Sunday, October 27, 2013

Bingkisan Dari Kaherah: Mengejar Pelangi SenjaPelangi hanya menjadi fakta pada waktu hujan. Hakikatnya bila hujan panas. Hujan yang turun ketika bahagian lain langit memancarkan cahayanya. Hujan dan cahaya mentari memancarkan warna yang bertujuh tingkat. Kecuali warna putih. Yang lain memang indah berseni. Ciptaan Allah. Wujud dan bukan ilusi. Boleh dilihat.  Boleh dirakam. Boleh diingat dan diabadikan dalam ingatan. Cumanya pelangi bukan maujud secara fizikal. Ada rupa tetapi dipegang tiada. Ada warna tetapi disentuh tiada. Manusia tidak boleh mengharap hanya pada pelangi. Datangnya tidak menentu. Bergantung pula pada hujan dan pada masa yang sama perlu ada cahaya matahari. Namun pelangi menjadi keindahan yang mencacah harapan. Memberi bahagia dan membesarkan hati. Warnanya memukau rindu.  Bayangnya menggamit yang jauh di hati. Pelangi senja pula tidak lama. Cahaya mentari yang ada semakin pudar di balik ufuk. Namun pelangi itu tetap berwarna. Tetap kelihatan jalinan warnanya. Tetap seiring barisnya. Tetapi dengan lengkuk yang melingkar suasana. Pancaran dan memancarkan. Cahayanya tetap kemilau.

Apabila kita menjadi semakin tua tidak banyak yang dapat dilakukan secara fizikal. Kudrat tenaga memang sangat berkurangan. Susut dan terhakis. Walau bagaimanapun kapasiti minda sangat kuat. Boleh melonjak berganda-ganda. Syaratnya mendengar dengan bijaksana, banyak mengingat, menghafal, membaca dan menulis. Kesemuanya menjadi amalan yang melengkapkan proses atau kitaran hidup seorang insan berguna. Tidak ada manusia yang mampu membuat matahari. Tidak mampu juga membuat hujan. Tetapi manusia boleh membuat pelangi. Hadap ke mentari. Semburkan air melalui mulut. Atau gunakan alat sembur yang halus airnya. Pasti kelihtan pelangi kecil. Pelangi juga. Setia dengan susunan warna yang sama. Tidak mampu membuat pelangi yang besar dan bercahaya. Pelangi kecil yang tidak signifikan masih boleh dilakukan. Diingat tetap seni ada cantiknya. Bahawa dalam hati kita banyak lagi bunga wanginya. Banyak warnanya. Yang kecil itu menghibur dan membahagiakan. Rangkaiannya memanjang indah sepanjang jalan hidup yang terus panjang.


Ilmu yang sedikit bukan suatu kerugian. Setiap yang bertambah tentulah banyak nilai tambahnya. Sedikit bukan ukuran setara. Sedikit kepada seseorang mungkin terlalu banyak dan besar kepada seorang yang lain. Mungkin juga tidak memberi apa-apa erti kepada orang lain. Kepada rakyat sekilo beras bernilai sekitar RM2.50. Jika gaji mereka RM600 sebulan. Maka beras itu nisbahnya 2.5:600. Ianya dianggap besar. Kepada orang besar, harga RM2.50 hanyalah 2.5:18,000. Kepada orang kaya 2.5:2,500,000. Tetapi orang kecil yang tidak kaya tetap kaya pada dirinya. Memiliki ilmu yang mungkin tidak dimiliki oleh orang besar atau orang kaya. Hidupnya tenang. Ada aman dan kebahagiaan. Tidak banyak kegusaran. Bebas gerakannya. Aktif dengan ada sahaja yang dapat dilakukan. Kekadang yang kecil itu menjadi besar signifikannya. Melingkari seperti pelangi besar yang menaungi. Di bawah pelangi itu banyak yang dapat dilakukan. Banyak kesempurnaan yang dapat dilaksanakan. Memang pelanginya tidak dapat digarap rasa. Tidak dapat disentuh sasanya. Di bawah keindahan pelangi itulah segalanya banyak membina. Memperkaya nikmat yang berganda-ganda. Bahagia di bawah warna.


Pastinya tidak semua orang mendapat yang sama belaka. Perbezaan banyak yang ketara dan mungkin tersembunyi. Merantau jauh banyak yang dilihat. Jauh perjalanan banyak pandangan. Pandangan itulah yang memperkaya. Kelainan yang kadang-kadang tidak diduga. Yang pentingnya iktibar dan pengajaran yang diterima. Mengesahkan kebesaran Allah. Di kampung kita di bawah kepompong. Lama di bawah tempurung. Budaya mengikat. Adat memerap. Resam kita setempat. Berada di tempat orang membiasakan kita untuk melihat kelainan. Memahaminya. Belajar untuk menjadi lebih baik dari dahulunya. Perubahan diri yang selalu datang bersilih ganti. Menimbunkan lapisan-lapisan pengalaman diri. Tidak pula perlu gah berbicara berjela-jela. Elok seperti padi yang penuh berisi. Tunduk malu melindung isi yang banyak gunanya. Tidak kisah dipatuk pipit kerana pipit itu juga membahagiakan. Menjadi pipit juga bahagia. Padi yang tunduk bergemal-gemal buahnya. Isi. Hasil. Gunanya. Membahagiakan petani dan manusia yang makanan rujinya beras dari padi. Darinya pelbagai ragaman makanan. Kuih-muih yang berwarna warni. Ubat-ubatan dan kosmetik. Bahan kecantikan yang entah berapa banyak dihasilkan. Hanya dari padi yang menunduk malu. Melestarikan generasi manusia berzaman-zaman.


Apabila kita tua orang mengharap kita bahagia dalam tua. Orang hanya banyak bertanya sihatnya. Berapa senarai cucu. Anak-anak kerja apa. Persaraan dalam kerjaya selalunya menjadi penamat dalam banyak hal. Berehat setelah berpuluh tahun menabur bakti. Benarkah begitu? Persaraan sebenarnya ruang waktu yang santai. Tidak terikat dengan jadual dan adat. Tetapi sebagai orang yang pernah bekerja kita masih memegang etika.  Masih berprotokol. Masih beradab sopan. Menjadi pesara sebenarnya banyak tuntutannya. Kita tidak boleh mematikan diri dari aktiviti hanya kerana sudah bersara. Di luar sana banyak yang boleh diceburi. Sayang jika persaraan membunuh segala-galanya. Pilihan dan alternatif terlalu banyak. Yang masih bernafsu besar boleh berniaga. Yang ingin berkhidmat ramai yang berpersatuan. Ramai juga yang membuat kerja amal. Yang penting diri pesara bukan kayu mati. Bukan sudah tamat usia guna. Dalam diri seorang pesara masih banyak khazanah minda dan pengalamannya yang perlu dikongsi. Yang perlu disampaikan kepada orang lain. Yang masih boleh digurui. Yang masih boleh menjadikan orang lain lebih membuka minda. Membantu yang memerlukan.Jalan fikir tentu berbeza. Orang lama mungkin tidak bijak teknologi. Tetapi ada kelainan yang jarang ditemui. Ramai pesara hilang dari ingatan rakan dan taulan. Hilang dari senarai teman-teman. Alangkah baiknya pesara semakin menyerlah diri. Ada dalam dirinya yang tidak pernah dilihat orang lain. Ketika persaraan itulah potensi yang terpendam dapat dilahirkan. Saya sendiri hanya mampu bercerita secara santai. Membebaskan fikiran dari berfikir. Mengekspresi diri. Melihat keliling banyak yang boleh dicerita. Dulu sewaktu bertugas, saya suka bercerita. Menggarap apa sahaja tajuk yang terlintas. Tetapi yang mendengar hanya tidak seberapa. Mungkin dalam kelas yang hanya beberapa puluh orang. Terhad dan terbatas. Menterjemahkan isi hati dalam tulisan lebih senang rupanya. Kita boleh mengedit mana-mana yang tidak sesuai. Mana-mana yang perlu diperbaiki bahasanya. Kelunakannya. Intonasinya. Bercakap selalu terlajak kerana selalunya sepontan. Hanya latihan berpuluh tahun memberi keperhatinan untuk memilih perkataan, bahasa dan mengarang ayat yang dimaksudkan lenggoknya. Mudah-mudahan ada manfaatnya. Hidup ini terlalu indah untuk dilepas pandang.

No comments:

Post a Comment