Sunday, December 19, 2010

Terima Kasih

Malaysia 2,833
United States 190
Egypt 54
Indonesia 47
Canada 32
Singapore 23
United Kingdom 18
Australia 12
Laos 9
Russia 8

Hari ini Adad 19 Disember 2010. Tengah malamnya saya menjengah blog saya. Terkejut juga saya membaca statistik di atas. Rupanya ada pembaca yang datangya dari negara-negara yang tidak pernah ada dalam perkiraan saya. Selain dari negara-negara tersebut sebenarnya ada juga pembaca terpencil dari negara lain seperti Jerman, Austria, sweden, Slovenia, Brunei, Korea Selatan, Saudi Arabia dan Tunisia. Saya tidak tahu siapa mereka. Munkin pelajar. Mungkin para diplomat kita. Mungkin isteri-isteri mereka. Saya dapati ada sedikit misteri. Ada pembaca dari Israel. Pelik juga kan? Bimbang juga saya. Mungkin agen rejim Israel ke? Saya kenalah bersangka baik. Anggap itu audien saya yang ada di mana-mana. Mungkin yang dalam bahasa Inggeris menrentasi benua, bahasa, bangsa dan agama.

Tersentuh juga kerana ada yang berminat membaca. Saya kira ini adalah catatan peribadi. Satu biografi. Sewaktu saya mengorak langkah untuk mula menulis dahulu saya ingin bebaskan diri saya dari hal-hal yang sensitif dari segi politik, agama, kaum atau apa sahaja yang merosakkan keharmonian. Bukan tidak teringin menyentuh hal-hal yang kontroversi tetapi saya tahan gejolak hati ini supaya sentiasa pada landasan asal seperti yan telah saya niatkan dahulu. Sesekali saya sentuh juga dalam nada yang santai dan tersirat. Maafkan saya jika ada yang tersentuh.

Saya ucapkan berbanyak terima kasih kepada audien saya yang sabar menanti dan membaca apa sahaja yang saya nukilkan. Maaflah sebenarnya saya banyak berkomunikasi dengan bekas-bekas pelajar saya. Hati saya dekat dengan mereka khususnya yang menamatkan pengajian mereka pada tahun 2009. Mereka menjadi graduan secara rasminya pada 10.10.2010 yang lalu.

Tidak juga keseluruhan tulisan saya untuk mereka sahaja. Saya telah mulakannya dengan catatan yang benar-benar peribadi. Masa dulu-dulu yang menjadi sejarah hidup. Yang menjadi sejarah dari mana saya datang. Suatu permulaan yang daif dalam hidup saya. Suatu zaman yang telah berlalu bagi indivdu seperti saya. Malangnya masih ada orang lain yang lingkaran hidupnya mengulangi hidup saya dahulu.

Sesekali saya keluar dari kepompong saya untuk menyentuh hal-hal masyarakat yang saya perhatikan di sekeliling saya. Banyak pemerhatian tajam yang saya lakukan sangat menusuk hati saya. Rupanya masih banyak hal-hal yang tidak beres. Pada zahirnya kesemuanya nampak biasa sahaja. OK. Namun begitu bila dilihat dengan mata hati saya menjadi keliru, takut, rimas dan lemas. Masa sudah tidak banyak. Tidak mengapalah. Nanti akan saya kupas mengenai hal itu.

Catatan peribadi masih banyak dalam khaznah ingatan saya. Saya ingin memaparkannya untuk iktibar. Mudah-mudahan nanti ada yang boleh dipelajari. Ada yang diambil manfaat. Jika ada yang sudi memberi komen di sana sini saya akan berbanyak terima kasih. Kritik membinapun apa salahnya. Rasanya dalam usia setua saya, saya boleh menerima kritikan dengan senyum. Al-maklumlah dalam berbahasa tentu ada masalah semantik. Selalu terjadi bahasa yang sama difahami dengan cara berbeza.

Banyak perkara seriusn yang saya sampaikan. Cuma saya berusaha menyampaikannya dengan santai. Dengan bahasa berirama. Saya mengharapkan audien saya membacanya dengan membuat sedikit analisis. Memang kadang-kadang saya rawan dalam mengetuk kata-kata. Bukan untuk membawa semua orang untuk menangis. Bahkan yang saya maksudkan ialah kita dapat sama-sama maklum bahawa di sekeliling kita ini banyak hal-hal yanbg kita lihat tetapi jarang menjadi bahan renungan. Menjadi bahan untuk berfikir. Menjadi bahan untuk merencanakan sesuatu untuk kemanusiaan. Untuk kesejagatan kita bersama.

Kadang-kadang saya sedikit berahsia. Saya hanya menulis secara bayangan. Mungkin ada audien yang perasaan. Ada yang menangkap maksud sebenar. Terima kasih atas keperihatinan itu. Terima kasih.

No comments:

Post a Comment