Thursday, November 7, 2013

Bingkisan dari Kaherah: Daulah Islamiyyah Yang TerpecahPengkaji ramai yang memahami istilah pecah dan perintah. Dasar orang Barat ini masih kekal diamalkan oleh orang-orang di bekas tanah jajahan mereka. Dari Portugis kepada Sepanyol kepada Belanda kepada British kepada Perancis kepada Itali kepada Jerman kepada Russia kepada Cina. Mungkin Jepun termasuk dalam kategori ini. Sekali pandang ianya hanya dasar politik. Ideologi yang berbeza. Cuba kita lihat ke dalam. Ke dasar sanubari nurani Islam. Apa implikasi dan impaknya kepada  Islam, dunia Islam dan orang Islam. Tanpa membuka mata hati mungkin kita tidak memahami apa-apapun yang terpapar di hadapan kita. Nampak tetapi kita tidak melihatnya. Ada tetapi maujudnya tidak memberi apa-apa erti kepada kita. Sambil belajar bahasa Arab di Mesir ini penulis cuba melihat betapa besar signifikannya dasar pecah dan perintah orang Barat ke atas Islam itu sendiri.


Sejak dari dahulukala bumi Arab adalah bumi anbia. Yang mula-mula diduduki manusia keturunan Adam. Masa yang berlalu meninggalkan sejarah yang berbagai. Antaranya kita melihat pendudukan Yunani dan kemudiannya Rom. Asia Tengah ini adalah kawasan yang strategik di atas muka bumi.

1                 Pertemuan Timur dan Barat.
2                 Laluan perdagangan rempah.
3                 Laluan perdagangan barangan dari Cina.
4                 Mana-mana kuasa yang bertapak di sini menguasai kesemua di atas.


Sewaktu empayar Yunani dan Rom berada di Jazirah Arab ini tiada usaha untuk memecahbelahkannya. Orang Arab dan tanah Arab diperintah secara tunggal. Sejak dari zaman Yunani bumi Syam sangat maju dalam banyak hal. Menjadi rebutan antara satu sama lain. Berbagai tamaddun berkembang seperti:

1                 Kerajaan Nabi Sulaiman as.
2                 Kaun ‘Ad iaitu kaum Nabi Hud as.
3                 Kaum Nabi Salleh as.
4                 Kaum Nabi Syuib as.
5                 Kaum Nabi Luth as.


Apabila Islam berkembang dari Madinah ke seluruh penjuru alam, manusia di Barat menjadi kelam kabut. Penguasaan mereka ke atas Jazirah Arab terlerai. Bangsa Arab bukan lagi bangsa yang dijajah. Bersama agama Islam, orang Islam menerobos ke Barat dan ke Timur. Di bawah Piagam Madinah daulah Islamiyyah adalah satu. Tunggal. Di bawah kerajaan Ummayyah dan Abasiyyah daulah Islamiyyah juga satu. Di bawah empayar Uthmaniah daulah itu masih satu. Barangkali titik tolaknya ialah Perang Salib yang akhirnya dimenangi oleh orang Islam di bawah pimpinan Sallahuddin al-Ayyubi. Kekalahan itu menjadi tamparan berat kepada Barat. Sebelum itu mereka berasa hebat kerana dapat mengusir Islam dari Andalusia yang telah diperintah Islam selama kita-kita tujuh abad. Kekalahan mereka kepada Sallahuddin menyerlahkan adanya:

1       Dendam Barat dan Kristian.
2       Dendam Kesumat Bangsa yang dimurkai
3       Dendam bangsa yang disesatkan


Rata-rata kepimpinan di Barat mengetahui bahawa selagi orang Islam kuat maka orang Islam tidak boleh dikalahkan. Selagi orang Islam berpegang dengan al-Quran selagi itu Islam kukuh. Bukan rapuh. Kerana itu mereka menggodam Empayar Uthmaniah yang berpusat di Turki. Berbagai perancangan dan gagasan yang mereka lakukan. Satu demi satu kawasan diduduki, diperintah dan diperlakukan semaunya atas nama menundukkan Islam. Pemimpin-pemimpin kecil dibantu untuk menegakkan negara-negara kecil yang lemah. Kerana itu kebergantungan kepada Barat berkekalan. Barat dianggap sebagai pelindung kewujudan negara-negara tersebut. Hingga sekarang ada negara Islam yang kewujudannya betul-betul bergantung kepada ihsan Amerika Syarikat. Kerana itu apa yang berlaku di Palestin tidak pernah diambil pusing. Rakyat mereka memikirkannya tetapi kepimpinannya tidak. Tiada negara Islam yang benar-benar kuat dan digeruni Barat. Dasar pecah dan perintah mereka menenggelamkan suara orang Islam. Hilang segala maya.


Barat mengasing-asingkan orang Islam sehingga terjadinya negara-negara kecil yang entah dari mana mulanya. Entah siapa yang menentukan sempadannya. Siapa pula menentukan haknya. British berada di bumi Syam. Perancis di utara Afrika. Begitu juga Itali. Sekarang baru kita mengerti. Rupanya agenda besar menanti kita. Negara Islam yang banyak tetapi kecil dibezakan dari segi politik. Dari segi ideologi. Dari segi budaya.  Kita hanya diperlihatkan perebutan kuasa pada peringkat zahirnya. Yang kita lihat penjajah berebut-berebut mencari tanah jajahan. Kita disibukkan dengan hal-hal yang tidak signifikan. Sementara itu orientalis pula menyibukkan orang Islam dengan perkara furu’ walaupun mazhab-mazhab yang sudah mantap menjadi ikutan tanpa masalah. Kita disibukkan dengan hal-hal yang kecil-kecil. Yang remeh temeh. Orang Barat melaksanakan agenda besar tanpa kita sedar. Agenda mega masih menanti hingga sekarang. Mereka memerah ekonomi dari bumi Arab untuk menindas orang Islam. Untuk memiskinkan orang Islam. Untuk melemahkan orang Islam.


Baru kita sedar betapa banyaknya minyak yang diperlukan Barat. Betapa minyak menjadi alat pembakar yang menghidupkan generasai Barat. Bayangkan senerio tanpa Barat. Negara Islam menjadi sangat kaya raya. Ironisnya kekayaan dari negara Islam mengkayakan Barat. Kekayaan negara Islam disimpan di Barat. Digunakan, digandakan perolehannya untuk mengkayakan diri mereka. Bukan mengkayakan pemiliknya iaitu orang Islam. Minyaknya diangkut ke Barat. Wang pembayarannya kekal di Barat. Minyak memaju dan mengkayakan industri mereka. Harta benda yang kekal di Barat semakin mengkayakan mereka. Negara Islam kekal majunya hanya merangkak lambat.


Sekarang kita mula melihat penjajahan agama. Orang Islam tidak bebas memakai pakaian Islam umpamanya. Mereka menggubal undang-undang untuk menguatkuasakan larangan itu. Masjid tidak boleh dibina sesuka hati. Terdapat undang-undang di Switzerland yang menghadkan ketinggian menara masjid supaya tidak melebihi bangunan tinggi di sesuatu kawasan. Seolah-olah kebebasan beragama berlaku di negara Islam. Toleransi orang Islam sangat tinggi. Tetapi tidak di sebaliknya. Kita tidak melihat dari dahulu bahawa perancangan Barat banyak agendanya. Bercapah ke berbagai bidang. Penjajahan kekayaan antara yang kita sangat jelas hingga kini. Ada sahaja yang mereka rancang untuk menjadikan orang Islam menjadi lebih miskin.Penjajahan fizikal sudah lama berlalu. Yang masih wujud ialah penjajahan minda. Minda kita masih dalam kotak yang sama. Kita tidak keluar kotak untuk melihat banyak kotak lain di sekeliling kita. Kotak-kotak itu lebih besar. Lebih universal. Lebih anjal. Lebih memberikan ruang untuk merubah dan menjadi lebih baik. Kita perlu keluar dari kotak lama yang sama sahaja bentuknya. Kita tidak lagi hanya boleh melihat bentuk dan saiz. Letak dan tempat. Kita perlu transgresi. Kita perlu mengapung. Kita perlu mencapah. Kita perlu menyebar. Kotak lama hanya tapak asas untuk kita mengerti sejarah yang bermula. Cari kotak lain yang lebih kondusif bersandarkan kepada kesedaran kita yang baru. Bina kotak yang lebih baik. Kotak yang menjadikan kita membina identiti dan entiti baru. Untuk makluman banyak negara di Asia yang sudah keluar dari kotak lama mereka. Kita bila lagi.

No comments:

Post a Comment