Friday, April 29, 2016

Susahnya MengajiRamai antara kita menghadapi dilema sama ada ketika hendak belajar mengaji al-Quran atau ketika hendak mendalami pengajian al-Quran. Bagi mereka yang hendak belajar, memulakan langkah pertama dianggap paling susah. Ironis apabila ramai yang mengaku tidak pandai mengaji tetapi untuk memulakan pembelajaran al-Quran terus-terusan memberi alasan. Memberi dalih yang diada-adakan. Apabila dicadangkan untuk belajar, jawapan yang paling stereotaip ialah malu kerana dirinya tidak pandai mengaji. Malu kerana nanti orang tahu dirinya tidak pandai mengaji. Tetapi pada hakikatnya orang di sekeliling memang tahu dirinya tidak pandai mengaji. Sebagai insan bermasyarakat semua orang tahu siapa kita. Kita banyak mengetahui hal diri orang di sekeliling kita. Berusaha juga kita menyembunyikan kelemahan dan kekuranag diri kita. Hanya setakat berusaha yang kita mampu. Diri kita yang sebenarnya diketahui orang juga. 

Bagi mereka yang sudah memang giat belajar dan mendalami al-Quran banyak pengalaman yang sukar dinukilkan. Sukar digambarkan. Sukar diperincikan. Pengalaman tentulah berbagai antara manis dan pahit. Antara senang dan terhibur. Antara teruja dan terangsang. Pengalaman berbagai itu menambahkan seri dalam mempelajari al-Quran.
1                    Berusaha mengubah dari kebiasaan berlahjah Melayu ke lahjah Arab.
2                    Belajar dari banyak membuka mulut dengan lebar ke sekadar mencukupi sahaja.
3                    Berusaha dari tercungap-cungap membajet nafas hingga bernafas pajnag.
4                    Berubah dari  takut, gugup, gabra, panik ke yakin diri. Dari suara perlahan sudah berani bersuara kuat.
5                    Dari membaca terlalu cermat, lambat dan kurang bersemangat hingga menjadi tegas, bersemangata dan cebih cergas.
6                    Dari mengaji dengan suara mendatar sudah pandai pula membuat pitching yang berbagai. 

Membaca al-Quran perlukan kecerdasan.
1                    Kecerdasan mendengar.
2                    Kecerdasan menyebut huruf-huruf hijaiyyah dan sifat-sifatnya sekali. Serentak.

Kebanyakan huruf  Arab bukan asing dalam bahasa Melayu. Banyak bahasa dan perkataan kita diambil secara langsung dari bahasa Arab. Bunyinya sahaja kadang-kadang berubah. Maknanya juga diubah mengikut kesesuaian adat resam dan sistem bunyi bangsa. Contohnya tahta (fathah) menjadi tahte (taqlil). Maknanya apabila kita mengaji, kita perlu membuat sedikit penyesuaian (alignment) dari bunyi Melayu ke bunyi Arab. Untuk itu:
1                    Penguasaan tentang makhraj huruf perlu dilakukan bersungguh-sungguh. Difahami dan diingat di mana sesuatu huruf itu dikeluarkan. Atau di mana tempat keluar huruf yang sebenar. Lazimnya makhraj huruf dikenalpasti dengan cara mematikan huruf tersebut. Apabila kita matikan sesuatu huruf,  bunyinya dikembalikan ke makhrajnya. Kita perlu mahir mengesan makhraj dengan sentiasa sedar di mana lidah kita berada. Di bahagian mana kerongkong kita getaran berlaku. Keadaan bibir dan gerakan lidah.
2                    Sifat huruf berganding dengan makhraj huruf. Setiap huruf ada sifat-sifatnya yang tersendiri. Ada yang sama dengan sifat huruf-huruf lain dan ada pula yang tidak ada pada huruf lain. Umpamanya istitolah, tafasyi dan takrir hanya untuk huruf , dan masing-masing. Tiga sifat ini istimewa untuk keriga-tiga huruf tersebut.

Mengaji al-Quran perlu dibiasakan setiap mmasa dan setiap hari. Tidak seperti membaca buku atau kitab lain yang boleh berehat beberapa hari atau beberapa minggu. Tidak bagi al-Quran. Jika lama tidak mengaji maka lidah akan mengeras. Tidak jinak dan tidak lunak. Hilang rasa santai dan kelancaran membaca. Untuk itu al-Quran perlu dibaca dalam kadar selalu. Sebanyak-banyaknya. Atau mengulang-ulang ayat yang sedikit untuk menghafalnya. Kita kagum dengan Dr Zakir Naik yang menghafal al-Quran  tetapi pada masa yang sama menghafal berbagai-bagai versi Bible dan kitab-kitab Hindu. Begitu juga Ahmad Deedat yang sekarang menetap di USA. Banyak Bible yang dihafalnya. Sangat mudah bagi mereka berdua berdebat dengan penganut Kristian. Malah ramai sebenarnya orang Kristian yang tidak membaca Bible mereka.

Tidak ada apa susahnya membaca al-Quran. Tidak juga susah mempelajarinya. Seperti juga dengan hal-hal lain dalam kehidupan kita yang paling sukar dikawal ialah attitude (sikap). Ramai mungkin antara kita tidak memiliki aptitude tetapi ianya boleh diubah dengan sabar. Maksudnya tidak pandai membaca boleh belajar. Berbeza dengan sikap yang sukar dibentuk kerana ianya berkait dengan kepercayaan (belief), ego, adat resam, keterbukaan dan kebiasaan diri. Andainya kita boleh mencampakkan sikap buruk atau negatif jauh-jauh, maka banyak input baru yang lebih segar boleh kita tambahkan dalam diri kita. Kita lebih terbuka. Lebih mudah menerima yang baru. Bersedia untuk belajar dan belajar. Sesungguhnya apa yang kita ada sangat sedikit. Terlalu sedikit untuk dikatakan ada. Jangan sekali-kali:
1                    Berpuas hati dengan yang sedikit jika ianya ilmu. Terlalu sedikit atau terlalu kurang tidak membantu untuk kita berjaya dalam banyak bidang. Lebih baik mahir dan melebihi daripada orang lain. Banyak manfaatnya.
2                    Berasa cukup kerana sudah terasa banyak. Kesemuanya relatif. Cukup terlalu sedikit berbanding dengan orang lain. Banyak adalah sedikit kepada orang lain. Dalam keadaan yang relatif sebegitu adalah lebih baik kita berada pada relatif peringkat tinggi. Peringkat banyak. Peringkat luas.
3                    Selesa dalam kepompong kecil, lusuh dan jumud. Selesa sewajarnya hanya dalam jangkawaktu yang singkat. Ada unjuran untuk berganjak ke paradigma lain yang sejajar, lebih jauh  atau lebih tinggi.

Apabila kita terlibat dengan al-Quran maka yang sewajarnya kita lakukan ialah:
1                    Menambah lagi aspek lain yang berkaitan.
2                    Melihat dari pandangan sisi yang lain. Bukan satu sisi sahaja.
3                    Hormati pandangan orang lain. Mungkin banyak yang kita terlepas pandang.
4                    Bersahabat dengan mereka yang berbagai pandangan. Anda akan kaya dengan kepelbagaian pengalaman dan pengetahuan.
5                    Cari ilmu baru yang berkaitan untuk mengelak dari rasa bosan.


Diam kita biarlah berisi. Gerak kita biarlah untuk memenuhi ruang-ruang kosong yang perlu kita isi supaya kehidupan kita lebih bermakna. Lebih menyakinkan. Lebih membahagiakan. Lebih sejahtera sama ada dari segi fizikal, mental atau emosi.   

No comments:

Post a Comment