Friday, November 29, 2013

Bingkisan Dari Kaherah: Menyumbang Bukan Selalu
Dalam kehidupan kita banyak perkara yang pada pendapat kita tidak dirancang. Banyak keadaan yang memerlukan kita memberi sumbangan. Memberi bantuan. Menghulurkan tangan kepada yang memerlukan. Bentuknya tidak pasti. Mungkin kewangan. Mungkin nasihat. Mungkin idea. Mungkin juga sedikit pengalaman masa lalu untuk dikongsi oleh orang lain. Semasa kita masih berkerjaya kita dituntut untuk menimba pengalaman. Seperti kata Piaget kita bergerak dari yang mudah kepada yang sukar. Dari yang kita ketahui kepada yang tidak kita ketahui. Dari yang kita yakini hinggalah kepada yang meragukan. Tidak kurang juga yang mencabar. Bagi yang ingin memanjat tangga kejayaan, pengalaman adalah mutiara yang perlu dikutip. Digilap. Digunapakai pada bila-bila masa apabila keadaan memerlukan. Masanya tidak diketahui. Tempatnya kita tidak maklum. Yang menjadi hakikat ialah keperluan menuntut kita memberikan apa yang ada. Mungkin sedikit. Mungkin banyak. Mungkin tidak seberapapun.


Allah merancangkan banyak untuk kita. Banyak masa kita disediakan untuk suatu keadaan yang tidak kita ketahui masa dan tempatnya. Apa-apa yang Allah galaskan kepada kita kesemuanya bersesuaian dengan diri kita. Siapa kita. Untuk apa kita dipersiapkan sekian tahun yang panjang. Qada’ dan qadar kesemuanya menasabah. Tidak berat dan tidak menyulitkan. Kita yang perlu menyediakan diri untuk memandang dengan pengamatan yang tajam. Bercakap dengan teratur. Mendengar dengan teliti. Berfikir dengan wawasan yang jauh. Dengan kewarasan yang wajar. Dari suatu tahap ke suatu tahap kita mendepani masalah dan isu. Tidak pernah ada hentinya. Kerja kita adalah menyelesaikan masalah. Kerja rutin adalah untuk orang biasa-biasa sahaja. Kerja-kerja yang berulang-ulang tanpa perlu berfikir. Jejari bergerak tanpa perlu dilihat. Tangan bergerak tanpa perlu prosedur yang dirujuk. Tetapi itu bukan pengalaman yang serius. Tiada perlukan pemikiran kritis. Tiada keperluan untuk memerah otak. Gunakan alat yang ada. Itu sahaja. Tanpa alat kesemua proses terhenti begitu sahaja. Maka orang di atas yang perlu memandang ke bawah untuk menyelesaikan hal-hal yang kadang-kadang terlalu mudah tetapi dilihat payah. Hanya kerana tiada pengalaman.


Itu cerita semasa berkerjaya. Kursus tidak pernah berhenti. Bengkel dihadiri tanpa cuti. Mesyuarat panjang jamnya. Malah kadang-kadang tidak diketahui bila siang dan malamnya.  Itulah bebanan kerana berkerjaya. Tekanan yang bertimpa-timpa. Kebanyakan pengkerjaya selamat dari berbagai petaka. Berat dipikul. Ringan dijinjing. Ocupation hazard hanya suatu halangan yang datangnya bukan berkala. Ikut rezeki masing-masing. Bukan tidak ada yang tumbang semasa bekerja. Bukan tidak ada yang ajalnya tiba semasa bertugas. Kesemuanya ketentuan Allah belaka. Masing-masing kita ada bahagian yang berbeza. Yang berlainan bentuknya. Datangnya memberi rahmat. Memberi keindahan menjadi insan yang menjadi hamba Allah. Cuba renung sebentar. Kesemua yang kita alami adalah keindahan yang tersendiri. Mempelbagai dan memperkayakan uisa dan kedudukan kita. Status kita sebagai siapa kita yang sebenarnya. Status kita menjadi unik jika kita mengungguli pengalaman yang terhimpun menjadi suatu senarai yang bermanfaat.


Penulis sudah bersara selama 12 tahun. Sudah melalui transisi antara berkerjaya dan bersara. Perubahan yang dirancang. Yang dijangka. Yang diambilkira sebagai suatu yang pasti. Allah memberikan peluang untuk menyediakan diri supaya persaraan bukan suatu setback. Bukan kemurungan yang datang secara tiba-tiba. Bukan menjangkakan ketidakseimbangan dalam kehidupan. Seharusnya transisi antara berkerjaya dan bersara mestilah santai. Licin dan tidak mendebarkan. Hanya mereka yang melalui proses bersara mengetahui dengan pasti bahawa transisi itu bukan semua orang dapat melaluinya. Bukan semua orang dapat bertahan lama. Bukan semua orang dapat selesa dengan keadaan. Percayalah, bahawa kesemuanya Allah yang tentukan. Kita hanya menerima ketentuan itu. Kena banyak bersyukur. Kena banyak berdoa. Kena banyak memohon ampun dariNya. Menerima dengan redha apa sahaja yang didatangkan kepada kita kerana itulah yang paling baik untuk kita mengikut ukuran Allah. Bukan ukuran kita. Ukuran manusia terlalu daif. Terlalu shelfish. Kita pentingkan diri kita sendiri.  Allah pula memberikan keadilan yang sesuai dengan diri kita pada hakikatnya.


Kembara penulis bukan untuk diri sendiri. Selagi bersama sesama yang memerlukan ada sahaja sumbangan yang perlu dihulur. Siapapun tidak menjangka bahawa persaraan bukan penamat segala-galanya. Masih banyak yang perlu dibuat. Kata orang agenda belum tamat. Perjuangan belum selesai kata orang pamdai-pandai. Malah kadang-kadang hal dunia yang menggamit keperluan diri. Begitulah apabila penulis berada di bumi anbia ini. Rupanya Mesir memerlukan sumbangan. Kaherah menjengah pengalaman lama. Minggu lalu (hari Selasa 12 November 2013) penulis berada di Kedutaan Besar Malaysia bersama isteri dan beberapa orang pelajar Malaysia di Kaherah. Membantu mereka meluruskan liku dan sudut yang dihadapi mereka sebagai pelajar. Hampir sehari suntuk bersama Pengarah EME (Education Malaysia Egypt). Pada awal pagi diadakan pertemuan di kedutaan. Kemudian pada tengaharinya dari kedutaan terus ke Universiti Al-Azhar. 


Berada di luar negara bukan suatu keistimewaan. Bukan juga terpinggir. Kesemuanya terpulang kepada apa yang dapat kita sumbangkan. Kita tidak boleh membawa ukuran kita apabila di tempat orang. Ada budaya dan resamnya yang tersendiri. Hal-hal yang sudah mendarah daging kepada orang lain tidak mudah dikikis.  Tidak mudah untuk melunturkannya. Benang yang dalam tepung jangan menyerakkan tepung apabila ditarik benang itu. Kebiasaan di negara kita tidak biasa di negara orang. Sistem kita yang terkehadapan tidak berada di negara ini. Rasanya tidak ada IPT di Malaysia yang membebankan pelajar. Urusan pentadbiran mungkin ada cacat celanya di sana sini tetapi itu hanya kecelaruan sementara. Tidak berkekalan. Ada inovasi. Ada kreativiti. Ada inisiatif untuk berubah. Di negara maju banyak hal yang dilihat terlalu sempurna. Cantik dipadang. Sedap didengar. Itupun mereka masih mencari ruang untuk memperbaiki keadaan. Tidak kekal duduk dalam zon selesa. Terus menjana idea baru. Menjual pendapat baru. Bila ada peluang mengkomersilkan apa sahaja yang baru.Alhamdulillah sumbangan yang sedikit memberi manfaat. Mengubat sedikit kemurungan pelajar. Tanpa perancangan yang tertentu rupanya penulis dan isteri mewakili ibu bapa yang berada di Malaysia. Mereka tidak tahupun apa yang berlaku. Rombongan kami dilayan serapinya oleh Pengarah EME. Datuk Prof Madya Dr. Hj. Su’aidi Dato’ Hj. Safei  dan pembantunya melayan kami dengan sempurna. Makan sawarna hingga kenyang. Tidak terdaya lagi menjamah donat. Kami ingin dijamu makan nasi tetapi waktu terlalu awal. Restoran orang Mesir lewat dibuka. Terima kasih banyak-banyak Datuk. Terima kasih EME dan Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah.

No comments:

Post a Comment