Sunday, April 24, 2016

Pentingnya Berjinak-Jinak Dengan IlmuBerbuat sesuatu biarlah berilmu. Dengannya perbuatan dan tindakan kita selari dengan kehendak agama. Berbuat baik dan mendapat ganjaran pahala. Terhindar pula dari berbuat yang derhaka, sia-sia dan mendapat dosa.

Benar, ramai antara kita berilmu dalam profesion masing-masing. Namun demukian hidup kita tidak selalunya terlalu khusus sehingga tidak boleh langsung untuk  diisi diri kita dengan sesuatu yang baru dan segar. Sesuatu yang menambah nilai diri.

Apabila kita terlalu fokus terhadap profesion yang kita cintai, kita lupa untuk memikirkan destinasi terakhir kita dalam berkerjaya. Sampai masanya kita bersara atau dipesarakan. Usia hanya penanda aras yang kadang-kadang subjektif. Andainya sihat maka usia bersara akan dihadapi. Kepada ramai orang ianya sangat menguja danmenggembirakan. Andainya faktor kesihatan yang menyebabkan kita bersara ianya akan menjadi episod yang sukar.

Penulis kagum dengan Americans. Tidak ramai antara mereka yang setia dalam satu profesion sahaja. Mereka akan belajar sesuatu sebagai tuntutan akademik. Dalam mana menjawat sesuatu jawatan mereka menceburi bidang akademik yang lain. Mereka setia selama 10 tahun sahaja. Memenuhi keperluan undang-undang seperti insuran pekerja, skim persaraan ataupun kumpulan simpanan pekerja. Kemudiannya mereka menceburi profesion lain yang memiliki kemudahan seperti profesion sebelumnya.

Maka kepada mereka profesion yang berubah adalah sesuatu yang lumrah. Hari ini mereka jurutera, 10 tahun kemudian mereka seorang guru. 20 tahun dari sekarang mereka mungkin seorang akauntan. Kerana itu Americans full uf surprises.  Politik mereka sahaja yang condong kepada Israel. Rakyat mereka down to earth.  Cumanya kita belum mencapai pemikiran seperti mereka. Kita banyak:

1                   Melabuhkan kesetiaan yang terlalu panjang pada satu-satu kerjaya hingga kadang-kadang melampau.
2                   Selesa dalam zon selesa.
3                   Enggan berubah dan bergerak.
4                   Takut meneroka bidang baru.
5                   Membosankan diri dan jemu dengan kehidupan yang mendatar, kaku dan pasif.
6                   Tiada usaha menambah nyawa dalam kehidupan.
7                   Kita kehilangan roh kehidupan.

Adakah profesion kita sekarang yang terbaik untuk masa sekarang dan masa hadapan kita? Tidak adakah persediaan untuk hidup selepas bersara. Cuba fikirkan yang mana pilihan kita apabila bersara:

1                   Bersara untuk berehat.
2                   Bersara untuk berdiam diri.
3                   Bersara untuk berkebun.
4                   Bersara untuk menceburi bidang baru yang gagal diceburi sebelum bersara.
5                   Bersara untuk berhidmat sukarela.
6                   Bersara untuk berkongsi pengalaman.
7                   Bersara untuk menambah amal soleh sesama manusia.
8                   Bersara untuk menyumbang bakti kepada ahli  masyarakat.
9                   Bersara untuk membahagiakan diri sendiri dan diri orang lain di sekeliling kita.

Ramai antara kita yang bersara  hilang bayangnya dari publik. Pangkat besarnya hilang. Pengalamannya mansuh. Kehebatannya muram. Gahnya menjadi malap.  Alangkah baiknya jika kehebatan semasa bertugas dahulu dilimpahkan kepada generasi baru. Generasi muda. Malah mereka yang sezaman dan seangkatan dengan kita berminat juga dengan bidang baru yang kita kongsikan bersama mereka.

Mempelbagaikan pengalaman sebelum besara adalah amat penting. Mempelajari berbagai bidang ilmu sama ada secara formal atau tak formal membantu persaraan yang lebih membahagiakan. Persaraan membolehkan kita keluar dari kebiasaan dahulu semasa bertugas. Menceburi bidang baru yang lebih santai, memberi banyak inspirasi dan nikmat bersosial dengan golongan lain.

Tentunya syarat penting untuk keluar dari kepomponhg diri ialah ilmu.

1                   Carilah ilmu baru yang bermanfaat seperti bidang agama dan yang berkaitan.
2                   Sertai apabila ada ilmu yang baik dan berguna disebarkan.
3                   Luangkan masa untuk meminati bidang lain selain dari profesion yang sedia ada. Sesungguhnya ia memberikan rencah yang lebih membahagiakan apabila kita discharge tugas kita.
4                   Heret kaki dan perasaan untuk keluar dari kebiasaan yang biasa-biasa.
5                   Luaskan skop dan jaringan ilmu dan kemahiran.

Adakah wang menjadi penghalang? In sya Allah ilmu yang baik memberi rezeki lain yang lebih baik. Wang yang dibelanjakan untuk mencari ilmu, Allah kembalikan dalam bentuk lain.

1                   Kesihatan dan tenaga yang berpanjangan. Stamina yang ampuh.
2                   Kebahagian yang lebih bermakna dalam hidup.
3                   Boleh berbakti tanpa rasa gugup atau kekok.
4                   Hidup lebih santai berhadapan dengan sesiapa sahaja.

Buka minda kita untuk menerima sesuatu kelainan. Sesuatu yang baru. Sesuatu yang asing pada awalnya. Mulakan langkah demi langkah. Kita pasti menjadi lebih bahagia.

1                   Terhindar dari rasa jemu dan bosan.
2                   Terhindar dari rasa sunyi.
3                   Terhindar dari saya terabai.
4                   Terhindar dari rasa sekadar cukup.
5                   Terhindar dari tertekan tanpa sebab.
6                   Terhindar dari kebuntuan kerana malas atau tidak berfikir.
     
Ilmu itu mahal nilainya. Mahal harganya. Mahalnya kerana banyak berlapis, berstrata dan bertingkat-tingkat. Mahalnya kerana lama untuk menghimpunkannya. Mahalnya kerana kesukaran membina minat, membina kewarsaan berfikir. Mahalnya kerana jauh melalui kembara.  Mahalnya kerana hanya dengan ilmu darjat manusia meningkat tinggi. Berada di paras yang tinggi berbanding dengan orang lain. Namun dengan ilmu kita boleh menunduk malu kerana Yang Maha Berilmu hanya Allah sahaja.

Yang penting ialah kita perlu keluar dari kepompong kita. Kepompong yang menjadikan kita terlalu stereotaip.  Kita boleh menjadi bebagai watak yang bermanfaat kepada orang lain. In sya Allah jika diusahakan dengan minat dan motivasi diri yang tinggi.

No comments:

Post a Comment