Sunday, February 16, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Demi Puncakmu Tursina (Bahagian Pertama)Tuan haji nak naik sama ke?
InsyaAllah.
Isteri tuan haji ikut sama?
InsyaAllah.

Pertanyaan yang sama diajukan kepada isteri penulis. Jika penulis ditanya oleh peserta lelaki, isteri penulis pula ditanya oleh peserta perempuan dan lelaki. Mungkin peserta lelaki lagi tinggi skeptikal mereka. Tuan Haji Maulan dan Tuan Syed Ahmad juga turut menanyakan soalan yang sama. Kesemua soalan itu kami anggap pertanyaan biasa. Tanpa apa-apa maksud. Kami tidak merasa apa-apa seperti diskriminasi umpamanya. Mungkin mereka khuatirkan kemampuan kami.

Makcik nak ikut sama ke?
InsyaAllah.

Rasanya pertanyaan itu banyak kali. Dari orang yang berbeza. Mungkin untuk kepastian. Atau agak skeptikal. Penulis sendiri tidak merasa apa-apa tentang itu. Jika mereka pergi, kami ikut pergi. Mereka daki. Kami daki. Kebetulan kamilah yang berumur berbanding peserta yang lain. Paling muda 16 tahun. Berapa usia kami pula. Aduhai, perlu nyatakan juga ke? Jangan terkejut penulis berusia 67 tahun setengah. Isteri penulis 63 tahun setengah. Ketika sebelum pendakian tentu ramai yang tidak yakin dengan kesungguhan kami. Betul ke orang tua ni? Petang sebelum pendakian kami berada di persimpangan jalan menuju ke Bukit Tursina. Di situ tempat permakaman Nabi Harun a.s. Di situ juga tempat Samiriy membuat patung lembu seperti tercatat dalam surah al-Baqarah. Al-Baqarah itulah cerita mengenai lembu emas ciptaan Samiriy. Pengikut Nabi Musa a.s. yang membawa sebahagian pengikut Nabi Musa a.s. menjadi kufur.

Peristiwa-peristiwa di sekitar tempat itu yang membawa Nabi Musa ke puncak Bukit Tursina. Perintah Allah untuknya. Yang juga dikenali Bukit Sinai. Ada pula yang memanggilnya Bukit Musa. Bukit yang tertinggi di Sinai ini dihuni Nabi Musa a.s. selama 40 hari dan 40 malam. Bermunajat sesunggunhnya di hadapan Allah S.W.T.  Nabi Musa a.s. pula adalah satu-satunya nabi yang boleh berdialog terus-menerus dangan Allah tanpa sebarang perantaraan selain dari Nabi Muhammad s.a.w. Nabi Musa a.s. berdialog di bumi. Rasulallajh s.a.w. pula berdialog dengan di langit dalam peristiwa Isra’ dan Mi’raj. Lazimnya malaikat Jibril menjadi perantaraan antara Allah dan nabi dan/atau rasul yang lain. Kepada manusia biasa 40 hari dan 40 malam itu bukan sesuatu yang indah. Nanti penulis senaraikan sebabnya. Kepada Nabi Musa a.s. tentulah keindahannya tidak dapat digambarkan oleh manusia biasa seperti kita. Nabi Musa a.s. berada di puncak bukit bersama dengan Robbnya. Ya, bersama dengan Robbnya. Apakah ada lagi yang lebih baik dari itu. Lebih indah dari itu. Lebih syhadu dari itu. Lebih mengenal erti diri dari itu. Berada dekat dengan Allah tentulah sesuatu yang teragung kisah mana-mana cinta. Cinta abadi kepada Yang Khaliq. Apatah lagi cinta seorang Rasul kepada Robbnya. Allahuakbar.

Hari itu, Khamis malam Jumaat bermula pada pukul 11.00 malam 13 Februari 2014. Puncak Bukit Tursina setinggi 2,248 meter itu dijejak pada pukul 3.50 pagi Jumaat 14 Februari 2014. Bukan dua hari. Cuma sekitar empat jam 50 minit. itu dari Fox Camp. Dari pintu masuk sekitar 3 jam 50 minit. dalam jangka waktu biasa. Taklimat dan cerita yang penulis terima mengatakan pendakian secara normal memakan masa empat jam. Terfikir juga berjalan kaki selama empat jam. Laratkah? Pengalaman sewaktu muda-muda dahulu banyaklah juga berjalan. Tetapi itu dahulu sewaktu berumur 20an. Kaki masih lagi seperti spring. Sekarang hampir 68 tahun. Tidak banyak terbayang bahawa perjalanan itu sebenarnya suatu pendakian. Berjalan dan mendaki dua aktiviti fizikal yang berbeza. Berjalan sahaja sudah dianggap fizikal. Yang ini mendaki. Tuntutan fizikalnya berganda-ganda. Penulis pula tidak bimbang tentang isteri. Dia memang cergas dan kuat. Semangatnya selalu mengatasi semangat penulis sendiri. Liat dan kental. Bila berjalan dia selalu laju di hadapan. Bila ia mengatakan akan turut serta, penulis tidak khuatir tentang azam dan kekuatan fizikalnya. Petang sebelum bertolak kami penuhi dengan solat hajat dan doa penguat semangat. Doa memohon pertolongan Allah. Hanya dengan izin Allah sahaja yang memungkinkan kami menjejak puncak Tursina.

Kerungsingan penulis hanya satu sahaja. Mampu atau tidak menyaingi tenaga peserta yang muda-muda belaka. Kami pasang strategi. Seberapa boleh berada di kelompok yang di bahagian tengah. Ada masanya bertemu kelompk awal yang berhenti berehat. Tetapi alhamdulillah tidak pula tercicir hingga bersama kelopmpok yang terakhir. Takut juga jika tercicir. Maklumat terakhir yang penulis terima bahawa kelompok yang terakhir tiba di puncak pada kira-kira pukl 6.00 pagi. Mereka sengaja berbuat begitu kerana tahu angin di pucak bukit memang ganas kuatnya. Mungkin elok juga strategi begitu. Terelak dari pasir dan batu yang beterbangan. Rupanya perjalanan malam banyak hikmahnya. Kami tidak diperlihatkan ancaman pendakian seperti gaung yang curam. Lorong yang mencacak tinggi. Batu dan pasir yang menyukarkan jejakan kaki. Tidak juga melihat kerut dahi peserta menahan nafas. Menahan lenguh. Menahan kejang kaki.

Semasa taklimat ada pertanyaan jika ada sesiapa yang mengidap penyakit tertentu hendaklah memberitahu secara berterus terang supaya bantuan diberi apabila diperlukan. Dalam hati kecil penulis dan isteri berkata, alhamdulillah kami tidak mengidap apa-apa kerumitan fizikal. Sama ada luaran atau dalaman. InsyaAllah pendakian ini akan menjadi suatu sejarah diri dan keluarga. Untuk memberi semangat kepada anak dan cucu serta warisan keluarga pada masa akan datang. Bahawa datuk dan nenek mereka memiliki kesyahduan mereka tersendiri. Sejarah itu yang selalu kami dambakan kepada mereka. Jika dahulu kami rentasi benua, kami rentasi bahasa, kali ini kami daki sebuah bukit bersejarah. Sejarah agung Nabi Musa a.s. Sejarah turunnya Kitab Taurah untuk Bani Israel.

Bahagian pertama laluan pendakian agak landai. Namun selepas sejam perjalanan pendakian semakin curam. Kami sudah mula banyak berhenti. Melepaskan lelah. Mengambil nafas baru. Memantapkan kekuatan hati. Meneguhkan semangat. Meluruskan otot yang kekejangan. Dan pastinya doa yang tidak putus-putus. Ada beberapa hal yang menguatkan semangat kami berdua.

1                 Untuk melihat kebesaran Allah yang menjadikan segala-galanya.
2                 Merasai pengalaman Nabi Musa mendaki Bukit Tursina.
3                 Mengalami sendiri hebatnya cubaan Allah kepada sesiapa yang berada di puncak bukit ciptaanNya. Cubaan kepada Nabi Musa selama 40 hari 40 malam tentulah 40 berkali ganda dari yang bakal kami lalui.
4                 Mengambil iktibar kebaikan sesuatu kesukaran.
5                 Merasa keindahan suatu kejayaan.
6                 Mencipta sejarah untuk diri sendiri.

Melepasi separuh perjalanan sudah cukup mengazabkan fizikal. Setiap langkah bererti mengangkat kaki. Untuk mengangkat kaki semakin banyak deraan fizikal yang perlu ditanggung. Tetapi yang menanggung bukan kaki itu. Bukan lutut yang bersamanya. Bukan tapak kaki yang menjejaknya. Yang menanggungnya ialah hati. Minda dan perasaan. Setiap kali memandang ke atas kami bertanya dalam hati, di mana sudahnya. Di mana puncaknya. Di mana akhirnya. Pada suatu ketika kami mula gayat. Terasa pening sedikit. Mungkin pengaruh altitud. Semakin tinggi semakin sukar bernafas. Kami sedut udara dalam-dalam. Penuhkan dada dengan nafas sebanyak-banyaknya. Pam dengan semangat baru yang melebihi kekuatannya. Berdoalah kami sepuas-puasnya. Rupanya isteri penulis banyak tangisnya pada ketika-ketika tertentu. Apabila hati diterjah kerana Allah memberi peluang sedemikian ini. Walaupun terasa terlalu azab melangkahkan kakinya namun menangis juga kerana Allah mengizinkan pendakian ini. Bersyukur dengan nikmat yang sedikit itu. Menangis mensyukuri kebesaran Allah. Penulis cuba menghalangnya daripada banyak bercakap kerana banyak juga tenaga diperlukan untuk bercakap. Banyak bercakap menjadikan lebih banyak tercungapnya.  Selalunya isteri penulis berjalan di hadapan. Penulis membantunya dengan semangat dari belakang. Sesekali dia menoleh ke belakang. Melihat apabila saya agak jauh di belakang. Boleh bang? Tanyanya dengan nada sayu. InsyaAllah, jawab penulis. Begitulah dari masa ke semasa. Sayu di malam yang penuh syahdu itu. Sepasang warga emas yang sedang memenuhi usianya. Bersama mendaki ketika senja menjelang. Suatu manifestasi diri untuk mencari kekuatan yang lebih bermakna dalam kehidupan yang fana ini. 

Gambar-gambar di bawah selepas pukul 12.00 tengah malam. Tarikhnya sudah bermula 14 Februari 2014. Dari Fox Camp sudah sejam perjalanan. Dari sinilah ukuran masa diambil untuk sampai di puncak Bukit Tursina. 

Berhimpun sebelum mendengar taklimat untuk memulakan pendakian. Petang tadi ramai yang bertanya sama ada kami turut ikut mendaki.  

Berada semasa taklimat ini untuk memenuhi jawapan kepada semua pertanyaan sebelumnya. Sedang bermenung memikirkan cabaran yang bakal dilalui. Ya Allah, beri kami kekuatan.

Tiba di permulaan pendakian. 

Di laluan yang memerlukan setiap peserta melalui pemeriksaan keselamatan oleh pihak berkuasa Mesir. Sebelum mendaki nampak ceria. Belum tahu lagi pendakian sukar yang akan ditempuhi. 

Di kanan sekali Lokman, peserta termuda berusia 16 tahun. Bagi anak-anak muda seperti ini tenaga mereka belum terpakai lagi. Masih segar bugar. Mendaki bukan sesuatu yang sukar. 

Apa agaknya cerita mereka sebelum mendaki.

Masing-masing ada agenda yang perlu diselesaikan sendiri.

Masih di tempat yang sama. Agaknya merenung tuju perjalanan.

Antara peserta yang bergambar beramai-ramai. 

No comments:

Post a Comment