Tuesday, February 11, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Anak-Anak Warisan KeluargaApa sebenarnya yang ingin kita wariskan kepada anak cucu kita? Kadang-kadang kita terlupa tentang apa yang perlu kita lakukan sebelum kita tinggalkan mereka untuk selama-lamanya.

1                 Anak-anak yang soleh.
2                 Ilmu yang bermanfaat.
3                 Amal jariah.

Anak cucu kita adalah warisan kita. Setakat mana harapan kita akan tercapai. Ini bukan harapan dunia. Ini adalah harapan akhirat. Ramai antara kita sudah cukup dengan harapan dunia. Harapan akhirat yang masih samar-samar lagi. Dalam negara yang pernah dijajah British dahulu banyak harapan Islam yang tercicir. Tidak ramai anak-anak kita hafal al-Quran. Tidak ramai yang menghafal al-hadith. Tidak ramai yang pakar dalam bidang agama. Pada masa yang sama kita tidak pakar dalam bidang-bidang lain sama ada fardhu ain mahupun fardhu kifayah. Apabila kita lihat sekeliling, kita dapati orang kita tidak pula ramai yang menguasai dunia profesional. Tidak ramai juga yang menguasai ilmu agama. Orang kita berada di persimpangan antara dekat dengan jauh. Antara tahu dengan tidak berapa tahu. Antara terkehadapan atau berada di pertengahan jalan. Larinya tidak laju. Jalannya tidak deras. Tindakannya lambat. Lengah mengambil peluang. Selalu beranggapan bahawa sesuatunya itu tersedia di hadapan mata. Psikologi British yang sangat licin, licik, lembut dan menawan. Kita mengambil kesemuanya hingga kita tidak tahu bahawa sikap kita terbentuk untuk menjadi Yang Manurut Perintah. Yes sir. Yours truely. Kita menjadi jumud dan kaku.

Meninggalkan anak soleh dan solehah tentulah dengan pendidikan agama. Tahu agama. Boleh memimpin dalam beribadat.

1                 Boleh menjadi imam solat.
2                 Merawat ibu dan bapanya apabila mereka sampai umur tua.
3                 Memandikan jenazah ibu dan bapanya.
4                 Mengkapankan jenazah mereka.
5                 Menjadi imam solat jenazah mereka.
6                 Mendoakan mereka setiap terluang masa.

Doa anak yang soleh mudah diterima Allah. Banyak iktibar dari zaman dahulu yang boleh dijadikan iktibar. Uwais al-Qurni adalah seorang darinya. Seorang lagi ialah seorang pemuda di zaman nabi Musa a.s. juga contoh yang terbaik.  Anak-anak yang soleh ini membantu kedua ibu dan bapanya dari tidak selamat kepada selamat. Malah ada yang dari neraka akan dipindahkan ke syurga. Memanusiakan seorang anak yang soleh tidak seperti membuat kuih. Bukan kek. Bancuh ikut sukatan. Bakar. Cukup masa masak untuk dimakan. Acuan anak soleh berbeza dengan acuan membuat kuih.

1                 Rugi tidak memikirkan acuan anak soleh.
2                 Rugi tidak mendapat anak yang soleh.
3                 Betapa ruginya tidak meninggalkan anak-anak yang soleh setelah meninggal dunia.
4                 Rugi tidak mendampingi orang yang soleh.

Kita katakan bahawa untuk menjaga kedua ibu dan bapa yang sudah tua adalah tanggungjawab anak. Rasanya tidak ada kurikulum khusus untuk melahirkan anak soleh. Ibu dan bapa tidak melakukannya. Sistem pendidikan tidak menyediakannya. Kita hanya berkata tentang anak soleh. Banyak yang belum difikirkan atau tidak terfikirkannya.

1                 Acuannya tidak ada.
2                 Kurikulumnya tidak ada.
3                 Kerangkanya tidak ada.
4                 Prosesnya tidak ada.
5                 Prosedurnya tidak ada.
6                 Strateginya tidak ada.
7                 Dasarnya tidak ada.
8                 Skemanya tidak ada.
9                 Standardnya tidak ada.
10            ISOnya tida ada.
(Mereka yang pakar dalam bidang agama sahaja yang lebih mengetahui. Kita selalu lupa untuk merujuk kepada mereka.)

Semua kita hanya beranggapan bahawa kita perlu melahirkan anak-anak yang soleh. Kita toleh kanan dan toleh kita, tiada siapa yang boleh membantu. Semua orang berharap antara satu sama lain. Penulis merasakan bahawa selama ini kita hanya bercakap tentang topiknya sahaja. Kita jarang membentangkan peracangan strategik atau perancangan taktikalnya. Mungkin ramai yang tahu bahawa sistem pendidikan kebangsaan bukan acuannya untuk melahirkan anak-anak yang soleh. Terlalu banyak kes membuang orang tua. Membunuh orang tua sendiri. Menipu orang tuannya sendiri. Bergaduh dan mencederakan bukan lagi perkara yang dianggap luarbiasa. Berlaku di mana-mana. Mungkin juga pembaca perasan bahawa kebanyakan kejadian sebegitu berlaku di luarbandar. Di kalangan mereka yang berada dalam aras sosial yang rendah.

Tanggungjawab ibu bapa terhadap anak-anak seperti mudah selesainya. Kesemuanya nampak mudah. Beri makan. Kenyang dan menjadi besar. Sediakan pakaian. Sekira-kiranya menutup aurat. Hantar ke sekolah. Pandai atau tidak sistem yang menentukan. Kita pusing ikut manapun kita dapati tiada kurukulum untuk melahirkan anak yang soleh. Wariasan yang hendak kita tinggalkan seperti tiada dalam perancangan. Seharusnya kita bukan sahaja memikirkannya tetapi mengusahakannya sehingga kita melahirklan kesemua anak-anak kita yang memiliki ciri-ciri dan sifat-sifat soleh itu. Dari kecil lagi sudah dipamerkan wajah solehnya. Akhlaknya. Keperihatinanya. Aktif, reaktif dan yang paling penting proaktif terhadap orang tua masing-masing. Proses itu berterusan sehingga anak soleh itu benar-benar terjelma dalam setiap keluarga.

1                 Cintakan Allah. Beriman kepadaNya dan tanpa syirik. Sempurnakan semua perintahNya dan menjauhi segala laranganNya.
2                 Cintakan Rasul sebagai utusan Allah. Berselawat sebanyak mungkin. Laksanakan ajarannya. Amalkan sunnahnya.
3                 Cintakan kedua ibu dan bapa tanpa sebarang halangan. Semasa tuanya mereka bergantung harap kepada anak-anak. Tanggungjawab anak-anak untuk memberikan yang terbaik untuk mereka. Mereka telah menyediakan yang terbaik untuk anak-anak mereka setara dengan kemampuan mereka. Tidak pernah ada jemunya sama ada sakit atau sihat. Penat atau santai. Malam atau siang. Kesemuaya telah dilakukan untuk anak-anak. Doakan mereka sama ada masih hidup atau telah tiada. Tanya apa mahunya. Tanya apa sakitnya. Tanya apa masalahnya. Bicara dengan baik. Tidak mengeluh. Banyak bersabar. Hormati mereka sebaik-baiknya.
4                 Cintakan al-Quran. Baca, kaji dan huraikan maksudnya. Ambil pengajarannya. Amalkan perintah Allah. Jauhkan larangannya. Baca setiap hari. Seberapa boleh menghafalnya. Agendakan supaya anak-anak hafal al-Quran. Besar manfaatnya kepada keluarga dan kepada jiran tetangga serta masyarakat tempat tinggalnya.
5                 Cintakan sahabat-sahabat Nabi. Mereka dicintai Rasulallah. Penyambung warisan Rasulallah. Dari mereka kelangsungan agama. Mereka pula antara umat yang dijamin masuk syurga.
6                 Cinta kepada keluarga Rasulallah. Mereka adalah ahlul bait. Mencintai ahlul bait seperti mencintai Rasulallah. Kehadiran ahlul bait seperti kehadiran Rasulallah.
7                 Mencintai guru, orang tua, jiran tetangga dan manusia keseluruhannya. Cinta sesama makhluk. Begitu juga dengan haiwan dan alam sekitar.
8                 Cinta solat lima waktu. Tiang agama yang tidak boleh diabaikan. Dari berdiri boleh duduk. Dari duduk boleh baring. Dari baring boleh hanya mengedip mata. Namun meninggalkannya tidak boleh. Tidak boleh. Noktah.
9                 Cintakan masjid. Cintakan rumah Allah. Beribadat di dalamnya. Memakmurkannya. Mengimarahkannya. Munajat di dalamnya. Berdoa di dalamnya.
10            Cintakan keluarga. Dari nenek dan datuk hinggalah ke anak cucu. Utamakan keluarga. Dahulukan keluarga. Doakan kesejahteraan mereka. Beri yang terbaik untuk mereka. Kasihi mereka supaya mereka mengasihi kembali.
11            Cintakan fakir miskin. Anak-anak yang memiliki hati yang lembut. Pengasih dan penyayang. Simpati dan emati. Selalu berbudi luhur.
12            Rajin belajar untuk memperbaiki diri. Mencari nilai tambah yang diredhai agama.


Ibu dan bapa, itulah agenda kita untuk melahirkan anak-anak yang soleh dan solehah. Jika berat, ringankan. Jika susah, senangkan. Jika rumit, usaikan. Tanam benih kasih dahulu untuk menuai hasilnya yang indah dan berseri. Cantiknya dari dunia hingga ke akhirat. Tugas ibu dan bapa untuk membentuk anak-anak yang soleh dan solehah. Banyak belajar. Banyak bertanya. Mintalah nasehat. Belajar dari kejayaan orang lain. Bergurulah sebanyak mungkin. InsyaAllah banyak manfaatnya kepada keluarga tersayang. 

No comments:

Post a Comment