Sunday, November 18, 2012

Musim Buah Yang Tidak Bermusim





 Ada sesiapa nak petik sendiri? Buah pear yang sedang ranum begitu sangat meriangkan hati. Bersemangat saya memetiknya. Tangga jiran yang jadi mangsa. Lihatlah betapa besarnya buah itu. Setiap sebiji tidak dapat digenggam penuh. Percuma, dua pokok yang lebat buahnya. Jenuh memakannya. Buahnya pula bergayutan rendah. Ada yang boleh dipetik dari tanah. Andainya ada di sini. Alahai! Hanya kenangan abadi. Gambar itu menceritakan segala-galanya. Suatu masa, di suatu tempat pengalaman kita bercambah.
 
 
Antara banyak makanan, saya tidak menolak jika dihidangkan dengan buah-buahan. Rasanya tidak ada buah yang terlepas pandang. Jika boleh dimakan saya pasti mencubanya. Apatah lagi bila berada di dunia orang putih. Buah-buahan mereka ranum, rangup, manis, masak dan melebihi jangkaan. Di Malaysia kebanyakan buah-buahan yang diimport belum mencapai tahap matang. Sekadar dijangka ianya masak terpaksa dalam perjalanan. Sebab itu oren dirasa masam. Epal dirasa kelat. Sukar mencari anggur yang manis. Perjalanan jauh dari negara asalnya tidak memungkinkan buah-buahan tersebut dipetik sewaktu sedang masak. Tentu rosak dalam perjalanan. Jika ada sistem penyejuk yang canggih sekalipun, iklim di Malaysia boleh merosakkannya apabila dikeluarkan dari  sistem penyejukannya. Suhu yang tinggi, lembab dan melekit cepat memudaratkan buah-buahan import. Di negara asalnya semua buah-buahan enak dimakan. Ada yang lazat. Semuanya masak. Matang. Ranum. Rangup. Di kedai buah-buahan pilih apa sahaja buah yang mengecurkan air liur. Pasti enak dimakan. Harganya padan dengan kesegarannya.
Di kawasan rumah yang saya duduki di Toronto Canada dahulu terdapat dua pokok pear. Sepohon peach dan beberapa pokok anggur. Ada beberapa kategori anggur. Ada yang manis dan ada yang masam. Yang manis tentunya untuk dimakan, dibuat kismis, jus dan bahan makanan seperti kuih dan sebagainya. Yang masam pula dibuat arak, cuka dan sebagainya. Pergi ke negara yang menanam anggur, pesta membuat arak air anggur adalah yang paling meriah. Portugal, Sepanyol, Perancis, Germany, Italy, Greece. Ini sesuatu yang menghairankan. Pelik bin ajaib. Anggur yang berlori-lori diletakkan di dalam suatu pelantar besar. Sesiapa sahaja boleh masuk ke dalam pelantar itu. Lebih ramai gadis yang turut sama lebih ramai lagi jejaka yang melompat gembira mengiringi gadis-gadis jelita tadi. Untuk apa ya? Untuk memijak-mijak buah anggur bagi mengeluarkan airnya. Ditadah di bahagian bawah. Air itulah yang disimpan peram untuk menjadi minuman yang memabukkan. Sangat sinonim hubungan antara anggur, kaki, mulut, tekak, peparu, perut dan tubuh badan. Untuk adat yang berzaman. Minuman ala kampong. Yang komersil tentu sahaja menggunakan alat-alat canggih ciptaan manusai yang lupakan Allah. Minuman terlarang yang prosesnya sahaja cukup menjijikkan. Apabila syaitan mengunci diri dan hati semuanya dilihat indah belaka. Hanya yang beriman melihatnya kekejiannya.   
Bagi orang seperti saya buah-buahan ada ceritanya sendiri. Pokok pear di belakang rumah cukup lebat buahnya. Saya memetik dengan tangan saya sendiri buah yang besar, segar, manis dan rangup itu. Saya pinjam tangga dari jiran sebelah. Bagi dahan yang tinggi saya pinjam galah jiran tadi. Banyaklah yang saya gugurkan. Buah yang melambak tadi diagihkan kepada sahabat-sahabat yang lain. Juga untuk sahabat-sahabat yang bertugas di Malaysian Students Department di Toronto. Ramai juga yang datang memetik sendiri buah-buah itu. Saya berenam dengan rakan serumah tentu sahaja tidak mampu menghabiskan kesemua buah-buah itu. Terlalu lebat dan besar-besar belaka. Biasanya saya membeli. Tetapi kali itu saya memetik dari tangkainya secara live. Bukan yang dikedai. Malah orang putih dari Sececa College of Applied Technology ada juga yang datang untuk menikmatinya. Mereka bungkus bawa balik untuk anak dan isteri.
Buah-buahan lain saya dan teman serumah beli di tempat lain. Lazimnya di kawasan masjid selepas solat Jumaat. Ramai jemaah yang menjual buah selepas solat. Anggur yang masak, segar dan menyelerakan hanya 6 Canadian Dollar. Kira-kira RM15 waktu itu. Beratnya kira-kira 10 kg. Di sini pastinya anggur seperti itu mencecah RM20/kg. Begitu juga oren, epal dan buah-buahan yang lain. Sekotak anggur kadang-kadang menjadi telalu berat untuk dibawa oleh dua orang. Yang istimewanya ialah di sana buah-buahan kesemuanya masak dan enak dimakan. Tidak ada yang terasa tidak enak. Barangkali iklimnya. Suhunya. Suasananya. Makanan jadi enak. Sesudah kembali ke tanah air rasa payah hendak membeli buah import. Harganya mahal. Rasanya tidak sama seperti di negara asalnya. Ketika mengidam sahaja terpaksa dibeli juga. Tekak dan perut teringin merasanya.
Sebenarnya musim buah tetap bermusim. Di hemispiar utara ada buah. Di hemispiar selatan ada buah yang sama. Kedua-dua kawasan beriklim sederhana in lengkap melengkapi dari segi bekalan buah-buahannya. Ada masanya buah import datang dari USA, Sepanyol, Italy. Pada waktu yag lain buah-buahan itu datang dari New Zealand, Australia, Afrika Selatan. Argentina, Chile dan Peru mungkin teralu jauh. Ini kerana apabila winter di utara bekalan buah tentu tiada. Perlu diimport dari selatan. Begitu juga sebaliknya apabila winter di selatan, buah-buahan diimport dari utara. Kita yang berada d Khatulistiwa beryukur kerana buah-buahan import kita tiada halangan musim. Sentiasa ada.  Anugerah Allah kepada penduduk yang tidak diazab dengan perubahan dan pergantian musiam yang drastik. Manusia yang mensyukuri nikmatnya sentiasa berusaha memanfaatkan apa sahaja ciptaan Allah. Difikirkan manfaatnya kepada seluruh manusia. Di sampingnya mereka mendapat ganjaran keuntungan. Berniaga dengan Allah tidak pernah ruginya. Untung dunia dan akhirat.
Cerita buah ini ada sekuennya nanti. Untuk renungan yang lebih tajam. Bahawa kita masih jauh dari berjaya. Usaha kita masih terlalu rendah. InsyaAllah ada ceritanya yang tersendiri.

No comments:

Post a Comment