Thursday, August 22, 2013

Bingkisan Dari Kaherah: Mengurus KemaslahatanInsyaAllah esok hari Jumaat 23 Ogos 2013 saya dan isteri akan kembali ke Malaysia. Kembali sementara untuk meredakan keadaan. Keadaan di sini.mkeadaan di hati saudara mara dan sahabat handai di Malaysia. Fakta-fakta awal meggariskan hanya 100 orang akan dibawa pulang setiap hari. Jika begitu prosesnya tentulah terlalu lambat. Semakin mencemaskan orang-orang yang menunggu kepulangan kami. Pelan B dan yang berikutnya menambah bilangan. Setiap hari kira-kira 365 orang dibawa pulang. Seperti jangkaan awal mana-mana syarikat penerbangan yang kosong digunakan. Maknanya bukan kesemuanya dalam satu pesawat. Kebanyakannya dalam satu pesawat. Tetapi ada yang terselit di pesawat-pesawat lain. Tidak menjadi masalah asalkan kembali dengan selamat. Sampai di Malaysia. Lagi ramai yang sudah biasa terbang jauh. Asalkan terbang sudah mencukupi.

Tengahari tadi ada mesej dari anak yang mengatakan bahawa nama saya dan isteri tidak ada dalam senarai yang akan pulang hari ini. Benar. Saya semak di laman web Education Malaysia Egypt (EME). Tidak ada. Ke laman web Persatuan Kebajikan Pelajar Johor Mesir (PKPJM). Pun tidak ada. Semalam saya mendapat makluman bahawa giliran saya dan isteri mungkin esok atau lusa. Hari ini adalah esok bagi semalam. Jika tidak ada tentulah esok. Atau lusa bagi semalam. Hingga pukul 12.00 tengahari tidak ada apa-apa berita. Bertanya di laman web juga tidak ada jawapan. Datang juga gusar di hati. Sambil baring-baring mengenang nasib, hantar sms ke PKPJM. Kira-kira setengah jam kemudian say aterima panggilan telefon:

Assalamualaikum. Pakcik Yusof ke?
Ya, saya.
Pakcik, giliran pakcik esok. Kita ambik dalam pukul 10.00 pagi.
Ambik di rumah ke?
Tak. Boleh tunggu di Arabiata. (Sebuah kedai makan seperti Kentucky). Saya belum mencuba lagi.
InsyaAllah.

Parah juga kata isteri saya. Mengheret beg ke jalan besar yang jauhnya kira-kira setengah kilometer. Pelan-pelan saya kata. InsyaAllah tidak ada apa-apa. Selalunya drebar orang Arab sukar diajak berunding. Hendak segera dan hendak senang sahaja. Kena tahu anginnya. Jika tidak ada sahaja halnya dengan mereka. Memahami adalah lebih baik. Untuk mengubah sukar. Di negara kita mungkin kita boleh mentarbiah mereka. Di negara mereka kita hanya perlu memahami. Perbezaan yang perlu dihormati. Dilawan tentu sekali tidak boleh. Jika pukul 10.00  pagi esok di tepi jalan besar maka kami perlu keluar dari rumah kira-kira pukul 9.30 pagi. Heret beg perlahan-lahan. Jalanraya bukan rata. Banyak lopak. Banyak bonggol. Banyak air kerana pada waktu pagi ada orang mengambil upah membasuh kereta. Tempat kami tinggal namanya Jalan Umar Mukhtar. Ya nama Umar Mukhtar adalah nama seorang pejuang di Aljeria yang menentang kependudukan Italy. Jika pernah menonton filem mengenainya watak pejuang ini dilakonkan oleh Anthony Quinn.

Kira-kira pada pukul 4.45 petang terima panggilan dari seseorang yang bernama Syed Ahmad. Tidak diketahui siapa. Tetapi dia menggunakan telefon pelajar PKPJM. Dia meminta  kami menyerahkan passport kami untuk tujuan pengurusan. Pukul 7.00 malam tadi saya ke rumahnya. Kebetulan di jalan sebelah sahaja. Lima minit berjalan. Dapatlah berbual sedikit dengannya. InsyaAllah apabila kembali semula ke Kaherah nanti dapat lebih banyak info dan program yang boleh disertai di Kaherah. Sama ada bersama pelajar Johor atau komuniti Malaysia di sekitar tempat tinggal saya atau di kalangan orang Malaysia amnya di Mesir ini. Dalam kepayahan itu ada kesegaran antara bersahabat. Ada kenalan baru. Ada maklumat baru. Ada peluang baru untuk dikongsi. Aktiviti silaturahim. Aktiviti menambah minda, perasaan dan psikologi.

Pagi tadi saya maklumkan kepada ustaz di Markaz Nil bahawa saya akan kembali ke Malaysia mungkin esok. Termenung dia. Semua pelajar dari Malaysia pulang seperti diarahkan kerajaan. Pelajar Thailand sudah lebih awal. Begitu juga pelajar Singapura dan Brunei. Dalam keadaan seperti itu kerajaan Malaysia tentu tidak mahu tertinggal. Keselamatan diutamakan. Bagi mereka yang menerima hakikat evakuasi ini tentulah rasa bersyukur kerana kerajaan memberi keperihatinan yang tinggi menjaga kebajikan semua rakyatnya yang terlibat di Mesir ini. Keselamatan tanpa apa-apa sekatan atau halangan. Alhamdulillah. Semuanya diberi keutamaan. Tiada yang dikecualikan. Kecualilah sendiri memilih untuk tidak perlu dibantu. Untuk mengambil risiko sendiri. Tahu mengurus diri sendiri dalam apa keadaan sekalipun. Di luar negara tidan seperti di dalam negara. Di luar negara kita bergantung kepada wakil kerajaan iaitu Dut adan kedutaan. Di situlah hub aktiviti yang kalut malut untuk membantu rakyat yang dikhuatiri terancam keselamatannya.

Saya yang baru sangat di Kaherah banyak tidak tahunya. ARMA selalu didengar. Tetapi tidak pernah sampai untuk menjenguk fizikal dan persekitarannya. Begitu juga asrama pelajar Johor. Belum dijengah lagi. Banyak halangannya. Sejak menjejak kaki di bumi anbia ini keadaan belum reda. Hendak berjalan jauh terasa khuatir. Pertahanan diri belum ada. Selok belok jalan masih banyak yang belum diketahui. Ditanya memang tidak tahu. Jika diarahkan ke ARMA mungkin boleh jika ada alamatnya yang jelas. Pemandu teksi rasanya boleh dipercayai. Boleh diharap. Yang menjadi masalah kadang-kadang apa yang kita sebut tidak sama dengan apa yang mereka faham. Ada huruf yang bertukar bunyi. Ada pula bahasa amiyah. Bahasa pasar.  Digunakan secara meluas tetapi tidak dipelajari sebagai bahasa rasmi.  Sewaktu saya kecil dahulu saya biasa mendengar lagu Ya gamil, ya gamil. Orang Melayu sibuk mengikut rentak dan bunyinya. Rupanya itu bahasa amiyah. Orang Arab Mesir menyebutnya sebagai gamil dari huruf ja (jim) yang dibunyikan ga. Sepatutnya berbunyi ja. Jamil menjadi gamil. Buah mangga disebut mango. Ejaannya pula manjo. Ini masalah bahasa. Seperti orang Sepanyol. Jose dibunyikan Hoze. Orang Belanda pula J menjadi Y.  
    
Perjalanan dari rumah ke ARMA belum diplot dengan jelas. Esok pagi akan ada maklumat berkaitan. Yang pentingnya bersedia pada bila-bila masa. Dalam apa-apa keadaan. Persediaan awal sangat penting supaya minda kita segar untuk memikirkan dengan tenang apa sahaja yang perlu. Fikirkan yang penting. Yang besar dan yang kecil. Jika berus gigi tertinggal alamat masalah besar akan dialami. Kecualilah memang tidak pernah menggosok gigi. Orang biasa terasa janggal tidak mengosok gigi. Bukan ketagih. Amalan biasa. Amalan kebersihan diri. Perjalanan pulang tidak tahu lancarnya. Mudah-mudahan Allah memudahkannya. Walau bagaimanapun perlu bersedia secara fizikal dan mental untuk berasa tabah. Banyak bersabar kerana perjalanan jauh yang banyak menguja dan mencabar. Mengurus kemaslahatan umum bukan suatu kerja mudah.

1       Rakyat yang ada di sini disusur.
2       Mendaftar untuk memudahkan pentadbiran.
3       Disediakan jadual evakuasi.
4       Senarai keutamaan.
5       Kesediaan passport dan visa.
6       Senarai nama yang terperinci.
7       Komunikasi.
8       Tempahan tiket.
9       Pengumpulan passport.
10  Pengangkutan ke tempat berkumpul awal. Pengurusan tempat berlegar dan makan minum.
11  Pengangkutan ke lapanganterbang.
12  Urusan bagasi dan tiket.
13  Jadual yang dipastikan tepat.
14  Tindakan susulan jika penerbangan tergendala.


Semua yang terlibat harus banyak sabarnya. Banyak yang perlu dibuat dengan segera. Dengan pantas. On time. Menjaga timeliness.  Menyemak semua perincian. Dari sebelum bertolak hingga sampai di Malaysia. Yang menerima wajib banyak syukurnya. Yang menanti wajib banyak syukurnya. Yang tidak terlibat dan tidak tahu apa-apa perlu mengetahui proses dan prosedurnya supaya mengetahui itu lebih baik dari bercakap tanpa fakta.

No comments:

Post a Comment