Monday, May 5, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Mencari Leluhur

Sampai waktunya berumahtangga. Hajat di hati hendak berdua. Harapan yang diuja ialah mendepani bahagia. Sejahtera bersama orang yang dicinta. Maka gempitalah ahli keluarga merungkaikan keinginan dua anak muda berlainan keluarga. Tentunya berlainan jantina. Risik merisik dijalankan. Cincin disarung di jari manis. Di tangan kanan yang selalu dilihat. Dikucup sayang tanda peribadi orang tersayang. Cinta yang melimpah ruah untuk bersama bila segeranya. Adat kita tiada yang segera. Adat dan adat kita. Perlu ditunggu setahun atau dua. Himpun mahar yang kadang-kadang jauh dari kemampuan biasa. Mahal juga hasrat untuk memiliki seorang isteri. Bukan sebarang wanita. Seorang isteri yang surinya menyinari hati dan hidup suami dan anak-anak. Gemerlapan cahaya dimajlis pernikahan. Berlangsung pantas ungkapan: Aku terima nikahnya....... Lega. Status bujang bertukar menjadi suami atau isteri dengan sekelip mata. Walauun saat itu ditunggu berkurun lamanya, tibanya terlalu pantas. Hanya beberapa saat yang mendebarkan. Hilang semua yang haram. Halal antara dua insan yang kasihnya hendak dipadu abadi ke akhir zaman.

Alhamdulillah rezeki pelamin kata orang Melayu. Pasangan itu menerima berita “bunting pelamin’. Kehamilan yang sangat segera. Mudah-mudahan hal sebegini sudah diduga. Malah mungkin sangat diharap. Ingin segera menimang cahaya mata. Pengikat jantung hati. Penambat kasih yang lebih kejap. Ada yang mendekatkan. Sama-sama berhibur dengan tanda cinta abadi yang datang dan datang lagi selagi Allah mengurniakannya. Ketika ini cuba berhenti sejenak. Balik semula ke alam kanak-kanak. Ke alam semasa kita menjadi anak kepada pasangan ibu dan ayah kita sendiri. Ketika itu kita adalah anak yang carefree. Bebas meminta. Bebas melakukan apa sahaja yang boleh. Disayangi dan dilindungi. Dibelai sepenuh hati. Kitaran itu terhenti apabila kita berumahtangga. Apabila memiliki anak sendiri, kitaran menerima sudah tidak lagi berputar. Kita pula yang memberi. Banyak memberi. Melimpahkan kepada keluarga yang kita bina.

Sebelum pergi jauh, ingat kembali. Hutang kita banyak. Hutang kepada ibu dan bapa. Dalam membelai keluarga kita tidak boleh lupa mereka yang telah membelai kita dahulunya. Dari mereka kita datang untuk suatu kelangsungan keturunan akan datang. Maka leluhur keluarga janganlah diputuskan. Lihat isteri. Begitulah ibu kita dahulu. Lihat suami. Begitulah ayah kita dahulu. Lihat anak-anak. Begitulah tingkah dan ragam kita semasa kecil. Apabila melihat senerio itu insaflah ibu dan ayah kita telah melaluinya. Mereka besarkan kita dengan tanggungjawab. Dengan karenah yang tidak pernah menyenangkan. Apatah lagi ketika remaja kita. Hentak kaki kita seperti runtuh sebuah gunung hati. Mendengus marah seperti halilintar didengar ibu dan ayah. Mintanya segunung intan. Marahnya melumat hati. Apabila berkeluarga sendiri datanglah zaman dunia ini berputar. Sampailah masanya kita mengalami apa yang ibu dan ayah kita alami berzaman dahulu. Jika dahulu kita tidak mahu memahami susah dan payah kedua ibu dan ayah kita maka sekarang kita diberi pengalaman yang sangat berharga itu.

Maknanya pengalaman itu perlulah menginsafkan bahawa kita mempunyai ibu dan ayah yang juga perlukan kita kembali setelah kita dewasa. Sebagaimana kita mengasihi anak-anak kita begitu juga ibu bapa yang sudah lanjut usia masih sayangkan anak-anak mereka yang sudah dewasa. Walaupun sudah lanjut usia. Zuriat manusia berkesinambungan dari satu tahap ke tahap yang berlainan. Dari anak kepada cucu kepada cicit dan seterusnya. Kesemuanya melalui proses yang sama. Persekitarannya mungkin berbeza. Keupayaan ekonomi keluarga mungkin berbeza. Rezeki mungkin berlainan. Dari segi spiritualnya sebuah keluarga tetap sama dari satu tahap kepada tahap yang lain. Proses dari seorang anak kecil hingga berdikari tidak banyak bezanya walau siapa sekalipun keluarga mereka.

Jarang anak-anak yang ingatkan ibu dan bapanya sepanjang masa. Percayalah ibu dan bapa selalu berbeza berbanding dengan anak-anak mereka. Apabila anak-anak dilepaskan mereka terus-terusan dipantau akan kesejahterananya. Keupayaan ekonominya. Kesihatannya. Kebahagiannya. Susah dan senangnya. Masalahnya. Kesukaran dan halangan yang tidak membahagiakan. Sampai bilapun ibu dan bapa tidak diam dari memikirkan anak-anak. Doa mereka berjela panjang. Khabar yang diterima semoga baik-baik belaka. Pekerjaannya cukup makan. Cukup sandang pakai. Cukup membina keluarga yang menasabah tarafnya. Ada tempat tinggal yang sedikit melebihi selesa. Makannya ada nilai kualiti. Cucu-cucu sihat dan terurus. Kediaman dan persekitaran cukup kondusif untuk membina keluarga. Pendidikan keluarga yang boleh pergi jauh.

Apabila berumahtangga dan beranak-pinak kenanglah kembali ketika ibu dan ayah kita mengurus kita dahulu. Dari kandungan hingga dilahirkan. Banyak susahnya. Banyak payahnya. Bila dilahirkan banyak sakitnya. Membesarkan terlalu banyak pengorbanan masa dan tenaga. Sesungguhnya ibu dan ayah kita pernah melaluinya. Inilah masanya untuk dekat di hati mereka. Menginsafi bahawa dahulunya mereka telah melalui susah dan payah yang kita lalui. Mungkin kadarnya lebih susahnya. Ekonomi mereka tidak seperti kita. Makan dan minum mungkin bercatu untuk mencukupkan. Pakai mana yang boleh. Cuti dan melancong ala kadar di tempat yang dekat-dekat. Sekarang beban itu sampai kepada giliran kita. Bahawa manusia ini tidak pernah kering dengan kitarannya yang tersendiri. Suatu ketika nanti anak-anak kita pula yang akan mengambilalih tugas itu.

Warisan ini perlu diturunkan with purpose. Anak-anak diberi maklum tentang proses berkeluarga. Kitarannya panjang. Tidak ada yang ringkas dan pendek. Tidak ada yang senang. Proses itu banyak susah dan payahnya. Setiap saat yang dilalui adalah selalu mendebarkan. Tidak banyak yang dipinta dari anak-anak. Belajarlah untuk menjadi pandai. Untuk cepat berdikari. Untuk cepat membina kehidupan yang berkecukupan. Berpaling ke belakang untuk membahagiakan kedua ibu dan ayah yang melalui zaman yang lebih susah payahnya. Semoga ada kebahagiaan di hujung sinar. Amin.