Wednesday, April 25, 2012

Menjejak Kaki Di Kota London Yang Tidak Jejak Kakinya

Bagai mimpi yang diimpikan. Berjejak juga telapak kaki saya di bumi London. Tanah yang telah lama bermain di minda. Kota yag suatu masa dahulu menjadi pusat dunia. Semua berputar ke arahnya. Beredar ke arahnya.  Satu-satunya kota yang menjadi imbauan semua orang. Kota indah impian semua orang. Warga dunia dari tanah jajahan berpusu-pusu menerpa warnanya. Mendengar lagunya. Menghirup segar wangi hembusan udaranya. Suatu ketika dahulu London adalah segala-galanya. Kemilaunya mewarnai dunia. Segala-galanya berpusat di London. Begitulah tapak mulanya waktu yang berpusatkan di GMT – Greenwich Meridian Time. Greenwich disebut sebagai Greenic ikut bunyi Bahasa Malaysia. Semua jam di dunia berpandukan waktu GMT. Ke Timur dan ke Barat semuanya berpandukan waktu GMT ini. Hebat sungguh orang putih. Semua tamadun dunia beralih ke arahnya. Tiada siapa yang terkata hingga hari ini.

Lanskap London tidaklah surreal seperti New York. Dari udara  London seperti biasa sahaja. Tidak kelihatan istimewanya.  Tiada pencakar langit yang dikenal uniknya seperti Empire State Building di New York. Mercutanda di London dapat dinikmati dari bawah. Hanya yang rajin menyusur pasti melihatnya. Untuk mereka yang banyak meninjau. Yang banyak mendongak. Suasananya yang pasti berbeza. Kota fesyen. Kota Dunhill bagi yang merokok. Kota Jaguar dan Rolls Royce bagi yang gila terlalu tentang kereta. Kota yang menghunikan Queennya. Kota besar yang bercapah manusia yang menghuninya. Dari pelosok dunia mereka berhimpun untuk melukiskan warna-warna tamadun dan budaya mereka. Kota yang amat gah dengan namanya. Orang tua di kampung saya boleh menyebut namanya tetapi bunyinya agak berbeza. London kita sebut Landen. Orang kampung menyebut ikut ejaannya. London. Bukan Landen.

Menjejak kaki di London buat kali pertama tiada apa-apa impak pada saya. Malah hati saya sebal. Kecewa. Pengalaman yang langsung tidak indah. London tidak seperti yang saya indahkan dalam impian saya. Yang saya warnai dalam imej-imej yang saya bina. Terdapat jurang besar antara tamadun yang pernah saya temui. Yang pernah saya tatap dan teruja dengannya. Selera London bagi diri saya patah di Heathrow Airport. Pintu masuk agung dari udara. Semua pesawat dari seluruh dunia melayangkan tubuhnya mendarat di sini. Berbondong-bondonglah manusia yang berbagai warna. Berbagai bahasa yang dicelup dengan Inggeris. Berbagai agama yang diharmonikan untuk kemanusiaan. Berbagai budaya yang dikecilkan untuk memberi ruang budaya baru yang semangatnya berbeza.  Makan dan pakainya yang selalu berganti untuk selari dengan musim dan iklimnya. Tetapi Heahtrow Airport membekukan hati saya.

Biasalah bagi sesiapapun terasa kepenatan di dalam pesawat. Setelah letih duduk berjam-jam lamanya ingin pula ke ruang yang biasa. Mana lagi jika bukan ke bilik air. Ingat lagi rest room kata orang US. Di England saya kembali ke asal saya. Rest room yang indah di US bertukar menjadi Toilet di London. Sama seperti di Malaysia. Sama seperti di negara-negara Commonwealth yang lain. Kadang-kadang kita sepert tidak perasan bahawa nama adalah petunjuk kepada apa yang akan dilihat. Yang memberi impak sama ada positif atau negatif. Diamati. Dipandang. Ditinjau. Diberi erti. Benar, apa ada pada nama. Tetapi a name carries a lot of weight. Meanings. Perceptions. Connotations. Implicatons. Itulah yang menjebak perasaan saya di Heathrow Airport. Pintu masuk agung ke negara yang menjajah negara saya. Negara tuan. Negara kita bersama. Negara yang sudah merdeka tetapi telah parah dijajah sejak Portugis menjejak kaki pada 1509. Dalam dua tahun merancang mereka menang menjajah Melaka pada 1511. Silih berganti penjajah dari Portugis, Belanda, Inggeris, Jepun dan kembali kepada Inggeris pada tahun 1945. Setelah 434 tahun pada saat ini saya jejaki penjajah itu bermula dari di Heathrow Airport. Apakah gahnya suatu bangsa yang suatu waktu dulu berkeliling dunia menawan dengan psikologi dan diplomasinya. Dalam baik dan senyap mereka mengangkut semua khazanah yang bernilai dari seluruh tanah jajahannya. Tetapi hari ini di Heathrow Airport rasa hormat itu tidak datang kepda sara. Suatu  anti-climax. Pengajaran untuk diri saya. Saya kongsikan dengan pembaca.

Saya lintasi Jepun di Narita Airport. Saya huni bumi Uncle Sam selama bermusim-musim. Saya nikmati kebersihan dan kesegaran. Berganti musim yang datang dan pergi. Keindahan yang selalu dinanti. Expecting something better the next time around.  Rupanya tidak begitu di pintu masuk ke sebuah negara besar suatu ketika yang berlalu dahulu. Yang tinggal hanyalah sisa-sisa keperitan jajahannya. Mereka membawa pulang kebobrokan dan ketidakupayaan warga jajahannya. Ketuaan yang berpenyakit. Meroyan dan rawan dengan rintihan kelesuannya yang tersendiri. Negara besar berstatus penjajah yang mereput dan lemah. Suatu tanda yang tidak besar tetapi impaknya sangat mengesankan.  Premis saya berpandukan kepada bilik air di Heathrow Airport yang selalu gah. Rupanya ada kegagalan budaya mengurusnya. Bilik air yang comot. Penuh dengan klorin di tandasnya. Kuning dan menjijikkan. Meloyakan. Baunya hanyir. Jika dikatakan tandas di lebuhraya di Malaysia adalah bersih, saya masih menyangkalnya. Standardnya belum mencapai apa yang terdapat di Jepun atau USA. Yang di Heathrow Airport mungkin saya katakan 10 anak tangga di bawah bilik air di R @ R lebuhraya PLUS.


Saya jadi terpempan. Tidak mungkin percaya saya berada di England. Di London. Di Heathrow Airport. Sedikit bersih dari tandas awam biasa di Malaysia. Yang selalunya kita menahan hidung. Menahan nafas. Yang kita selalu lemas berada di dalamnya. Hanya kerana suatu keperluan yang mendesak. Tanpanya dibayar sekalipun rasanya tidak mahu bertaruh nafas. Itulah bilik air.  Serta merta imej London yang saya bina dalam minda saya jatuh merudum berdentum-dentum ke jurang dalam di bawah. Tidak mungkin kota sehebat London gagal dan kecundang dek bilik airnya. Namun itulah hakikat yang mesti diterima. Dilihat mana silapnya. Rancang untuk memperbaikinya. Bina semula imej yang bakal payah naiknya nanti.

 Namanya begitu gah sekali. Rasa tidak percaya pada pengalaman pertama itu. Ketidakseimbangan yang tidak terpelihara. Keharmonian menjaga imej yang terlalai.Islam mengagaskan bahawa kebersihan adalah sebahagian dari iman. Bersih itu terlalu besar nilainya. Terlalu tinggi. Tanda beriman. Petunjuk beriman. Ciri-ciri orang beriman. Acuannya begitu. Kebersihan yang sinonim dengan kesihatan. Dekat dengan kesejahteraan. Bunga-bunga akhlak yang baik. Kita sibuk dengan alam sekitar yang tidak seberapa. Jika kita mengikut ajaran agama tiada masalah dengan kebersihan. Saya kagum dengan orang Jepun dengan zero-defectnya. Langsung tidak mahu sebarang cacat cela. Walau sekecil mana sekalipun. Begitulah juga yang saya alami di US. Kebersihan adalah tanggungjawab semua warganya. Tanpa mengira agama, budaya, keturunan dan taraf pendidikannya. Tanpa mengira taraf sosial dan statusnya dalam masyarakat. Ada keseragaman dalam melihat yang hak. Yang benar. Yang global nilainya. Jika itu sebagai tanda aras menunjukan maju rasanya negara kita jauh lagi. Terlalu jauh di belakang. Warga kita masih tidak mengerti nilai dan harga kebersihan. Pihak yang berwajib kadang-kadang banyak melepas pandang. Tidak salah memberi perhatian kepada yang bergemerlapan tetapi sampah yang di bawah perlu diurus untuk kesejagatan manusia.  Yang di atas hilang nilainya jika sampah di bawah terlalu bersepah.
  

 Jenama kereta tersohor. Home of Jaguar cars. Jenama sebegitu jadi tercalar di lapaganterbang ini. Saya hanya mata yang melihat.


Nama besar seperti London tercemar kerana kebersihan. Itu adalah cermin yang dilihat oleh pengunjung yang berlabuh di London. Saya merisik kepada mereka yang berada di sana. Jawapannya juga menjengkelkan. Kepada orang British kekotoran yang ada semuanya diakibatkan oleh warga manusia yang pernah dijajahnya dahulu. Mereka menjajah semua fizikalnya. Mereka gagal merubah banyak perkara. Semua kebobrokan dan kegagalan itu ditimpakan kepada manusia yang telah dijajah. Yang dianggap remeh. Tidak penting. Yang buruk semuanya ditudingkan kepada orang lain. Yang baik untuk diri mereka sendiri. Manusia selalu lupa pada yang manis. Yang diingat hanya pahitnya sahaja. Masa melapangkan berfikir selalu terabai. Tanggungjawab mendidik juga dibahukan kepada orang lain. Ambil jalan mudah. Cuci tangan.

Begitulah hinanya mereka yang dijajah. Hina tarafnya. Lemah kualiti diri mereka. Tarafnya manusia kelas ketiga atau keempat.  Daif layanan yang diterima. Kadang-kadang yang dijajah memperlihatkan kelemahan mental dan usaha. Terlalu merendah hingga muka tidak langsung didongakkan. sekarang yang menjajah dan dijajah seiring bersama. Dongaklah. Merendah bukan lagi status yang perlu dikekalkan. Bangkit untuk membujuk semangat bahawa dijajah bukan bererti hilang maruah dan harga diri.
  

Hero-hero pilihan juga yang menghantar ke lapanganterbang. Orang-orang besar. Di sana biasa-biasa sahaja.
Setiap kali ada yang kembali ke tanah air pasti ada teman yang menghantar hingga ke lapanganterbang. Bezanya di Malaysia hanya menghantar di suatu ruang. Di sana boleh menghantar hingga ke pintu tempat berlepas ke kapalterbang. Kapalterbang bukan sesuatu yang ekskelusif seperti di sana.


Yang menghantar beberapa kereta. Bukan seorang dua. Anak beranak.Di dalam kepalterbang. Ke London kami.

Airmata jarang keringnya. Sayu meninggalkan tempat bermain yang banyak kenang dan budinya. Teman-teman yang ditinggalkan. Bila sudah di Malaysia entah berjumpa lagi entah tidak. Yang pastinya ramai sudah tidak ditemui lagi. Masing-masing dengan haluan. Bila membuka album lama ini baru menerpa semula kenangan yang seperlunya diimbau.Berpisah rupanya meningalkan kesayuan yang mendalam juga. Sesudah bersama seketika rapat dan akrab. Sesudah senang dan susah bersama berpisah juga bila tiba masanya. Tentu ada sendu di dalam.

 Selamat tinggal semuanya. Tanah Pittsburgh yang terpaksa ditinggalkan. Di sini sahaja pertemuan terakhir kita. InsyaAllah nanti berjumpa lagi. Harapan yang selalu tidak terpenuhi. Pertemuan dan perpisahan yang menjadi lumrah di mana-mana. Selamat tinggal Pittsburgh. Nafasku pernah hangat di sini. Kenangan itu abadi. untuk diulang-ulang melihat. Meneroka ke dalam diri. 
No comments:

Post a Comment