Saturday, January 5, 2013

Toronto IslandDi negara kita tidak banyak dibangunkan tempat-tempat rekreasi. Nisbah penemptan penduduk dengan keperluan rekreasi dilihat secara fizkal adalah terlalu rendah. Tanah-tanah kosong yang ada dibangunkan setiap mililiter untuk memenuhi kerakusan manusia mendapatkan keuntungan yang berganda-ganda. Jika ada yang membangunkan kawasan rekreasi pasti setiap pengunjung dikenakan untuk menyumbang penyenggaraannya. Maka warga yang berpendapatan tinggi sahaja yang menikmati banyak kemudahan prasarana rekreasi. Rakyat marhain kecur air liur mendengar beritaya. Melihat gambarnya. Banyak perbezaannya di negara Barat dengan kita. Orang Barat memikirkan kelangsungan generasi mereka. Pemimpin yang ada merancangkan yang terbaik untuk anak cucu mereka. Pemeliharaan alam dikongsi oleh semua orang. Memang kosnya mahal. Tetapi hasil cukai negara diagihkan untuk membangunkan sesuatu yang dinikmati bersama tanpa tambahan bayaran. Jika ada hanya token.

Kita membayar tol di lebuhraya umpamanya. Dikira setiap kilometer. Di USA tol hanya perlukan a dime. Jika di Malaysia 10 sen. Campak sahaja palang tol pasti terangkat. Digalakkan menyumbang lebih daripada itu. Bagi yang sayangkan negara sumbangan mereka melebihi minimum. Mungkin a quarter (25 sen) atau half-dollar (50 sen). Tidak ada yang mencampakkan a dollar, two-dollar, five-dollar bill atau lebih banyak lagi. Yang dollar kesemuanya kertas. Tiada pemberat yang boleh menaikkan palan tol. Falsafahnya tinggi. Campaklah seberapa banyak wang siling. Setiap pengguna menymbang sedikit. Tidak perlu banyak. Konsepnya menyumbang. Bukan membebankan. Bukan mendenda. Bukan menyeksa. Pengguna telah membayar insuran kereta. Membayar cukai jalan. Membayar cukai semasa membeli kereta. Mengambil insuran kemalangan. Membayar cukai minyak. Maka tol adalah tambahan kepada kos-kos yang lain itu. Tidak kesemua pengguna dalam golongan berada. Kenderaan sudah menajdi suatu keperluan. Bare nesccessity.

Kembali kepada tanah. Terlalu sedikit tanah yang dinikmati bersama seperti park. Milik awan. Dibangunkan pemerintah atau pihak berkuasa. Di situ warganya menikmati kehidupan santai. Mereka melapangkan fikiran. Mencari ilham. Bersosial. Mendidik anak cucu mencintai outdoor life. Kita di sini mematikan semua itu. Kita take for granted bahawa dunia ini luas. Benarkah begitu. Kita lihat keliling semuanya sempit. Rumah kecil. Keperluan ruang tidak mencukupi. Jalanraya keliling rumah dan taman atau kampung sempit belaka. Asal ada sahaja. Fungsinya ada tetapi dalam serba terhad. Semua yang sempit akhirnya menyempitkan fikiran. Tidak banyak kreativiti dipancarkan. Yang difikirkan ialah sempitnya ruang. Fikiran jadi buntu. Ramai antara kita jadi kaku, beku dan kelu. Akhirnya lesu. Tidak terfikir tinggi kerana tinggi sudah disekat di atas. Tidak memikirkan luas kerana terperangkap dalam ruang yang sempit. Tidak terfikirkan jauh kerana langkahnya selalu tersekat.

Di Barat banyak ruang dimanfaatkan untuk warganegara. Banyak aktiviti bebas dan berbagai dilaksanakkan. Rumah mungkin ruang yang sangat terhad. Di taman, di kawasan rekreasi banyak akviti dijalankan. Hari keluarga. Perkelahan. Perhimpunan warga kerja. Sukan. Rekreasi bebas. Apa sahaja boleh dilakukan untuk diri sendiri. Untuk kelompok  tertentu. Mungkin juga untuk massa. Yang penting tiada siapa yang tidak berkaitan rasa terganggu. Seolah-ola dalam taman yang luas itu ada privacy terbuka. Ramai yang berada di taman itu tidak mengira status sosial. Status keluarga. Status akademik. Apa sahaja perbezaan tidak pernah dijadikan pembeza. Sekatan atau halangan. Orang besar dan orang kecil tiada bezanya kecuali kenderaan yang mereka naiki. Jenama pakaian yang mereka gemari. Restoran yang mereka kunjungi. Butik yang selalu dilanggani. Yang lain semua sama. Tiada siapa tahu berapa banyak wang yang masing-masing miliki. Atau hutang.

Di Toronto Island tanahnya dibangunkan untuk dinikmati warga Toronto. Taman-taman yang indah. Bebunga yang berwarna warni. Dari spring hingga fall pulau itu dikunjungi untuk dinikmati keindahannya. Udara segar yang menyegarkan. Bersih susananya. Bersih udaranya. Bersih fikir dan mindanya. Imej-imej yang berikut mudah-mudahan memberikan kita idea untuk berkasih sayang dengan tanah. Dengan alam sekitar. Dengan manusia yang ada di sekeliling kita. Perancangan bandar dan desa yang berintegrasi. Ingatlah anak cucu kita yang akan kita tinggalkan nanti. Doa mereka yang kita harapkan. Bukan kata nista kerana kita tidak memikirkan kesejahteraan mereka.


Hanlan's point lighthouse Toronto Islands
Pulau tetap pulau walaupun ianya terletak di sebuah tasik besar. Di tasik itu hilir mudik kapal-kapal kargo. Toronto adalah pelabuhan besar. Pulau Toronto merbahaya jika nakhoda tidak mahir mengemudikan kapal mere. Rumah api membantu menyelamatkan pelayaran pada waktu malam dan waktu berkabus.
 

Bandaraya Toronto dilihat dari Pulau Toronto. CN Tower sangat majestic. Mercu tanda yang sinonim dengan Toronto.


garden
 
Rekabentuk taman yang selalu unik. Sejuk mata memandang. Kehijauan yang terpelihara.

File:Toronto islands house 2009.JPG
 
Rumah-rumah yang dibina juga teralu cantik. Rekabentuknya, warna catnya, lanskapnya.

Picture of Toronto Islands neighborhood, Toronto City, Canada, October 2007 by Parent (Toronto Park)  (621.9 KB) Photo viewed 129 times
 
Penunjung tidak henti-henti bertali arus menikmati keindahan Pulau Toronto.


Pada musim summer berbagai bunga memenuhi lanskap di mana sahaja ada tanah. Di Pulau Toronto tanaman bunga disusun rapi supaya dilihat lebih menyerlah cantiknya.

 
 
Terlalu banyak yang dilaborkan di Pulau Toronto. Berlatarbelkangkan CN Tower, kehijauan pepohon yang ada menjadikan Pulau Toronto sebuah tempat retreat kepada warga Toronto. Dengan angin sepoi-sepoi bahasa, Tasik Ontario mendamaikan suhu dan iklimnya.
 
 
Boleh kita  fikirkan langkah positif yang futuristic. Kita perlukan kawasan hijau di bandar yang banyak dan luas. Bukan setakat beberapa batang pokok. Beberapa pasu bunga. Anak cucu kita tiada tempat untuk bermain. Untuk membina minda kreatif mereka. Untuk mengambilalih tugas kita bila kita tiada nanti. Fikir-fikirkan.

No comments:

Post a Comment