Thursday, February 13, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Ilmu Di Mana LetaknyaPenulis biasa bertanyakan kepada pelajar-pelajarnya dahulu. Mengapakah mereka belajar hingga ke IPT. Melanjutkan hingga ke peringkat Sarjana. Kemudian mungkin ke peringkat PhD. Ramai yang mengatakan bahawa mereka ingin menyahut seruan negara. Ingin berkhidmat kepada negara. Ingin menabur bakti. Walau apapun jawapannya kesemuanya adalah betul. Namun jawapan-jawapan itu hanya gambaran yang ada pada kulitnya sahaja. Bukan hakiki. Ada jawapan yang tersembunyi yang tidak semua orang dapat menyatakannya dengan pasti. Jawapan-jawapan kepada soalan itu dapat dilihat secara mikro dan kemudiannya secara makro. Diri kira sendiri adalah individu penting. Sifat orang Melayu pula merendah diri. Dirinya diabaikan hingga dalam banyak hal menjadi terabai. Orang lain pula mengabaikan. Sebab itu dalam banyak hal orang Melayu selalu tertinggal. Tercicir di belakang. Ditinggalkan oleh semua orang.

Secara mikronya pendidikan membantu seseorang individu untuk meningkatkan dirinya dari tidak tahu kepada mengetahui. Ia ingin meletakkan dirinya pada aras tertentu dalam strata sosial. Semakin tinggi pendidikan atau ilmu seseorang maka ia berkemungkinan akan berada di tempat yang tinggi. Kelayakan akademik menjadi penentu jawatan yang disandang. Gaji atau pendapatan yang diterima. Kemampuan kuasa belinya. Taraf hidup yang dinikmati. Semakin htinggi semakin bagus. Begitu juga sebaliknya. Apa ertinya semua ini.

1                 Rumahnya lebih besar dan lebih selesa.
2                 Makanannya lebih berkualiti.
3                 Kesihatannya semakin terjaga.
4                 Keluarganya semakin berada dalam kedudukan lebih baik.
5                 Pendidikan anak-anaknya semakin terjamin.
6                 Persekitaran hidupnya lebih kondusif.
7                 Maka kepintaran anak-anaknya terbangun.
8                 Pendapatannya berlebihan sehingga boleh disimpan.
9                 Kenderaan yang dipandunya lebih besar dan lebih berjenama.
10            Aktiviti pelancongannya semakin jauh hingga ke luar negara.
11            Mampu makan di restoran yang lebih mewah.
12            Yang lebih penting perutnya seolah-olah terjamin kenyang selalu.
13            Barangkali tidurnya lebih nyenyak.

Kita bercakap mengenai ekonomi diri. Ekonomi keluarga. Pendidikan membawa seseorang menambahkan keupayaan ekonominya. Ia dilihat lebih berkemampuan. Dalam Islam jika sesuai penulis senaraikan, kita bertolak dari iman, Islam, amal dan akhlak. Dalam dunia nyata mereka bertolak dari mengisi perut terlebih dahulu. Mereka yang kenyang secara fizikal mampu pergi jauh.  Berbanding dengan Islam. Iman yang memandu seseorang hingga ke akhirat. Matlamat mereka bukan dunia. Tetapi akhirat yang infiniti. Kekal abadi. Namun begitu dunia dan akhirat adalah gandingan yang sinonim. Sangat bersesuaian. Iman menentukan yang mana lebih utama. Akhirat lebih utama dari dunia. Tetapi untuk ke akhirat kita melalui dunia terlebih dahulu. Kita bukan di tempat yang salah. Allah letakkan kita di dunia supaya kita mengetahui jalan ke akhirat. Maka ilmu adalah penyuluh jalan yang kita cari itu.

Orang Barat membuktikan bahawa ilmu yang tinggi menemukan mereka kepada jawapan-jawapan yang abstrak. Dari fizik mereka menemui sesuatu yang sangat besar tetapi sempurna. Dari ilmu falaq mereka menemui alam yang sangat luas. Dari matematik mereka mengira hal-hal yang sukar difahami akal. Kesimpulannya mereka akur bahawa alam in terlalu besar. Tentu ada yang mentadbirnya. Mereka menemui Allah menerusi ilmu mereka. Ramai Orientalis yang pada awalnya menentang Islam akhirnya menemui Allah melalui ilmu mereka. Mereka bersyahadah mengakui keesaan Allah. Pada suatu peringkat ilmu kita layakkan untuk menjadi alat mendapatkan pendapatan tinggi. Untuk makan dan mengenyangkan perut. Apabila ilmu itu melebar dan meninggi maka yang ditemui ialah Yang Khaliq. Pencarian mereka akhirnya menemui iman. Mereka menjadi Islam. Menjadi ilmuan Islam yang dikagumi. Kecuali mereka menipu diri mereka sendiri. Menidakkan apa yang mereka temui. Cuba lari daripadanya.

Apabila pendidikan kita rendah maka status kita hanya menjadi pelaksana. Bekerja mengikut kata ketua. Dalam pejabat menjadi pembantu pejabat. Peon kata orang tua-tua dahulu. Menjadi yang menurut perintah. Suara kita tidak didengar orang. Cadangan kita dikira tidak layak didengar. Kelayakan untuk bercakap terbatas kerana keterbatasan ilmu. Apabila kelayakan akademik meningkat atau apabila memiliki pengalaman tertentu untuk jangkamasa tertentu ada antara kita diangkat menjadi penyelia. Pada zaman British dahulu penyelia selalu dipanggil mandor. Pangakatnya diperolehi kerana pengalaman lebih lama dan dipercayai oleh majikan, kebetulan orang putih. Kelayakan akademik IPT melayakkan seseorang menjadi eksekutif. Pengurus yang banyak kerja urusnya. Tinggi kedudukannya. Besar gajinya. Elaunnya juga besar. Di peringkat yang lebih tinggi mereka menjadi pemimpin. Di dalam oraganisasi dipanggil Pengerusi dan CEO. Dalam politik hingga PM. Di sekolah Pengetua. Begitulah kedudukannya yang berbagai-bagai.

Kesemuanya dicapai melalui ilmu. Kelayakan akademik dan pengalaman. Perlu juga sifat-sifat dan kriteria diri yang berlainan. Kriterianya berubah dari sebuah organisasi ke sebuah organisasi yang kain. Namun titik pertemuannya ialah ketua yang membawa kejayaan. Mendatangkan keuntungan. Memanjangkan usia organisasi. Membahagiakan ahli-ahli organisasi. Maknanya ketua sifatnya ke hadapan. Semakin meninggikan keadaan. Membanyakkan. Meluaskan. Melebarkan. Menguasai. Kesemuanya bersandarkan kepada ilmu. Lebih banyak lebih baik. Ilmu yang namanya ilmu menjadi alat mencapai berbagai matlamat. Mungkin sekadar sandang pakai. Kemewahan hidup. Tetapi jangan lupa bahawa ilmu boleh membawa seseorang itu ke mercu yang sangat tinggi. Jika lurus jalannya ilmunya membawanya ke jalan Allah tanpa banyak masalah. Ketika orang lain sibuk dengan perut dan mengenyangkannya dia menyibukkan akalnya. Mindanya. Ilmunya diperluaskan ke lapangan yang lebih luas.

Minda kita terlalu luas. Jika tidak dipergunakan yang kita lihat ialah kegelapan. Orang Barat mengatakan bahawa sebelum kurun yang ke-14 mereka hidup dalam kegelapan. Bukan tidak ada matahari. Bukan tidak ada lampu. Yang mereka maksudkan ialah mereka tidak memiliki banyak ilmu. Sewaktu dunia Islam sudah terang melebihi 1,000 tahun barulah orang Barat menemui cahaya ilmu. Malangnya ilmu kepada orang Islam tidak diterangkan suluhannya. Cahaya ilmu diambil oleh orang Barat. Kita pula semakin suram. Allah anugerahkan kita dengan akal. Kita hendaklah belajar membuka minda kita sedikit demi sedikit. Apabila sudah terbuka, kita buka luas seluas-luasnya. Ketika itu barulah kita melihat manisnya ilmu. Lunaknya berada dalam suasana ilmu. Lapangnya fikiran kerana walaupun sudah banyak diisi masih banyak lagi ruang lain yang minta diisi.


Ilmu tidak berat sehingga boleh ditimbang. Tidak besar sehingga sukar melihat tepinya. Tidak tinggi sehingga perlu didaki. Tidak jauh sehingga perlu digagahi pergi. Ianya berat kerana kita boleh memikirkan yang besar-besar. Ianya besar kerana kita mampu berada dalam suasana yang lebih asing berbanding dengan orang lain. Kita dapat melonjakkan pemikiran kita hingga ke tahap yang dilihat sebagai tidak rasional lagi. Kreativi juga berdasarkan ilmu. Bukan datang sebagai ilham semata-mata. Kerana itu bukalah minda untuk belajar. Dari tidak tahu biar  tahu. Dari sedikit menjadi banyak. Dari yang biasa ke yang luarbiasa. Dari yang rendah ke yang tinggi. Apabila sudah dibuka minda pastinya akal budi kita bertambah baik. InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment