Tuesday, July 30, 2013

Bingkisan Dari Kaherah: Murah dan PercumaBila orang kata murah mungkin ada yang tidak percaya. Bila dikatakan percuma tentulah bertambah lagi tidak percaya. Pada hakikatnya itulah realiti berada di bumi anbia. Pengalaman yang sama di Amman dan di Kaherah. Kebetulan kedua-duanya berkaitan dengan cili segar. Lada besar kata orang Johor. Ada yang merah dan ada yang hijau. Di negara Arab warna ladanya ada tiga. Hijau kerana masih muda, merah yang sudah masak dan warna kekuningan dalam dua versi warna. Kuning kekuningan dan merah. Jika di Irbid tiga kilogram hanya 1JD atau sama dengan RM4.60. Kira-kira RM1.50/kg. Di Kaherah rasanya lebih murah lagi kerana 2LE/kg. Sama dengan RM0.88 sahaja sekilogram. Di Amman saya membeli kira-kira 10 biji lada. Ditimbang tetapi pekedai mengatakan majanan atau gratis (Indonesia) atau percuma. Beberapa hari lepas perkara yang sama berlaku di Kaherah. Saya membeli lada merah kira-kira 350 gram. Atau 0.75LE. Sampai dikaunter ianya tidak dikira. Percuma lagi.

Ada beberapa implikasi tentang perniagaan di kalangan orang Arab. Orang Islam. Walaupun mereka tidak semaju yang kita harapkan namun pertimbangan berat diutamakan.

1        Timbangan dan sukatan tidak dikurangkan. Mesti dilebihkan. Cuba belek semula sejarah Nabi Syuib. Kaum Madyan dimusnahkan oleh Allah kerana mereka suka mengurangkan timbangan dan sukatan. Kerana itu saya dapati orang Arab melebihkan timbangan apabila menjual. Melebihkan sukatan apabila perlu diukur atau disukat. Menyelamatkan diri supaya tidak diazab seperti kaum Nabi Syuib. Bagaimana di Malaysia? Kadang-kadang peniaga Islam menjadi tidak Islamik. Barang-barang sub-standard, harga dilambungkan. Jadi kemaruk dengan keuntungan sedangkan akhirnya pengguna sedar tertipu. Perniagaan jadi menguncup selepas itu.
2        Peniaga di negara Arab ada konsep sedekahnya. Sedikit yang memadai. Cili yang hampir setengah kilogram dikira banyak jika di Malaysia. Saya rasa bukan kebetulan. Dua kali bukan kebetulan. Tentu ini amalan. Tidak terlalu berkira. Yang sedikit diabaikan. Dikira tetapi tidak dimasukkan dalam jumlah yang perlu dibayar. Hanya apabila kita semak bil kita dapati ada barang yang tidak dikira. Alhamdulillah. Rezeki dari Allah.

Sekarang sudah hampir hari raya. Menjelang hari yang selalunya dibesarkan oleh orang Islam di negara-negara nusantara. Tidak di negara Arab. Saya tinggalkan Malaysia sebelum pilihanraya. Selepas pilihanraya, datang pula Ramadhan. Sekarang menjelang hari raya. Amalan yang sudah terbiasa ialah barang-barang naik harga selepas pilihanraya. Kenapa? Tak tahu. Mengapa? Tak tahu. Wajarkah? Tak tahu. Semua orang kena tanggung bebannya. Percuma? Mana ada. Jangan harap berlaku di Malaysia. Di Batu Pahat, Johor rasanya cili besar sudah melebihi RM10 sekarang. Dua hari menjelang hari raya pastinya harga meningkat lagi. Ada dua saranan:

1        Tanam lada tiga bulan menjelang hari raya. Tanah banyak dan luas. Dalam pasu pun boleh. Tanah di kampung apa kurangnya. Berhektar-hektar keliling rumah.
2        Ubah menu makanan. Kurangkan cili. Atau ubah adat dari memasak atau memakan makanan yang banyak cili dan bahan-bahan yang biasa.
3        Kena ada satu gerakan yang boleh menggempur kebiasaan ini. Masak ala kadar. Bukan wajib. Sunat sahaja. Tetapi jika hingga taksub, bahaya juga. Malah banyak juga berlaku pembaziran. Pahala yang bertukar menjadi dosa.

Satu lagi yang tidak dapat dipecahkan ialah kitaran perniagaan. Orang Islam Melayu tidak menguasai pasaran sayur-sayuran. Hanya menempel restu orang lain. Kerana itu kita tidak dapat mengawal keadaan. Kerakusan untuk menangguk keuntungan sangat tinggi. Kesempatan kerana adat yang terlalu diikut rasa. Membinasakan tabungan sahaja. Membinasakan ekonomi yang sedikit. Ekonomi yang sempit. Merugikan dalam jangka pendek dan jangka panjang. Kita menang politik tetapi kalah habis dalam ekonomi. Ko. Knock out. Habis. Saya teringat cili merah berharga RM20 pada tahun 1991. Di Ipoh hanya RM6. Sebabnya? Orang Ipoh tidak menggila menggunakan cili merah. Mereka memasak menu lain. Tidak taksub kepada cili merah. Orang Johor (maaf orang Jawa) seharusnya berubah paradigma. Kawal kebiasaan supaya kebiasaan itu tidak dimanipulasi oleh orang lain. Anak-anak yang balik kampung jangan pula menagih makanan tradisi yang mahal harganya sekarang. Buang kebiasaan itu. Masak makanan lain yang lebih mudah.

Lagi satu, jangan berlumba-lumba membunuh diri pada hari raya ini. Selepas hari raya darah tinggi meningkat. Gula dalam darah meningkat parasnya. Gaut menjadi-jadi. Demam melibatkan ramai orang. Kesemuanya gara-gara memakan makanan yang tinggi lemaknya. Tinggi karbohidratnya. Tinggi kolestrolnya. Tinggi gulanya. Itu belum mentega, minyak sapi, margerin, krim, gula dan sebagainya. Belum lagi penaik, pengawet, pewarna, perasa dan entah apa lagi yang dipaksa masuk ke dalam perut. Sesak sampai ke dada. Banyak makanan adalah dalam konsep sedekah. Ramai yang memberi makanan percuma. Masalahnya masing-masing cuba membunuh satu sama lain. Mungkin kita cuba lebih santai. Makan apa yang ada. Sayur masak air. Atau celur sahaja. Jantung pisang banyak. Pucuk paku banyak. Pusuk ubi banyak. Pucuk manis banyak. Kangkung banyak. Bayam banyak. Keliling rumah dan keliling kampung penuh dengan sayur. Tumbu-tumbuhan yang boleh dijadikan sayur. Kurangkan kelapa dan minyak. Pelihara ayam sebanyak-banyaknya. Ayam kampung mahal dijual. Dimakan lebih berperisa. Cuma jangan dilepaskan begitu sahaja. Dikawal dan diberi makan secara berkala. Seperti ayam komersil. Supaya ayam itu tidak makan yang bukan-bukan.

Saya ingin kembali memilih. Ramadhan atau hari raya. Jika kita memilih Ramadhan maka hari raya menjadi event yang kita kesampingkan. Subdued. Maksudnya kita tetap beraya tetapi ala kadar persediaannya. Beraya kerana telah berjaya tamat menjalani Ramadhan. Makan ala kadar. Pakaian ala kadar. Persediaan lain ala kadar juga. Sukar sungguh hendak membuang kebiasaan ini. Yang penting ibadat. Takbir, tahmid dan tahlil. Yang penting ibadat. Ibadat. Ibadat. Kegilaan berhari raya dengan berlebih-lebihan wajar dikurangkan. Disederhanakan. Cuba fikirkan habis-habis. Semasak-masaknya. Sedalam-dalamnya. Sewaras-warasnya. Kita orang Islam sentiasa dalam kerugian. Kita beli berbagai persiapan, orang lain yang untung. Bukan orang kita. Kita beli berbagai pakaian. Orang lain yang untung. Kita bergaya sakan. Orang lain yang untung. Orang kita hanya mendapat serpihan dari keuntungan besar yang dikaut oleh orang lain. Kenapa kita tidak muasabah diri supaya kita berkira dengan  keadaan yang seperlunya.

Orang Islam Melayu tidak menyedari bahawa mereka banyak menyumbang kepada kenaikan harga barang-barang.

1        Kita tidak kisah harga barang meningkat.  Dah nak naik macam mana. Terlalu berserah. Ada mekanisma yang boleh menurunkan harga. Bincanglah dengan mereka yang arif. Jangan ikut lurus bendul sahaja.
2        Adat kita terlau terikat sehingga tidak mahu mengubah kebiasaan. Tiap kali musim perayaan harga barang mesti naik. Jika tidak membeli tidak ada orang Melayu yang sakit atau hingga meninggal dunia. Tidak seronok. Seronok hanya perasaan. Seksa poket tiada siapa yang ambil peduli. Wang tabungan bocor tiada siapa yang peduli. Tahun ini pula bonus hanya setakat RM500. Jika kebisaan tidak diubah, RM500 hanya cukup untuk membeli beberapa kilogram daging dan ayam.


Sampai masanya kita meneliti semula diri kita. Kembalikan yang hak. Berbelanja yang hak. Membeli yang hak. Yang perlu sahaja. Yang kerananya kita kebulur jika tidak ada. Kesihatan terganggu jika tidak ada. Tenaga pupus jika tidak ada. Yang perlu dan perlu sahaja. Kita yang boleh mengubanya. Jangan harap pada orang lain. Paling tidak baik ialah marah pada orang lain. Kita yang perlu mengubahnya. Bukan orang lain.

No comments:

Post a Comment