Saturday, November 9, 2013

Bingkisan Dari Kaherah: Ruang Niaga Yang Tiada Sudahnya
Seorang tokoh usahawan berkata bahawa sewaktu dia belum menceburkan diri dalam bidang keusahawanan dahulu dia tidak nampak apa-apa peluang dalam bisnes. Sesudah menceburkan diri dia mendapati bahawa dunia keusahawanan adalah bak lautan yang tiada tepinya. Terlalu banyak air dan daratannya pula terlalu jauh. Usahawan terpaksa mencari  pelabuhan. Ia berhenti dari satu pelabuhan ke pelabuhan yang lain. Melepas lelah dan mencari peluang yang lain di pelabuhan-pelabuhan itu. Benua dilintas. Lautan direntas. Masa pula bukan penghalang besar. Mata dan mata hati sentiasa dibuka. Yang mendengar bukan telinga tetapi firasat. Yang melihat bukan mata tetapi hati yang seni. Tamak bukan prinsip. Usaha yang tidak mengenal penat. Yang lain serahkan kepada Allah. Segala-galanya datang dari Allah. Izin Allah sahaja yang menentukan segala-galanya. Tanyalah usahawan. Tiada noktah dalam hidupnya. Apatah lagi jika usahanya itu kerana Allah.  Kesemuanya seperti mudah digapai tangan dengan izinNya.


Begitu juga apabila kita mula melangkah. Sebelum melangkah kita selalu tersekat dengan fikiran negatif.

1                 Bila hendak mula.
2                 Langkah kanan atau kiri.
3                 Langkah panjang atau pendek.
4                 Arah mana hendak dituju.
5                 Jauh atau dekat.
6                 Besarkah belanjanya.
7                 Adakah manfaatnya.
8                 Susah atau senang.
9                 Hendak buat apa lagi melangkah jauh atau dekat.
10            Elokkah masanya.
11            Apa kata orang nanti.


Jika terlalu banyak yang difikirkan maka langkah kita terhenti. Terlalu banyak penilaian. Yang kita perlukan hanya satu atau dua soalan sahaja. Langkahkanlah kaki ke hadapan. Walaupun barakahnya kaki kanan dahulu, apabila hendak melangkah jangan terlalu terikat dengan apa-apa. Cuma elakkan yang haram. Yang terlarang. Jika tiada halangan ambillah barakah kaki kanan. Apabila kita melangkah pastikan ke hadapan. Pandang ke kanan dan ke kiri. Pandang ke atas dan ke bawah. Pandang jauh dan dekat. Pandang ke hadapan dan sesekali menoleh ke belakang. Di hadapan ada tarikan. Namun jangan terlepas pandang bahawa di belakang mungkin ada bahaya menyusul. Maknanya langkah kita bukan lanhkah tanpa arah. Bila mula melangkah betulkan arah. Yang dipandang ada gunanya. Yang didengar ada manfaatnya. Yang terhidu ada natijahnya. Yang disentuh ada labanya. Malah debu dan pasir yang dilangkahi tetap ada gunanya.


Selalunya apabila kita menghentikan langkah, hayunan langkah berikutnya menjadi sukar. Apatah lagi apabila kita berhenti terlalu lama.  Apatah lagi jika kita selalu teringin untuk berehat. Berehat kerana Allah lain impaknya. Berhenti kerana penat lain pula kesannya. Orang yang berjaya tidak berehat kerana penat tetapi berehat kerana mengambil bafas baru yang lebih segar. Nafas untuk memulihkan tenaga. Untuk lebih gagah terus melangkah ke hadapan. Dalam hidup ini banyak yang menghalang kita. Apabila kita terlalu terikat dengan kerja makan gaji maka tergambar tarikh bersara. Tarikh pencen. Tarikh tamat usia guna. Kerana dirasakan sewaktu bekerja terlalu penat maka persaraan adalah waktu rehat yang berpanjangan. Memang betul jangkaan menjadi kenyataan. Tamat usia guna. Tidak lagi berguna. Tamat baki usia yang masih produktif. Usia yang masih banyak manfaatnya. Untuk menjadi bermanfaat kita tidak perlu lagi dibayar upah. Tidak perlu gaji. Tidak perlu ganjaran. Banyak keindahan hidup selepas bersara. Yang Bersara. Bukan Yang Berhormat. YB tanpa Dun dan tanpa Parlimen. Dunia menjadi pentas luas dan segar.


Ruang di sekeliling kita menjanjikan berbagai manfaat. Pilihan terlalu banyak. Kita sahaja yang perlu berada dalam suasana itu. Orang lain tidak perlu menentukan apa yang terbaik untuk diri kita. Kita mengetahui banyaknya keinginan kita. Kita maklum taraf kemampuan kita dalam berbagai hal. Jika tidak mampu banyak, dapatkan yang sedikit. Jika tidak pergi jauh, pergi ke destinasi yang dekat. Jika tidak lama cukuplah sekadar dalam jangka waktu yang sesuai. Sesudah bersara, dunia keusahawanan mungkin bukan bersesuaian lagi. Berkebun dan bertani mungkin bukan lagi masanya kerana tenaga sudah luntur menyusut. Makan dan minum rasanya melebihi dari cukup. Elaun pencen banyak juga bagi yang pernah menjawat jawatan tinggi. Mungkin sudah menimbunkan harta benda yang produktif untuk menambah kemampuan kewangan. Ketika dalam persaraan kelekaan dunia sudah tidak lagi memberi erti. Bukan lagi gelanggang terpilih.


Sewaktu muda banyak yang kita tinggalkan. Hal-hal yang fardhu ‘ain dan mungkin fardhu kifayah. Dalam usia yang masih berbaki elok dihabiskan dalam menuntut ilmu. Alangkah indahnya mati dalam menuntut ilmu. Ilmu yang bermanfaat. Menyempurnakan sesuatu yang mencacatkan hidup kita dahulu. Mencari semula yang terabai dahulu. Yang kita tinggalkan. Yang kita pinggirkan. Dahulu penulis berjinak-jinak dengan ilmu agama. Maklum serba sedikit perbincangan mengenainya. Namun masih selalu takut tersalah tafsir. Kerana setiap pada diri kita ada nilainya.

1                 Lisan kita ada pahala dan dosanya. Bercakap yang hak mendapat pahala. Jika tidak dosa yang tertanggung.
2                 Perbuatan kita ada pahala dan dosa. Yang baik tentulah pahala. Yang sebaliknya tentu pula berdosa.
3                 Pancaindera kita mungkin mendapatkan pahala atau sebaliknya. Memandang yang hak adalah pahala. Mendengar yang hak juga pahala.
4                 Malah yang tersirat dalam hati kita ada pahala dan dosanya.Penulis mencari kesempatan bersama isteri untuk mengembara. Rentasan masa dari kembara kami yang pertama pada tahun 1985 dahulu belum ada penamatnya. Masih banyak yang perlu digarap di hadapan mata dan di hadapan masa. Berada di bumi anbia lebih banyak ruang ilmu yang terlihat. Hari ini kami memulakan kembara al-Quran. Di Malaysia kita biasa membaca al-Quran Riwayat Hafs dengan Toriq al-Syatibiyyah.  Teringin pula membaca dengan Toriq Toyyibah atau di Malaysia dikenali sebagai Toriq al-Jazari. Di Kaherah sebenarnya lubuk ilmu. Penulis mencuba satu demi satu dengan izin Allah jua. Mudah-mudahan banyak manfaatnya untuk diri sendiri dan orang-orang yang ada di sekeliling penulis.  Kembara kami jauh dan lama. Tanpa kembara kami tidak keluar dari kotak masa. Kotak keselesaan yang kadang-kadang membelenggu usaha. Lagipun di luar kotak kebiasaan kami menemui sesuatu yang sentiasa baru dan segar. Kelainan yang mengindahkan hidup dalam usia yang berbaki. Berniaga di dunia ada pasang dan surutnya. Ada masanya mendapat laba yang banyak. Ada masa yang lain tidak mendapat apa-apa. Malah rugi sahaja. Kesemuanya fizikal yang maujud. Berniaga dengan Allah sentiasa mendapat laba. Laba di dunia dan laba di akhirat. Maujud dalam pemikiran. InsyaAllah. 

No comments:

Post a Comment