Wednesday, February 12, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Antara Kotor Sampah Yang MenghidupkanSampah buatan manusia menjulang banyaknya. Di bandar besar banyak sampahnya. Semakin besar sesebuah bandar semakin banyaklah sampahnya. Kadang-kadang di pekan kecil kelihatan sampahnya berterbangan. Di bandar besar penghuninya lebih perihatin. Mereka lebih terpelajar. Lebih berpengalaman. Bekerjaya. Profesiaonal. Berpangkat tinggi. Sampah diurus dengan baik kerana sampah boleh mengakibatkan berbagai malapetaka. Selain membiakkan penyakit, sampah boleh membantutkan usaha pelancongan. Ramai rakyat yang akan sakit. Banyak daya produktiviti yang tersangkut. Negara keseluruhannya terjejas. Turut sakit. Menjadikan bertambahnya sampah yang busuk, kotor dan membiakkan penyakit bukan agenda yang baik. Tidak ada orang yang beragenda begitu. Namun realitinya itulah yang menjadi amalan. Buang sampah merata-rata. Tiada disiplin mengenai sampah. Tidak perihatin tentang bahayanya sampah. Tidak pernah memikirkan bahawa sampah menjadi punca pencemaran udara. Gas beracun yang berterbangan di udara. Kita sedut dalam-dalam. Bukan oksigen tetapi racun yang percuma. Ramai yang sakit kerananya.

Bolehkah sampah disimpan sebagai sampah? Di USA itulah yang menjadi amalan. Pungutan sampah hanya pada hari-hari tententu. Sebelum sampai jadual itu, sampah hendaklah disimpan di rumah. Tidak busukkah? Cuba fikirkan. Persepsi kita begitulah. Sampah tentu busuk. Amalan kita membawa kesemua barang ke dalam rumah. Kita tidak fikirkan bahawa selepas beberapa ketika ianya akan mendatangkan bau busuk atau tidak. Jangkaan kita memang benar. Segala jenis buah-buahan kita akan busuk. Sayur-sayuran akan busuk. Makanan yang terlebih dan hendak dibuang memang busuk. Itu belum lagi kotoran kerana debu yang hapak. Lembapan yang berbagai baunya. Jadinya yang busuk itu bukan benda yang berada dalam rumah. Kebanyakannya bau busuk itu kesilapan amalan kita. budaya kita yang mungkin salah. Mengapa agaknya? Di mana kesilapannya? Cuba maklumkan?

1                 Kita beli makanan laut bersama isi perut dan kepalanya. Kita tidak memakannya. Malah isi perut ikan tentulah tidak boleh dimakan. Kita siang di rumah. Apa kita buat dengan isi ikan, kulit udang, cengkerang kupang, kerang dan sebagainya?
2                 Kita siang ayam dan daging dengan membuang bahagian yang tidak kita kehendaki seperti lemaknya. Kita simpan beberapa jam. Busuknya terhidu jua. 
3                 Kita beli buah yang hakikatnya busuk. Durian, kuini, bacang, pisang dan buah-buah lain yang menyerupainya dari segi bau. Isinya kita makan. Kulitnya akan busuk tidak lama kemudian.
4                 Kita beli sayur. Enak dimakan tetapi lebihan dan sisanya akan membusuk.
5                 Kita cepat berpeluh kerana udara di negara kita lembap. Kelembapannya tinggi. Pakaian yang berlonggok dan lambat dibasuh mengeluarkan bau yang menyumbat hidung kita sendiri. Orang lain yang bertandang tentulah menahan nafas lama-lama. Datang sekejap sudah hendak balik. Hendak mencari udara bersih di luar rumah kita.
6                 Di premis makanan umpamanya sampah tidak diurus dengan kadar segera. Tiada urgency. Sepatutnya sampah dipungut setiap sejam atau dua jam.

Bagaimana mencipta budaya baru dengan sampah? Mari sama-sama kita fikirkan. Kita gunakan pemikiran inovatif dan kreatif. Ingin maju dan dinamik.

1                 Siang ikan di pasar. Keluarkan isi perutnya. Buang kepalanya. Bawa balik isinya. Jika boleh tanpa tulang dan durinya. Selepas dimasak dan dimakan tiada sisa yang boleh mengakibatkan bau busuk. Busuknya kita tinggalkan di pasar dan tidak dipindah atau diagihkan ke tempat lain.
2                 Begitu juga ayam dan daging. Siang dan potong di pasar. Ikut saiz yang kita kehendaki. Bawa balik yang sedia untuk dimasak. Tidak berbaki lagi dan tidak memungkinkan bau busuk.
3                 Makan buah di luar rumah. Di gerai menjualnya. Di dusun. Atau bawa balik isinya sahaja. Kulitnya telah dibuang terlebih dahulu. Kenapa bawa kulit buah ke rumah sedangkan kita mengetahui bahawa kulit itu bakal mencemarkan rumah kita.
4                 Beli sayur yang tidak memungkinkan menjadi busuk. Jangan banyak. Cukup untuk sekal masak. Untuk sekali makan. Tidak ada sisa yang boleh busuk.
5                 Basuh pakaian sekerap mungkin. Mungkin sehelai di bilik air dibasuh dengan tangan. Paling lama 10 minit. Rendam sekejap. Sental. Perah dan sidai. Bukan kotor sangat. Peluh sahaja. Cuma pastikan sental kuat sedikit di bahagian pergelangan tangan dan di bahagian leher. Kotornya lebih sedikit di situ.
6                 Premis makanan hendaklah diurus sampahnya berlainan dari tempat kediaman. Di premis makanan sampah dipungut lebih kerap. Jangan biarkan sampah berlonggok. Mengeram untuk disepahkan anjing dan kucing atau mungkin angin kuat. Begitu juga tikus, langau dan lalat.

Kita harus mengambikira juga manfaat dalam sampah. Dalam sampah ada sampah yang baik. Yang boleh dikitar semula untuk memelihara alam sekitar. Penulis perhatikan dalam dunia ini ramai mereka yang melangsungkan kehidupannya kerana  berurusan dengan sampah. Baik di Malaysia atau di negara lain. Mereka menyelongkar bahan-bahan yang boleh dikitar semula. Usaha untuk menyambung hayat diri dan hayat keluarga. Namun begitu di serata dunia, lain masyarakat lain cara mereka mengurus sampah. Ada yang sangat professional dan ada pula yang melepas batuk di tangga sahaja. Walaupun kita lebih baik dari kebanyakan negara tetapi masih banyak yang perlu diperbaiki. Prasarananya. Sistemnya. Sikapnya. Proses dan prosedurnya. Tidak lupa ialah pendidikan yang berkaitan dengan sampah.

Di Kaherah umpamanya ramai antara warganya yang betul-betul hidup kerana berurusan dengan sampah. Mereka menggunakan berbagai kenderaan atau dengan berjalan kaki. Yang berkemampuan dan skop operasinya luas menggunakan lori besar. Mengambi kontrak mengambil sampah dari pemilik bangunan yang tinggi sama ada pejabat atau rumah kediaman. Ramai yang menggunakan lori kecil. Bergerak dari jalan ke jalan yang lain. Dari bangunan ke bangunan. Ada yang menggunakan motor tiga roda. Khusus pula mencari barang rosak seperti kerusi, meja, baldi dan sebagainya. Jerit pekik mereka bersahut-sahutan antara jalan dengan jalan yang lain. Ramai juga yang menggunakan keldai. Sama ada dalam bentuk kenderaan yang ditarik atau keldai itu sahaja dibebankan dengan karung sampah yang besar di kanan dan kirinya. Pengendalinya berjalan kaki. Dalam pada itu ada yang mencari sampah berguna dengan mengendung karung sampah di bahu  mereka. Tempat sampah tidak sunyi dari kunjungan mereka. Selepas seorang, seorang yang lain akan datang. Kebetulan di tempat yang ramai penduduknya seperti Kaherah ada sahaja orang membuang sampah. Kerana itu ada sahaja orang yang memanfaatkan sampah itu.


Pekedai-pekedai di Kaherah tidak seperti di Malaysia. Kotak dan sampah mereka jual untuk menambahkan pendapatan sampingan. Di Kaherah, pemilik kedai membuang kotak dan sampah dengan teratur. Mereka letakkan di hadapan kedai mereka.  Tidak lama. Hanya beberapa minit sahaja akan ada yang mengambilnya. Siapa cepat dia dapat. Rezeki masing-masing. Satu cara juga untuk membantu golongan yang kurang berada. Biarkan mereka bekerja dan tidak meminta-minta. Bantu dengan berhemah. Bahawa mencari pendapatan sebenarnya susah kepada semua orang. Orang kaya juga berusaha keras. Orang berniaga berkerja lebih keras. Maka mereka yang memerlukan pendapatan berusahalah juga mengikut kadarnya. Akhirnya yang kita lihat ialah adanya bantu membantu antara mereka. Yang lebih membuang sampah. Yang kurang memungut sampah dan memanfaatkannya. Kehidupan diteruskan. Kerja ada mengikut tarafnya. Pendapatan cukup untuk menghidupkan suatu generasi. 

No comments:

Post a Comment