Wednesday, January 13, 2016

Mana Ada Yang Hilang BergantiKadang-kadang pepatah hanya penyedap hati. Yang patah akan tumbuh. Yang hilang akan berganti. Kepada yang mengalaminya, pasti menafikan kebenaran pepatah tersebut. Mana mungkin yang hilang ada penggantinya. Mungkin sama tetapi tidak serupa. Mungkin serupa tetapi tidak sekali-kali sama. Hati sahaja yang cuba menenangkan keadaan. Bahu yng memikul sahaja yang merasa beratnya. Apabila kehilangan berlaku hanya lompang rasa yang terhidang. Hilang dari mata. Tinggal kenangan yang entah hingga bila akan sama-samar juga jadinya.

Itu cerita orang bercinta. Bunga bukan sekumtun dan kumbang bukan seekor. Malangnya hati selalu tertipu. Bunga yang satu itu juga yang ingin direbut-rebut. Pilihan lain yang lebih baik dipinggirkan. Diabaikan. Mengikut kata hati dan bukan kata akal. Kumbang seekor itu juga yang dikejar-kejar. Entah ke mana terbangnya masih diintai-intai. Banyak pun celanya tetapi kata hati juga yang diturut. Hati menafikan bahawa ada ganti yang lebih baik. Tetap dikata tidak sama. Tidak serupa.

Cerita keluarga jarang menjadi topik berakhir. Apabila ibu atau ayah meninggalkan kita, jarang kita sibuk kerana kehilangannya. Sedangkan kehilangannya tiada pengganti. Tiada siapa yang boleh mengganti. Tiada seorang manusia pun yang berani menggantikannya. Apabila mereka pergi, pergilah yang tiada pernah akan kembali lagi. Kita kehilangan dan terus kehilangannya. Maka tualah kita menggantikan tempatnya. Sampai masanya kita pula yang akan hilang di mata anak-anak dan cucu-cucu kita sendiri.

Ibu dan ayah jarang dilihat sebagai permata. Tidak disayangi seperti emas tempawan. Tidak juga seperti harta dan wang ringgit. Malah semasa hidupnya kita lebih utamakan kesibukan kita. Kita sibuk dengan masa dan kerja. Dengan rakan dan taulan. Ziarah kita menatap ibu dan ayah terlalu singkat berbanding kita melancong ke luar negara yang memakan berhari-hari lamanya. Andainya kita melancong selama lapan hari ke Andalusia, cuba kira dalam minit dan jam.
8 hari x 24 jam               = 192 jam
192 jam x 60 minit        = 11,520 minit

Mungkin pada hari raya kita ziarahi ibu dan ayah kita. Berapa lama? Dua jam? Tiga jam? Kita sibuk hendak beransur pergi. Hendak menziarahi saudara mara yang lain. Tan sri, datuk dan mereka yang berpangkat. Sahabat handai yang kita utamakan. Berapa kali lagi kita ziarahi ibu dan ayah kita dalam setahun. Berapa lama kita duduk menatap mereka. Andaikan:
Setahun 8 kali
Setiap kali satu jam
Bermakna setahun 8 jam. 10 jam campur hari raya selama dua jam.

Kita melancong pula 192 jam setahun. Maka kita melancong menatap ibu dan ayah hanya 10/192. Kira-kira 5% sahaja dari waktu kita melancong. Kita ziarahi ibu dan ayah kita sebanyak 20 kali baru sama dengan kita melancong sekali sahaja. Hampir tiga tahun lamanya baru sama dengan sekali melancong. Siapa yang zalim. Kita menzalimi diri kita sendiri atau kita menzalimi ibu dan ayah kita.

Aduhai malangnya anak. Malangnya cucu kerana mereka lagilah jarang menjengah datuk dan nenek mereka. Kepada mereka datuk dan nenek adalah tanggungjawab anak-anak datuk dan nenek mereka kecuali emak dan bapa mereka. Kecuali ibu dan ayah mereka sendiri. Pak cik dan mak cik yang lain kan ada. Ibu dan ayah mereka seboleh-bolehnya perlu dikecualikan. Begitulah turutan dan kitaran keluarga. Datuk dan nenek akan selalu dilupakan. Maka jangan terpana apabila kita tua maka nanti tiada siapa yang pedulikan kita. Ketika kita memerlukan bantuan tiada siapa yang sudi meluangkan masa. Tiada sudi meluangkan tenanga. Tiada siapa yang sudi meluangkan harta dan wang ringgit mereka.

Dalam kitaran manusia mereka lupa bahawa ibu dan ayah mereka dikandung oleh nenek. Dilahirkan oleh nenek. Dibesarkan oleh nenek. Dijadikan manusia oleh nenek. Datuk pula mencukupkan nafkah untuk hidup walaupun seadanya bagi kebanyakan kita. Ukurannya berbeza mengikut kemampuan. Datuk dan nenek memberi yang terbaik kepada ibu dan ayah kita. Semampu kudrat yang ada. Semampu peluang yang ada. Begitulah selalu terjadi datuk dan nenek terpisah apabila cucu menjadi dewasa. Ibu dan ayah menjadi hijab kepada datuk dan nenek mereka yang memulakan keluarga. Ibu dan ayah menjadi fokus sehingga datuk dan nenek menjadi mereka yang di luar kotak pemikiran. Orang asing di luar kotak perbincangan.

Tidak bagi Allah. Redha Allah bergantung kepada redha ibu dan ayah. Cucu oleh ibu dan ayahnya. Ibu dan ayah kepada cucu itu oleh datuk dan neneknya. Usia tidak dijadikan kayu ukurannya. Anak yang tua sekalipun diwajibkan bertanggungjawab terhadap ibu dan ayah mereka yang lanjut usia. Mungkin tidak masuk akal untuk anak-anak yang sudah tua-tua terpaksa merawat ibu dan ayah mereka yang lanjut usia. Sudah tidak ada keuyapaan lagi. Ketika inilah tanggungjawab cucu meringkan beban dan tanggungjawab ibu dan ayah mereka untuk merawat datuk dan nenek yang lanjut usia.

Semasa kecil tanggungjawab ibu dan ayah untuk membesar dan menjadikan anak-anak manusia berguna. Apabila anak-anak menjadi dewasa kitarannya terbalik. Mereka bertanggungjawab menjaga ibu dan ayah serta datuk dan nenek. Gantilah diri kepada ibu dan ayah yang sudah tidak berupaya. Allah perintahkan kita menjaga mereka yang di atas kita. Yang lebih tua dari kita. Sesungguhnya apa yang kita berikan kepada mereka, anak cucu kita yang akan membalasnya. Pengalaman menunjukkan bahawa anak cucu yang peka dalam hal ini maka Allah akan membalas kebaikanya ketika mereka tua dan lanjut usia nanti.

Ingatlah ibu dan ayah sangat tinggi nilainya kepada kita. Berbaktilah semasa hayatnya. Layan karenahnya. Ikuti kehendaknya asalkan tidak mengakibatkan syirik. Berbakti kepada mereka bukan selamanya. Mungkin kita yang pergi dahulu. Mungkin mereka memerlukan kesabaran kita. Sesungguhnya bakti terakhir anak dan cucu besar nilainya di sisi Allah. Sangat besar hingga ada mereka yang beruntung dijanjikan Allah dengan syurga. Bacalah Uwais al-Qorni dan khidmatnya kepada ibunya tiada tolok bandingnya. Diiktiraf oleh Rasulallah. Doanya menembusi langit. Jenazahnya diuruskan dan diiringi malaikat. Tidak dikenal di bumi tetapi menjadi sebutan penduduk langit.

Bila lagi hendak sibuk melayan ibu dan ayah. Melayan makan dan minumnya. Mendengar cerita dan celotehnya. Cerita lama yang terlalu kerap kita dengar. Bukan susah meminjamkan telinga untuk mendengar suaranya. Apabila Allah tarik suaranya kita penasaran kerana tidak memahami apa yang diminta. Apa yang dicakap. Apa yang mahunya. Ibu dan ayah yang sakit meninggikan suara kerana marah yang tidak dapat diungkapkan. Ketika itu kita hanya mampu mencari jawapan yang tidak pasti. Kita yang telah lama malas hendak mendengar celoteh yang tiada maknanya kepada kita. Riwayat terakhir dari ibu dan ayah; datuk dan nenek itu tidak mahu kita dengar.

Akhirnya kesemuanya terhenti. Ajal datang menjemput ibu dan ayah yang lanjut usia. Mungkin yang sekadar tua. Jangan lupa ada ibu dan ayah yang matinya ketika muda. Kita belum sempat berbakti. Beruntunglah Allah memberi peluang untuk kita berbakti kepada ibu dan ayah yang lanjut usia. Malangnya kita selalu melalaikan peluang tersebut. Kita berharap anak dan cucu lain yang melakukannya. Kita tetap leka dengan khayalan hidup kita sendiri.

Berhentilah sejenak untuk merenung masa hadapan kita sendiri. Bayangkan yang tua itu kita sendiri. Anak-anak sibuk dengan cucu-cucu mereka. Tiada yang melapangkan masa. Yang menghadiahkan tenaga. Apatah lagi tiada yang meringankan kehidupan kita. Kita terlonta secara fizikal dan emosi kerana anak-anak dan cucu sibuk dengan dunia mereka. Benarkah begitu? Pasti begitu. Masanya terlalu dekat. 10 tahun, 20 tahun atau 30 tahun. Anak-anak dan cucu yang sibuk itu akan tua dan lanjut usia. Lihat kembali situasi sekarang. Apa yang kita lihat itulah yang akan orang lihat pada diri kita.


Jawapannya mudah sebenarnya. Didiklah anak-anak supaya menyayangi yang lebih tua. Didiklah cucu-cucu supaya menyayangi yang lebih tua. Didiklah cicit-cicit supaya menyayangi yang lebih tua. In sya Allah kitaran itu akan memberikan kebaikan kepada warisan dan kerurunan kita. Jika kitaran ini terputus kita yang akan tua yang akan menerima akibatnya. Impaknya sangat besar.

No comments:

Post a Comment