Monday, November 4, 2013

Bingkisan Dari Kaherah: Krisis Identiti dan Entiti Islamiyah
Jika kita tanya siapa orang Islam, tentu ramai yang dapat menjawab.

Mereka bersyahadah dan maklum akan rukun iman yang enam
Menunaikan rukun Islam yang lima
Berakhlak islamiyah.


Apabila berada dalam kumpulan ramai manusia, mungkin kita tidak dapat mengenalpasti mereka yang beragama Islam. Kerana Islam bukan warna kulit. Bukan nama. Bukan keturunan. Bukan kedudukan ekonomi. Bukan taraf sosial. Bukan pangkat. Bukan kelayakan akademik. Bukan gender. Banyak yang bukan dari ya. Muslim lebih sukar dikenalpasti berbanding Muslimah. Ada usaha untuk beridentiti Muslim seperti memakai jubah, memelihara janggut. Kopiah dan serban bukan universal. Orang Arab jarang-jarang berkopiah dan bererban. Mereka sekadar berjubah. Apabila mereka berpakaian Barat maka identiti Muslim terhakis. Hilang entiti yang seharusnya membezakan antara Muslim dan bukan Muslim. Jangan terperanjat. Orang Yahudi ramai yang berjanggut.


Suatu ketika dahulu pakaian Islam atau Arab yang berjubah dan berserban dipakai oleh sarjana-sarjana Barat. Pensyarah-pensyarah mereka berpakaian demikian. Pakaian berjubah dan berserban dianggap pakaian intelektual. Orang awam tidak memakainya. Hanya mereka yang dalam bidang kesarjanaan sahaja berpakaian begitu. Pakaian itu dianggap rasmi. Bila bertugas mereka memakainya. Mungkin juga kerana ingin membuang imej Islam mereka menggantikannya dengan mortar dan topi bulat seperti yang berada di kepala pemegang ijazah PhD. Sekarang ini pakaian kesarjanaan itu tidak wujud lagi di Barat. Hatta di negara Islam sendiripun. Hilang dentiti Islamnya. Entiti Islam dipadam dari dunia intelektual. Di kesemua negara Islam sekalipun tidak ada yang sedar hilangnya khazanah itu.


Muslimah Arab berbeza dengan Muslimah bukan Arab. Muslimah yang tinggal di Asia Tengah memiliki banyak ciri-ciri yang sama. Di negara-negara bukan Arab ciri-cirinya berbeza pula. Garapan yang berbeza mengikut adat dan resam yang berbeza. Aurat Muslimah adalah keseluruhan tubuh badannya secara fizikal kecuali muka dan kedua tapak tangan. Suatu ketika dahulu Muslimah Arab menutup keseluruhan tubuh badan mereka dengan pakaian yang longgar. Malah mereka memakai niqab. Menutup muka dan hanya menampakkan kedua mata sahaja. Tidak ada kerumitan. Tidak ada keganjilan. Menutup aurat sepenuhnya adalah perintah Allah SWT. Tidak ada apa yang hendak dipertikaikan. Kesemuanya termaktub di dalam al-Quran. Sepintas lalu lebih mudah mengenalpasti yang mana Muslimah dan yang mana bukan. Kita boleh bercakap mengenai keselamatan peribadi. Keselamatan sosial. Malah tidak kurang juga keselamatan nasab. Pakaian Muslimah yang kelihatan tidak menarik menghindar tarikan Muslim atau lelaki bukan Muslim.


Ingat kisah Nabi Nuh as? Banjir besar yang menenggelamkan bumi mengubah lanskap manusia dan kemanusiaannya. Setelah beberapa ketika kapal Nabi Nuh as terdampar di puncak gunung Judiy, ramai pengukut Nabi Nuh as yang meninggal hingga akhirnya tinggal Sam, Ham dan Yapith sahaja. Ketiga-tiga anak Nabi Nuh as ini memiliki cirri-ciri fizikal yang berbeza. Sam merupakan susur galur keturunan Caucasian. Ham menjadi keturunan Negroid. Sementara Yapith memulakan keturunan Mongoloid. Keturunan Sam berbadan agak tegap. Kulit putih kemerah-merahan. Hidung mancung. Bibir nipis. Rambut berwarna perang, putih, kemereh-merahan cokelat dan sebagainya. Mata pula biru, hijau, perak dan cokelat. Keturunan Ham berbadan tegap. Kulit hitam. Rambut keriting. Hidung besar tetapi tidak mancung.  Bibir tebal. Keturunan Yapith pula berbentuk sederhana. Kulit putih kuning. Mata sepet. Hidung kecil. Mulut kecil. Rambut hitam. Mata hitam.

Keturunan Sam memenuhi semananjung Arab hingga ke utara India. Mereka juga ke Barat dan menenuhi Benua Eropah termasuk Russia. Sekarang di Amerika Utara kerana penghijrahan. Keturunan Ham kekal di Arfika. Dibawa ke Amerika Syarikat. Keturunan Yapith pula menyebar ke Timur. Dari Turki hingga ke Cina, Mongolia, Korea, Jepun, Asia Tenggara dan kepulauan Polynesia. Orang India Merah di Amerika Utara dikatakan keturunan Yapith. Keturunan Yapith termasuk kita orang Melayu. Melayu dan Cina dari keturunan yang sama iaitu Yapith, anak Nabi Nuh as. Alhamdulillah kembara peulis ke beberapa negara menemukan penulis kepada sumber keturunan Yapith. Orang Turki banyak ciri-ciri Mongoloid. Berbadan sederhana. Mata sepet. Rambut hitam. Kulit putih kuning. Hidung kecil. Mulut kecil. Lemah lembut seperti orang Asia yang lain. Sopan santun.


Penjajahan Barat ke atas banyak negara di dunia mengubah lagi lanskap keturunan manusia. Yang paling berubah ialah identiti dan entiti bangsa dan keturunan. Muslimah paling banyak terpenaruh dengan gerakan emansipasi wanita Barat. Mereka mencari jalan keluar. Keluar dari identiti mereka yang sediakala. Mereka ingin bebas. Ingin berkerjaya. Mungkin ada sedikit niat untuk meniru wanita Barat yang lepas bebas. Media cetak dan media elektronik banyak memainkan peranan menyebarkan pengaruh Barat. Lahirlah industri hiburan yang tidak terkawal. Peluang pekerjaan dalam bidang ekonomi. Peluang-peluang lain yang ditawarkan oleh berbagai industri. Muslimah yang dahulunya berjubah dan berniqab berubah wajah. Kerana mengikut standard, maka pakaian Muslimah itu ditanggalkan sedikit demi sedikit. Mereka gantikan dengan pakaian yang semakin lama semakin sendat. Semakin lama semakin singkat. Semakin lama semakin mendedah. Semakin lama semakin menipis.

Hilanglah rupa bangsa. Hilanglah rupa agama. Yang kita lihat ialah wanita biasa yang serupa di mana-mana. Kadang-kadang hendak memberi salam sesama lelakipun penulis menjadi teragak-agak. Sesama keturunan Yapith tetapi beragama yang berlainan. Malah orang Melayu sendiri ramai yang ciri Yapitnya sangat menonjol.  Matanya lebih sepert dari orang Cina. Kulitnya lebih putih kuning berbanding dengan orang Jepun. Pakaian adalah petunjuk agama. Wanita penganut agama Kristian Orthodok di Russia umpamanya memakai tudung mengalahkan Muslimah. Dari kanak-kanak hinggalah orang dewasa. Muslimah pula enggan memakai tudung. Dikatakan tidak mengikut edaran masa. Bagaimana orang Russia? Tidak pula mereka ketinggalan. Sampai juga ke bulan. Kapal angkasa mereka sentiasa berada di angkasaraya. Maju menyaingi Amerika. Mungkin lebih lagi. Media banyak menutup berita mengenai mereka.Orang Islam kehilangan identiti dan entiti. Budaya islamiyah pula tidak terpelihara. Dunia pula semakin di hujungnya. Pada ketika orang Islam melupakan agamanya, orang yang bukan Islam mula tertarik kepada Islam. Apa-apa yang tidak kita pelihara maka Allah berikan kepada orang lain. Setiap hari terlalu ramai orang Barat menganut Islam. Baik di Britain. Baik di Amerika Syarikat. Baik di negara-negara Eropah yang lain. Begitu juga di India. Ramai yang mencari Islam kerana kebenarannya terserlah. Mereka mencari dan mereka mendapatnya. Ramai antara kita mengejar yang lain hingga keciciran milik kita yang hak. Jangan main-main dengan identiti dan entiti Islamiyah yang ada pada diri kita sendiri.

No comments:

Post a Comment