Saturday, July 27, 2013

Bingkisan Dari Kaherah: Matematik Dalam Proses Membina Sebuah RumahSewaktu saya membina rumah dahulu saya kontrakkan kepada seorang Melayu. Dalam senarainya banyak rumah yang telah dibina. Saya tidak pula menyiasat penuh setakat mana kejayaannya membina rumah. Standard yang dicapainya dan sebagainya.  Rumah saya yang dikontraknya mengambil masa 20 bulan. Selalunya 8 bulan sudah siap. Tetapi rumah saya 20 bulan. Hampir setiap hari saya memantau apa yang dikerjakan ke atas rumah itu. Dari meratakan tanah hinggalah siap. Kemajuan hariannya sangatlah perlahan. Kadang-kadang no progress. Tidak ada tanda kerja. Tiada barang untuk dikerjakan. Membina bangunan di kalangan kontraktor Melayau seperti juga menjual pisang goreng. Asal laku. Asal buat. Asal jadi. Asal siap. Kita yang hendak duduk sakit jiwa dibuatnya. Rumah lama siap. Kita terus menyewa rumah. 20 bulan tolak 8 bulan bermakna 12 bulan saya menanggung sewa rumah. Beribu juga habisnya.

Selepas membina rumah saya dapati ada beberapa hal lagi yang perlu penambahbaikan. Kontrakkan kepada kontraktor Melayu. Sama juga. Banyak songelnya. Banyak dalehnya. Lisan bicaranya seperti yang terbaik dalam dunia. Hasil kerjanya tidak juga seberapa. Ada bahagian bumbung rumah saya yang bocor. Berbagai orang yang datang. Berbagai idea. Semuanya tidak menjadi. Bocor tetap bocor. Akhirnya ambil juga kontraktor Cina. Pakar bumbung. Kerjanya hanya berkaitan dengan membetulkan bumbung. Tiada kerja lain. Dipanjatnyalah bumbung. Naik hanya sekali sahaja. Apabila turun dibentangkan kosnya kira-kira RM18,000. Saya senyap sebentar. Kira terduduk jugalah. Tawar punya tawar. Kurang RM500. Bincang punya bincang boleh bayar ansur. Alhamdulillah. Memang bumbung yang perlu dibaiki tetapi untuk itu:

1         Datang kontraktor elektrik. Kipas dan lampu perlu ditanggalkan. Akan dipasang semula kemudian.
2         Datang kontraktor siling. Ditanggalkan yang lama. Akan diganti kemudian.
3         Setelah siap bumbung diperbetulkan siling dibuat semula. Kipas dan lampu dipasang semula. Datang pula kontraktor cat. Siling dicat.
4         RM17,500 bukan untuk bumbung sahaja tetapi untuk semua kerja yang berkaitan.
5         Saya betulkan juga bilik air. Datang kontraktor lain.
6         Bertulan paip air. Datang kontraktor lain.
7         Buat pintu gelongsor (sliding door). Datang kontraktor lain.
8         Kesemua mereka dirangkaikan kepada kontraktor bumbung.

Kesemua mereka tidak bekerja dengan kontraktor bumbung tetapi semua bayaran melalui kontraktor bumbung. Yang menakjubkan ialah, kontraktor yang berbagai-bagai itu hampir serupa peribadinya. Banyak kerja dan tidak banyak cakap. Bersedia mendengar dan melayani kehendak kami yang membayar mereka. Tidak banyak cerita. Tidak ada yang merungut. Tidak ada yang masam muka bila diajak berunding. Hati pelanggan dipuaskan. Saya tidak menghubungi setiap seorang daripada mereka. Semuanya diuruskan oleh kontraktor bumbung. Sebenarnya ada juga kerja-kerja tambahan yang tidak dikira. Mungkin terlalu kecil untuk dikira. Atau juga dijadikan tarikan pelanggan. Tidak terlalu berkira. Walaupun bukan Islam konsep sedekah diamalkannya. Ada lebih dan kurangnya. Tidak melahap apa sahaja yang ada. Berkira apabila mengambikira upah dan belanja. Tetapi tidak menekan. Ahlamdulillah setelah beberapa tahun masalah bocor dapat diatasi.

Saya ingin kembali kepada masalah kontraktor Melayu. Kebanyakan mereka memiliki keberanian untuk mengambil kerja-kerja kontrak. Maafkan saya. Ramai antara mereka pengalamannya cetek. Tidak mahu belajar untuk memperbaiki diri.

1        Bajet selalu diabaikan.
2        Jadual kerja tidak ada. Tiada matematik. Apatah lagi simplex method, critical path method (CPM), program evaluation and review technique (PERT), decision tree, stock management dan banyak lagi yang diamalkan dalam kejuruteraan.  
3        Tidak ada waktu mula kerja dan tamat kerja yang standard.
4        Tidak ada jadual hari kerja yang standard.

Apabila kesemua yang tersebut diabaikan maka tiada jangkamasa yang dapat ditetapkan. Apabila tuan rumah daif dalam hal perundangan maka kontraktor bebas membuat ta’rifannya sendiri tentang masa dan kualiti. Sebagai contoh tentang ta’rif lewat. Jenis-jenis kelewatan. Kesemua ini memerlukan suatu kefahaman yang mendalam. Hanya mereka yang faham dan berpengalaman sahaja dapat membuat kontrak yang adil. Seorang sahabat saya di Kluang menerima bayaran kembali sebanyak RM11,00 kerana kontraktor lewat menyiapkan rumahnya. Rumah saya yang lewat sehingga 20 bulan tidak memberikan apa-apa kepada saya. Berbagai-bagai masalah yang cuba saya bantu. Hasil kerjanya kurang memuaskan mengikut standard saya. Saya terima juga ketentuan yang ada. Antara masalah pekerja  Melayu pula ialah:

1         Lewat memulakan kerja. Datang pukul 8.30 pagi baru hendak sarapan. Merokok dahulu. Sembang sekejap. Pukul 9.30 pagi baru hendak memulakan kerja. Setengah jam atau satu jam berhenti pula untuk merokok. Pukul 12.00 tengahari sudah berhenti untuk makan tengahari.

Sebagai perbandingan, pekerja Cina memulakan kerja tepat pada pukul 8.00 pagi. Tidak berhenti untuk minum atau merokok. Pekerja di Jordan memulakan kerja pada pukul 7.00 pagi. Kira cerah matahari. Bukan kira waktu.

2         Pekerja Melayu menyambung kerja pada pukul 2.30 petang atau lebih lewat.

Pekerja Cina memulakan kerja tepat pada pukul 2.00 petang. Dari Ipoh hingga ke Batu Pahat itulah amalam  mereka yang saya lihat. Rehat selama dua jam meeka habiskan untuk makan, merokok dan tidur. Sempat tidur.

3         Pekerja Melayu berhenti kerja pada waktu petang mungkin pada pukul 4.30 petang. Masing-masing berkejar hendak balik.

Pekerja Cina berhenti kerja pada pukul 5.00 petang. Sebelum balik mereka kemas dan sapu tempat mereka bekerja. Tidak ada sepah selepas kerja. Saya belum jumpa pekerja Melayu yang berkemas atau menyapu bekas kerja mereka sebelum meninggalkan tempat kerja.

4         Pekerja Melayu cuti hujung minggu. Kadang-kadang cuti juga apabila ada kenduri kendara. Komitmen terhadap kerja tidak ada.

Pekerja Cina cuti hanya pada hari Ahad sahaja. Tidak ada cuti lain kerana orang Cuna biasanya mengadakan kenduri kendara pada waktu malam.

5         Kontraktor Melayu sangat berharap kepada bayaran pendahuluan dan bayaran progress. Tanpa keduanya kewangan mereka sesak dan mereka tidak boleh bernafas. Maknanya kontraktor Melayu kekurangan modal.

Kontraktor Cina tidak berharap sangat kepada bayaran-bayaran tersebut. Yang penting bayar. Kontraktor Cina memiliki sumber modal.

6         Kontraktor Melayu cukup dengan satu kontrak pada satu-satu ketika. Bayangkan selama 20 bulan berapa keuntungan yang boleh diperolehi. Pekerja tidak ada masalah. Kontraktor yang menanggung kos masa. Bukankah masa itu emas? Tidak diterjemahkan dalam bentuk ringgit. Masalah besar jika tahap kearifan tidak tinggi.

7         Kontraktor Melayu tidak memiliki pekerja mahir yang berbagai. Semua pekerja dianggap boleh buat semua kerja.

Pekerja Cina berbeza. Setiap seorang memiliki kemahiran yang berbeza. yang membuat pintu dan tingkap berbeza dengan yang memasang kunci. Yang menyimin dan yang mengecat berbeza. Yang membuat tingkap kayu berbeza dengan yang membuat tingkap besi dan sebagainya. Pekerja Cina membuat pengkhususan. Pekerja Melayu banyak jack of all trades. Kualiti tidak difikirkan dengan mendalam.

8         Kontraktor Melayu tidak memiliki pekerja yang memahami seni atau yang berkaitan dengan seni. Sakit jiwa apabila pekerja mengetuk kekisi kayu yang berseni sesuka hati. Atau tiang tangga diketuk bagai hendak pecah.

Banyak yang perlu diperbaiki oleh kontraktor Melayu. Slogan-slogan sahaja tidak memadai. Tidak menjanjikan kepuasan kepada pelanggan. Membina rumah adalah sesuatu yang penuh nilai dalam kehidupan seseorang. Apabila siap rumah itu ingin dihuni dan dinikmati fizikal dan seninya. Ia seharusnya mendamaikan. Saya sarankan supaya kontraktor Melayu:

1        Pelajari the latest technique. The state of the art.
2        Bina rangkaian rakan kontraktor yang berbagai.
3        Tumpu kepada satu bidang sahaja untuk membina kemahiran. Rangkaian membantu memperluaskan kerja. Peranan sub-kontraktor.  
4        Latih seberapa ramai pekerja mahir. Tangkap seberapa banyak kerja kontrak.
5        Jadualkan kerja supaya setiap kontrak disusun mengikut susunan kerjanya. Jangan bercampur aduk.
6        Sediakan bajet yang menasabah. Kontraktor hendaklah makan gaji kepada dirinya sendiri. Wang yang berada dalam poket bukan haknya. Wang itu hendaklah disimpan. Ia harus menguatkan semangat untuk mengambil elaun bulanannya sahaja. Jangan makan wang yang melebihi elaun bulanan. Perniagaan nanti menjadi tunggang langgang.


Kembalikan kepercayaan bangsamu kepada dirimu. Ubah sikap. Ubah kemahiran. Berniaga mesti diurus secara berniaga. 

1 comment:

  1. Tuan,
    Boleh share nama dan contact details kontraktor bumbung tu? Rumah parents saya pon sama masalah. Kontraktor asal buat tak betul. Lepas tu lepas tangan.

    f.badiran at gmail dot com.

    ReplyDelete