Saturday, February 8, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Memperkemas Dapur Semasa MemasakHari-hari kita memasak. Dapur adalah antara ruang yang  banyak aktivitinya setiap hari. Dari awal pagi hinggalah tengah malam. Tidak jemu-jemu kecuali sekali sekala. Jarang kita malas ke dapur. Ada sahaja tarikan dari dapur. Paling kurang kerana haus dan dahaga. Lazimnya apabila kita lapar kita ke dapur mencari makanan. Apa sahaja yang ada kita galas perut kita. Melegakan sedikit tuntutan perut. Yang pasti ialah jadual sarapan pagi, makan tengahari, mungkin minum petang dan makan malam. Selain dari empat peristiwa harian ini adalah keinginan tambahan untuk ke dapur. Untuk memuaskan rasa tuntutan yang tidak henti-henti. Sebenarnya ianya perlukan disiplin. Waktu makan dan ada waktu rehatnya. Akhirnya jika tidak dipatuhi tubuh badan kita juga yang merana. Tidak berhenti mengunyah makanan. Kita rasa letih walaupun tidak membuat kerja berat. Kita letih kerana makan.

Apabila ke dapur, apa yang kita buat? Makan. Minum. Atau jengah-jengah sahaja. Suka-suka. Mungkin. Tetapi apabila makan atau minum tentu sahaja menggunakan peralatan makan seperti pinggan, mangkuk, piring, sudu, garpu, sudip, senduk, gelas atau cawan. Mungkin juga penyepit, sarung tangan dan tuala. Makan dan minum tidak seberapa tetapi peralatan yang digunakan terlalu banyak. Keperluan. Walau bagaimanapun seeloknya gunakan seberapa minimum yang boleh. Seperti makan nasi campur. Sepinggan semuanya ada. Op! Nanti dulu. Anak-anak perlu dilatih supaya makan dengan sopan. Ada sistem. Ada peraturan. Gunakan peralatan secara minimum tetapi tidak sampai seperti di kedai makan. Atau gerai makan. Adalah sedikit peralatan tambahan tetapi tidak terlalu banyak hingga menyukarkan untuk membersihkannya. Untuk menyusunnya kembali. Untuk membasuhnya. Tetapi jika mematuhi jadual makan tidak mengapa. Peralatan yang sama dikongsi oleh ramai ahli keluarga.  

Apabila anda memasak dapatkah anda kawal dapur anda? Berapa banyak perkakas yang anda gunakan. Lain orang lain keadaannya. Lain pengalaman lain keadaannya. Lain kemahiran lain keadaannya. Dapur memperlihatkan siapa penggunanya. Banyak perkara yang boleh dianalisis di dapur. Antaranya:-

1                 Susunatur penggunaan ruang. Tanpa mengira saiznya, dapur hendaklah digunakan secara optimum. Gunakan seminimum ruang yang boleh supaya pergerakan orang yang memasak tidak terlalu longgar. Seeloknya toleh kanan ada benda yang dibuat. Toleh kiri ada perkakas boleh digunakan. Di hadapan, membuat kerja utama seperti memotong, mencanai, mengupas, meracik, menumbuk, menggaram dan sebagainya. Ruang kerja disempitkan supaya tidak terlalu penat di dapur. Kerana itu semua keperluan di dapur seeperti garam, gula, kunyit, halia, serai, ikan bilis, bawang dan sebagainya diletakkan berhampiran dengan ruang kerja. Seperti di restoran. Kesemuanya di hadapan mata. Sejangkau sudip yang digunakan. Di rumah tidaklah begitu. Kemas sekemasnya. Atur seaturnya. Cantik tersusun.  Perasan atau tidak selepas memasak isteri atau anak kelihatan keletihan. Selera mereka patah kerana penat memasak. Kurangkan sebab musabab yang boleh menambahkan penat mereka.
2                 Perkakas yang digunakan. Memang di dapur kita kesemuanya ada. Tentu tidak menasabah jika ke semua perkakas yang ada digunakan tanpa berhemah. Tanpa had. Gunakan apabila diperlukan. Sambil menggunakan sesuatu perkakas, basuh perkakas yang lain. Atau gunakan perkakas yang sama untuk mengisi bahan lain yang berkaitan. Sekadar contoh. Selepas menggoreng ikan minyak yang sama (kurangkan jika melebihi keperluan) gunakan untuk memasak sayur atau sambal. Mangkuk untuk mengisi sayur boleh juga digunakan untuk mengisi santan. Pinggan untuk bawang mengisi sama lengkuas, halia, serai, kunyit dan rempah tumis.
3                 Proses menggunakan ruang dan perkakas. Semasa hendak memulakan proses memasak, sediakan kesemua bahan yang diperlukan. Kesemua perkakas yang diperlukan. At one go. Buat keutamaan. Apa yang perlu dibuat dahulu. Kemudian senaraikan yang kedua, ketiga dan seterunya hingga ke akhir.  Tidak teragak-agak. Semua yang hendak dilakukan disediakan terlebih dahulu. Mengurangkan lupa. Mengurangkan penat. Mengurangkan marah dan ketegangan perasaan.
4                 Proses memasak yang berunsur saintifik (CPM, PERT). Semasa memasak ada yang didahulukan dan ada yang dikemudiankan. Selalunya orang mencari nasi dahulu. Jika masa suntuk, nasi hendaklah ditanak terlebih dahulu. Sementara nasik masak, siang sayur, ikan atau ayam atau daging. Begitu juga keperluannya yang lain. Di periuk atau kuali yang lain ikan digoreng. Di periuk yang lain sayur dimasak. Maksudnya pada suatu ketika lauk pauk boleh dimasak serentak. Cuma berbeza beberapa minit antara satu sama lain. Inilah prinsip Critical Path Method (CPM) dalam kejuruteraan dan pengurusan. Begitu juga dengan Program Evaluation and Review Technique (PERT). Dahulukan yang perlu dimasak dalam jangkamasa yang lebih lama. Nasi dilihat lebih kritikal. Maka nasi dimasak dahulu berbanding dengan lauk pauk yang diperlukan.
5                 Pengurusan lantai adalah penting. Dapur bukan tempat kotor. Sewajarnya dapur adalah tempat yang perlu dibersihkan selalu. Menjaga kebersihan makanan. Mencegah kemungkinan pencemaran kepada makanan. Lantai adalah satu antaranya. Selalu disapu. Dimop. Dibasuh. Dilap segala jenis kotoran.
6                 Pengurusan singki. Singki hendaklah sentiasa kosong. Basuh dan pindahkan peralatan yang kotor. Yang kotor bukan dilonggok dalam singki. Lemas mata yang memandang. Singki bukan tong sampah. Terlalu kerap tersumbat. Sisa makanan hendaklah dibuang terlebih dahulu sebersih-bersihnya sebelum dibasuh. Singki hanya tempat membasuh dan bukan untuk tempat membuang sampah atau sisa makanan. Apatah lagi tulang dan duri ikan.
7                 Hidangan. Susun hidangan mengikut lauk pauk dahulu. Nasi seharusnya dihidangkan kemudian untuk dimakan semasa masih panas. Kita perlukan makanan panas. Bukan separuh panas atau apabila sudah sejuk. Cukup dengan senduk, sudip, sudu, garpu, gelas dan tisu. Tidak perlu duduk dan bangun lagi. Duduk dan bangun lagi. Ada sahaja yang tidak ada. Atau tidak cukup. Memenatkan.  

Kehidupan kita semakin hendak dipermudahkan. Tetapi tidak semua orang memiliki pengalaman yang sama. Ada yang lebih dan ada yang belum mengalaminya. Sekarang ini banyak periuk belanga dan kuali tidak melekat. Periuk dan kuali non-stick. Konsepnya perlu difahami. Perkakas itu tidak menjadikan makanan melekat apabila dimasak. Namun begitu penggunanya harusnya terdidik untuk mengetahuinya.

1                 Ajar anak-anak supaya menggunakan sudip, senduk dan sudu  kayu atau plastik atau buluh. Jangan gunakan logam. Lapisan non sticknya akan tercalar. Terkoyak. Apabila itu berlaku periuk atau kuali itu hilang peranannya. Makanan akan melekat apabila dimasak. Rugi membelinya dengan harga yang mahal.
2                 Apabila ada saudara mara datang ke rumah, sediakan semua yang plastik, kayu dan buluh di dapur. Beri arahan sewajarnya supaya tidak menggunakan sebarang peralatan dari logam.
3                 Semasa membasuhnya tunggu selepas periuk atau kuali itu sejuk sendiri. Jangan dicurah air semasa masih panas. Lap perlahan-lahan dengan kain pengelap dan sabun. Jangan sental kerana perbuatan itu menipiskan lapisan non sticknya.


Penulis bukan tukang masak. Walau bagaimanapun selalu memasak dan berada di dapur. Mengetahui apa yang perlu dan apa yang tidak. Penulis kira semua orang patut begitu. Tanpa mengira siapa dirinya jadikan dapur tempat yang bukan asing. Kadang-kadang kita asah bakat di dapur. Sekurang-kurangnya memenuhi selera diri sendiri jika tidak orang lain sekalipun. Lebih baik pandai dari tidak. Menyumbang lebib baik dari hanya meminta sahaja. 

No comments:

Post a Comment