Monday, February 8, 2010

Hijriyyah Vs Masehi - dihimpunkan semula

Thursday, December 31, 2009

Cuba fikirkan. Yang mana pilihan yang hak. Kalau ramai yang memilih Masehi, apakah implikasinya kepada kehidupan kita. Dan begitulah sebaliknya.Setiap tahun terdapat perbezaan sebanyak 11 hari antara Hijriyyah dan Masehi. Bulan Hijriyyah berdasarkan Qamari iaitu bulan. Lazimnya ada bulan yang genap 30 hari dan ada pula bulan yang hanya 29 hari. 29 atau 30 hari bukan predetermined tetapi ditentukan dengan tanda hakiki iaitu anak bulan. Bila muncul anak bulan maka bermulalah bulan baru.Bulan Masehi berdasarkan syamsi iaitu matahari. Maka dalam kalendar barat terdapat bulan yang 30 hari dan 31 hari. Bulan Februari pula 28 hari. Setiap 4 tahun ada pula tahun lompat yang padanya bulan Februari 29 hari.Mungkin kita memandang remeh mengenai perkara ini. Jika kita teliti berlaku khilap antara umur dan tahun. Di dalam al-Quran Allah berfirman:


وَلَبِثُواْ فِى كَهۡفِهِمۡ ثَلَـٰثَ مِاْئَةٍ۬ سِنِينَ وَٱزۡدَادُواْ تِسۡعً۬ا

Maksudnya: Dan mereka telah tinggal tidur dalam gua mereka: tiga ratus tahun (dengan kiran ahli kitab), dan sembilan lagi (dengan kiraan kamu). (al-Kahfi 18:25). Jika dibuat pengiraan jumlah hari maka 300 tahun Masehi bersamaan dengan 309 tahun Hijriyyah. Maka berlakulah khilap antara Hijriyyah dan Masehi. Lihat jadual di bawah:

Masehi Hijriyyah Perbezaannya

1 tahun = 365 hari = 1 tahun = 354 hari + 11 hari
5 tahun = 5 tahun + 55 hari
10 tahun = 10 tahun + 111 hari
20 tahun = 20 tahun + 222 hari
30 tahun = 30 tahun + 333 hari
32 tahun = 32 tahun + 1 tahun + 1 hari
40 tahun = 40 tahun + 1 tahun + 90 hari
50 tahun = 50 tahun + 1 tahun + 101 hari
60 tahun = 60 tahun + 1 tahun + 112 hari
70 tahun = 70 tahun + 1 tahun + 123 hari
80 tahun = 80 tahun + 1 tahun + 134 hari

Berdasarkan kaedah Masehi umur kita dikira lebih muda dan jika dikira dengan kaedah Hijriyyah maka kita sudah lebih tua. Semua ini mesti diharmonikan. Al-Quran, hadith dan agama Islam membilang tahun menggunakan kaedah qamariah bukan syamsiah. Jika kita masih berpegang dengan tahun syamsiah maka banyak perkara yang khilaf secara berterusan. Sewaktu kita berumur 32 tahun Masehi sebenarnya kita sudah berumur 33 tahun 1 hari. Kita dikehendaki sedar bahawa kita sentiasa bertambah tua lebih cepat berbanding dengan kiraan Masehi. Kesedaran ini harus memberi keinsafan bahawa kita semakin cepat lebih dekat dengan akhir hayat kita. Dengan Masehi kita dilalaikan dengan umur yang lebih panjang. Walhal umur kita sudah lama tinggal sisanya sahaja. Kalau barat mengatakan "life starts at 40" bermakna bagi orang Islam ianya bermula lebih awal lagi iaitu pada umur Masehi sebelum 39 tahun lagi.Mengapa kita tidak balik kepada sistem yang lebih diredhai Allah? Kenapa kita selalu mencari redha manusia? Apakah rasionale kita sebenarnya? Di manakah kewarasan akal kita? Saban tahun kita dikhayalkan dan dilalaikan dengan sambutan tahun baru Masehi sedangkan di sisi Allah ianya langsung tiada nilai. Islam telah menentukan hari-hari yang mulia yang menuntut ummatnya beribadat dengan istiqamah. Bulan Ramadhan adalah bulan mulia. Hari Raya, hari tasrik dan hari Jumaat adalah antara hari-hari yang signifikan dalam Islam. Lagipun Islam menggariskan bahawa hari ini sepatutnya lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari ini. Konsep tahun baru banyak lebih gimik dan tujuan komersil. Ditaja hiburan, iklan, kad ucapan, parti dan sebagainya. Kepada mereka yang bukan Islam tidak ada masalah kerana itu budaya mereka. Mereka merasionalkan bahawa semuanya baik untuk mereka. Kita yang Islam bukankah kita ada acuan sendiri? Kita meniru tanpa memikirkan implikasinya dari segi akidah, adat dan budaya timur. Oleh itu carilah jalan pulang. Sedarlah kalau kita telah sesat, jangan degilkan hati untuk terus lebih sesat. Pusingkan haluan, pulanglah ke pangkal jalan. Jangan tunggu tua kerana sekarang ini mereka yang meninggal dunia tidak lagi berdasarkan umur dan senoiriti mereka. Yang muda nampaknya lebih ramai yang lebih dahulu meninggal dunia berbanding dengan ayah dan ibu mereka. Inilah masa untuk menukar haluan. Sekarang. Jangan tunggu lagi. Mulakan dengan diri anda dalulu. Beranikan diri untuk membuat langkah yang pertama. Silakan.

No comments:

Post a Comment