Thursday, January 9, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Pesan Imam Shafie – Kembara dan MusafirDunia ini sangat luas. Sukar untuk menjelajah ke seluruh pelosok dunia. Seumur hidup kita tidak termampu untuk ke setiap ceruk dunia ini. Walau bagaimanapun jika kita berada di bawah tempurung yang sama seumur hidup kita tidak dapat mengenal tempurung lain yang lebih besar dan lebih indah. Dunia ini sangat indah untuk dibiarkan tanpa dilihat. Melihat pula tentulah dengan mata. Tetapi mata kasar kita selalu terpedaya kerana kita tersasar hanya melihat yang tersurat. Melihat yang kelihatan nyata. Melihat yang maujud. Terlalu terpedaya dengan yang fizikal. Padahal yang tersirat terlalu banyak untuk dilihat. Untuk ditafsir. Untuk dicari manfaatnya. Melihat rupa wajahnya dari mata hati. Pengajaran yang terpancar. Iktibar yang terbina. Sebab itu ulamak dahulu sering berpergian. Berkelana yang disebut rehlah ilmu. Mencari sesuatu yang baru walaupun asasnya sudah diketahui. Lain tempat lain belalangnya. Lain orang lain pula keistimewaannya. Dalam proses belajar umpamanya setiap guru adalah berbeza penyampaiannya. Ada kelebihan-kelebihan yang tidak dimiliki oleh guru yang lain. Maknanya ulamak dahulu belajar dari siapa sahaja yang memiliki ilmu. Dari usaha itu digarap proses menghalusi sifat manusia. Mengiratkan perhubungan antara manusia. Memberikan lapisan ilmu yang mampan.

Begitulah Imam Syafiee menganjurkan agar kita semua melakukan kembara. Kata setengah orang business cum pleasure.   Kembara kita bukan sahaja membuka mata tanpa erti. Bukan memasang telinga tanpa dengar. Apabila kita kembara kita melihat. Kita mendengar. Kita menghidu. Kita mengalami perasaan yang berbaur dan berbagai. Panas di suatu tempat. Sejuk di suatu tempat yang lain. Berangin pada tempat yang lain. Ada rasa enak. Ada rasa nayman. Ada rasa resah. Mata, telinga, hidung dan deria kita yang lain menghantar pola mesej ke otak dan minda kita. Terjadilah reaksi yang mengusik psikologi kita. Datanglah rasa nikmat. Rasa terhibur. Rasa dipenuhi dengan keindahan. Rasulallah berhijrah ke Madinah kerana mematuhi perintah Allah. Benar. Sejarah menukilkan bahawa kesedihan Rasulallah menebal di hati Baginda atas ketiadaan isteri tercinta dan paman tercinta. Hijrah memberi ruang untuk hati Baginda menikmati rasa gembira. Dalam kembara yang tidak seberapa kadang-kadang kita menemui diri kita. Menemui diri orang-orang di sekeliling kita. berlaki nilai tambah. Memperkayakan cara kita berfikir. Cara kita bertindak. Cara kita berinteraksi dengan orang lain. Dari kembara itu kita mengenal diri kita yang sebenarnya. Banyak kelamahan. Kekurangan keistimewaan. Dahuylunya kita perasan bahawa kita terlalu unggul melebihi orang lain. Berhadapan dengan situasi-situasi baru menyedarkan kita bahawa diri kita sebenarnya hanya seorang pemain yang terlalu kerdil. Ramai lag orang lain yang terlalu hebat berbanding diri kita.

Imam Syafiee dalam pesannya menggalakkan kita semua mengembara meninggalkan kampung halaman demi untuk mencari kemuliaan. Apa sebenarnya kemuliaan yang boleh kita perolehi. Seperti dikatakan di atas tadi, dalam kembara semua pancaindera kita difungsikan. Maka banyak yang kita lihat kelainan. Kejutan-kejutan baru. Terfana dengan hal-hal di luar fikir.  Kesemuanya menjadi input yang disimpan rapi dalam fail ingatan. Dalam memori otak. CD-ROM yang sangat kukuh sehingga di hujung usia. Dalam al-Quran ada sepotong ayat yang mafhumnya, tidak sama orang yang mengetahui dengan orang yang tidak mengetahui. Seorang pengembara yang tidak sesuatu yang banyak atau tertentu masih dilihat lebih banyak pengetahuannya. Apabila dia bercerita tiada siapa yang boleh menafikan kerana itu adalah pengalamannya sendiri. Peribadi. Bukan dipinjam-pinjam. Bukan copy and paste. Hanya pengalaman sebegitu sahaja dia mendapat kemuliaan. Orang lain hanya mampu mendengar dan menelan air liur sahaja. Tidak termimpi pula untuk menurut jejak pengembara. Bak keris Sempana Ganja Iras, sebulan dagang berlalu, jejak ditikam mati jua. Pengalaman kembara sangat bermanfaat dalam jangkapendek dan jangkapanjang.  Kadang-kadang tida tahu di mana hendak mula diceritakan. Terlalu banyak yang dialami.

Kata Imam Syafiee bermusafir mendatangkan berbagai nikmat. Umpamanya:

1                 Menghilangkan rasa duka. Melunturkan kenangan-kenangan pahit yang pernah dilalui.
2                 Peluahg mencari rezeki baru. Mungkin rezeki zahiriah seperti pendapatan, keuntungan atau dalam bentuk harta dan wang ringgit. Jangan lupa rezeki mungkin santapan minda dan memperkayakan psikologi.
3                 Menghargai faedahnya ilmu. Proses kita belajar tidak pernah tamat. Tidak ada sudahnya. Ada sahaja yang perlu dipelajari. Gaya hidup yang berbeza. Berinteraksi dengan iklim kadang-kadang sangat mencabar. Itu belum budaya dan amalan hidup di tempat yang baru.
4                 Berada di tempat orang memerlukan kita mengubah cara hidup. Sebagai orang beragama kita selalu ingin melakukan adab yang terbaik. Umat Islam dilahirkan untuk mengamalkan adab yang terbaik. Namun begitu setiap tempat ada sistem adabnya yang tersendiri. Sesuai dengan budaya setempat. Umpamanya kita di Malaysia mandi sekurang-kurangnya tiga kali sehari. Mungkin lebih banyak kali. Mereka yang demam sahaja kurang mandinya. Atau yang berpenyakit. Manusia yang tinggal di negara-negara beriklim panas atau sederhana mandi mereka tidak sekerap kita. mungkin sekali dalam seminggu. Atau dua kali. Mungkin tidak mandi seminggu atau dua. Atau lebih lama. Cukup membasuh di tempat-tempat tertentu seperti muka, tangan dan kaki. Benar, kerana berwuduk. Anggota lain jarang terkena air khususnya pada musim dingin. Kerana itu minyak wangi didsunatkan. Manda sebelum ke masjid untuk solat Jumaat bagi setengah mazhab dikira wajib.
5                 Peluang bertemu dan berinteraksi dengan orang-orang mulia. Seorang ustaz. Seorang mualim. Seorang berilmu. Mereka berbeza dengan ulamak yang kita temui di Malaysia. Dalam kembara kita lebih ramai senarai orang mulia yang kita temui. Kita dapat bersama mereka. Ibarat kata orang jika kita bersahabat dengan penjual minyak wangi kita terwangi juga. Kita akan cenderung menuju kebaikan. Orang mulia penuh nasihat. Banyak pengajaran berguna. Cakapnya bermanfaat. Banyak yang membina.

Kembara dan bermusafir menambahnilai diri kita. Mungkin kita boleh membuat penilaian semua dalam banyak perkara yang selalu kita lalu. Kita selalu menjadi orang yang nakal. Melihat banyak kelemahan tetapi tidak berbuat sesuatu untuk memperbaikinya. Sekarang cuba sama-sama kita fikirkan. Sudah sampai masanya kita mensyariatkan pelancongan. Dalam agenda pelancongan ada konsep ibadat. Bagi yang Islam konsep ini sangat menarik. Pelancongan yang sentiasa berkiblat. Jadual solat dijaga. Ada tazkiraah. Ada kursus ringkas. Ada edaran bahan bacaan mengenai agama. Melancong kerana melihat kebesaran Allah. Menikmati ciptaan Allah sebagai pengajaran. Sumber menginsafkan diri. Kita belajar untuk mengambil yang baik. Pada masa yang sama meninggalkan yang buruk. Umpamanya kita jadikan amalan ucapan seperti:
ﻣﺎ ﺷﺎﺀ ﺍﻟﻠﻪ
ﺍﻟﺤﻤﺪ ﻟﻠﻪ
ﺃﺳﺘﻐﻔﺮ ﺍﻟﻠﻪ
ﺳﺒﺤﻦ ﺍﻟﻠﻪ
ﺇﻥ ﺷﺎﺀ ﺍﻟﻠﻪ

Termasuklah juga syahadah, selawat dan ungkapan-ungkapan zikir sebagai mengingati Allah sepanjang masa. Melancong bukan hanya memuaskan mata. Kita berpeluang mengamalkan Islam itu sendiri. Cara yang sangat simple dan tiada yang menyusahkan. Menjadikan kesemuanya di bibir kita. Ringan. Cepat. Tiada tekanan atau paksaan. Cuma kita mainkan di bibir kita sahaja. Kita singkirkan kata-kat seperti:

Wow
Fuyuh
Mak datuk
Perrrrh
Ok


Ayuh kembara ilmu. Banyak pengajaran dari bermusafir. Untuk kembara berikutnya cuba buka minda untuk melihat dengan mata hati. Mendengar suara yang tidak didengar dengan telinga sahaja. Tetapi didengar dengan hati. Buka yang dihidu hidung sahaja. Bahkan yang dihidu oleh pancaindera yang lain. Lihatlah warna yang berbagai. Saiz yang berbagai. Jarak yang berbagai. Rupa wajah yang berbagai. Bau yang berbagai. Suara yang berbagai. Perasaan kita yang berbagai apabila berinteraksi dengan sesuatu yang berbagai. InsyaAllah kembara kita akan lebih bermakna.

No comments:

Post a Comment