Saturday, November 30, 2013

Bingkisan Dari Kaherah: Pakaian Dalam Penyamaran Penjajahan

Sejarah yang merakamkannyaTerusan Suez terletak di Mesir. Di kanan muara Sungai Nil. Lebih tepat nama kawasan itu sendiri ialah Suez. Berhampiran juga dengan Sinai. Tanah yang selalu dicemburui Israel. Penguasaan ke atas Terusan Suez adalah fundamental ke atas ekonomi Mesir. Begitu juga Terusan Suez menjadi sangat selalu diberi perhatian oleh Barat dan Amerika. Melaluinya terpisah antara Asia dan Afrika. Pada hakikatnya terusan itu berada di Afrika kerana ianya di Mesir. Negara bumi anbia ini menguasai Terusan Suez walaupun banyak campur tangan dari negara luar mengenainya. Mesir bermati-matian mempertahankannya dari serangan Israil seperti dalam perang antara kedua negara pada tahun 1967. Ketika itu Presiden Mesir ialah allahyarham Anwar Sadat. Sejarahnya panjang. Ceritanya bukan sahaja mengenai ekonomi. Ianya mencakup juga mengenai politik, penjajahan, penyebaran agama Kristian dan lain-lain hal yang menyakitkan umat Islam sekian zaman.


Hakikatnya mungkin tidak ramai yang mengetahui secara jelas. Sejarah merakamkan bahawa terusan itu dibina oleh Inggeris. Tentu sahaja dibiayai banyak kuasa besar di Barat. Tentu juga ada sumbangan Israel. Andainya kita teliti lembaran sejarah dengan sabar akan kita dapati bahawa idea untuk membina terusan itu sudah dikemukakan pada zaman Sayyidina Umar Al-Khattab menjadi Khalifah al-Rasyiddun yang kedua. Sekitar antara tahun 634M hingga 644M. Terusan itu pula dibina pada kurun ke-19. Pada tahun 1869 setelah 10 tahun dalam pembinaan. Sekarang panjangnya 193 km dan lebarnya 205 meter. Seperti juga terusan-terusan lain di dunia untuk melaluinya terdapat petak-petak yang berperingkat-peringkat dipanggil lock dalam bahasa Inggeris. Di utaranya Pelabuhan Said dan di selatannya Pelabuhan Tawfiq. Terusan ini diletakkan di bawah perjanjian antarabangsa. Maksudnya ianya boleh digunakan semasa perang sama seperti penggunaannya dalam masa aman. Pemerintahan Islam di zaman Sayyidina Umar menolak pembinaan Terusan Suez kerana firasat bahawa terusan itu membawa petaka kepada Islam, umat Islam dan negara Islam pada keseluruhannya. Madinah yang ketika itu sedang dibangunkan dikhautiri akan terancam dari laut. Dari Barat dan Timur.


Terusan itu digunakan untuk membangunkan Barat dan Timur. Tetapi, tetapi tidak untuk membangun negara yang memiliki terusan itu. Tidak juga untuk membangun negara-negara yang berhampiran dengan terusan itu. Negara Mesir tidak memiliki terusan itu secara mutlak. Terusan itu di tanah Mesir. Mengalir di bumi Mesir. Tetapi bukan hak mutlaknya. Ianya dibina dengan bersyarat. Pebinaannya sewaktu Mesir dalam keadaan lemah. Dikuasai oleh Inggeris walaupun tidak dijajah secara mutlak. Bacalah sejarah ini dengan memahami intipatinya yang tersirat. Hinanya tanah yang dijajah. Kelemahan Islam ketika itu memungkinkan banyak hal-hal yang sukar difahami. Permainan Barat sangat licik. Dendam mereka kepada Islam cukup membara. Namun permainannya sangat licik. Subtle. Firasat Sayyidina Umar sangat jauh. Kata orang sekarang wawasan. Wawasan kita mungkin beberapa dekad. Wawasan Sayyidina Umar lebih 1,200 tahun. 12 kurun. 120 dekad.


Mungkin banyak kebenarannya. Apabila terusan itu direalisasikan Barat dan Timur menjadi dekat. Terusasn itu sibuk kerana memendekkan perjalanan yang selaluya menggunakan Tanjung Harapan (Good Hope) di selatan Afrika Selatan. Lama sebelum itu Barat telah menjajah dunia. Tidak banyak negara yang benar-benar bebas dari penjajahan. Jika tidak dijajah sekalipun mereka dinasihati oleh penasihat-penasihat Barat. Ada sahaja ruang untuk mereka meresapkan berbagai agenda. Memang mereka datang memperlihatkan kemajuan. Mereka datang membawa kemewahan. Mereka datang membawa keindahan. Banyak negara yang terpukau mata dan hati. Hanyut dalam kemilau yang mereka persembahkan. Akhirnya lalai dan leka hingga tanah milik menjadi hak orang. Dalam kelembutan mereka ada racun berbisa. Dalam bahasa dan penyakit. Dalam tindakan ada musibah. Kita hanya melihat yang indah. Jarang melihat yang terlindung. Yang tersirat. Yang terhijab. Lupa yang beriman berbeza dengan yang tidak beriman.


Alhamdulillah umat di nusantara lebih dahulu meengenal Islam. Iman mereka telah sebati. Sudah mendarah daging. Maka kedatangan Barat sejak dari Portugis lagi tidak merosakkan akidah mereka. Begitu juga Belanda dan Inggeris. Jepun tidak membawa agenda agama. Penjajah tidak pernah berjaya merosakkan akidah warganegara tanah jajahannya. Di nusantara ini khususnya di Malaysia. Cuma penulis sukar hendak berbicara mengenai mereka yang berada di negara yang berjiran dengan Malaysia. Situasinya berbeza. Latar belakang hidup dan budaya juga berbeza. Penjajahan memang membawa agenda Kristian. Mubaligh mereka bekerja keras berusaha ke arah itu. Pertahanan kita kuat ketika itu. Kesemuanya dapat ditangkis. Benarkah begitu? Nanti dulu. Barat rupanya mengagendakan Kristian mereka secara subtle. Tidak melalui agama secara jelas. Tidak fizikal. Pendekatannya bukan  agama per se. Mereka merosakkan Islam melalui gangguan akidah (faith), kebebasan (freedom -hak asasi), makanan (food), pakaian (fashion), hiburan (fiesta) dan kewangan (finance). Banyak hal yang diragukan dari akidah umat Islam. Kebebasan tanpa batas syarie. Makanan sukar dilihat halal dan haramnya. Pakaian pula mencabar aurat. Hiburan menjadi songsang walaupun asalnya ada kaharusan menurut syarie. Ianya bukan zikir kerana mengingat Allah. Dalam kewangan pula ada riba.Islam terkepung dari segenap penjuru. Kita termakan racun di sebalik madu yang dihidangkan oleh Barat dalam bentuk cebisan-cebisannya. Enam F yang disenaraikan di atas menjauhkan kita dari Islam yang sejati. Tetapi itulah yang menjadikan kita terfana. Kita melihat kemilau yang menyembunyikan bahaya di sebaliknya. Pembangunan yang melupakan syarie. Kemajuan yang bukan berlandaskan Islam. Dilihat cantik tetapi  banyak duri dan racun serta membakar umat Islam perlalan-lahan. Lihatlah media sosial yang memperlihatkan rosaknya umat Islam dari banyak aspek. Akidahnya diserang bertubi-tubi. Ramai yang kecundang. Kita diberi banyak pilihan yang halal. Banyak makanan yang jelas halalnya. Hiburan yang selari dengan syarie. Ekonomi yang menjauhi riba. Pakaian yang sesuai menutup aurat. Pilihan itu ada. Banyak. Kembalilah memilih yang hal. Yang hak. Yang diajarkan kepada kita. Yang tidak ada keraguan padanya. Tolaklah apa-apa yang bukan hak. Kerana itu banyaklah berguru. Banyak bertanya. Banyak mengkaji. Mereka yang mengetahui tentu lebih baik dari yang tidak mengetahui.

Beberapa imej Terusan Suez yang memendekkan perjalanan dunia.


Lebarnya 250 meter.


Ada pelabuhan antaranya.

Antara sekatan-sekatan (lock) yang terdapat di terusan ini.

No comments:

Post a Comment