Sunday, December 8, 2013

Bingkisan Dari Kaherah: Arus Masa Yang Menghilir DerasPernah melihat sungai. Penulis biasa bermain di sungai sewaktu remaja dahulu. Bersampan di tepiannya. Mandi manda bersaama rakan. Mengail udang galah semasa air pasang. Pada tahun-tahun 60an Sungai Simpang Kiri di Batu Pahat masih cantik. Airnya bersih. Bila air pasang lagilah menyeronokkan. Anak-anak bermandian di parit yang penuh airnya. Jernih. Di parit itulah kami belajar berenang. Menyelam lama. Bermain di parit. Nostalgia. Apabila penulis kembali ke kampung asal, parit yang dahulunya meriah hanya tinggal air yang mengalir lesu. Merah pekat tidak menentu warna. Hilang ikan dan udang. Lesu selesunya. Pada waktu air pasang tiada didengar lagi suara anak-anak dan remaja bermandian di parit. Segala-galanya berubah demi kemajuan. Demi pembangunan. Demi masa hadapan sebuah bangsa yang merdeka.

Setelah lebih setengah abad lamanya, terasa pembangunan tersangatlah mahalnya. Kemajuan rupaya mengundurkan ekonomi. Program bergerak ke hadapan tetapi terheret ke belakang. Banyak malangngnya dalam negara yang tercinta. Portugis datang membawa petaka kepada bangsa. Belanda datang membawa derita kepada nusantara. Inggeris datang menjajah segala-galanya. Jepun datang tidak pula ke mana. Apabila merdeka  kita dijanjikan kehidupan untuk membangun diri. Tanpa telunjuk orang lain. Benarkah begitu? Yang nyata banyak telunjuk berkait yang menyakitkan. Yang menyulitkan. Saban masa ada sahaja telunjuk berkait itu mencarik perasaan. Mencuri nafas yang banyak hentinya. Minda tidak sempat berfikir untuk menghilangkan resah kerana himpitan ekonomi.

Bumi tercinta ini terlalu kaya. Terlalu banyak hasil buminya. Terlalu banyak sumber aslinya. Kemerdekaan hanya istilah yang diberi makna. Nikmat kemerdekaan itu tidak sampai kepada yang dimerdekakan. Yang berada  di taraf soaial yang rendah tetap seperti dahulu juga. Jika kita grafkan maka mereka masih berada seperti pada zaman sebelum datangnya Portugis. Suatu analogi yang dasar. Dunia semakin kecil. Kepayahan semakin berkekalan. Memang kita dilambakkan dengan wang ringgit. Tetapi kuasa belinya menipis. Wang yang banyak hanya sekadar membeli untuk mengisi perut. Kebajikan yang dahulunya banyak dibajetkan kurang. Apabila segala-galanya menjadi mahal maka secara ekonominya kemajuan akan menguncup. Inflasi yang berantai lebih menguncupkan lagi keadaan. Makanan semakin kurang dan bertambah mahal. Penduduk semakin ramai. Semakin padat. Ramai pula yang bukan warganegara perlu diberi makan. Sebaliknya mereka membawa keluar keupayaan membeli dalam negara. Kita turut memberi makan kepada jiran-jiran kita di negara-negara lain.

Di sana sini keborosan melanda. Kemewahan menjadikan kita boros. Tidak berjimat-cermat. Tidak memberi nilai yang wajar bahawa harta yang ada bukan untuk selamanya. Banjir yang baru berlaku menampakkan lemahnya pengurusan negara. Pengurusan warganegara. Bukan sahaja pemimpin tidak menanangi kesengsaraan rakyat, bantuan kemanusiaan yang hendak diberi banyak protokolnya. Banyak birokrasinya. Banyak red-tapenya. Banyak halangan-halangan pentadbiran. Darurat adalah darurat. Perlu segera. Tanpa menungu arahan. Tanpa menunggu mesyuarat. Tanpa menunggu penaja. Tanpa menunggu lampu isyarat. Yang menderita tertunggu-tunggu. Apa pula jabatan yang mengatakan bahawa kelewatan itu bukan disengajakan. Aduhai. Apabila semua aktiviti dikomersilkan inilah jadinya. Professionalism yang menelan bajet berjuta-juta ringgit hanyut lebih deras dari air banjir itu sendiri. Politik adalah suatu hal. Pentadbiran kerajaan tidak boleh seperti parti politik. Semuanya wajib segera. Yang tenggelam itu mungkin bukan saudara kita. Tetapi mungkin sahabat kita sekelas dahulu. Teman kita semasa menunaikan haji. Besan saudara kita. Menantu jiran kita. Saudara staf kita.  Jangan ambil mudah bahawa di tempat banjir itu tiada orang yang kena mengena dengan kita.

Derita rakyat semakin menjadi-jadi. Bertimpa-timpa. Apabila minyak naik sebanyak 20 sen ramai yang sinis. 20 sen pun bising kata mereka. Sekarang rantainya muncul dari segenap penjuru. Apa barang yang tidak naik harganya. Waktu penulis kecil dahulu ikan bilis adalah makanan orang miskin. Orang kampung yang tidak mampu. Sekarang ikan bilis adalah makanan orang kaya. Makanan jutawan. Hanya hartawan yang mampu makan ikan bilis dengan mewah. Jika dahulu ikan bilis dilabelkan kepada orang miskin dan orang biasa, maka istilah itu sekarang berbalik kepada mereka yang kaya. Orang besar. Orang senang lenang. Begitulah masa membawa kita beralih tempat. Tetapi yang miskin dan susah tetap berterusan begitu.

Perindustrian telah mengubah lanskap kehidupan rakyat Malaysia. Rakyat kampung khsusunya. Tanah di sekeliling rumah masih luas. Masih ada ruang untuk bercucuk tanam. Malangnya tanah penuh racun rumput. Membersihkan kebun yang tidak seberapa. Sayur-sayuran sudah tidak boleh hidup. Orang kampung sudah tidak lagi makan pucuk ubi, jantung pisang, pucuk paku, pucuk manis, nangka muda, pisang muda, betik muda, rebung dan umbut pokok kelapa, tukas atau hempulur batang pisang. Mereka makan kobis, bunga kobis, sawi dan sayuran yang diimport. Pembaziran sumber. Ingin senang dan mudah segera. Membazirkan kewangan yang banyak tetapi kuasa belinya kecil. Warga desa bekerja di kilang-kilang. Jadual dan gaya hidup mereka berubah. Sudah tidak betah lagi ke sekeliling rumah. Waktu senggang lebih banyak berehat. Menyediakan diri untuk rutin harian di kilang-kilang. Kecintaan kepada tanah sudah hilang. Sudah tidak lagi berbudi kepada tanah.

Sebelum banjir harga barang melambung naik. Apabila dilanda banjir banyak pula harta benda yang musnah. Selepas banjir harga barang bertambah naik. Apa yang tinggal. Belum tentu mereka yang musnah rumahnya akan dapat membangunkan semula rumah baru. Jika berjaya sekalipun ramai yang rumahnya lebih kecil dari dahulu. Terhakis lagi keselesaan yang sudah terbina selama ini. Penulis pasti harga bahan binaan akan melambung naik. Adat orang berniaga. Apabila permintaan meningkat maka harga pasti meningkat. Hukum permintaan dan penawaran dalam ekonomi dalam keadaan normal. Tanpa campur tangan kerajaan. Bertambah perit keperitaan yang sudah menyesakkan nafas.


Dari mana agaknya putera raja yang menunggang kuda putih akan muncul? Membawa harapan baru sebagai penyelamat keadaan. Sakit yang perlu rawatan. Lemah yang perlu pemulihan. Sesat yang perlu dikembalikan ke pangkal jalan. Ramai yang menunggu. Penantian yang tidak mungkin kesampaian. Kita perlu mencari putera itu. Bawa ke khalayak. Letakkannya dalam arus perdana. Biarlah akalnya tidak sepanjang mana asalkan ada ketulusan memberi bakti. Ada political will untuk memberi yang terbaik untuk yang mengharap. Derita ini perlu ada tanda hentinya. Perlu dicari noktahnya.

No comments:

Post a Comment