Saturday, June 28, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Ramadhan Tanpa BuffetApa sebenarnya yang kita maklum tentang Ramadhan. Hari rayanya atau buffetnya. Atau lapar dan dahaganya. Yang lain seperti kita abaikan. Ramadhan yang menjadi penghulu segala bulan tidak dinanti seperti selayaknya. Lailatulqadar yang agung di sisi Allah tidak kita fahami signifikannya. Kita bukan menunggu Ramadhan tetapi sebaliknya kita lebih banyak fokus kepada bulan selepas Ramadhan. Satu Syawal yang sepatutnya diraikan hanya sehari sahaja kita raikan selama lebih sebulan. Kadang-kadang berlarutan hingga tiga bulan. Seolah-olahnya dikira berdosa jika tidak mengadakan majlis hari raya. Mari kita nilai semula Ramadhan tahun ini.

Bulan yang padanya diturunkan al-Quran.
Bulan yang di dalamnya diturunkan lalatulqadar.
Bulan yang pahala kebajikannya berlipat kali ganda.
Bulan yang ganjarannya Allah yang menentukannya.
Bulan yang syaitan dirantai.
Bulan yang pintu-pintu syurga dibuka.
Bulan yang qiamil lail menjadi kebiasaan.
Bulan yang padanya ramai orang membaca al-Quran.
Bulan ramai orang memberi makan kepada mereka yang berpuasa.
Bulan orang membayar zakat.
Bulan ramai orang bersedekah.
Bulan orang menginfaqkan hartanya ke jalan kebajikan.

Setahun yang lalu penulis berada di Kaherah. Setelah setahun berlalu Ramadhan datang lagi. Banyak benar bezanya Muslim di sini menyambut kedatangan bulan penuh barakah ini dengan cara Mulism di Malaysia menyambutnya. Berbulan-bulan sebelum ini ramai orang Malaysia yang sudah menyediakan baju raya. Itupun tukang jahit ramai yang menolak tempahan. Ramai yang keluh- kesah kerana bakal tidak makan pada waktu siang. Ada juga yang mencari alasan untuk dikecualikan dari berpuasa. Daifnya kita berhadapan tuntutan Islam dan iman. Bulan ini adalah bulan Allah memberi peluang yang seluas-luasnya kita menambahkan kebaikan kepada diri kita melalui berbagai aktiviti ibadat yang nilainya tiada tolok bandingnya di sisi Allah. Bulan yang kita dianggap berniaga dengan Allah. Kita menjual dan Allah membeli.  Perniagaan yang tidak pernah memungkin kerugian. Allah sentiasa membeli ibadat kita dengan harga yang berlipat kali ganda dari yang dapat kita fikirkan. Keuntungannya di dunia dan di akhirat. Yang di akhirat itulah yang selalunya tidak dapat difahami dengan saksama.

Pada bulan Syabaan adalah bulan yang bermula dengan kalut di Kaherah. Mungkin juga di seleuruh negara Arab adalah begitu keadaannya. Kedai-kedai mula menambahkan stok barang makanan. Berlori-lori diangkut. Menimbun-nimbun di kedai. Di luar kedai. Khemah didirikan untuk menyimpan stok tersebut. Pada malamnya pembantu kedai tidur di atas stok makanan tersebut. Menjadi pengawal sementara stok masih ada. Kesemua keluarga mula membeli barang keperluan sebanyak mungkin. Kesemua ini dilakukan kerana menyambut Ramadhan. Ya, untuk menyambut Ramadhan. Hanya Ramadhan tiada yang lain kecuali Ramadhan. Tidak ada walau sepatah perkataanpun yang menyebut Hari Raya. Eid al-fitr. Tidak ada. Muslim di sini berhadapan dengan Ramadhan. Menanti Ramadhan. Rindukan hadirnya Ramadhan. Ramadhan karim. Ramadhan yang diredhai Allah. Bulan yang mendapat pengampunan Allah. Bulan yang sangat mulia.

Yang utama kepada Muslim di sini ialah berbuat kebajikan sebanyak mungkin. Selain dari ibadat khusus seperti solat, membaca al-Quran, hadir ke kuliah-kuliah Subuh dan Asar, mereka berusaha menjamu mereka yang berpuasa dengan  meyediakan jamuan berbuka puasa. Masjid dan surau melimpah ruah dengan makanan. Mereka yang berada menyediakan makanan untuk sesiapa sahaja yang difikirkan perlu menikmatinya. Mereka berhabisan kerana Ramadhan. Kerana Allah memuliakan Ramadahan. Kesempatan itu diambil untuk sama-sama mendapat meghfirah dan redha Allah. Keuntungan yang tiada nilai dunia. Suasananya memperlihatkan bahawa ukhwah antara yang di atas dengan yang di bawah sangat dekat. Sangat rapat antara yang berada dengan yang tidak berada. Bagi pelajar umpamanya, mereka kenyang dalam bulan ini. Pergilah ke mana-mana masjid pastinya berbuka puasa dengan sekenyang-kenyangnya. Kenyang hingga sahur.

Ramadhan tahun ini pada musim panas. Siangnya panjang dan malamnya pendek. Berbuka antara pukul 7.00 pada awal Ramadhan dan pada pukul 7.30 pada akhir Ramadhan. Solat tarawih mungkin hingga pukul 11.00 malam. Sahur pada kira-kira pukul 2.00 pagi. Fajar menjelang pada kira-kira pukul 3.00 pagi. Ramadhan adalah bulan yang sangat sibuk (hectic). Kepada Muslim di sini kesibukan itu bukan ibadat khusus semata-mata. Antara waktu-waktu tertentu mereka membaca al-Quran atau berwirid. Beriktiqaf di masjid. Memikirkan untuk menambah kebajikan. Selepas tarawaih ada juga yang kunjung-berkunjung ke rumah ibu dan bapa dan ke rumah saudara-mara. Pada masa tersebutlah mereka memakai pakaian baru. Pakaian menghormati meriahknya kehadiran Ramadahan. Berbagai juadah disediakan untuk tetamu.

Bukankah kegembiraan mereka yang berpuasa ialah apabila mereka berbuka puasa? Benarlah mereka di sini merayakan puasa mereka selepas berbuka. Setiap hari dirayakan tetapi dalam bulan Ramadhan sahaja. Bukan seperti kita yang berhari raya selepas tamat Ramadhan dan melepaskan geram semahu-mahunya. Muslim di sini meningkatkan ibadat mereka sesama Muslim di siang hari dan sebahagian malam. Pada sebahagian waktu yang lain mereka meningkatkan ukhwan sesama ahli mereka. Keluarga dan saudara-mara. Hubungan dengan Allah diperbanyakkan. Hubungan dengan manusia ditingkatkan. Kebanyakan rumah terang benderang. Menanti dan meraikan tetamu seperti dituntut agama. Menanti juga datangnya laitulqadar. Penantian yang disediakan berbulan-bulan lamanya.

Tentu berbeza antara menanti datangnya hari lebaran. Hari raya selepas tamat Ramadhan. Kita menangis tidak dapat bersama ibu dan bapa. Tidak dapat bersama keluarga. Tidak dapat bersama saudara-mara atau sahabat-handai. Kita menangis selepas hilangnya Ramadhan. Tidak ramai yang menangis kerana perginya Ramadhan. Tidak ramai yang memikirkan bahawa Ramadhan kali ini adalah Ramadhannya yang terakhir. Di negara Arab mereka teruja menantikan Ramadhan. Berbuat kebajikan sebanyak-banyaknya. Bertemu ibu dan bapa sekerap mungkin. Menziarahi saudara-mara serta ahli keluarga dan sahabat yang lain. Menjamu selera tetamu yang bertandang ziarah. Meriahnya Ramadhan. Bukan meriahnya hari raya. Mereka merayakan puasa mereka dalam Ramadhan. Mereka menangis bersama Ramadhan. Mereka gembira bersama Ramadhan. Mereka teruja berada dalam bulan Ramadhan.


Di negara kita agama dikomersilkan. Mereka yang bukan Islam membaca herotan konsep agama yang kita amalkan. Kerana itu hari raya menjadi fokus dan bukannya Ramadhan. Ramadhan diramaikan dengan jualan Ramadhan. Dengan bazaar Ramadhan. Dengan pameran Ramadhan. Dengan buffet Ramadhan. Soalnya, mengapa dan kenapa? Kita berhabis tetapi tidak berniaga dengan Allah. Kita berhabis tetapi tidak mendapat keuntungan yang Allah janjikan. Paling kita takut ialah bulan Ramadhan tidak menjadi bulan maghfirah kepada kita. Tidak juga menjadi bulan yang Allah meredhai kesemua perbuatan kita. Oleh itu makanlah di rumah. Masaklah seberapa banyak. Hulurkan kepada jiran. Gembirakan mereka dengan ibadat yang kita lakukan. Mudah-mudahan terhindar dari keraguan antara halal dan haram. Antara bersih dengan tidak. Antara suci dengan tidak. Antara Allah redha dengan tidak. Bukan sahaja di hotel kira menyimpan keraguan malah makanan yang dijual di bazaar Ramadhan belum tentu dipelihara kesuciannya. Maaf. Lazimnya penjual makanan di bazaar Ramadhan terlepas solat Asar. Malah ada yang terlepas solat Maghrib. Bagaimana kedudukan kita yang membeli makanan mereka? Sama-sama kita renungkan.

1 comment:

  1. as salam. bersamalah kita mengimarahkan Ramadhan ini...

    ReplyDelete