Monday, August 12, 2013

Bingkisan Dari Kaherah: Beraya Bersama IlmuBeraya di perantauan bukan selalu. Bagi mereka yang tidak pernah berada jauh dari kampung halaman tidak akan dapat merasakan apa-apa perbezaan pengalaman. Ada baik dan ada kelesuannya yang tersendiri. Bila diamati tentu banyak juga keindahannya. Yang pastinya hanya orang Malaysia dan orang Nusantara sahaja yang merayakannya. Sewaktu di Pittsburgh, USA dahulu merasa sekali sahaja suasana harirayanya. Itupun pada sebelah petangnya saya ada kelas. Pada hari-hari berikutnya dapat jugalah ke rumah sahabat-sahabat yang lain. Yang pastinya ramai orang Islam berkumpul di park untuk bersama-sama kenalan dan keluarga. Makan-makan dan berbual santai melepaskan kerinduan terhadap saudara mara dan kampung halaman. Hanya beberapa jam. Bawa makanan sendiri. Kongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Bergambar dan bersurai membawa kenangan untuk disimpan lama dalam ingatan.

Kali kedua di perantauan saya beraya di London. Pada hari raya pertama saya dan keluarga berada di London. Kami transit dalam perjalana pulang ke Malaysia setelah tamat belajar di Pittsburgh. Beberapa hari sebelumnya kami berpuasa dan berbuka di sana. Sahur kira-kira pukul 2.00 pagi dan berbuka kira-kira pukul 10.00 malam. Lama? Memang lama. Tidak haus dan lapar ke? Kami rasa biasa sahaja. Allah Maha Kaya. Masa dan tempat berbeza tetapi pengalaman berpuasa seperti biasa sahaja. Niat berpuasa telah mengunci minda dan perasaan supaya sentiasa tahan berpuasa. Haus dan lapar boleh dikawal oleh minda kita sendiri. Seperti kata seorang sahabat, beraya di perantauan kadang-kadang lebih nikmat. Bukan nikmat beraya sakan tetapi kita melalui musim yang berbeza. Bagi yang lama bertahun-tahun di perantauan hari raya dialami dalam musim yang berbeza. Ada masanya dalam musim panas seperti sekarang. Akan beredar ke musim sederhana dalam musim luruh, sejuk pada musim sejuk dan nyaman pada musim bunga. Rasanya tidak ada agama yang hari rayanya berubah musim. Allah Maha Besar. kita ditentukan dengan bulan qamariah. Bukan syamsiah.

Tahun ini saya bercadang berhari raya di Jordan. Apakan daya keadaan memisahkan saya dan Jordan. Alhamdulillah berpuasa dan berhari raya di Kaherah, Mesir pula. Seperti biasa beraya di perantauan hanya di rumah sahaja. Orang tempatan tidak beraya. Mereka berehat dari berpuasa Ramadhan. Esok mereka sambung semula puasa Syawal. Cuma kebetulan ada teman-teman anak dan menantu saya tidak kembali ke Malaysia. 11 orang daripada mereka berada di Kaherah. Di asrama Amanah Raya Berhad (ARB). Pada petang Rabu mereka menjemput saya dan isteri untuk bersama dalam majlis jamuan hari raya mereka. Majlis diadakan selepas waktu Isya’. Cantik. Kami berbuka ala kadar. Meluangkan sedikit ruang perut untuk diisi lagi dengan juadah yang mereka sediakan. Kami tidak menjangkakan yang terlalu istimewa. Rasanya tentu mereka hanya melepaskan kerinduan kepada juadah kampung seperti selalunya.

Majlis bermula hampir pada pukul 11.00 malam. Almaklumlah, apabila mengadakan majlis seperti itu kawalan waktu mungkin kurang diperhatikan. Dalam apa keadaan sekalipun faktor adalah penentu kepada banyak perkara. Semua yang menyangkut adalah penting. Waktu adalah jadual kehidupan. Menjaga waktu suatu keperluan. Mengawal waktu suatu kefardhuan. Menyanyangi waktu suatu kerinduan yang memanjang indahnya. Dari masa ke semasa kita perlu akur bahawa masa perlu diatur serapinya untuk merealisasikan kualiti hidup yang berdisiplin. Teratur. Penuh hati-hati. Berhemah. Banyak jangkaan yang dapat dibuat apabila waktu dapat dikawal. Kita boleh merancang waktu sebelumnya dan waktu selepasnya. Maknanya aktiviti berlaku dalam lingkungan yang tertentu. Orang lain dan diri kita sendiri dapat  mrencanakan aktiviti seterusnya. Hidup kita sentiasa beraktiviti. Tanpa henti. Tidur bukan rehat tetapi selingan waktu untuk menyusun strategi berikutnya.

Kebetulan ada permintaan untuk saya berucap. Spontan. Mereka minta yang tua memberi input. Alhamdulillah pengalaman menjadi pendidik selama berpuluh tahun memudahkan lidah berbicara. Melancarkan minda menyusun isi bicara. Pengalaman memang sentiasa tersedia untuk dikongsi. Saya ambil peluang untuk memberi sedikit tip. Mereka semua bakal menjadi pegawai di Malaysia nanti. Bukan orang di bawah. Bukan orang di atas. Mereka menjadi orang di tengah.   Orang di atas dengan arahannya. Dengan harapannya. Orang di bawah dengan dongaknya. Dengan harapannya juga. Sebagai orang di tengah mereka harus pandai bermain politik. Bukan politik negara tetapi politik pejabat dan sosial. Orag di atas mesti dijaga. Mesti dilindungi kerana pagawai yang di tengah akan sampai masanya berada di tempat itu. Orang di bawah mesti dijaga kerana mereka yang membantu menyempurnakan semua tugas unit atau jabatan. Orang di bawah juga perlukan pembelaan kerana pegawai di tengah yang lebih memahami kedudukan mereka.

Pengalaman berada di luar negara seharusnya menjadikan seseorang itu lebih fleksibel. Boleh mengubah keadaan apabila diperlukan. Mindanya lebih terbuka. Selalu berlapang dada. Tidak ada perkara yang terlalu jumud. Yang terlalu terikat. Apabila berhadapan dengan sesuatu situasi pantas mengadaptasi diri. Selalunya kita dikawal oleh dasar, strategi dan perancangan. Namun semuanya perlukan ke bijaksanaan untuk menyempurnakannya dengan saksama. Suatu hal yang wajib tidak dilupakan ialah hukum hakam yang melingkari sesuatu tindakan. Syariat jangan dilupakan. Pengalaman juga sewajarnya membantu kita mengubah paradigma apabila diperlukan. Tidak ada situasi yang benar-benar serupa pada setiap masa. Pada keadaan yang berlainan. Kerana itu kita tidak boleh melayan semua perkara dengan serupa belaka. Mesti ada kelainannya. Contohnya pagi dan tengahari tentulah berbeza. Petang dan malam juga berbeza. Ramai dan sedikit tentulah berbeza juga. Apatah lagi antara rasmi dan santai lagilah banyak bezanya.

Kagum juga dengan beberapa orang pelajar ARB dan yang lain. Ada yang sudah empat tahun tidak pernah balik ke Malaysia hatta untuk berhari raya bersama keluarga. Barangkali kebiasaan menjadikan mereka sangat santai dengan perasaan. Jika kembali ke Malaysia mereka bingung kerana terpisah dengan halaqah ilmu. Tidak tahu apa yang sebenarnya perlu dilakukan pada hari raya. Mereka tidak pandai  berhibur atau membuang masa. Apa lagi untuk ke hulu dan ke hilir sudah bukan kebiasaan. Mereka selesa di Kaherah kerana setiap masa banyak pengisian minda dan ilmu. Kuliah-kuliah umum banyak di mana-mana. Mereka yang sudah arif boleh memilih tempat, masa dan tokoh yang dituntut ilmunya. Seorang pelajar wanita berada di Mesir sejak usianya13 tahun. Selepas sekolah Kebangsaan. Ibu dan bapanya letakkan dia di Kaherah untuk menuntut ilmu di sini dalam Bahasa Arab. Seperti sekolah menengah kita juga. Ada sains,  matematik dan lain-lain subjek sekular dan agama. Apabila tamat pengajian menengah dia boleh memilih jurusan yang diminati. Banyak juga institusi pendidikan yang percuma atau terlalu tidak signifikan yuran tahunannya. Bayangkan 30USD setahun.  Atau RM90. Sebulan hanya kira-kira RM7.50.

Sewa rumah, pengangkutan dan makan minum tidak semahal seperti di Malaysia. Mengkagumkan kerana sebenarnya ramai ibu bapa Malaysia, Indonesia, Thailand malah dari negara Cina menghantar anak-anak mereka belajar di Mesir. Di negara asing. Bukan anak yang besar-besar dan panjang akalnya. Tetapi anak-anak sekitar 13 tahun. Mereka di sini belajar di sekolah menengah bersama anak-anak Mesir. Anak-anak Arab. Biasa sahaja. Mereka gembira. Santai dan biasa-biasa. Di Malaysia anak-anak terdedah dengan berbagai pancaroba remaja. Ramai yang gagal membina pertahanan diri dan pertahanan iman. Hedonism sudah tidak terkawal lagi.  Di Kaherah umpamanya walaupun resapan budaya barat kelihatan juga tetapi tarikannya masih belum terlalu kuat. Budaya Islam dan budaya Arab masih dipertahankan. Cuma selalu yang saya tanyakan jawapannya ialah mengapa anak-anak dari Kelantan, Terengganu, Kedah atau Perak ramai di sini. Anak-anak dari Johor, Melaka dan Negeri Sembilan. Ada. Bukan tidak ada. Kadarnya sangat sedikit berbanding pelajar dari negeri-negeri lain.  


Jalan utama Hayyu Sabiq waktu malam. Lampu kedai bergemerlapan.

Sebuah kedia roti yang meriah dengan pelanggan.

Sebuah kedai lain

Di jalan

Asrama Amanah Raya  Berhad. Pelajar memasang lampu berkerlipan.

Pengacara. Saya bersama lima orang pelajar lelaki yang tidak pulang ke Malaysia. Empat dalam gambar. Seorang lain menjadi jurukamera.

Bersama pelajar wanita.

Lima pelajar ARB. Yang lain sahabat mereka yang turut sama.

Kenangan di akhir majlis.

Yang wanita.

Jamuan  di rumah sewa saya. Jumaat malam Sabtu.

Lima lelaki.


Kira-kira 10 wanita.

No comments:

Post a Comment