Saturday, May 9, 2015

Sensitiviti Hati Seorang TuaBerapa ramai antara kita yang merancang untuk hari-hari tuanya. Apa yang dijangka apabila usia melampaui 70 tahun umpamanya. Kita selalu terlena dan barangkali terfana kerana selalu beranggapan bahawa kita akan selamanya hidup dalam keindahan. Apabila kita tersedar dari lamunan, zaman kanak-kanak kita telah lama berlalu. Zaman remaja kita telah lama pergi. Zaman mula berumahtanga dan memulakan keluarga juga tinggal samar-samar dalam kenangan. Yang tinggal hanya tubuh yang lemah seluruhnya. Sendi-sendi yang seperti hampir bercerai. Kulit penuh dengan kedut, menggerutu dan mengeras. Daging hilang kegebuannya. Tulang dan kulit itu yang menunjukkan kita terus lanjut usia. Apa lagi yang tinggal. Ingatan dan kenangan. Harapan sudah semakin pudar. Apabila tua menjelma yang datang juga berkait dengan siapa kita semasa muda.

Benarkah orang tua banyak ragam? Itulah yang selalu dilegarkan di minda kita. Sukar menjaga orang tua. Apabila kita teliti kesemua ini adalah persepsi. Hanya orang tua yang memahami orang tua. Orang muda sukar memahaminya kerana mereka belum mencapai usia itu. Terdapat tiga perkara yang melingkari hidup tua.

1                    Fizikalnya yang semakin lemah.
2                    Ibadahnya yang perlu dijaga.
3                    Sensitivitinya yang selalu menjauh.

Apapun yang kita bincang dan fikirkan hakikatnya begitu. Semakin tua maka semakin lemah segalanya. Kekuatan fizikal yang dahulu agam dan sasa, terhakis sedikit demi sedikit. Tiba-tiba segalanya sudah di luar kudrat yang biasa. Jalannya semakin perlahan. Tangannya tidak sekuat dahulu. Staminanya luput. Semangatnya pudar. Tanpa sakit berat sekalipun, kekuatan fizikal terhakis kerana faktor usia. Malah kadang-kadang untuk bercerita sekalipun sudah banyak malasnya. Tidak ada topik yang menarik minat lagi. Namun begitu kita mengetahui bahawa bermals-malas juga mengundang musibah. Fizikal kita tidak boleh dimanjakan. Perlukan rutin untuk mengekalkan sebahagian penting dari tenaga yang ada. Untuk mengekalkan tahap kesihatan yang perlu. Untuk hidup yang namanya hidup. Maka makanan menjadi penentu. Jadual makannya dijaga. Pemakanannya disesuaikan dengan keadaan fizikal dan penyakit yang ada. Tidur dan jaganya juga penting diambilkira.

Kekemasan dan kerapian menjaga orang tua tidak ada komprominya. Mandi dan bersihnya diberi perhatian istimewa. Ia refleksi kepada yang menjaganya. Khususnya anak-anak yang terlibat. Pakaianya apatah lagi. Selalu diganti. Dibasuh mengikut keperluannya. Tempat tidurnya dirapi dan disusun. Diwangi dan diharumkan. Ianya tidak boleh diambil mudah. Mereka di sekeliling orang tua perlu mengawasi keadaan. Kekotoran atau ketidakrapian boleh memurungkan keadaan. Maksudnya suasana hendaklah menceriakan. Hiasan sedikit sebanyak boleh mengubah keadaan. Orang tua bukan bermakna harus dilayan seperti tidak berguna. Mereka perlu berada dalam keadaan istimewa. Kesukaannya diberi keutamaan. Ketidaksukaannnya dihindarkan. Ragamnya diredam di hati. Marahnya didengar. Sayunya dihibur. Ceritanya diambil iktibar.

Semakin tua semakin lemah ingatan. Jadual rutin selalu menjadi kacau. Solat lima waktu kadang-kadang tersalah kira. Malam dan siang kadang-kadang seolah-olah sama. Menjadi tanggungjawab yang merawat dan menjaga untuk mempastikan ibadah orang tua terjaga. Sebab itu perlu dipastikan bahawa mereka berada dalam keadaan bersih dan suci. Terhindar dari hadath besar dan kecil. Apabila sampai waktu solat pastikan mereka berwuduk dan siap untuk solat. Yang boleh membaca al-Quran atau kitab atau buku, sediakan bahan-bahannya untuk mereka baca dan rujuk. Tua mereka  biarlah dengan ibadah. Dengan al-Quran. Dengan kitab. Mudah-mudahan sakit mereka tidak melupakan ketiga-tiga aktiviti tersebut. Kegagalan mereka beribadat tertanggung ke atas mereka yang menjaga dan merawatnya.


Orang dahulu dan sekarang banyak bezanya. Orang dahulu anak-anak mereka di sekeliling rumah. Ada yang di sisi dan ada yang di bahagian belakang. Apabila ibu dan bapa tua dan uzur anak-anak tinggal berhampiran. Setiap masa boleh dijenguk dan membantu mereka. Sekarang ini ekonomi menjadikan anak-anak berjauhan dari ibu dan bapa. Mungkin ada anak-anak yang tinggal berhampiran tetapi tidak di premis yang sama. Tidak di kawasan perumahan yang sama. Tidak dalam kampung yang sama. Ada jarak dan masa untuk sampai di rumah orang tua. Bagi semua orang tua, mereka yang paling dekat di hati ialah anak-anak. Bukan cucu dan bukan orang lain. Apabila usia tua menjelma anak-anak yang kerap bertentang mata yang selalu diingat. Andai ada anak yang datangnya perlu dijemput maka lama-lama kelamaan orang tua letih menunggu. Datanglah rajuk panjang yang mengerikan. Gurisan hati pada orang tua sebenarnya menjadi azab yang mungkin di dunia dan mungkin di akhirat. Sepasang ibu dan bapa berkeupayaan membesarkan seberapa ramai anak-anak. Walaupun mungkin tidak sempurna namun anak-anak mendapat pembelaan ibu dan bapa. Malangnya kitaran itu tidak selalunya kembali kepada mereka. Ramai anak-anak melupakan tanggungjawab. Berkira dengan jadual dan giliran. Banyak berkira siapa hantar dan siapa yang ambil. Sewajarnya masing-masing berebut-rebut untuk memberikan khidmat yang terbaik di akhir usia mereka. Khidmat yang terbanyak. Yang teristimewa. Yang menggembirakan. Ingatlah bahawa orang tua kita perlukan yang terbaik mengikut kemampuan kita masing-masing. Berilah yang terbaik selagi peluang masih ada. Jangan sia-siakan peluang yang ada. Sesalnya seumur hidup. Impaknya sampai akhirat.

No comments:

Post a Comment