Saturday, September 7, 2013

Hidup Yang Semakin MahalMenjejak semula tanah tercinta tentulah banyak berbunga di hati. Meghirup udaranya yang segar. Memandang kehijauan yang meluas pandang. Tanah datarnya yang terbentang. Melaut di kejauhan. Bertemu anak cucu menyegarkan. Menyentuh dan mencium darah daging. Menatap cucu-cucu. Menimang dan memangku mereka. Membuai dan mendodoi. Mengingat zaman beranak kecil dahulu kala. Mulalah kembali tersibuk ke sana ke mari. Ada sahaja yang perlu dibuat. Yang perlu diselesaikan. Yang perlu diambil tahu. Menjadi tanggungjawab untuk merealisasikan kelangsungan kehidupan yang memang begitu. Yang perlu dibuat. Yang perlu dilaksanakan. Yang perlu ditutup fail kewujudannya. Siapalah kita tanpa membuat apa-apa yang berguna. Hal-hal yang memang tugas kita sendiri. Tanpa boleh memindahkannya  kepada orang lain. Cumanya yang sangat terasa ialah kos hidup. Semuanya terasa sangat mahal. Setelah berada di Mesir selama kira-kira dua bulan nikmat murah sudah tidak terasa lagi di Malaysia.

Nikmat bernegara bukan hanya merdeka. Nikmat itu perlu disatuni dalam berbagai aspek. Yang membahagiakan selalunya ialah kehidupan dalam serba serbi kemampuan. Ada dua hal yang melegakan. Pertama kos hidup yang rendah sementara taraf hidup pula yang tinggi. Atau keduanya, kos hidup tinggi dalam taraf hidup yang tinggi. Kedua-duanya bersandarkan kepada pendapatan boleh guna.  Bukan pendapatan kasar semata-mata. Becakap tentang hal-hal yang berkait dengan ekonomi perlukan penelitian minda yang tajam. Yang dilihat bukan fizikal semata-mata. Kita bercakap tentang nilai wang. Ianya bukan besar atau kecilnya wang  yang sukar difahami. Sukar juga memahami konsep kuasa beli. Mungkin perlu bahasa yang mudah. Bahasa yang paling dasar. Andaikan kita selalu mengisi minyak sebanyak RM20 setiap kali. Sewaktu minyak RON95 berharga RM1.90 dengan RM20 kita dapat mengisi sebanyak 10.5 liter minyak. Apabila harganya menjadi RM2.10 kita hanya dapat mengisi sebanyak 9.5 liter. Maksudnya kenaikan 20 sen sudah mengurangkan sebanyak satu liter. Bagi sebuah motorsikal satu liter boleh ditunggang sejauh berpuluh kilometer. Mungkin berhari-hari pergi dan balik kerja.

Jika kita mengisi minyak sebanyak RM20 setiap hari kita kehilangan satu liter setiap hari. Kita rugi sebanyak RM2.10 setiap hari. Andaikan ianya berlaku pada hari kerja sahaja. Kita bekerja lima hari seminggu atau 20 hari sebulan. Dan kira-kira 200 hari setahun. Mudah-mudahan pembaca sudah boleh mencongak. Setahun kita kehilangan 200 liter. Bermakna sebanyak RM420. Itu belum pergi berkelah. Belum pergi kenduri kahwin. Belum urusan keluarga. Belum urusan kerja di luar  kawasan. Dan perjalanan-perjalanan lain dalam kehidupan seharian kita. Jika orang membuat kenyataan bahawa 20 sen tidak perlu dibesar-besarkan orang itu tidak mengiranya dalam jumlah besar. Tidak dikira dalam jumlah minggu , bulan dan tahun. Dia hanya mengira angka 20 sen terus-terusan. Yang dilihat hanya 20 sen. Dia tidak melihat kesan pengganda (multiplier effect). Dia tidak melihat kesan rantaiannya (chain reaction) yang tidak dapat dinafikan. Jika dikatakan kita semakin miskin takut nanti ramai yang mencebik.

Kita baru bincangkan kesan kenaikan minyak hanya 20 sen seliter. Kita sudah rugi kira-kira RM420. Hanya minyak semata-mata. Apabila harga barang-barang lain melambung sekitar 10% atau 20% kerugian kita akan berlipat kali ganda. Bukan RM420 tetapi mungkin beribu-ribu RMnya. Atas alasan apa sekalipun harga barang-barang akan naik. Sudah mula naikpun. Kepada orang ramai yang difikirkan hanya 20 sen yang dilihat sangat kecil. Apabila berbelanja baru disedari bahawa barang yang dapat kita beli semakin kurang berbanding dahulu. Timbangannya semakin ringan. Kuantitinya semakin kurang. Kualiti mungkin sama. Jika kita membeli kuih ada dua kemungkinan. Saiznya mungkin semakin kecil atau jika saiznya sama harganya pula semakin mahal. Sebab itu ahli-ahli ekonomi tidak bercakap hanya nilai yang dilihat. Sebaliknya dilihat juga nilai rantaianya. Nilai yang terkait. Nilai yang berganda-ganda kesannya. Tidak semua orang memahami struktur dan kesan ekonomi. Walau bagaiamanapun cukuplah memahami bahawa barang yang kita beli dan bawa balik semakin berkurangan atau semakin mahal.

Pengalaman saya di negara orang berlainan sekali. Ubi keledek di Kaherah hanya 2.50 junaih sekilogram. Atau RM1.15 sahaja. Begitu juga cili merah. 2.50 junaih atau RM1.15. Buah anggur 6.00 junaih atau RM2.70. Di Batu Pahat anggur dijual sekitar RM25.00 sekilogram. 10 kali ganda harga di Mesir. Di Kaherah. Ubi keledek di Malaysia RM3.90. Cili merah sekitar RM9.00. Jika harga sebegini berlaku di Kaherah, huru hara negara. Di Malaysia ramai yang hanya terliur. Di Mesir makan anggur perkara biasa. Begitu juga di USA. Negara yang disebut land of plenty.  Memanglah nilai dollar tiga kali ganda ringgit Malaysia tetapi kos hidup di sana rendah. Saya telah tinggalkan USA 27 tahun yang lalu. Namun saya rasa buah anggur di sana sekitar RM3 sahaja. Di Malaysia semua peniaga berlumba-lumba menaikkan harga barang. Pemerintah pula membiarkan keadaan itu terjadi. Mudah. Apabila peniaga banyak untung, kerajaan banyak dapat cukai. Siapa sebenarnya yang membayar cukai itu. Peniaga tidak membayar dari poket mereka sendiri. Yang mereka bayar kepada kerajaan ialah wang pengguna. Siapa pula pengguna jika bukan rakyat jelata. Kita semua. Saya, tuan, saudara mara kita, sahabat handai kita dan jiran-jiran kita. Di negara lain mereka berusaha mengurangkan kos supaya pengguna menikmati kehidupan yang lebih selesa. Bukan menghimpit rakyat. Bukan menyesakkan nafas. Bukan menjerut leher dan perut.

Ekonomi di negara barat adalah laissez-faire. Pasaran yang menentukannya sendiri. Tetapi, tetapi, tetapi usahawan di sana berusaha meminimumkan kos. Economic of scale untuk mengurangkan kos tetap. Fixed costs. Penjimatan kos dikembalikan kepada pengguna. Maka barang-barang keperluan harian sangat rendah harganya. Nikmat untuk semua orang. Semua rakyat. Barangan mewah barulah tinggi harganya. Hanya untuk mereka yang berkemampuan. Rakyat biasa membeli barangan mewah yang sudah terpakai. Kerajaan menjadi pengadil. Pengawal. Menaik atau  menurunkan harga mengikut tuntutan ekonomi pada sesuatu ketika. Malang. Kita belajar ekonomi tetapi tidak mengaplikasikannya  untuk faedah ramai. Maslahah umum tidak diberi perhatian. Terasa benar di negara orang banyak murahnya. Terasa pula di negara sendiri perit kehidupan.

Kepada mereka yang berpendapatan tinggi kenaikan apa-apa barang tidak pernah membebankan mereka. Pendapatan mereka ratusan ringgit sebulan. Ada yang berjuta-juta ringgit yang mereka perolehi. Kenaikan harga tidak menjejaskan kehidupan mereka. Membeli minyak kepada mereka seperti membeli air mineral. Bagai penjawat awam di peringkat tinggi atau penjawat politik, membeli minyak bukan hal besar. Mereka mampu. Elaun bukanan untuk keraian sahaja beribu-ribu ringgat jumlahnya. Mereka tidak terasa tergigit. Tidak terasa tergigit. Tidak mungkin terhimpit dan sersepit. Mereka harus memandang ke bawah. Ke lapangan. Tidak semua orang mampu berhadapan dengan kenaikan harga. Yang belum membeli rumah umpamanya, semakin jauh harapan dan impian mereka. Bantuan one-off sekali setahun tidka banyak membantu mereka. Yang lebih baik ialah penurunan harga barang-barang. Mereka menikmati saat-saat sebegitu. Hal-hal harian. Paling lama cerita minggu. Tidka bulan atau tahun.


Golongan berpendapatan rendah inilah yang kuat menyokong mana-mana kerajaan di dunia. Sewajarnya mereka mendapat nikmat itu. Nikmat harga rendah. Kehidupan bertaraf tinggi. Hidup dalam suasana yang lebih mewah. Banyak pilihan. Beri mereka pilihan.    

No comments:

Post a Comment