Sunday, May 25, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Pahala Menyampai Atau Dosa Menyebar

Makhluk yang Allah ciptakan berpasang-pasangan. Setiap satu tajuk ada dua yang berlawanan. Paling jelas malam dan siang. Jauh dan dekat. Tinggi dan rendah. Tebal dan tipis. Apabila kita bincangkan tentang agama spektrumnya antara halal hingga haram atau wajib hingga haram. Bagi perbuatan atau makanan umpamanya spektrumnya ialah dari halal, sunat, harus, makruh dan haram. Dari segi arahan beramal spektrumnya dari wajib, sunat, harus, makruh dan haram. Apa sahaja yang ada kaitannya dengan kita termasuk dalam mana-mana spektrum yang berkaitan. Mencari ilmu yang hak boleh jadi wajib atau sunat atau harus. Ilmu yang tidak baik seperti berjudi tentulah haram. Natijah dari apa yang berlaku melalui pancaindera kita tetap ada nilai-nilai di atas.

Dalam media sosial umpamanya kita mempunyai pilihan yang sangat banyak. Malangnya ramai antara kita yang menyebarkan yang bukan hak. Ada kerana kejahilan. Mungkin dianggap suka-suka. Mungkin juga kerana ingin meremehkan. Atau mungkin untuk mencela, menghina dan menjatuhkan maruah. Pilihan untuk berbuat baik sangat terbentang luas. Tiada halangan. Tiada sekatan. Tiada kekangan. Kita boleh memberi nasihat. Menyampaikan kebaikan walaupun sedikit. Memanjangkan sebarang ilmu bermanfaat. Mendidik. Memberi maklumat yang sebelum ini jarang dibaca atau belum pernah dibaca dan dilihat orang lain. Membawa pembaca ke arah membangun diri. Memberi motivasi. Melihat sesuatu dari sisi yang lain. Memberi hujjah alternatif. Membuka minda. Mengubah paradigma. Banyak lagi yang boleh kita lakukan dalam media sosial.

Alangkah malangnya apabila kita buka internet yang kita lihat adalah gambar yang bukan hak. Berita yang bukan hak. Apabila kita memegang sesuatu fahaman kita meremehkan mereka yang berfahaman sebaliknya. Apabila kita berfahaman kiri maka kita ambil peluang untuk menghentam mereka yang dalam fahaman kanan. Mari sama-sama kita nilai semula peranan kita yang agak bersekolah lebih tinggi dalam mendidik generasi masa hadapan. Kita ada peranan untuk merubah lanskap pemikiran dan tindakan ke arah yang lebih positif. Lebih bijaksana. Mengarah ke laluan menuju masyarakat ulul al-bab. Alangkah baiknya apabila kita share sesuatu yang berimpak ilmu. Memberi santapan jiwa. Menenangkan. Mendekatkan kepada Allah. Mencari yang benar. Mengingatkan. Tetapi banyak yang berlaku sebaliknya. Malah yang banyak adalah apa yang disebut dalam bahasa komputer sebagai garbage. Sampah yang langsung tiada nilainya. Sedikitpun tiada.

Bayangkan apabila seseorang memuatnaik gambar seseorang lain, biasanya artis, maka akan disambut oleh orang lain dengan share yang banyak. Maka berjalanlah gambar itu dari laman ke laman yang lain. Nah! Jika yang dishare itu baik maka baiklah jadinya. Menambah pahala. Mendapat ganjaran. Kebaikan itu berganda-ganda apabila disambut oleh orang lain. Mungkin hanya bait-bait doa yang mudah. Tanda-tanda kebesaran Allah. Atau berkongsi pengalaman yang bermanfaat. Ramai pembaca yang mengambil iktibar. Kita telah menyampaikan sesuatu yang bermanfaat. Menggembirakan orang lain. Memberi ketenagnan kepada mereka. Dari tidak tahu mereka menjadi tahu. Ganjaran kebaikan yang kita lakukan bertambah gandaannya apabila ada orang lain yang share sumbangan kita. Lebih banyak tentu lebih baik lagi.

Di mana kita apabila yang kita share ialah gambar orang lain yang tidak menutup aurat. Dengan sengaja bergambar tanpa pakaian yang cukup ukurannya. Atau yang tidak sesuai besar dan panjang saiznya. Atau yang tenunannya tidak telus dilihat hingga ke dalam. Kebanyakannya gambar artis. Penghibur. Cuba buat senarai semak. Ada atau tidak ciri-ciri berikut.

1 Mendidik.
2 Memberi nasihat.
3 Membuka minda ke arah kebenaran dan diredhai Allah.
4 Menyampaikan ilmu bermanfaat.
5 Boleh diambil sebagai teladan yang baik.
6 Menambah kebaikan dan mencegah kemungkaran.
7 Amal soleh atau maksiat.

Kita tidak boleh mengatakan bahawa perbuatan kita adalah untuk suka-suka. Perbuatan kita itu menzalimi diri kita sendiri. Apabila ada yang membaca kita mendapat dosa. Apabila ada yang melihat kita mendapat dosa. Apabila ada yang share kita mendapat dosa. Selagi ianya beredar kita mendapat dosa. Selagi ianya dishare kita mendapat dosa. Oleh kerana dosa itu tidak dapat dilihat maka kita tidak dapat menggambarkan azabnya nanti. Itu belum lagi aksi dalam gambar itu ditiru oleh orang lain. Fesyen yang tidak cukup kain ditiru pula oleh orang lain. Puncanya perbuatan kita. Sumbernya mungkin bukan dari kita. Kita telah mengutipnya dan menyebarkanya kepada orang lain. Sumber itu mendapat bahagiannya. Kita yang share mendapat bahagian kita. Tiada siapa yang terlepas di sisi Allah. Malaikat di kanan tidak pernah lalai. Malaikat di kira lagilah tiada lalainya. Kesemuanya dicatat. Akaunnya jelas. Tanpa apa-apa keraguan padanya.

Sewaktu kita melihat akaun kita tersebut kita sudah tidak berdaya untuk mengubah keadaan. Sekaranglah sewajarnya kita mengubah segala-galanya. Mulai saat ini. Sekarang. Lihat kembali apa yang telah kita lakukan. Pergi ke wall kita. Padam mana-mana yang bukan hak. Padam kata-kata yang bukan hak. Padam gambar yang bukan hak. Tugas kita kita susun semula.

1 Sebarkan yang hak, benar, baik dan bermanfaat.

2 Menasihat dan bukan menghina.

3 Mengajar dan bukan memperlekahkan orang lain.

4 Tidak ujub, takabbur atau riak. Sebaliknya sampaikan ilmu kerana itu tugas kita.

5 Berhemah dalam berbicara dan menulis. Mencela keburukan orang lain bukan penyelesaian. Ditakuti kembali kepada kita yang mencela.

6 Elakkan dari marah kerana orang lain tidak pandai seperti kita. Tidak berpengalaman seperti kita. Tidak belajar setinggi kita. Tidak berfahaman seperti kita. Tidak sejalan dengan kita. Marah bukan sikap yang terbaik. Mendidik dengan berhemah adalah pilihan yang lebih baik.

7 Belajar untuk menghormati pilihan orang lain. Berikan kepada mereka hak mereka kerana mereka tidak mengambil hak kita.

8 Tidak memaksa dalam memberi nasihat. Hidayah adalah milik Allah. Hak kita adalah menyampaikan. Berdakwah. Itu sahaja.

Dalam kebanyakan hal kita selalu memetik dari sumber sekunder. Sumber orang lain. Bukan sumber primer. Bukan dari kita yang memulakannya. Kebanyakan sumber itu belum tentu sahihnya. Dalam teknologi mungkin photoshop menghasilkan sesuatu yang bernatijah buruk. Sebaran mengenainya tentu hanya mengundang dosa. Masing-masing dengan pandangan yang berbeza. Kita perlu tahu membezakan antara yang hak dan yang batil. Laporan media perlu ditapis. Diperiksa. Disemak dengan ilmu dn dengan akal yang waras. Maka sifat dan sikap yang rasional atau waras diperlukan dalam mengurus diri kita dalam media sosial. Antara kita yang ada title seperti guru, ustaz dan ustazah, pegawai, tuan, encik dan sebagainya perlu menjaga martabat diri. Harga diri kita tinggi dan jangan dijatuhkan. Apatah lagi jika yang menjatuhkan itu tangan kita sendiri. Keghairahan menyatakan perasaan merosakkan imej diri kita sendiri. Ia seperti membunuh diri.

No comments:

Post a Comment