Thursday, March 21, 2013

Salam Dari Amman Jordan: Lorong, Tembok dan Batu di Petra


Lorong ini dinamakan Siq. Panjangnya 1,200m. 1.2 km. Panjang dan berliku. Pembaca akan mengembara dalam jangkamasa yang panjang. Lama bukan kerana terlalu jauh tetapi kami banyak kali terberhenti kerana setiap sudut menarik hati kami. Setiap ruang ada tarikannya. Setiap dinding gunung ada kecantikannya. Atas, bawah, kanan, kiri, hadapan dan belakang semuanya memberikan tarikan yang istimewa. Ayuh, saya bawa pembaca mengembara bersama. Jika kami berhenti pada suatu lokasi mungkin pembaca akan berhenti lama pada sesuatu gambar. 
Kereta kuda tidak henti-henti membawa penumpang keluar dan masuk. Mungkin suatu waktu dahulu sama sibuknya semasa zaman kegemilangan Petra.

Batunya, dindingnya, tingginya, bentuknya, warnanya dan banyak lagi ciri-ciri Siq ini yang sukar digambarkan dengan perkataan. Kata orang putih, "Seeing is believing."

Di bawah sinar matahari yang cerah.

Terjumpa sepohon dua di lorong ini.

Jutaan gambar yang diambil setiap hari. Ada sahaja yang menarik perhatian.

Rekahan tempat takungan air. Di atas sana ada kebun-kebun subur yang memberi makan kaum Anbat.

Lihat gamnbar ini dari atas ke bawah. Subhanallah. Allah menjadikannya sangat menakjubkan. Jika tidak diamati tidak dapat dinilai tanda-tanda kebesaran Allah.

Allahuakbar. Cantik secantiknya

Apa lagi yang dapat diceritakan. Melihat sahaja sudah menakjubkan.

Mungkin akan saya ulangi menziarahi tempat ini. Bersama pelajar lain. Pada waktu lain.

Syuib, pelajar dari Albania bergaya di ruang ini.

Subhanallah. Jika tidak berada di sini tidak merasa dengan sesungguhnya kebesaran Allah yang menjadikan segala-galanya dengan kun fayakun.

Antara hasil pahatan orang Anbat. Pelancong ini entah dari mana. Terakam dalam gambar ini. Maaf bukan senghaja.

Lorong ini adalah lorong zaman yang membawa kita meneroka sesuatu yang di luar pemikiran biasa. 

Lorong tunggal untuk keluar dan masuk.

Pada dindingnya cahaya dan bayang masa.

Ada tempatnya lorong ini cukup luas.

Seperti lanskap di tepi jalanraya yang mempesona.

Di bawah langit biru tanpa awan. Cahaya matahari musim sejuk.

Lihatlah apa sahaja yang dapat dilihat. Hanya cantik dan kecantikan.

Bermacam-macam yang ada.

Mewarna gejolak hati. Rekahan celah gunung yang disinari cahaya matahari.

Artifak yang melebihi sebuah muzium.

Bertemu dengan petugas yang berpakaian orang Anbat.

Gadis Arab keturunan Palestin. Namanya Hanin. Maksudnya Kerinduan. Seorang pengajar di Universiti Zarqa.
Matawang lama.

Tempat pemujaan Kaum Anbat.

Tidak ada sudut yang mengerikan. Sebaliknya kesemuanya dipandang dengan rasa takjub.

Seorang lagi pengajar berketurunan Palestin. Namanya lebih ringkas. Rim. Maknanya Rusa Putih. Wajahnya akan dapat dilihat dalam entry yang lain nanti..

Dari pintu lorong hingga ke ruang pertama tinggalan kota Petra lebih satu kilometer jauhnya. Perjalanan menuruni lurah di hujung lorong agak landai. Tidak terlalu menyulitkan. Jika orang tua-tua boleh berjalan pergi dan balik maka orang-orang muda tiada masalah langsung. Saya lihat mereka yang OKU juga tidak merasakan apa-apa masalah mengunjungi Petra. Pembaca akan saya bawa ke suatu zaman yang sangat lama. Menelusuri lorong  yang hanya satu sahaja sudah cukup mengujakan. Pada masa yang sama mendebarkan. Hanya ada satu jalan untuk masuk dan keluar. Jalan mati. Sahabat boleh masuk dan boleh keluar. Musuh boleh masuk dan pasti tidak dapat keluar. Satu lorong yang mengawal semua keadaan. Cenuram yang tinggi dan sempit memudahkan orang al-Nabat menyerang musuh mereka. Dalam sejarahnya kaum Nabat diserang oleh orang Roman. Sejarahnya panjang juga. Walau bagaimanapun sejarah tidak pernah kekal sebagai sejarahnya. Sampai masanya sejarah itu ditinggalkan sebagai sejarah. Orang lain membina sejarah baru. Namun begitu manusia sentiasa mengkaji sejarah keturunannya. Dari dulu hingga sekarang.
Lorong masuk ke Petra seperti sebuah jalanraya. Pada zaman kegemilangannya karavan melalui lorong tersebut. Maknanya ratusan unta, kuda, keldai dan kenderaan berkuda melaluinya setiap hari. Mereka membawa rempah dan kain sutera. Rempah dari Nusantara alam Melayu yang kaya dengan rampah ratusnya. Anak muda mungkin kurang arif akan hubungan Petra dengan alam Melayu. Tahu nama rempah ratus kita? Cengkih, buah pelaga, kayu manis, kunyit, halia, bunga lawang, kas-kas,  halba, lengkuas dan berbagai lagi. Saudagar Arab dari Muskat, Oman ke India  atau ke Sumatera dan Melaka untuk mencarinya. Dari timur mereka membawa kayu cendana dan kain sutera dari Cina bersama semua rempah ratus yang tersebut. Sutera menjadi kain pujaan sejak zaman berzaman. Datangnya dari Cina. Hanya sekarang sutera dikeluarkan di beberapa buah negara selain Cina. Rempah ratus orang barat jadikan pengawet daging. Daging yang dirempah lebih tahan lama. Berbulan-bulan lamanya. Sekarang kita gunakan peti ais. Orang dahulu menggunakan garam dan rempah untuk menjadikan daging bertahan lama tanpa rosak atau basi. Lorong yang akan saya lalui inilah laluan pedagang dari Timur dan Barat bertemu. Bertukar barangan. Menambah keuntungan. Kerana itu Petra membangun maju. Kota hebat dan besar yang perlu dikunjungi untuk berdagang. Untuk mendapat laba yang banyak.


1 comment:

  1. Petra memang satu keajaiban. Sungguh menakjubkan bagaimana orang2 dahulu menggunakan kepakaran bertukang batu mengukir dan menghias bagaikan istana. Itulah dengan keizinan Allah.

    ReplyDelete