Tuesday, February 18, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Epilog Tursina



Dalam banyak hal kita selalu membuat perbandingan relatif antara sesuatu dengan sesuatu yang lain. Apabila kita mencipta sejarah ianya relatif signifikan kepada yang melakukannya. Pada sudut yang lain ianya tidak penting. Ada yang lebih pending dalam sejarah itu sendiri. Masanya penting. Tempatnya penting. Ceritera panjangnya penting. Perasaan yang terhimpun adalah penting. Semangat yang kuat juga penting. Stamina rasanya sangat penting. Rakan-rakan peserta juga penting kerana banyak bantuan dari mereka. Apatah lagi psikologi yang unggul. Iman yang tinggi bahawa Allah memudahkan segala-galanya. Doa dan harapan yang dimakbulkan. Pertolongan Allah yang tidak terhingga. Pertolongan sesama manusia yang banyak bilangnya.

Kita sebenarnya tidak pernah mengetahui diri kita secara dekat. Sejujurnya kita selalunya hanya membuat andaian. Membuat premis yang belum tentu betul. Apatah lagi hipotesis yang belum tentu boleh diuji. Variabelnya belum tentu dapat kita senaraikan antara yang signifikan dengan yang tidak. Mungkin kita perlu banyak menjalani ujian diri. Ujian potensi. Setelah melalui siri ujian-ujian yang tertentu barulah kita mengetahui di mana status kita yang sebenarnya. Ada testimoni yang dapat dibaca. Ada dalil yang dapat dipersembahkan. Pun begitu kesemuanya bukan untuk ujub. Bukan juga untuk riak. Bukan juga untuk besar diri. Kita hanya ingin tahu diri kita lebih dekat. Lebih mengerti tentang apa yang boleh kita lakukan. Apa yang tidak mampu kita lakukan. Mungkin perkongsian pengalaman membuka hati dan minda orang lain untuk menjadi lebih positif. Sesuatu yang dilihat tidak bermungkinan hanya tergantung tidak diketahui kesudahannya tanpa ada percubaan.

Benarlah kata mereka yang mengetahui, jangan menyerah sebelum mencuba. Tidak mungkin ada kejayaan tanpa percubaan. Kejayaan pastinya selalu berhadapan terlebih dahulu dengan kesukaran. Melalui berbagai halangan mental dan fizikal. Pemikiran yang positif dan negatif yang silih berganti. Menyerah kalah sebelum mencuba terasa aib diri. Menyerah setelah mencuba barangkali lemah mentalnya. Menyerah setelah hampir berjaya sukar difahami. Berjaya setelah mencuba adalah suatu anugerah. Diam setelah berjaya tidak dapat dikongsi ceritanya. Terlalu banyak bercerita siapa pula yang mahu membaca dan mendengarnya. Perspektif kita berbeza. Mudah-mudahan perkongsian ikhlas sahaja yang memungkinkan kita melihat sesuatu dengan lebih berlapang dada. Bukankah Allah sentiasa bersama kita?

Mendaki puncak bukan kesemuanya cerita derita hati. Bukan pula penyeksaan fizikal. Ada yang manis untuk dikenang. Menjejak puncak adalah manis. Lebih manis dari sewaktu dipuji semasa muda. Semasa kulit belum berkedut. Manis kerana beroleh jaya. Puncak tinggi yang selalunya melebihi ketinggian puncak-puncak yang lain di sekelilignya. Cuma jangan lupa bahawa di tempat lain ada yang lebih tinggi. Sesungguhnya langit itu tinggi.  Sukar memilih perkataan dan ayat untuk menggambarkan manis di puncak Tursina. Kepada orang putih satu perkataan sahaja. Miracle. Penulis tidak berfikir begitu. Ianya bukan suatu keajaiban. Sesungguhnya ia anugerah Allah. Mendapat limpah kurnaiaNya. Manisnya ditambah kerana faktor usia yang jarang diberi kelebihan apabila sudah melepasi jangkaan biasa. Fizikal pula tidak pernah teruji seberat itu.

Melalui berbagai kepahitan adalah asam garam menuju kejayaan. Jarang berlaku yang pipih datang melayang. Yang bulat datang bergolek. Kita yang selalu terlayang. Kita juga yang selalu tergolek. Kejayaan berada di hadapan atau di atas atau kedua-duanya. Di hadapan dan di atas. Untuk ke hadapan banyak susah payahnya. Apatah lagi batu, krikil dan pasir yang belum tentu selamat untuk dipijak. Yang belum tentu memberikan kelebihan. Malah kadang-ladang membahayakan. Menambah risiko. Benar juga kata Konficius, perjalanan yang jauh itu dimulakan dengan langkah yang pertama. Jika tidak dimulakan pastinya yang dekat sekalipun tidak kesampaian. Dengan awal bismillah kita mulakan. Dengan alhamdulillah kita persembahkan apabila tiba di puncak. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui. Bahawa untuk mendaki ke atas terlalu banyak kesukarannya. Namun apabila langkah dikejapkan ke langkah yang berikutnya ia mendekati sarasan. Jauh hanya ukuran. Tinggi hanya relatif.

Dalam terang kita melihat. Mata kasar kita nampak mudah yang di hadapan. Nampak kepayahan yang bakal ditempuh. Boleh mengira risiko yang berkemungkinan. Dalam terang kita lebih pasti dengan ketidakpastian yang ada di hadapan kita. Kita boleh membuat perancangan yang serapi mungkin. Boleh mengatur strategi yang mantap. Melaksanakan proses yang langkahnya dilakukan mengikut turutan yang lebih padu. Tetepi dalam gelap kita membuat pertimbangan yang lebih wajar. Kita tidak boleh bergerak dalam gelap tanpa mengetahui gelap di hadapan kita. Perlu banyak persediaan. Kita mengetahui bahaya yang mungkin dihadapi. Tetapi kita tidak melihatnya. Hanya perasaan kita yang mengerti. Menghidu bahaya yang datang. Naluri kita yang terlatih pasti lebih tajam lagi jangkaannya.

Apabila kita menonton filem atau video kita kadang-kadang tidak faham. Mengapa ada selingan lelucon. Ada jenaka. Ada watak kelakar. Ada situasi yang melucukan. Ada yang lucu dari kata-kata atau tingkahlaku yang berbagai. Didengar lucu. Dilihat lucu. Yang lebih hebat ialah ianya selalu diingat dan tetap melucukan. Dalam kepayahan mendaki Bukit Tursina tidak kurang juga peristiwa lucu sebegitu. Maaflah. Lucunya mungkin terlampau. Ianya tidak lucu sewaktu berlaku. Apabila dikongsi cerita, datang lucunya. Entah mengapa penulis kerap membuang angin semasa mendaki. Sedang mengangkat kaki terasa angin mendesas keluar. Mungkin pergerakan fizikal melonggarkan rongga-rongga dalaman untuk memudahkan angin mencari laluan keluar. Sedang memijak batu angin yang lain pula keluar. Begitulah berulang-ulang. Rupanya orang lain ada yang mengalami hal yang sama. Terdengar dalam pendakian seorang peserta lelaki memberi kenyataan lucu bahawa rakannya banyak membuang angin. Angin adalah milik individu. Orang lain mengetahuinya apabila terhidu sesuatu yang dikenalpasti sebagai angin. Atau apabila terdengar bunyi yang dikenalpasti sebagai angin. Angin tetap angin. Bagi orang Melayu ianya tetap lucu. Kita tahu angin dan penangannya.


Cerita Tursina ini pastinya panjang untuk dirakam dengan kata-kata. Lama untuk berada dalam lipatan. Mereka yang bersama mengetahui ceritanya. Mereka yang membaca mengetahui sejarahnya. Mudah-mudahan banyak manfaatnya untuk kita sama-sama membina masa hadapan yang puncaknya lebih tinggi. Yang manisnya melebihi madu. Yang indahnya membunga harapan mewangi selalu. InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment