Thursday, November 6, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Menjejak Sallahuddin al-Ayyubi
Masjid  al-Fagalah di Kota Sallahuddin. Menyerupai masjid Biru di Istanbul. di Turki
Nama yang sangat besar dalam sejarah Islam pada kurun yang ke 11 hingga 13. Setepatnya ketika berlakunya Perang Salib kerana menawan semula Al-Quds dari King Richard The Lion Heart. Kisah ini pernah penulis sentuh semasa penulis berada di Jordan pada tahun 2013 yang lalu. Nama Sallahuddin selalu diulang sebut dan diulang baca. Seorang pejuang yang membebaskan al-Quds setelah dijajah oleh orang Kristian selama kira-kira 200 tahun. Dua abad lamanya. Ketika itu pemerintah Islam sangat lemah. Tiada siapapun yang dapat merampas semula al-Quds dari tangan orang Kristian. Sallahuddin yang berasal dari Kurdistan membunyikan semboyan perang ke atas orang Kristian di al-Quds. Bertahun-tahun lamanya Sallahuddin bergerak membakar semangat juang pemuda-pemuda Islam. Dihimpunkan mereka yang hatinya untuk Allah. Al-Quds wajib dibebaskan.

Hilangnya al-Quds bukan sahaja maruah besar yang mencalar sejarah Islam malah kehadiran orang Kristian dan dalangnya orang Yahudi membawa bencana besar kepada umat Islam yang ada di Palestin. Dalam operasi untuk menawan al-Quds tentera Kristian melakukan kezaliman yang sukar difahami. Mereka membunuh askar Islam sebagai musuh. Tetapi pada masa yang sama mereka juga membunuh wanita, kanak-kanak dan warga emas tanpa belas kasihan. Salahuddin datang ke Palestin khususnya ke al-Quds membawa bersamanya akhlak Islamiyyah. Apabila al-Quds ditawan semula Sallahuddin tidak melakukan balas dendam terhadap orang Kristian yang ketika itu dipimpin oleh Richard The Lion Heart dari England. Mereka dibebaskan sebagai orang yang kalah. Senjata mereka dilucutkan. Tidak ada gangguan terhadap keluarga mereka. Mereka dibebaskan. Kembalilah mereka ke Eropah sebagai bangsa yang kalah. Agama dokongan mereka kalah.

Ingat kembali sejarah Islam. Orang Yahudi telah dikeluarkan dari Madinah al-Munawwarah. Mereka menjadi bangsa yang minoriti. Merempat ke seluruh alam. Tidak ada kekuatan sendiri. Mereka berhijrah ke negara-negara lain seperti Eropah, Amerika, Canada dan Australia. Tetapi sifat dendam mereka cuba dilunaskan beberapa kurun kemudian. Palestian yang dijadikan sasaran. Mereka ingin menguasai al-Quds sepenuhnya dengan bantuan Eropah dan Amerika serta sekutunya. Mereka nampak gagah sebab negara-negara kuat di belakang mereka. Secara bersendirian mereka tiada apa-apa. Ramai askar mereka sebenarnya pengecut belaka. Dengar bunya senjata api sudah cukup menggerunkan mereka. Hidup mereka dalam kebimbangan. Malangnya semangat Sallahuddin tidak wujud lagi di kalangan umat Islam. Sifat pemberani hilang dari jiwa kita semua. Kerana itu orang Yahudi bermaharajalela di bumi Palestin.

Sallahuddin yang berkubu di ‘Ijlun dan Karak di Jordan akhirnya dapat menawan al-Quds. ‘Ijlun di utara Laut Mati sementara Karak di Selatan Laut Mati. Terletak di dua buah gunung yang tinggi. Gerak geri tentera Kristian diperhati dari dua tempat tinggi ini. Sila baca siri Salam Dari Amman, Jordan untuk pencerahan ceritanya. Setelah itu Sallahuddin membina kotanya di sebuah pulau di Teluk Aqaba. Sebuah lagi kota dibina di Kaherah. Di sebuah bukit yang paling tinggi di Kaherah. Dari puncak bukit ini Sallahuddin mengawasi kawsan sekelilingnya dari ancaman musuh. Kota ini dipelihara dan dijadikan sebagai mercutanda kebangsaan atau National Monument.  Di akhir entry ini nanti dipaparkan imej rakaman di Kota Sallahuddin di Kaherah. Khususnya maasjid al-Fagalah.

Perlu diingat jasa besar tinggalan Sallahuddin di Mesir ialah tertubuhnya Universiti al-Azhar al-Syarif. Universiti ulung umat Islam dalam membangunkan agama Islam. Pelajarnya datang dari seluruh negara Islam dan bukan Islam. Darinya lahir mungkin jutaan sarjana Islam. Ilmuan Islam dalam berbagai bidang. Setelah berada di Kaherah barulah penulis dapat merasakan gahnya Universiti al-Azhar. Universiti hebat ini sedang melalui banyak transformasi sejak revolusi berlaku di Mesir. Semoga semangat Sallahuddin akan terus membara di sanubari pejuang-pejuang Islam hingg akhir zaman.

Masjid  Sallahuddin di lihat dari Masjid Sultan Rafai


Dari arah yang sama.

Bukit berhampiran kota Sallahuddin.


Di kawasan parkir


Masih di kawasan parkir. Sebelum masuk ke dalam kota.


Kota dan masjid. Lambang dan syiar Islam.


Jalan masuk ke arah kota


Kota yang masih utuh hingga kini


Antara pusat jualan cenderamata


Di sini juga terdapat Museum Tentera.


Bangunan di sekeliling kota


Betapa tersergamnya masjid ini


Laluan masuk yang luas 


Cantik menawan


Sisi kanan masjid. Kesenian zaman daulu.


Lorong yang luas untuk berlegar


Sisi kiriKesenian indah


Pintu keluar. Sama seninya dengan pintu masuk.


Ruangan dalaman yang luas dengan lampu berbagai bentuk


Lihatlah seninya pada kubah masjid


Tidak puas mendongak. Tinggi, luas dan memberikan gambaran kekerdilan manusia yang berada di dalamnya


Lampu gantung yang berat dan besarRuang utama imam. Terdapat mimbar sederhana dan mimbar kecil.Mimbar utama yang tinggi, besar dan penuh dengan seni.Mimbar kecil yang tidak kurang seninyaMimbar sederhana ini juga besar dan tinggi sebenarnya. Penuh berukir.Di belakang penulis ialah mihrab dan mimbarSayangnya masjid ini sudah jadi seperti museum. Pengunjung ramai yang tidak menutup aurat dengan sempurna. Pelancong asing dibiarkan dengan pakaian mereka.Mimbar lama berwarna hijau.


.
Cantik lampu yang dipasang membundarTerlihat kehebatan kesenian Islam.


Tembok di sisi kanan masjid.

Di hujung tembok kelihatan sebahagian dari Bandaraya Lama Kaherah


Kota ini dikelilingi bandaraya Kaherah


Taman di kawasan masjid


Bandaraya Kaherah dari arah yang lain


Kelihatan sebahagian dari istana yang sudah ditinggalkan


Di kawasan masjid


Dari sudut yang lainDari arah kanan masjid


Cintaku di sini


 Lagi Bandaraya Kaherah dilihat dari kota SalahuddinSebuah jalanraya dilihat dari puncak kota.


Pengunjung berlegar di sekeliling kota


Seni tamannyaSerumpun pisang di kawasan masjid. Terasa seperti di MalaysiaMula meninggalkan masjid


 Diabadikan di sini


Sebuah lukisan tembaga 


Perjalanan keluar

No comments:

Post a Comment