Wednesday, March 4, 2015

Bingkisan Dari Kaherah: Sejuk BermusimApakah persepsi sejuk di negara-negara yang hampir dengan Kutub Utara dan Selatan? Apakah pula persepsi panas di gurun? Kita akan terkejut di negara-negara berhampiran dengan Kutub Utara dan Selatan mungkin panas dan tidak sejuk. Di Norway umpamanya musim panasnya selama enam bulan. Matahari sentiasa memancar di langit. Musim sejuknya pula selama enam bulan juga. Namun mereka hidup seperti biasa. Tidur dan jaga. Bekerja, makan dan minum, beriadah dan berehat. Begitu juga di gurun suhunya sangat rendah. Sejuk mencengkam. Di negara-negara di hemispiar utara dan selatan banyak terdapat gurun. Di negara-negara Arab, Cina, India, Pakistan, Australia, Chile dan di Amerika Syarikat. Tanpa pengalaman sebenar kita hanya membuat persepsi. Tanpa maklumat tambahan dan tanpa pengalaman persepsi itu kekal di minda kita. Walhal persepsi itu perlukan pembetulan yang besar (major).

Beranggapan sahaja adalah persepsi yang sangat salah. Apatah lagi tanpa bukti empirikal. Semua negara di luar garisan 23° utara dan selatan adalah negara-negara empat musim. Padang pasir memang panas pada musim panas. Panas pada waktu siang. Pada musim dingin maka dinginlah ia kerana suhunya rendah. Tidak benar bahawa padang pasir panas sepanjang masa seolah-olah tiada sejuknya. Malah dalam silibus matapelajaran Geografi ada topik luluhawa atau hakisan (wheathering). Panas dan sejuk yang silih berganti menjadikan batu pecah dan hancur hingga menjadi pasir dan tanah dalam proses yang lama. Begitulah di negara-negara yang hampir dengan Kutub Utara dan Kutub Selatan. Bukan selama-lamanya sejuk dan tiada panasnya. Pada musim panas, panaslah dan suhu meningkat sehingga segala tumbuh-tumbuhan dan haiwan membiak selama enam bulan.

Dalam kehidupan kita ini kita perlu memahami teori dan realiti. Antara keduanya ada jeda yang perlu difahami. Teori cuba menggambarkan realiti. Tetapi pada kebanyakan masa teori tidak dapat digambarkan dengan kata-kata atau rajah atau video sekalipun. Pada musim sejuk kita bercakap mengeluarkan wap seperti asap. Bernafas mengeluarkan wap. Bersin mengeluarkan wap. Jika kita buang air kecil di luar rumah pastinya wap berterbangan. Apa yang berlaku? Suasana sejuk atau suhu tubuh badan kita panas? Panas dan sejuk bertembung. Keluarlah wap. Semudah itu? Tanpa berada di negara yang mengalami musim sejuk kita tidak mendapat gambaran yang sebenar. Yang real. Yang hakiki.

Padang pasir yang panas atau kutub yang sejuk menjadi lumrah dalam kedudukan bumi dengan paksinya. Apabila peredaran musim berlaku maka berubahlah suhu, cuaca dan keadaan. Manusia yang aktif dan dinamik sifatnya berfikir untuk memanfaatkan keadaan. Musim panas bukan untuk berlindung. Musim sejuk bukan untuk berselimut tebal sahaja. Setiap kejadian Allah tiada satupun yang sia-sia. Kita dirangsang untuk berfikir secara bijaksana. Menjadi mereka yang ulul al-bab. Memanfaatkan keadaan. Malah mereka yang tinggal di negara-negara empat musim kehidupan mereka sangat dinamik. Peredaran musim menjadikan mereka sentiasa berfikir jauh di hadapan. Itupun jika mereka mahu berfikir. Di USA umpamanya manusia berfikir dalam jangkauan setahun lebih awal. Atau paling kurang enam bulan lebih awal. Pada musim sejuk tahun ini mereka sudah merancang untuk musim sejuk tahun hadapan. Pada musim panas tahun ini mereka sudah merancang untuk musim panas tahun hadapan. Sebagai contoh, sukar untuk membeli baju sejuk pada musim sejuk kerana rakyat mereka telah membelinya pada musim panas. Enam bulan sebelum musim sejuk itu tiba. Malah dalam musim sejuk mereka menjual pakaian untuk musim panas.

Begitulah advancednya acara mereka berfikir. Di Mesir penulis dapati keadaannya berbeza. Pada musim sejuk mereka menjual pakaian sejuk. Pada musim panas mereka menjual pakaian musim panas. Logik tetapi ketinggalan. Tidak advanced. Itu sudah menunjukkan perbezaan budaya dan perbezaan falsafah hidup. Mereka di USA atau Canada memikirkan masa hadapan. Jangkaan dan ramalan yang tinggi kepastiannya. Bahawa musim sejuk akan tiba. Bahawa musim panas akan tiba. Mereka berfikir aras tinggi. Kita yang belum advanced  ini selalu berfikir secara reaktif. Bertindak balas apabila keadaan mendesak. Tidak memikirkannya sebelum keadaan itu tiba. Bagi orang Barat hanya dijangka sahaja sudah dirancang untuk menyambut ketibaannya. Kerana itu tidak hairan bagaimana di negara kita Malaysia, perniagaan bundle sangat lumrah. Orang Barat mengganti pakaian mengikut musim. Mereka sentiasa membeli pakaian baru. Yang lama dijual ke negara-negara miskin dan belum maju seperti kita. Impak peredaran musim. Empat musim.

Dunia dibahagikan kepada hemispiar utara dan hemispiar selatan. Di utara garisan Khatulistiwa dinamakan hemispiar utara sementara yang di selatan dinamakan hemispiar selatan. Negara-negara dalam kawasan antara 23° utara dan 23° selatan berada dalam kategori negara-negara yang mengalami iklim panas. Impak empat musim tidak begitu ketara. Negara-negara di luar 23° utara dan 23° selatan mengalami iklim empat musim. Semakin ke utara atau semakin ke selatan semakin signifikan impak empat musim itu.

1                    Pada musim panasnya waktu siang mungkin antara 14 jam sehari hingga 20 jam. Malah yang lebih utara atau selatan enam bulan musim panas dan enam bulan musim sejuk.
2                    Dalam musim panas siangnya panjang dan malamnya pendek.
3                    Dalam musim sejuk siangnya pendek dan malamnya panjang.


Di bawah ini dipaparkan beberapa keping gambar yang diambil di Norway. Gambar-gambar dari Wilkipedia ini sangat jelas mengenai midnight sun. Antara negara yang hampir dengan Kutub Utara.  Matahari dilihat sepanjang hari selama 24 jam dan selama enam bulan. siang dan malam matahari itu dilihat beredar mengikut paksinya.


 


Image result for the midnight sun


Image result for the midnight sun


Image result for the midnight sun


Image result for the midnight sun


Image result for the midnight sun


Image result for the midnight sun

Image result for the midnight sun


Image result for the midnight sun
Minggu ini umpamanya berlaku Equinox. Matahari menyeberangi garisan lintang u23° utara. Sekarang di hemispiar Utara bermula musim bunga. Segala jenis bunga akan memercup untuk mencantikkan dunia. Maha adilnya Allah. Setelah sejuk mencengkam, hati manusia dihiburkan dengan keindahan musim bunga yang sangat cantik. Mereka yang di utara akan ramai yang bernikah kahwin. Musim mereka mengikat tali perkahwinan. Saat-saat yang menggembirakan.  Peralihan musim ini sendiri memberikan erti yang berbeza. Khatulistiwa yang tiada musimnya kadang-kadang tidak difahami oleh mereka yang tidak pernah ke negara-negara panas seperti kita. Mungkin matapelajaran Geografi tidak seperti yang anak-anak kita pelajari. Kita mengetahui walaupun tidak secara hakiki.


Berikut adalah gambar-gambar salji yang turun di negara-negara Arab pada bulan Februari 2015. Sesuatu yang mengujakan bagi mereka yang belum pernah merasakan kewujudan salji itu. Mungkinkah padang pasir akan menerima salji setiap tahun? Untuk renungan kita bersama. Dunia sudah sangat tua.

Image result for images of snow in the desert of middle east
Salji di Timur Tengah.

Salji di Tabuk,  Arab Saudi. Tempat yang tersebut dalam hadith akan kembali subur dengan tanaman dan pepohonan.

Bedouin shepherds made snowman
Siapa sangka mereka dapat bermain salji dan membina snowman.

Image result for images of snow in the desert of middle east
Memang teruja sangat. Seumur hidup dilanda salji.

Image result for images of snow in the desert of middle east
Baitul Maqdis diselaputi salji.

Image result for images of snow in the desert of middle east
Salji dan unta sama putihnya.


Image result for images of snow in the desert of middle east
Salji di Syria.

Pengalaman berada di berbagai tempat yang berbeza membina realiti tentang kehidupan. Tentang kebesaran Allah Yang Maha Berkuasa mengadakan segala-galanya untuk kita makhluknya. Apabila Nabi Adam hendak dijadikan khalifah untuk memakmjurkan dunia Allah menyediakan segala-galanya yang sesuai dengan manusia. Empat musim adalah satu antaranya. Ianya menginsafi diri bahawa kita di dunia ini hanya pemgembara masa. Laluan kita antara alam jasad  ke alam roh. Bukan lama. Hanya kira-kira 60 tahun. Tidak ramai yang melebihi 60 dan tidak ramai juga yang kurang darinya. Angka 60 dikira sempadan. Memaklumi dan mengerti adalah sesuatu yang penting untuk kita menyediakan diri ke arah kebaikan.

Kita mengetahui panasnya Malaysia. Kita di Khatulistiwa menerima hakikat kepanasan itu. Apabila menjelang akhir zaman maka panas dan hujan tidak menentu jadualnya. Walau bagaimanapun al-Quran dan hadith telah memberikan gambaran keadaan pada akhir zaman. Dunia semakin panas. Hanya yang dekat dengan Allah tidak merasa apa-apa. Panas dan sejuk hanya sesuatu yang relatif. Apabila hati sangat khususk panas dan sejuk itu tidak diambilkira lagi. Segala-galanya adalah nikmat yang banyak. Selagi hayat masih ada.


Sila rujuk Di Mana Aku? Siri dari USA.

No comments:

Post a Comment