Monday, February 22, 2010

Ahlul Bait - Ziarah Kedua

Petang ini Isnin 22 Februari 2010 minda saya kenyang kerana dapat menziarahi lagi Habib Ali, waris keturunan Rasulullah. Saya sampai di rumahnya kira-kira pukul 6.30 petang. Saya dalam perjalanan pulang ke rumah dari kampus. Apabila sampai di Batu Pahat Mall, terasa ingin pula hendak menjenguk insan istimewa ini. Saya mencuba nasib. Alhamdulillah, di hadapan rumahnya ada dua buah kereta. Melihat pada pletnya kereta Singapura. Benar ada tujuh orang jemaah lelaki sedang berhalaqah dengan Habib Ali.

Apabila saya masuk, terkejut Pak Habib dengan huluran tangan saya. Dia tidak ingat kedatangan saya yang pertama.

"Siapa?"
"Yusof."
"Pernah datang?"
"Pernah. Ini yang kedua."
"Bila?"
"Dua minggu lepas.:
"Duduk mana?"
"Dekat Tasik Y, hospital baru."
"Tak ingat." Habib Ali memanggil Jaafar, anaknya, untuk mengesahkan kehadiran saya.
"Anak berapa?"
"Sembilan."
"Berapa lelaki. Berapa perempuan?"
"Dua lelaki tujuh perempuan."
"Oh. Ramai perempuan."
"Ada dah kahwin?"
"Empat orang."
"Cucu berapa?"
"Sebelas."
"Umur sekarang?"
"64"
"Kahwin umur berapa tahun?"
"25"

Panjang juga dialog kami. Jemaah dari Singapura hanya senyum-senyum sahaja. Mungkin sebab tengok saya muda atau sebab anak saya ramai atau sebab cucupun ramai. Tidak mengapalah. Maklumat untuk mereka.

Hari ini rezeki saya. Suara Habib Ali agak kuat. Banyak tazkirahnya. Dalam masa hampir 45 minit saya dapat catatkan beberapa perkara. Rasanya kesemuanya. Itu yang selalu saya doakan. Mudah-mudahan Allah berikan saya kuat hafalan dan kuat ingatan. Tentang menghafal al-Quran saya masih lemah. Belum dapat betul-betul konsentrasi yang diperlukan. Banyak cabang kehidupan yang perlukan perhatian.

Saya ingin kongsikan tazkirah Habib Ali yang saya kira besar manfaatnya untuk pembaca semua. Nanti sampaikanlah kepada sahabat handai yang tidak membaca blog ini. Begitulah prosedur penyebaran ilmu dalam Islam. Yang hadir dan berhalaqah, kata Rasulullah, hendaklah menyampaikan kepada mereka yang tidak hadir. Sewaktu hayatnya, tidak semua sahabat sentiasa berdampingan dengan Rasulullah. Mereka sampai menyampai.

Habib Ali membuat analogi tentang perkahwinan. Jangan takut untuk berumahtangga. Dia bertanya, apabila isteri makan, kita makan tak? Kami semua menjawab, makan. Itu tandanya rezeki dari Allah. Isteri suami yang beri. Suami siapa yang beri? Tentu Allah. Jangan takut kahwin. Allah beri rezeki.

Cantik kan? Rezeki milik Allah. Allah pemurah terhadap hambanya. Lagipun katanya, Rasulullah tidak mengaku sebagai umatnya jika ada orang yang tidak mengikut sunnahnya dengan berkahwin. Dalam sebuah hadith, Rasulullah bersabda yang mafhumnya, "Di akhirat nanti aku akan berbangga dengan umatku yang ramai." Rasulullah akan menunjukkan umatnya kepada Nabi dan Rasul yang lain. Nabi dan Rasul yang lain sangat sedikit umatnya. Walaupun orang Kristian ramai, tetapi mereka tidak mengamalkan syariat yang dibawa Nabi Isa. Begitu juga orang Yahudi. Mereka ramai tetapi tidak mengikut syariat Nabi Musa yang sebenarnya.

(Seperti yang kita ketahui, Nabi dan Rasul dahulu sangat sedikit umatnya. Umat Nabi Nuh, Allah tenggelamkan dalam banjir besar yang tidak ada lagi seumpamanya. Umat Nabi Hud, Kaum 'Ad, Allah hancurkan dengan angin selama tujuh hari dan lapan hari. Bersama angin kencang itu ialah ribut pasair yang menenggelamkan kampung halaman mereka. Kaum Thamud, kaum Nabi Salleh, yang Allah hapuskan dengan satu suara yang menggempakan. Kaum Nabi Luth yang ditunggangterbalikkan kawasan penempatan mereka hingga menjadi Laut Mati sekarang. Begitu kaum Nabi Syuib, Firaun dan Pompii di Itali. Ingatkan Banda Aceh dilenyapkan di hadapan mata kita pada tahun 2006.)

Ketika membicarakan yang ini dia seperti berbisik. Takut ada wanita mendengarnya barangkali. Dulu isteri-isteri tidak bekerja katanya. Pergi pasarpun tidak. Saya tertanya-tanya apa yang tersirat. Lalu katanya, isteri dulu jaga suami dan jaga anak.

Yang saya faham, makan minum dari air tangan isteri. Betul, makan minum isteri yang sediakan. Natijahnya suami lekat di rumah dan anak-anak mendengar kata. Kata sahabat dari Singapura. Sekarang susah. Semuanya mahal. Isteri kena bantu suami. Mungkin kalau boleh saya tambah. Jangan selalu makan di luar. Nanti suami/isteri tidak boleh duduk di rumah. Anak-anak tidak lagi terikat kasih sayangnya dengan ibu.

Kenapa buah epal sekarang tidak berapa sedap dan tidak pula berbau wangi. Habib Ali berpendapat sebab adanya konsep kemersil yang menghilangkan barakah, pahala dan syurga. Orang dahulu banyak sedekahnya. Dunia dicari tanpa melupakan akhirat. Dia teringat di Singapura dulu sebiji epal yang sedap, wangi dan saiznya besar hanya tiga sen sahaja. Kata sahabat dari Singapura, sekarang tiga biji harganya sedolar Singapura. Ingatan Habib Ali melayang zaman makan nasi beriani hanya 25 sen sepinggan. Di kedai makan, empat orang makan, hanya 10 sen sahaja harganya. Zaman itu. Zaman saya lewat lagi, walaupun masih dikira murah.

Ini komennya tentang ekonomi. Malam dulu-dulu dengan malam sekarang sama aja. Siangnyapun sama. Tetapi kenapa sekarang barang-barang yang sama macam dulu harganya melambung? Tentu ini kerana orang lebih kepada hendak mengumpul wang. Hendak mengumpul harta. Katanya, dulu ramai juga orang kaya. Dalam 10 orang ada empat orang yang kaya. Lima orang lagi miskin. Saya, katanya, fakir. Kurang arif saya hendak menterjemahkan maksud fakir di sini. Walau bagaimanapun katanya, orang kaya dahulu baik-baik.

Orang dahulu, katanya banyak makan ikan. Segar pula. Belum kena ais. Pukul 6.00 ditangkap, pukul 9.00 sudah dijual di pasar. Harga murah. Ikan cermin sebesar dulang kecil hanya 50 sen. Jika ada daging kambing dan daging lembu, kambing lebih baik. Lembu kurang baik. Susu lembu adalah syifa (penyembuh). Minyak sapinya syifa (penyembuh. tetapi dagingnya tidak. Kecuali, kecuali dimasak berempah. Maka tawarlah (neutralise) keburukannya.

(Orang Melayu selalu mengatakan daging kambing banyak mudaratnya. Bagi orang Barat dan Arab, kambing lebih utama.)

Allah selalu berfirman, la'allakum tattakun. Manusia diajar supaya takutkan Allah. Tapi malang, kata Habib Ali, ramai yang lalai dan mengabaikan solat. Rasulullah pula penamat semua Rasul. Khataman Nabiyyin. Ajaran Islam sangat cantik dan adil. Islam melarang orang marah-marah. Orang tidak pandai tidak boleh dimarah. Ia perlu diajar. Orang miskin tidak boleh dimarah. Mereka perlu dibantu. Jangan marah. Allah melarang.

Di akhir pertemuan, di kala azan bersahutan, Habib Ali minta semua orang supaya sudi dijamu. Dia mencadangkan roti canai. Semua jemaah bersetuju. Saya, dengan rasa berat hati meminta diri kerana ada tugas. Malam ini ada kelas mengajar mengaji. Mengajar empat orang anak orang. Ikut kata Habib Ali yang tidak tahu, wajib diajar. Jangan dimarah kerana mereka tidak tahu.

InsyaAllah saya akan ziarahinya lagi dan lagi dan lagi........... Insan mulia di depan mata ini tidak boleh dibiarkan berlalu begitu sahaja dari kehadiran kita. Moga-moga Allah memberkati pertemuan saya dengannya. InsyaAllah saya akan bertambah kenyang nanti.

Satu sahaja pesan saya. Habib Ali tidk menerima apa-apa sedekah atau hadiah. Di ada duit katanya. Jika dihulur juga ke tangannya, tangannya tidak akan digenggam untuk menerima duit yang dihulur. Sebaliknya di akan menarik tangannya. Penyelesaiannya ialah, masukkan duit yang hendak diberikan kepadanya ke bawah karpet atau tikar yang kita duduk. Halalkan.

No comments:

Post a Comment