidak dapat diwarisi oleh cucu dan cicitnya. Haji Abas tentu tidak maklum bahawa kemerdekaan yang menjanjikan kemakmuran rupanya membebankan generasinya. 


Bersama anak keenam,  ketujuh dan anak kelapan. Dengan pasangan masing-masing.


57 tahun kemerdekaan Malaysia bukanlah suatu jangakmasa yang sangat panjang. Namun dalam jangkawaktu itu generasi Haji Abas telah berkembang menjadi ratusan orang. Masing-masing menjalani hidup dalam negara yang merdeka ini. Jika dahulu menantu-menantu Haji Abas hanya orang Batu Pahat, sekarang ini cucu-cucu Haji Abas menerima pasangan dari negeri-negeri yang berlainan. Tinggal pula di negeri-negeri yang berlainan. Hampir di setiap negeri ada generasi Haji Abas dan Hajjah Aminah. Mudah-mudahan cicit-cicitnya nanti datang dari negara yang berlainan tetapi Muslim sejagat. Anak-anak keturunan Adam yang utuh Islamnya. Laungan merdeka Haji Abas di Padang Merbuk, Bandar Hilir, Melaka pada 20 Februari 1956 adalah laungan semangat perjuangan untuk seluruh generasinya hingga ke akhir zaman. Rentasan waktu selama 57 tahun yang selalu dilupakan. Mudah-mudahan generasi Haji Abas dan Hajjah Aminah tidak melupakan perjuangan hidup yang serba payah semasa pra-merdeka dan beberapa tahun pasca-merdeka.Anak keenam Haji Abas dan Hajjah Aminah bersama anak bongsunya.


Memang kita tidak pernah ingin kembali ke zaman serba susah itu. Tetapi sekadar mengimbau selalu bahawa Haji Abas dan Hajjah Aminah datang dari suatu sudut masa yang sempit dan menyempitkan. Satu demi satu kekangan hidup ditempuhi dengan seadanya. Dengan sedikit keazaman untuk keluar darinya. Allah memberikan laluan yang bukan senang. Tetapi memudahkan hati dan perasaan. Banyak yang dapat dipelajari dari pengalaman Haji Abas dan Hajjah Aminah. Episod ceritera mengenainya masih banyak lagi secara berturutan. Untuk sampai ke noktah sekarang bukan semudah melompat jauh. Ceritanya perlu digali dan dinukil. Penulis yakin banyak pengajaran darinya. Sesiapapun dapat menerapkan pengalaman ini kepada keluarga lain di luar sana. Mereka yang sebaya Haji Abas rasanya boleh dibilang dengan jari. Ramai yang sudah tiada. Jika ditanya, penulis pasti ceritanya hampir sama. Mungkin bersamaan dalam banyak hal.

Maaf yang ini bukan Datuk David Arumugam. Anak ketujuh Haji Abas dan Hajjah Aminah. Bergambar bersama kakak  dan suami kakaknyanya ,Haji Yunos (duduk) serta anak sulung dan cucu mereka. 

Pada diri Haji Abas terkandung banyak sejarah lampau. Masa selama 100 tahun terlalu banyak yang dilihat. Terlalu banyak yang dialami. Tidak semua antara kita yang berani hidup selama itu. Menyaksikan paparan masa yang berlalu pantas. Meninggalkan kesemua yang lama. Kenangan sahaja yang tinggal. Lukisan zaman yang kadang-kadang timbul kerana usikan zaman itu sendiri. Namun kaki kita tetap melangkah jauh ke hadapan kerana destinasi kita bukan di belakang.  Masa hadapan setia menanti kita dalam wajah yang tiada siapa dapat menduganya. Kepada Allah berserah. InsyaAllah Allah memelihara semua zuriat Haji Abas dan Hajjah Aminah. 


Keluarga anak bongsu Haji Abas dan Hajjah Aminah.