Tuesday, September 10, 2013

Transformasi Yang BerhormatKisah 1:

Saya berbual dengan beks seorang MP (Ahli Parlimen). Seorang sahabat sejak dari waktu di sekolah menengah. Kebetulan sama belajar di universiti. Dialog kami berdua.

Saya: YB, saya bercadang untuk menyumbang di kawasan YB.
YB:    Apa yang hendak you sumbng?
Saya: Dalam bentuk sesi motivasi di kalangan pelajar sekolah menengah.
YB:    Bagus jugak. Tapi you pegawai division one kan?
Saya: Ya

Perbualan kami terhenti setakat itu. Tersentap hati saya dengan sebutan division one itu. Saya banyak juga makan garam. Mengerti apa yang tersirat  di sebalik pertanyaan YB tersebut. Seorang sahabat yang saya kenal hati budinya tetapi memberi respons yang menjengkalkan hati saya. Saya tidak dapat mengagak apa yang pembaca faham dari dialog ringkas tetapi padat itu. Dialognya kecil. Namun implikasinya sangat mengesankan. Sebagai bukan orang politik saya memahami hati seorang YB. Menjaga domainnya sebagai orang politik. Seorang ahli politik banyak bertindak dengan syak wasangka. Cuba membaca yang tersirat. Memberi respons sewajarnya. Pembaca ingin tahu jawapannya?

1        Orang division one tidak boleh aktif dalam politik kepartian. Jawatan saya ketika itu dalam kategori tersebut. Division one.
2        YB tersebut khuatir saya membina kekuatan melalui ceramah motivasi di kawasan YB yang juga kampung halaman saya. Takut saya menjadi pesaingnya. Rakan-rakan saya di kawasan itu. Saudara mara saya di kaswasan itu/
3        Ungkapan , you division one sangat menghiris hati saya. Saya orang akademik. Politik hanya sekadar mengambil tahu sahaja.

Pada dasarnya penjawat awam yang berstatus division one dilarang terlibat dalam politik. Saya pernah menghadiri mesyuarat sebuah parti politik. YB yang menjadi pemerhati bahagian sangat berwaspada terhadap orang-orang yang berkelayakan division one. Bercakap tidak boleh. Bertanya tidak boleh. Berhujjah tidak boleh. Membangkang jauh sama sekali. Yang menjadi kemusykilan saya ialah mengangkat tangan dalam konteks menyokong atau membantah sesuatu cadangan dibolehkan. Bercakap tidak boleh tetapi menangkat tangan boleh.  Maknanya dalam parti politik orang yang dalam kategori dividion one dibisukan. Pada masa yang sama tangan mereka diperlukan dalam kiraan undi.  Seorang pegawai division one adalah ahli pasif. Orang pandai jangan harap mendapat tempat dengan mudah dalam parti politik. Dalam suatu kisah yang lain seorang ahli politik yang memiliki ijazah PhD tidak terpilih dalam pertandingan untuk jawatan ketua pemuda bahagian di sebuah negeri. Yang menang hanya seorang yang berkelulusan SPM. Bukan bermakna kelulusan SPM tidak bijak. Namun persepsi masyarakat begitu. Ada kekurangan dari segi akademik. Tidak terasah kognitifnya ke peringkat tinggi. Dalam apa keadaan sekalipun, kelayakan akademik adalah penting.

Kisah 2:

Saya menghubungai seorang YB yang baru menang dalam PRU13 yang lalu. Beberapa kali saya buat panggilan tidak berjawab. Datang pula sms meminta saya membuat sms sahaja. Kami berbalas mesej.

YB:    sms je. Saya sdg mesyuarat.
Saya: Assalamualaikum YB. Saya Haji Yusof dari Batu Pahat. Saya cadang nak                      jumpa YB. Bila agaknya YB habis mesyuarat. Saya di JB sekarang.
YB:   Berkaitan dgn apa ye? Boleh jelaskan.
(Saya jelaskan maksud hajat saya yang sebenar. Maaf ada kerahsiaan.)
YB:   Siapa ni?
(Saya terangkan butiran mengenai diri saya)
Selepas itu saya hantar gambar wajah saya supaya mudah dikenali.

Dialog melalui sms hanya setakat itu sahaja. Saya menjadi tawar hati. Tidak menghubunginya lagi hingga sekarang. Kecewa hingga ke dasar hati. Apa masalahnya dalam hal ini? Dalam kes pertama YB tersebut menjaga domainnya hingga tidak membuka ruang langsung untuk menambah baik dirinya dan domainnya. YB yang baru ini bekas seorang penjawat awam. Saya mengenalinya sekian lama. Banyak kali  bersamanya dalam majlis-majlis. Setelah menjadi ahli politik dia masih lagi memakai baju penjawat awam. Transformasi belum berlaku pada dirinya. Ada banyak perbezaan antara penjawat awam berbanding seorang ahli politik. Khususnya apabila mereka menjadi YB.

1                    Domain seorang penjawat awam hanyalah organisasinya sahaja. Dalam satu kawasan takluk yang kecil. Tugasnya khusus dan dikhususkan. Pegawai Tadbir Tanah hanya menjaga hal-hal yang berkaitan dengan tanah. Qadhi pula berkaitan dengan agama Islam. YB pula tugasnya mencakup semua perkara mengenai orang hidup dan mungkin juga orang yang sudah meningggal dunia.  Tidak ada pengkhususan yang khusus. Jika menjadi EXCO dia diberi tugas khusus di peringkat negeri tetapi melayani semua hal dalam kawasannya sendiri. Tanpa had.
2                    Penjawat awam bertugas lapan jam sehari. Lima hari seminggu. Bercuti semasa cuti umum. Cuti rehatnya mungkin 30 hari dalam setahun. Seorang YB bertugas 24 jam sehari. Tujuh hari seminggu. Tidak ada cuti semasa cuti umum. Tidak ada cuti rehat.
3                    Politik parti dan politik pejabat tidak sama. Ada kesamaan tetapi tidak sama. Politik pejabat melibatkan kewibawaan (authority), tanggungjawab (responsibility) dan penanggungjawaban (accountability). Dasar pejabat adalah jelas. Skop kerja adalah jelas. Spesifikasi jobnya jelas. Dalam politik parti everything is not impossible but not everything is possible. Orang politik jarang mengatakan yes. Tidak juga mengatakan no.
4                    YB baru tidak diberi pendidikan untuk menjadi true politician. Mereka menjadi ahli politik biasa-biasa sahaja. Dalam banyak hal YB gagal dalam berkomunikasi. Alat paling penting kepada ahli politik.

Apabila seorang rakyat berhajatkan wakil rakyatnya sewajarnya tidak ada hijab antara mereka. Terus dan telus. YB tidak perlu banyak soal. Banyak songel. Rakyat tahu YB sibuk. Namun rakyat didahulukan terutamanya pengundinya. Mereka yang memilihnya. Yang mengangkatnya berada dalam posisi itu sekarang. Bagaimana jika dialog berikut berlangsung?

Rakyat: Assalamualaikum YB. Saya nak buat temujanji dengan YB.
YB:       Waalaikum salam. Maaf saya sibuk sekarang. Boleh hubungi saya pukul                   5.00 petang ini?
Rakyat: InsyaAllah YB.


Tidak perlu bertanya siapa. Ada hal apa. Apa masalah. Boleh jelaskan. Dengan telefon mana ada ruang untuk memperincikan hajat hati. Letih jari mengetik teks panjang berjela. Tidak perlu hingga minta penjelasan siapa nama rakyat yang ingin membuat temujanji. YB adalah wakil rakyat. Bertugas untuk rakyat. Kata orang bijak pandai YB adalah hamba rakyat. Rakyat yang menjadi raja. Malangnya tidak ramai YB yang menghambakan diri. Rakyat kekal dirakyatkan. Untuk mereka yang beraspirasi untuk menjadi YB eloklah belajar protokol komunikasi. Bahasa diplomasi. Pendekatan diplomatik. Beradab dan berhemah. Usah sedikitpun terkurang adab. Secarikpun tidak. Jika itu berlaku cemarnya diri kekal diingat rakyat sampai bila-bila. Kadang-kadang rakyat bungkam dengan masalah mereka kerana YB tidak sensitif mengenal masalah rakyat. Tidak pula arif walaupun sekadar mengambil perhatian. Menyejukkan hati rakyat. Fikir-fikirkan. 

No comments:

Post a Comment