Saturday, February 22, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Dana Muslim Dan PembangunanKita selalu terperangkap dengan soalan balas. Mana ada modal? Mana nak cari modal?  Bukan sedikit modalnya? Mungkin kita boleh fikirkan dalam-dalam. Sudah sampai masanya kita berdikari. Bagaimana? Mari kita kongsi fikir sama-sama.

1                 Kita ada harta walaupun mungkin tidak banyak. Berbagai kategori. Ada yang lebih dan ada yang kurang. Mungkin ramai yang hartanya terlalu sedikit untuk difikirkan. Tidak mengapa. Nanti kita fikirkan.
2                 Kita ada pendapatan. Ada yang banyak pendapatannya dan ada yang sedikit. Ada yang berlebihan dan ada yang cukup-cukup sahaja.
3                 Ada antara kita yang mencari poendapatan lain. Untuk menambah cukup atau untuk mencari kelebihan.
4                 Tanggungan kewangan kita banyak. Anak-anak semakin membesar. Keperluan hidup yang lain perlu difikirkan.
5                 Kita tidak tahu masa hadapan kita semua. Cemerlang atau tidak.

Soalnya, kenapa kita tidak berbuat sesuatu untuk sama-sama meringankan tanggungan antara satu sama lain. Dalam sejarah orang Melayu ada beberapa negatif yang sukar dihapuskan. Sukar dibuang tabiatnya. Sejak penulis muda hingga berumur lanjut cerita tidak amanah kepada rakan kongsi masih berlaku terus-menerus.

1                 Apa-apa usaha yang dibuat secara perkongsian membawa musibah kepada rakan kongsi.
2                 Usaha koperasi tidak disokong oleh ahli.
3                 Apabila berniaga banyak hasad dengki.
4                 Ramai yang dikatakan menggunakan pelaris. Bukan profesiomalism. Bukan ibadah.

Kaum dan bangsa lain berniaga dengan usaha. Dengan ilmu. Dengan pengalaman. Yang kita tidak tahu ialah bantuan moral dan modal dari saudara mara, rakan taulan dan institusi kewangan yang kaum atau bangsa mereka miliki. Kerana itu kita perlukan alternatif yang lebih kondusif kepada status ekonomi kita. Ketidak mampuan kita. Mari kita  dekati permasalahan ini dengan jalan lain yang selamat. Ingat, jangan terlibat dengan skim cepat kaya. Kita buat sesuatu yang kita sendiri seperti tidak sedar. Jangan gopoh. Jangan tamak. Jangan terburu-buru. Pilih yang selamat. Yang halal. Yang suci. Yang mematuhi kehendak syariah.

Pembentukan Yayasan Keluarga

Soalan pertama mungkin, apa benda ni? Baiklah. Setiap keluarga elok jika berusaha membentuk yayasan untuk keluarga masing-masing. Ikut kadar kemampuan masing-masing tetepi faedahnya untuk seluruh ahli keluarga. Dalam menikmati faedah yayasan ini tidak ada ahli yang harus dinafikan. Yang penting ialah seluruh ahli keluarga terbela. Bagaimana hendak memulakan? Ini cerita semangat. Cerita warisan. Cerita masa hadapan.

1                 Dalam keluarga ada tokoh yang menyatukan. Mungkin datuk atau nenek. Mungkin anak sulong. Mungkin siapa sahaja asalkan ada tokoh yang dapat menyatukan pemikiran ahli keluarga yang lain.
2                 Sumbangan mengikut kadar kemampuan. Himpunkan dana dalam bentuk wang ringgit. Mungkin ribuan ringgit. Mungkin ratusan. Mungkin puluh-puluh. Mungkin beberapa ringgit. Mungkin sekadar beberapa puluh sen. Setiap masa. Setiap bulan. Mungkin dibuka akaun bank. Semua wang dimasukknan ke dalam akaun. Masing-masing mencatatkan tarikh, masa dan amaun yang dimasukkan. Bukan untuk perbandingan siapa lebih dan siapa kurang. Sebaliknya hanya untuk mengetahui sumber dana itu sendiri.
3                 Anak cucu yang berikutnya dinasihati dan digalakkan untuk meneruskan sumbangan walaupun yayasan telah sampai kepada peringkat kukuh.
4                 Manfaatnya biarlah hingga ke akhir zaman.

Setelah tiga atau lima tahun cuba semak dana itu. Rasanya tentulah amaunnya beribu ringgit. Tunggu, jangan gelap mata. Sebelum ditubuhkan dana.

1                 Yayasan hendaklah didaftarkan dahulu.
2                 Dilantik lembaga pengarah.
3                 Ada lembaga pengurus dari pengerusi, setiausaham bendahari dan AJK.
4                 Ada pemegang amanah.
5                 Hak menandatangani cek jika ada. Semua transaksi hendaklah menggunakan cek. Bukan wang tunai.

Untuk apa yayasan?

1                 Membina empayar ekonomi keluarga. Seluruh keluarga.
2                 Faedahnya melampaui dari pemikiran kita. Bahawa ekonomi membina ekonomi berikutnya.

Manfaat kepada ahli keluarga:

1                 Pembiayaan pendidikan bagi yang kekurangan. Ahli yang berkemampuan tidak ghairah mendapatkan faedah yayasan keluarga. Konsepnya membantu yang perlu dibantu. Bukan secara individu tetapi melalui perkongsian.
2                 Mebeli hartanah yang tidak dikhuatiri ada susutnilainya.
3                 Membeli tanah ladang. Hasil ladang akan membolehkan ladang lain dibeli kemudiannya.
4                 Membeli rumah kedai untuk disewa.
5                 Membantu ahli keluarga memiliki rumah mampu milik.
6                 Memberi peluang pekerjaan kepada ahli keluarga.

Apabila yayasan ini kukuh dari segi ekonomi lakukan pula tanggungjawab sosial.

1                 Membantu kewangan kepada bakal hafiz dan hafizah.
2                 Ibu tunggal yang perlukan modal untuk berniaga menyara hidup.
3                 Bantuan kepada saudara baru.
4                 Bantuan kebajikan dan amal yang lain. Banyak dan boleh difikirkan mengikut turutan dan keutamaan.
5                 Sekolah tahfiz dan pengajian al-Quran.
6                 Institusi pendidikan agama.

Jika ramai keluaraga yang membentuk yayasan keluarga penulis yakin ramai ahli keluarga yang terbela nasibnya. Cuma ada beberapa perkara yang tidak boleh dilepas pandang.

1                 Abak-anak sentiassa ditarbiahkan supaya memiliki rasa tanggungjawab terhadap ahli keluarganya. Kepada saudara-maranya sendiri terlebih dahulu.
2                 Didik supaya mereka yang mampu hendaklah berdikari di samping menyumbang. Konsepnya ialah menambah kekukuhan yayasan bukan meruntuhkannya.
3                 Konsep besarnya ialah menyumbang bukan menerima. Yang layak sahaja menerima bantuan yayasan. Pahala hendaklah dihimpunya mengikut kadar masing-masing. Elakkan dosa terhimpun.
4                 Dalam pemilikan rumah umpamanya, yayasan membantu kepada ahli yang perlukan bantuan. Mungkin bayaran awal, insuran dan bayaran-bayaran lain yang diperlukan. Tanpa faedah. Tanpa caj. Kembalikan yayasan kepada ahli keluarga.


Dalam keadaan kehidupan yang semakin menyesakkan ini, yayasan keluarga boleh membantu diri kita sendiri dan membanntu ahli keluarga. Membantu negara. Mungkin dengan cara itu kita lebih berdikari. Lebih matang berfikir kerana kita tidak perlukan bantuan orang lain yang akhirnya menjerat diri dek hutang. Dek budi. Dek perlu membayar balik dengan hal-hal yang tidak kita gemari. Andainya semua keluarga bertindak yang sama, kita biarkan kerajaan dengan peranannya. Kita pantau dengan cara demokrasi yang kita amalkan. Biarkan semua institusi ekonomi dengan jalan mereka masing-masing. Kita jaga ekonomi keluarga. Ekonomi perut kita. Perut kita, kita sendiri yang jaga. Tidak terlalu mengharap-harap sehingga terjual maruah  diri. InsyaAllah kesejahteraan keluarga lebih terjamin. Apa lagi yang lebih penting melebihi agama? Apabila kita kenyang mudah-mudahan Allah memberikan kita kesihatan yang baik. Mudah beribadat. Boleh pula membantu orang lain menikmati ibadat yang bersambut-sambut manfaatnya. InsyaAllah kita boleh lakukannya dengan izin Allah jua. Redha Allah sangat banyak jika kita berusaha keranaNya.

No comments:

Post a Comment