Monday, April 30, 2012

Tulisan Jawi Di Oxford Street


Suatu ketika dahulu tulisan Jawi dominan di Tanah Melayu. Semenanjung Malaysia. Selepas merdeka kita masih kental dengan tulisan Jawi. Sayangnya ada tokoh yang tidak sensitif dengan budaya bangsanya sendiri. Sekolah dan sistem pendidikan yang sewajarnya menyuburkan tulisan Jawi menjadi kekosongan dengan agenda Jawi. Ditamatkan peranannya sebagai penyampai komunuikasi. Jawi bukan lagi medium bahasa tulisan secara rasminya di Malaysia. Tulisan Jawi bukan lagi sebagai penting. Bukan lagi ikon tamadun bangsa yang telah dibina beratus tahun lamanya. Begitulah di Perlak. Di Masai. Di Kampar. Di Melaka. Kerananya hingga sekarang tulisan Jawi hanya suatu sejarah yang parah dan memeritkan untuk mengingatnya. Rasional yang tiada nilainya.

Sangat ironis seorang profesor dari Korea Selatan menangis kerana kesayuan yang terlalu menusuk hatinya. Bagaimana suatu bangsa membuang warisannya. Menyisih pesaka nenek moyangnya. Menyingkirkan nadi jiwa bangsanya sendiri. Melemparkan sejauhnya jatidiri bangsanya. Entiti bangsanya. Dilakukan dengan sedar tanpa silu. Peristiwa memilukan itu berlaku pada tahun-tahun 60an. Setelah 50 tahun berlalu seorang insan dari sebuah negara yang tiada kaitan dengan tulisan Jawi melihat intan dan cahaya padanya. Kita melihatnya sebagai kaca. Orang melihatnya sebagai intan. Dengan sinarnya yang memancar jauh. Memaut hati yang tertawan syahdu. Harganya yang mahal. Tersurat padanya ketinggian tamadun. Tersirat padanya tamadun yang  telah mendarah daging. Yang telah menghirup semangat suatu bangsa. Kalah dalam perjuangan diterima sebagai lumrah. Namun membuang suatu warisan tentulah tiada rasionalnya. Sedikit sasau. Telah berlaku kecelaruan identiti. Malangnya bangsa yang tidak mengenal bangsanya. Sebal yang mendalam. Mereka yang seusia saya amat mengetahui. Anak-anak muda galilah sejarah ini. Ada yang telah terhakis dari dirimu.

Sejarah telah mempersadakan bahawa Raffles telah menulis surat kepada Sultan Hussein Shah di Temasik (Singapura) dalam tulisan Jawi. Cair Sultan Hussein dibuatnya. Tulisan Jawi membuka ruang yang sangat luas kepada British bertapak di Temasaik bermula secara rasminya pada tahun 1819. .  Ulamak dahulu menulis dalam tulisan Jawi. Himpunan hadith Bahrul Madzi karangan Idris Marbawi dalam tulisan Jawi. Himpunan hadith ini ada di mana-mana perpustakaan di banyak negara Islam. Mereka menyangka tulisan itu tulisan Arab. Jawi yang menjadi tersohor. Begitulah juga kitab-kitab lama. Selain daripada itu hikayat-hikayat lama juga dalam tulisan Jawi. Hikayat Ahmad Muhammad. Terjemahan buku-buku detektif Arab seperti Rokumbul dari Mesir. Itu belum lagi syair Dandan Setia. Buku-buku pantun. Di selatan Thailand ulamak-ulamaknya menulis dalam tulisan Jawi. Semuanya itu masih dirujuk sebagai khazanah alam Melayu. Manuskrip-manuskrip lama ini masih banyak tersimpan di Barat khususnya di Britain.

Hari itu, Jun 1986 saya menelusuri Oxford Street di London. Kami berlapan, termasuk seorang teman yang belajar di London, window shopping dari sebuah kedai ke sebuah kedai yang lain di sepanjang jalan itu.  Sampai di sebuah kedai saya jadi terpempan, terpacak kaku. Terdiam, terkebil-kebil bagai mimpi yang sukar dipercayai. Melihat tulisan Jawi dalam sebuah almari pameran yang bercermin bersih. “Tolong jangan sentuh!”. Allahuakbar. Saya tidak tahu perasaan saya. Terkejut. Kagum. Aneh. Bagaimana orang putih boleh mempamerkannya di kedainya. Di sebuah kota besar yang bernama London. Kota besar yang gah di seluruh dunia. Nak tahu kedai apa? Pada tahun-tahun 80an bunga kaca sangat popular di kalangan orang Melayu. Antara yang ramai membelinya bukan siapa-siapa. Orang Melayu yang kaya tetapi tidak boleh berbahasa Inggeris dengan baik. Golongan ini ramai yang datang santai di London. Banyak duit dan rajin membelah jalan dan kedai untuk membeli produk kegilaan mereka. Bunga kaca antara yang menjadi kegilaan.

Cermin pameran itu bersih. Sukar untuk membersihkannya jika comot disentuh. Atau jika kotor. Tetapi mungkin sebagai tarikan. Dalam minda saya berserabut banyak soalan mengenai tulisan Jawi itu. Tahun 1986 bermakna sudah lebih 20 tahun tulisan itu dipadam dari tulisan rasmi di Malaysia. Ironisnya tulisan itu dipamerkan di Oxford Street. Bukan di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Bukan di Geylang, Singapura. Bukan di Jakarta. Bukan di Bandar Brunei.  Bukan juga di Yala, Thailand. Di Oxford Street. Jalan yang mempersadakan kedai ternama The Harrods. Jalan yang seindahnya pusat bisness di London. Beribu-ribu kilometer jauhnya tulisan Jawi kita mengembara. Orang putih yang menjajah kita dahulu merasakan bahawa kita masih mengangkat tulisan Jawi setinggi yang mungkin. Berada dimercunya supaya dikaji, diamal dan dibudayakan oleh orang lain. Bangsa lain.  Mereka tidak tahu hal sebaliknya yang telah berlaku.

Semua bangsa yang berdaulat memiliki tulisan mereka sendiri. Orang Jepun tiada siapa yang menghina. Orang Korea tiada siapa yang meremeh. Begitu juga dengan orang Sepanyol, Italy, Germany, Greece, Russia. Banyak lagi negara lain yang memiliki tulisannya sendiri. Secara sinonimnya bangsa yang kehilangan tulisan menjadi lemah. Begitulah bangsa-bangsa di nusantara yang dilemahkan oleh penjajah-penjajah mereka. Hilang tulisan Kavi milik kita dahulu. Orang Jawa menulis kitab-kitab agama dalam bahasa Jawi menggunakan tulisan Jawi. Tulisan yang berbeza dengan tulisan Arab. Dibezakan dengan nga, ca, ga, nya dan pa. Ada padanya pengaruh Farsi. Iran sekarang. Tetapi ianya subur digunakan. Penjajah British tidak pernah mengganggunya. Mereka tidak mempersia-siakannya. Orang kita sendiri yang melakukannya. Setelah kita merdeka. Setelah memerintah sendiri. Mereka singkir sesuatu yang telah menjadi darah daging bangsa.

Orang putih tidak menjangka kita kehilangan entiti. Kehilangan jatidiri. Kehilangan nadi dan nyawa. Banyak faktor yang turut menyumbang ke arah jatuhnya diri. Jatuhnya rupa bangsa. Tulisan itu antara yang besar. Huruf Jawi antara yang menyayat. Yang perlu dipilukan. Yang sepatutnya  ditangisi. Tetapi malangnya kita tidak merasa apa-apa. Tidak merasa kehilangan. Tidak pernah merasa kekosongan dalam khazanah budaya.  Warisan yang begitu utuh dilepaskan dengan bersahaja. Tiada rasa bersalah. Tiada berhutang apa-apa. Hari itu di Oxford Street saya tercegat berdiri menerawang bangsa saya. Mengimbau generasi yang silih berganti. Negara dijajah kerana kekuatan politik mereka. Ekonomi dijajah kerana penguasaan angka-angka keuntungan. Minda kita dijajah kerana psikologi. Pendidikan memberikan kita ruang untuk diisi dengan yang semuanya barat. Tiada yang menyangka di luar kewarasan yang kita ada, kita tega membuang aset  warisan berharga tanpa dipaksa. Tanpa dijajah. Dengan senyum membuangnya. Tiada airmata yang mengalir.

Kembali kepada Profesor dari Korea yang panjang tangisnya. Kehairanan yang mendalam dalam mindanya kerana kepadanya mana mungkin sebuah bangsa besar yang bermaruah boleh membuang tulisannya yang penuh sejarah. Ia datang dari negara jauh di utara semata-mata ingin mengkaji Jawi. Saya pasti nanti natijahnya akan memedihkan untuk dibaca. Bagaimana kita membuang intan permata yang sangat mahal berharga. Kita gantikan dengan sesuatu yang baru. Tidak ada masalahnya menambah. Mengambil sebagai tambahan. Memperkayakan apa yang ada. Tetapi membuang sesuatu yang berharga terasa sangat merugikan. Malah jika difikirkan lama-lama terasa melemaskan. Menyesakkan dada. Mengapa dan mengapa. Di mana silapnya. Hati kita masih disalut penjajah mungkin. Atau kita telah menjadi alat penjajah. Telah memainkan drama yang skripnya dibuat oleh penjajah. Ada dalang-dalang yang tidak kelihatan di belakang tabir. Bayang-bayang yang tidak dikenal strukturnya.

Oxford Street yang menabur banyak keraguan masa hadapan bangsa. Saya antara anggotanya. Perlukaah saya menangis. Ada air mata tergenang. Berkaca. Sebak memanjang lama. Lebih 20 tahun terpendam.

No comments:

Post a Comment